vochtprobleem (damp of iets anders)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een bijgebouwtje gebouwd en heb een probleem met het dak.
Ik heb een balkconstructie met daarop OSB en dan EPDM-rubber.
Tussen mijn balken heb ik spijkerflens gestoken van 18cm.
Mijn probleem nu.
Er komt waterdruppels (en veel) op de onderkant van de OSB waardoor die er afvallen en op mijn isolatie en zo door het plafond.
Ik dacht de fout te hebben gevonden omdat OSB niet dampdoorlatend is maar dat is die EPDM-rubber toch ook niet?? of vergis ik mij
Waardoor ik al een week 3banden spijkerflens er uit heb gehaald om te kijken als alles uitdroogd maar nee, alles komt gewoon weer kletsnat te staan.
De rubber hebben we al 10-tal keren opnieuw bekeken als er geen naden openstaan maar alles zit potdicht.
Weet iemand hier een uitleg voor.

Groeten

Reacties

Het dampsscherm aan de onderkant ontbreekt .

Indien mogelijk ook iets doen aan de vochtproductie of ventilatie.

Het is spijkerflens dus het aluminium is al een dampscherm

osb + epdm = dampdicht

spijkerflens met alu tussen de balken
Gaat waarschijnlijk de waterdamp vanuit je huis tussen de alu spijkerflens en de balken omhoog, tot tegen de osb?(koudste plaats)

zou aftapen iets helpen, maar dan ga je waarschijnlijk uwe condens op de alu krijgen.

Nee, aftapen gaat niet helpen want dan blijft het water op mijn isolatie liggen en dan gaat ze vlugger kapot.
Ik denk echt dat het condens is maar een andere vraag.
Weet er hier iemand iets goed die vlug condens wegneemt.
Een bouwdroger is goed maar wel echt groot om in mijn keukentje te plaatsen want wij wonen voorlopig in dit bijgebouwtje

OSB + EPDM is inderdaad dampdicht.

Als je dan tussen de balken isolatie steekt met alu op zonder het af te kleven gaat de warme lucht (vochtige lucht) er gewoon langs de naden naar boven. Vervolgens zal het condenseren tegen de koude OSB en in de isolatie.

Je moet je naden dus zeker afkleven. En goed zelfs.

Beter is isolatie nemen zonder alu en achteraf 1 groot dampscherm aanbrengen en aftapen. Dan heb je veel minder naden.

Vermits de bovenkant volledig dampdicht is moet de damp er langs onder weer uit kunnen. Hiervoor neem je dus best een vaiabel dampscherm die zich regelt naar gelang de vochtigheid. Het dampscherm laat de constructie uitdampen langs binnen toe. Zoiets pas je het beste toe bij een koud dak type als deze.

Bv. Proclima Intello, Isover vario KM duplex,...om maar iets te noemen.

Dat er condens op de alu of op het dampscherm gaat komen is minder waarschijnlijk. Als de isolatie dik genoeg is mag de warme kant van de isolatie normaal niet koud zijn, zolang het damppunt van de lucht niet bereikt is zaler ook geen condens optreden denk ik.

keith, je kan ook kleine bouwdrogers kopen.
Wij hebben via kapaza een 2 de hands gekocht voor 50 euro
nieuw heb je er al vanaf 200 euro
wij gebruiken hem omdat we nog geen verwarming hebben en toch wel aan het chappen zijn en aan het lemen.

Volledig correct Bert.
En dan voor de wanden ben ik gestart met osb aan de binnenzijde dan 9cm isover isolatie en dan een dampopen scherm (tivek) afgewerkt met pannelatten en planchetten.Ik had eerst een isover vario... maar daar zat er veel condens tussen mijn isolatie en scherm.was dat dan wel normaal of was het wel degelijk een verkeerd dampscherm dat ik gebruikt heb

Waar bestaat de vloer uit Keith.
*wgb*

-15cm beton
-6cm isolatiemortel (fim) droog product dat je moet mengen met water en uitnevileren als schape
-gelijmde tegel

Keith,

Die Tyvek aan de buitenkant is goed. Het is waterdicht en dampopen.

Maar als je OSB gebruikt aan de binnenkant moet je wel alle naden aftapen. Ook de aansluiting met het beton en andere bouwdelen.

