Welk verwarming voor VV met w.verliesber v 6000?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welke verwarmingssysteem zouden jullie kiezen voor een huis met een warmteverliesberekening van ongeveer 6000 We kunnen aardgas krijgen , We kunnen geen leidingen in tuin leggen voor warmtepomp grondboring of LUCHT/water kan wel. Pelletkachel is ook optie maar wil dit liever niet omdat we een vat moeten plaatsen dan = plaatsgebrek. Er komt overal vloerverwarming Ikzelf denk in de richting te gaan van een condensatieketel op aardgas die heel laag kan moduleren , maar vind die maar eens. Elco thision mss maar kies liever een bekender merk zoals Viesmann. Maar deze moduleren bij lage temp verwarming maar slecht vanaf 4.2 kw en denk dat ik in normaal bedrijf maar 2-3 zal nodig hebben? Graag enkele reacties heb warmteverliesberekening gemaakt met document van steven van lierde.

Reacties

René,

Ik heb altijd EN 12831 genoemd; niet EN 12381 (medische norm,ja).

Rik,

Kijk maar eens op 21-01-2009 08:41. Daar staat echt die medische norm.

ALs wij de norm in Belgie mogen gebruiken, dan mag ik hem in Vlaanderen ook gebruiken, andersom dus niet.

Die nederlandse norm is aangepast naar de nederlandse situatie. De mate van luchtdichtheid over een gevel wordt in nl bepaald door het bouwjaar van het huis. Dit kan daar
omdat bouwwijzen centraal geregeld worden.
Dit kunnen we niet in Vlaanderen gebruiken, omdat hier iedere aannemer zijn eigen methode heeft. Ook is er in Vlaanderen een enorme verscheidenheid aan woningstylen, gebruikte materialen, bouwwijzen etc.
Stel dan de mate van luchtdichtheid maar eens vast, voor een berekening van de ventilatieverliezen(zonder een blower door test). Een blower door test kunnen we vertalen naar m² geveloppervlak en dus naar desbetreffende kamers voor berekening van afgiftevermogen per kamer.

Lapsus, René ("EN 12831 is geregistreerd als Belgische norm NBN EN 12381").Ik was van mijn melk. Blijft natuurlijk NBN EN 12831.
Normen zijn een federale aangelegenheid, hoe groot de Vlaamse regeldrift ook zij.

"Een blower door test kunnen we vertalen naar m² geveloppervlak en dus naar desbetreffende kamers voor berekening van afgiftevermogen per kamer."
Kunnen we dat vertalen per kamer ? Daar vrees ik voor. Tenzij de luchtdichtheid zulke hoge ogen gooit als voor het passiefhuis ; dan kunnen we infiltratie wel verwaarlozen als we per kamer het afgiftevermogen bepalen.

Rik

Rik,
"
Fw is toch onafhankelijk van Ft en van Fv !?
Dat maakt dan niet uit of het LEW is of wat anders.
...
Bepalingswijze van de tijdconstante : zie EN ISO 13790 of ook nog Bijlage I van het EPB besluit; je weet wel : waar tegenwoordig iedereen rekening moet mee houden . "

=> hoezo Fw onafhankelijk van Ft en Fv? Ik lees in Bijlage I van EPB dat die tijdsconstante omgekeerd evenredig is met je transmissieverliezen en ventilatieverliezen. Dan maakt het toch wel uit hoe goed je woning geisoleerd is?
Ik zou daaruit besluiten dat je Fw voor LEW net kleiner wordt.

Enig idee hoe je die maximum tijd van een onderbreking bepaalt? Of neem je dat gewoon zoals het gepland is de installatie te gebruiken (hier thuis bv zonder enige onderbreking).

Walter

Walter,

Ft en Fv is op het niveau van lokalen en Fw ook en wat lokaalniveau betreft dus onafhankelijk van Ft en Fv.
Maar er is voor Fw i.f.v. van graden afkoeling idd een afhankelijkheid, via de tijdconstante op niveau van het GEHELE gebouw (niet op het niveau van lokalen), van :
1. de warmteoverdrachtcoëfficiënt (W/K)
2. de thermische capaciteit

Walter,

En inderdaad : de onderbrekingsduur is deze die je zelf plant met installatie uit en temperatuurdaling tot de voor nachtverlaging ingestelde waarde, gesteld dat die bereikt wordt omdat ze onder deze ligt die uit de tijdconstante zou volgen.

Rik

Om nog even terug te komen op de ketels.

De kleinste gasketel die ik kan vinden met warmwatervoorziening is de viessmann vitodens 333-F.

Deze is verkrijgbaar in uitvoering 3,8 tot 13 kW en heeft een boiler van 86l.
Het continu vermogen voor tapwater is 16kW.

De uitvoering 3,8 tot 19kW heeft voor tapwater 17,4kW ter beschikking.

Ik weet nu niet of dit veel uitmaakt ?
De 19kW ketel zal wel duurder zijn vermoed ik.

Zie ook url :
http://www.viessmann.be/nl/products/gas-brennwertkessel/Vitodens_333-F.ProductTeaserDownloadlist.Single.downloadlistitem.54149.FileRef.File.tmp/DB_Vitodens333-F_5818400_08-07.pdf

De elco kan wel lager maar dan moet je wel een aparte boiler voorzien.

Gr.
Dieter

Dieter,

Ik weet nu niet of dit veel uitmaakt ?

je zal het verschil nooit merken tss 16kW en 17,4kW: kijk eens na hoeveel water die dingen aan een bepaalde temperatuur kan leveren

Walter

Allen,

Ik wou toch effe commentaar geven op de soms giftige kritiek die ik krijg op mijn gemaakte warmteverliesberekening.

Eerst en vooral ik ben geen specialist in deze materie en heb enkel op basis van de "toen beschikbare documenten" mijn warmteverliesberekening gemaakt. Ik zou liegen als ik zeg dat er geen foutjes inzitten maar ik denk wel dat door mijn uitleg vele mensen een berekening hebben kunnen maken die een geschatte waarde geven van hun warmteverlies.

In plaats van steeds hier giftige kritiek te geven was het misschien beter om even contact op te nemen en samen met iedereen deze file verder updaten naar de huidige wetgeving?

Met vriendelijke groeten,

Steven Van Lier.

Steven,

Mij heeft het alleszins goede info gegeven, al zal het misschien niet tot na de comma juist geweest zijn, het is alleszins beter dan de vuistregels die sommige aannemers gebruiken om je verwarming te dimensioneren.

Alvast bedankt!

Michael

Rik

 

Jammer genoeg is je bericht over de praktische waarden voor Fw uit EN 12831:2003 verloren gegaan.  Ik heb wel nog de vermelding van 45 W/m² en  per K verhogingper uur.

Is deze algemeen of moet er rekening gehouden worden met andere factoren in residentiële gebouwen?

Deze 45W/m²uK  loopt wel fors op.

 

mvg

 

Alain