dampscherm op isolatie zoldervloer?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik wil mijn zoldervloer isoleren, en van de zolder zelf bergruimte maken.

Is het in dat geval nodig om onder de isolatie een dampscherm aan te brengen?

Ik isoleer met mineraalwol van 6 cm. Welke dikte raden jullie aan?

groeten

Kurt

Reacties

kurt,

jouw vraag is al tot in der treure beantwoord op dit forum .
de zoekfunctie is helaas niet de meest gebruiksvriendelijke, maar staat garant voor vele avonden leesplezier over het isoleren van zolders en zoldervloeren .

indien je thermische (warmte-)isolatie bedoelt, is 6 cm volledig onaanvaardbaar , zelfs naar de huidige minimum-aanbeveling van de Vlaamse Regering , die MINIMUM 15 cm vooropstelt .

dit is overigens het energieforum van de BBL, wij praten hier over een MINIMUM van 20 cm . Minstens dus .

een dampscherm of damprem moet STEEDS aanwezig zijn , en goed luchtdicht aangewerkt zijn (aftesten) .
op je plaaster of gyproc reken je best niet : de eerste de beste barstvorming betekent het einde van je luchtdichting .
indien je bij een renovatie geen breekwerken wilt doen, is een speciaal dampremmend behangpapier op het plafond eronder ook nog een optie,
maar je zolderluik of zolderdeur blijft sowieso altijd een probleem die het energiebesparend effect van je inspanningen goeddeels riskeert teniet te doen ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Kurt, ga je het dak ook nog isoleren?

Ik wens mijn zoldervloer bijkomend te isoleren.
Ik dacht aan een minerale wol, geplaatst tussen planken en bovenaan afgewerkt met een OSB- plaat om de vloer nog te kunnen belopen.
Wat te doen als op de onderliggende, bewoonde verdieping overal valse plafonds zijn gemaakt met tussen plafond en betonvloer geëxtrudeerde platen van circa 4 cm.
Deze plafonds zijn wel geplaatst in een tijd toen het begrip dampscherm nog moest worden uitgevonden.
Kan en/of moet ik nu nog een dampscherm plaatsen?
En hoe eventueel praktisch te verwezenlijken?

"Deze plafonds zijn wel geplaatst in een tijd toen het begrip dampscherm nog moest worden uitgevonden."

Jos, is je plafond dan meer dan 50 jaar oud ???!!!

ik zou miin zoldervloer willen isoleren en wil een minerale wol van ongeveer 15 cm willen gebruiken hoe kan ik best de tussenbalken plaatsen ? is toch niet mogelijk van balken van 15 cm in de beton te vijzen

Ernest

Bovenop beton wordt vaak met "pootjes" gewerkt, je kan dan ook al je leidingen nog kwijt en hebt geen last van oneffenheden, m.a.w. je kan direct uitlatten. Het is nog een houtbesparing ook.

Even een vraagje in de marge... maar ik wilde er geen nieuwe topic over openen, er zijn er al genoeg medunkt

Ik heb boven in een slaapkamer een valse wand geplaatst... Deze wand verdeelt de kamer; een gedeelte blijft gewoon slaapkamer, en het andere gedeelte wordt de gang naar de (nieuwe) achterbouw. Ook in de deze valse wand wil ik wat isolatie steken (6 cm glaswolplaat, de muur is niet dikker...). Als later de kinderen op hun kamer studeren en dus stoken, moet de warmte immers niet door de gyproc muur de gang in gaan. Mijn vraag nu, moet hier ook een dampscherm geplaatst worden? Het is dus helemaal geen buitenmuur voor alle duidelijkheid. Ik denk het niet maar voor de zekerheid wil ik toch even vragen aan de specialisten hier!

Ik ben geen specialist maar ik denk dat jouw vermoeden juist is. Geen dampscherm nodig gezien het temperatuursverschil tussen gang en kamer te klein is (2 à 3°C ?) om de vochtige lucht problematisch te laten condenseren. Tenzij natuurlijk de gang ijskoud is (10°C bijvoorbeeld) maar in dat geval zou ik eerst andere zaken isoleren...

Zeker wandje volledig opvullen, zeker al voor het lawaai. Isolatie gaat ook het comfortniveau in de kamer vergroten en verbruik verminderen.

Ik zou geen dampscherm plaatsen, koude kant is even dampopen/dicht als de warme zijde en temperatuursverschil is kleine. Wel opletten als je aan één van de zijden nog een osb plaat zou plaatsen, is beduidend dampdichter dan gipsplaten.