Die Isover vario is volgens mij enkel geschikt als dampscherm. Dus voor binnengebruik. Langs de buitenkant zou ik dit niet gebruiken om wind/waterdichting te krijgen.

Er is een verschil tussen een dampscherm voor binnen en een waterdichte, ademende folie voor buiten.

OK.Prima vloer.
Ik dacht, misschien had je betontegels op zand.
*wgb*

Waarom nog eens alle naden aftapen op de osb??
Dus had ik dan eigenlijk beter een dampscherm (isover) op mijn kepers bevestigd en daarop mijn OSB zodat vanaf de binnenzijde te beginnen
-OSB
-Dampscherm (isover)
-Keperwerk met Isolatie
-Dampopen scherm (tivek)
-pannelatten
-planchetten

Goede morgen,

Ik werk bij een leverancier van VB-EPDM dakbedekking en heb bouwfysica gestudeerd. Je mag nooit isolatie tussen de balken plaatsen (een kouddak), je creeerd namelijk een condens probleem. Het zogenaamde dauwpunt komt onder de EPDM te zitten, dit punt hoort in de isolatie te zitten. In de zomer kan de condens er weer uit! In uw situatie adviseren wij u om de isolatie tussen de balken uit te halen en (indien u genoeg opstandhoogte heeft) een isolatie (bv. een XPS) bovenop de EPDM te leggen, deze moet dan wel geballast worden.

zie link: http://www.livios.be/nl/_build/_guid/_roov/_plat/317.asp

Je moet de isolatie tot tegen de osb plaatsen en dan met dampscherm de isolatie volledig insluiten.

Chris,

Ik heb geen opstand genoeg om isolatie op mijn EPDM te plaatsen max 5cm

Geachte Chris Theunissen.
Ontwikkelingen hou je niet tegen.
Nieuwe materialen enz. enz..
Waarschijnlijk is het wel bekend bij u.
http://www.isoproc.be/folders/platdak_studie.pdf
Een Hygrische studie koud dak met cellulose-isolatie.
*wgb*

Idd een koud plat dak kan op voorwaarde dat er met het juiste dampschermtype en isolatie die vocht kan bufferen zoals isofloc is gewerkt.

Is al toegepast met goede resultaten.

@ keith:

Als je een dampscherm achter uw OSB steekt is het idd niet meer nodig om uw OSB af te tapen. Maar men gebruikt de OSB als dampscherm (rem) omdat deze daar toch al aanwezig is. Vandaar dat men verkiest om de naden af te tapen ipv een nog bijkomend scherm er achter te steken.

Ter vervanging van die Tyvek folie kan je ook een Celit of Pavatex plaat gebruiken. Dat heeft ook nog eens een isolerende werking en zorgt voor een nog betere uitstijving van de constructie. Het zal dan wel een paar cm dikker worden.

Werk je daarna nog met een leidingspouw op de wand?

Nee, omdat het een tuinhuis later wordt blijft het gewoon OSB, We beginnen in juni met ons passiefhuis te bouwen en als alles vlot gaat moeten we er kunnen inwonen volgend jaar in januari of februari.
Daar werken we ook met pavatex om daarna sierpleister op te bezetten.
En als voorbereiding wilde ik al eens het tuinhuis in het hout plaatsen en ik heb gemerkt dat er toch nog wat denkwerk bij te pas komt.
Het is ook de bedoeling om alles on-line te plaatsen via mijn site om zo de opvolging eens te zien en te tonen aan anderen want er is toch veel belangstelling als ik rondhoor.
maar ivm de leidingspouw.
Als je een leidingspouw ook nog eens wil bijisoleren moet er dan nog eens tussen de gipsplaten en het keperwerk terug een dampscherm of is dit niet nodig omdat de afgetapete osb niet koud is??

Juist,

Als je de leidingspouw ook wil isoleren is het niet nodig om nog eens een extra dampscherm te plaatsen.

Zoals je zegt is de binnenkant niet meer zo koud dat er nog condens kan ontstaan. Vochttransport naar buiten toe zal er ook niet ontstaan omdat er al een dampscherm voor zit. De ruimte ertussen is ook eerder beperkt.