thermische ( infrarood) foto huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag zou ik via een infrarood foto laten nagaan waar mijn huis nog verder dient geisoleerd te worden.
Heeft er iemand hiermee ervaring , welke energie audit kan dit doen ?
Bedankt

Reacties

Beste Johan,

Indien uw huis niet bijzonder goed geïsoleerd is en luchtdicht is gemaakt zullen thermische foto's u niet veel wijzer maken. Met dergelijke foto's zijn vooral luchtlekken en koudebruggen op te sporen. Deze laatste zijn echter meestal reeds gekend (dorpels, muuraanzetten, inbouw van vensters, ....)

Dergelijke foto's zijn ook enkel te maken wanneer er een groot temperatuurverschil bestaat tussen binnen en buiten. Ook kunnen buitenopnames enkel gemaakt worden wanneer de zon niet schijnt. Daarom gebeurt een thermografie meestal in de winter.

mvg,
Jonas

Jonas,

Mijn huis werd bij de bouw ( 20 jaar geleden) geïsoleerd naar de toen geldende normen.
Omdat het een oud , verbouwd huis met dikke muren betreft en de vloer van de zolder werd geïsoleerd zou ik graag zien waar ik best ( kosten/ baten) verder isoleer.
Spouw opvullen, dak isoleren, kruipkelder volspuiten ?
Via de thermografie wil ik laten nagaan waar ik best mijn ( isolatie) geld insteek.

Ik denk zonder de thermografie zoiezo al aan dak en spouwmuren. Het zal beide zeker een winst opleveren, zonder hier veel studie over te moetendoen op voorhand.

Met de thermografie ga je de "echte" warmteverlezen niet kunnen zien zoals Jonas zegt. De warmtebeeldcamera zal zijn effect pas hebben om een isolatiefout op te sporen op een goed geisoleerd voorwerp, muur, toestel...

Uiteraard zal je natuurlijk er wel iets kunnen van op uitmaken, maar als je het antwoord al van op voorhand weet vraag ik me een beetje het nut van een thermoscan af.

beste,

Hopelijk heb je er wat centen voor over want ik heb daar eens voor geinformeerd en dat koste enorm veel geld. kwam op €1200 voor 2maal langs te komen. (eenmaal voor de inspuiting van de spouw en eenmaal erna) heb na ik de prijs vernomen heb vriendelijk bedankt.

Voor dat geld kan je beter ebay afschuimen naar een thermische camera en het zelf doen. Dan ben je 2500 tot 4000 euro kwijt, die je achteraf kan recupereren bij verkoop.

Zijn er mensen die zin hebben om dit in samenaankoop te doen? TTZ, met verschillende mensen zo'n toestel aankopen?

Ik denk dat een thermografisch onderzoek hier zwaar wordt onderschat. Wanneer je een woning bij renovatie en nieuwbouw isoleert, kom je meerdere malen tot situaties die je door de ondoozichtbaarheid van de toestand, onbekende constructies, verborge gebreken, vergetelheid, niet kan evalueren. In dit geval is een thermografisch onderzoek meer dan welkom. Door de thermografie kan je een analyse maken en de nodige maatregelen nemen.
Mon

mss een extra service van de brandweer om dit te doen bij mensen die daar interesse voor hebben

zij hebben meestal zo een toestel liggen en of het gebruikt wordt of niet verouderen doet het toch

ikzelf ga dit voorstellen bij ons vrijwillig korps

tevens geeft dit ook een resultaat over de goede werking van je zonnepanelen:defekt paneel of verkeerd verbonden

hou jullie op de hoogte

pol,

thermische fotografie wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden : laatst een loodgieter gezien die er de oorzaak van een lek mee probeerde op te sporen in een oud gebouw .

de instelling van de apparatuur en de interpretatie van de resultaten van die thermische foto's is een hele kunst op zich .
in heel wat gevallen is inzet van IR zelfs niet zinnig : bijvoorbeeld bij een (al dan niet geïsoleerde) leidingenspouw of voorzetwand, die de temperatuurverschillen uitvlakt of verdeelt .
IR fotografie is echt niet weggelegd voor leken.
zonder gespecialiseerde opleiding , toegespitst op interpretatie per vakgebied, zul je niet veel verder geraken dan het maken van (spectaculaire) kleurrijke plaatjes vrees ik .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

@pol:

Men is net bezig met de brandweer te ontlasten van extra taken die niets met hulpverlenig te zien hebben.

