passieve woning in EPB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Weet iemand hoe je een handelsruimte met kantoren zo kunt bouwen zodat het als een passief gebouw kan beschouwd worden?

En hoe brengt men dit in rekening bij EPB?

Reacties

Jannick,

hoor eens bij het passiefhuisplatform of er ondertussen al regels zijn omtrent tertiaire gebouwen.
De passiefhuisnorm is oorspronkelijk ontworpen voor residentiele woongebouwen.

In een kantoor zit je met een andere energiebalans: er gaat meer primaire energie (en dus geld) naar verlichting, koeling, pompen, ventilatoren, ... dan naar verwarming.

Het is dus in je eigen belang om daar vooral op te besparen, dan maximaal je pijlen te richten naar isolatie van de gebouwschil.

Vergeet ook niet dat een passiefnorm enkel een streefdoel is naar verbruik. PHPP is geen ontwerptool. Het garandeert je, in tertiare gebouwen, geen logische regeling, geen gedetaileerde oververhittingsinformatie,...

Je kan dus een perfect gecertifieerd kantoorgebouw hebben en toch comfort- of energieproblemen hebben.

In EPB moet je gewoon alles invullen zoals je bij een klassiek kantoor doet. Je zal hoogstwaarschijnlijk op een E50-E60 uitkomen.

Geert

Een uitspraak van iemand bij het PHP :

"Op dit ogenblik kan de passieve gebouwschil enkel correct beoordeeld worden met de PHPP-software (PassiefHuis Project Pakket)"

Dat is misschien een reclameboodschap, maar ze klopt niet.
Wel is het waar dat de EPB software de passieve gebouwschil niet correct beoordeelt; omdat die software geen enkele gebouwschil correct beoordeeld, en zo verkeerd is als de pest.

Maar er is andere software dan PHPP die de gebouwschil wèl correct beoordeelt.

Rik

Bij zelfde beglazingsconfiguratie, zelfde (gewenst of bekomen) K-peil en (bekomen of vereiste) luchtdichtheid, verschilt de warmtevraag en het berekend verwarmingsverbruik naargelang PHPP of EPB (correct of foutief) worden gebezigd.
Op http://www.rikvanrossen.be/nl_home-epb-peb-epc.php (1° en 2° item) kan je ontdekken waarom.

Zelfde ventilatie- en verwarmingssysteem- en energiekeuze geven bij rijwoning, 3-gevelwoning en vrijstaande woning van gelijk volume en vloeroppervlakte dezelfde verbruiken anders dan voor ruimteverwarming, maar een ander minimaal E-peil omdat elk type een ander referentieverbruik E100 heeft.