De brandweer is geen goedkope servicedienst van de gemeente die je kan gebruiken om vanalles mee te doen of materiaal van te lenen omdat het er toch maar staat.

Zwembaden vullen, waterputten vullen, kerstverlichting boven straat opgangen, bloemenbakken water geven...zal zelden gedaan worden. Tenzij de kleine korpsjes die anders niets te doen hebben maar in mijn korps is men daar heel streng op.

Alle materiaal moet in de wagens blijven en beschikbaar staan voor onmiddelijke inzet. Uitlenen en gebruiken voor privé toepassingen is uit den boze.

Bv: een schouwbrand, brand achter dubbele wand of plafond, in een ventilatiesysteem,...

Leg het maar aan een burger uit dat men moet wachten op de warmtebeeldcamera omdat hij een ergens anders op het grondgebied een warmteverlies aan het bekijken is.

Ik zou niet content zijn...

bert

ben zelf bij dit korps en weet zekers dat er voor dit onderwerp belangstelling zou zijn

weet ook dat dit preventief werkt

een kijk op je zekeringskast kan vlug een loszittende zekering of dergelijke opsporen

als je weet da bij het nieuwe indelingsysteem snel moet kunnen optreden zal het zeker geen probleem zijn om het toestel op de interventie te brengen

ik heb niet gezegd ontlenen he!

het zou een paar man uit het korps moeten zijn die deze taak op zich nemen

ik ben alvast kandidaat om dit vrijwillig te doen(gratis)

Het is alleszins een feit, zoals bovenstaand al werd aangegeven, dat er enige kennis (en misschien ook ervaring) nodig is om zo'n toestel goed in te stellen en de resultaten correct te interpreteren. Er zijn bovendien, alnaargelang de toepassing, verschillende toestellen beschikbaar; eentje om contactweerstanden in een elektriciteitskast te evalueren, kan je bijvoorbeeld niet gebruiken om gebouwinspectie te verrichten. Het vangt dus al aan met selectie van het type camera.

Ik denk echter dat met een beetje voorkennis voldoende info op internet beschikbaar is om zo'n toestel nuttig te kunnen gebruiken.

@ pol:

Je zal er inderdaad mss wel de koude en warme plekken kunnen uithalen aan de hand van de kleuren op het scherm. Voor de rest zal het bijna alles zijn.

Bullard, Fireflir... kunnen naar mijn weten ook geen beelden vastleggen om dan achteraf te laten ontleden.

Daarbij is het niet de taak van de brandweer om met hun camera energiescans of preventief werk te gaan doen. Heeft er iemand daarvoor een speciale opleiding gehad? Wat ga je de mensen vertellen? Hoe ga je alles staven? Lever je een attest af? Ga je er geld voor vragen?...

't Is niet omdat je over een thermische camera bezit dat je plots alles kan. Laat dat over aan gespecialiseerde firma's. Deze mensen hebben thermodynamica en andere opleidingen gehad.

denk dat het juist wel de taak is van de brandweer om preventief werk te doen

oei bert! dit is een site voor mensen te helpen he!en ik ben bij brandweer om mensen te helpen

zouden dit samen met co metingen kunnen doen(dit is bij sommige korps al van toepassing)

zeg nog niets van energie he!

ik zeg ook niet alles te kunnen he met die camera maar wil er wel uit leren(en heb dit toestel al paar keer gebruikt en er is meer uit te halen dan jij denkt)

Ter info: FLIR (marktleider voor IR camera's) heeft blijkbaar sinds kort een nieuw instapmodel voor universele toepassingen (preventief onderhoud, gebouwinspectie,...), dat een lage prijs heeft dankzij massaproductie (eerste maasagepruduceerde IR camera). Adviesprijs is blijkbaar ronde de 2500 euro (eigenlijk een spotprijs voor zoiets). Ik wil dit toestel wel eens van dichtbij zien op een demo en zou het zelfs durven aankopen als onze bouw van start gaat.

Pol,

Ik ben zelf ook brandweerman.

Het is de inderdaad de taak van de brandweer om preventief werk te doen, ik heb me mss verkeerd verwoord.

Enegiebesparings onderzoeken horen daar niet bij zoals je zet, ik dacht dat je het op dat had. Sorry daarvoor.

Bij ons is er een preventiewerker van de gemeente die full-time controles in huizen doet op aanvraag van bewoners. Hij controleert er de CO bij CV en kachel uitlaatgassen (niet dezelfde meting al bij de brandweer), plaatst 1 gratis rookdetector, geeft advies op inbraakbeveiliging, voor elektriciteit raad men een keuringsorganisme aan...

De brandweer komt CO metingen doen als er daadwerkelijk vermoedens zijn van CO (hoofdpijn,...).

Al veel telefoons gehad om te vragen of we eens kunnen komen kijken of er mss geen CO aanwezig zou aanwezig zijn omdat men denkt dat er mss iets scheelt met de brander of schouw...Brander afzetten en de rest is werk voor de installateur.

sorry aanvaard hoor!

ben blij dat uw gemeente al zover staat en hopelijk volgen er nog want er zijn veel (bejaarde) mensen die in de toekomst in de financiele problemen gaan geraken ,dat onderhoud aan hun verwarming niet meer op hun lijstje zal staan.

groetjes en alvast succes met je werk!

@ gommer

ik heb voor een week de Flir i5 mogen uitproberen "dat is dat laatste toestelletje van 2500€ + BTW)
en zoals al gezegd kan je er niet mee aanvangen ivm gebouwenthermografie
Ik kan bv heel snel opsporen of een oplader nog in het stopcontact steekt een energie verbruikt
Je kunt goed zien hoe het warme water in de koffie zet stroomt enz.
maar het grote probleem is dat de resolutie te klein is 80x80
en het verschil moet toch al groot zijn voor dat je iets duidelijk ziet
Ook is nu het slechtste periode van het jaar om zoiets te mogen uitproberen
Als het nu eens goed vroor kon ik misschien iets zien buiten een gebouw nu enkel een grote waas of de plekken die zijn opgewarmd door de zon
Dus ik zou als je zelf een paar beelden wil maken een betere kamera gaan huren er zijn verschillende firma's die dat doen tegen een schappelijke prijs

Jan

Ah, dank je Jan B. die resolutie van 80x80 is wat ik zocht en nergens vond. Misschien is een CamB2 of CamB4 beter, ook andere prijsklasse. Misschien is echter een i5 ook voldoende (ze geven immers een resolutie van 0,10°C op), door meerdere kleinere opnames te maken... Maar inderdaad, voor gebouwthermografie is de zomerperiode absoluut onbruikbaar.

inderdaad is de b-cam beter
maar indien geld geen probleem zou zijn raad ik de 360 aan
daar kan je zelfs in de zomer al veel opsporen (warmte doorslag)
indien geïntreseerd kan ik wat gemaakte IR foto's doorsturen
stuur me een mailtje en je krijgt er een paar terug

jan

Blijkbaar verschillen de meningen over thermische scanning nogal. Finaal is het de bedoeling te weten hoe goed het huis geisoleerd is. Misschien kan dat ook een energie audit werken maar ik stel me daar vragen bij.
Ik vrees dat de meeste van die mensen louter theoretisch werken en weinig practische ervaring hebben.
Heeft iemand hier ervaring mee ?

Ik heb me enkele maanden geleden één gekocht nadat ik een extra opleiding had gevolgd.
Over reflectie is bijvoorbeeld hier nog niets gezegd, maar kan wel een grote oorzaak zijn van foute interpretaties.
En wat betreft een instapmodel van 2500 Euro is echt weinig waard. Om een goede gebouwscan te doen moet je minstens een resolutie hebben van 0,08°C.

Dat die i5 een sensor met minder pixels heeft, is eigenlijk van ondergeschikt belang voor de niet-professioneel.

80 x 80 pixels betekent nog altijd 6400 aparte metingen! En iedere meting met een gevoeligheid van beter dan 0,1 graad!

2500 euro vind ik een erg aantrekkelijke prijs voor een dergelijke thermografische camera. Het mag dan wel een instapmodel zijn, maar men krijgt véél waar voor zijn geld.

Met een beetje gezond verstand is deze camera, net als zijn grotere broertjes, het hele jaar door, perfect te gebruiken. Ook om gebouwen te inspecteren!

Dirk Bauwens

Ik zit met koude bruggen op het gelijksvloer de dallen lopen door tot aan buitenkant van huis.Ik zou een bestek moeten laten maken .Ik heb een firma laten komen die is rond gegaan met zo een camera .die firma vraagt tussen 300euro zonder vervoers kosten plus kosten tegen experts.Kan er mij iemand raad over geven

michel,

als de constructie bekend is, kun je beter je koudebruggen laten uitrekenen .
dat geeft dan tenminste informatie over de grootte ervan, en daarmee kun je aan de slag om verbeteringen te berekenen en door te voeren .
een infraroodscan geeft je enkel de bevestiging dat er op die plaatsen een temperatuursverschil/koudebrug aanwezig is, meer niet .
daar schiet je verder niet veel mee op .

die kostprijs lijkt voor jou misschien hoog, maar dat wordt gedeeltelijk verklaard door de afschrijving van de peperdure aankoop van de camera + opleiding + software .

dat verklaart ook waarom er zoveel IR-scans gebeuren die eigenlijk weinig nut of zin hebben, maar ja, de klant (en/of de architect) valt er nu eenmaal voor ... en laat zich gemakkelijk overhalen ...

vriendelijke groeten
bart humbeeck .

Ik heb onlangs een demo van Flir gevolgd.
Het instapmodel is bruikbaar om lokaal te gebruiken (bv. 1 m²), niet voor een hele gevel. Daarvoor heb je meer pixels nodig: zo'n toestel kost snel 15.000 euro.
De opleiding kost ook al 1.800 euro.
De i5 lijkt me wel bruikbaar om - als het buiten koud en bewolkt is en binnen lekker warm - lokale verliezen te lokaliseren: een raam dat slecht sluit, een koudebrug, isolatie die niet aan elkaar sluit, ...
Maar let op voor het verhaal van 'reflexie': die is per materiaal anders en kan dus een vals beeld geven (koperen/zinken dakgoot tov gevelsteen).
Een opgeleide vakman kan met die verschillen (beter) om.

Gisteren hebben ze bij ons IR foto's genomen van het huis, om het resultaat van de Thermoparels te zien. Zag er eigenlijk wel sjiek uit hoor. En het verdict was ook heel gunstig. Nicely done!!

@ Lambert

Sjiek !
Maar opgepast als er "vlekken" op staan waar het op "deficiently done" lijkt. Niet te vlug zoiets concluderen. Het kan dan zijn dat de FLIR heeft geflirt met de gaswandketel die daar aan de muur hangt.
FLIR flirt ook met de portemonnee, want schandalig duur zoals Petervc zegt, voor wat het maar geeft aan waarde van de resultaten.
Want heeft FLIR je de U-waarde van je thermoparelgevulde muur en deze van vóór het vullen opgeleverd ?
't Is zoals Bart Humbeeck zegt.

Rik

Hallo allemaal,

Ik ben in het bezit van zo'n camera, maar deze is wel enkel in grijstinten kleuren.
Zwart = koud en hoe witter (lichter) de kleur word hoe warmer.

Ik heb deze nog niet gebruikt om zo'n isolatiescans te doen, maar ik wil dat eventueel wel een kans geven om dat eens te proberen.

Ik ben geen "prof" in die dingen omdat ik de camera heb gekocht voor mijn beroep.
Ik werk als sleepbootkapitein in de haven van Antwerpen, en ik gebruik hem voornamelijk tijdens mist. De camera kan nog enkele 100'en meter ver zien terwijl je maar 30meter zicht hebt in de mist.

Volgens mij is mijn camera ook niet zo'n super gevoelig omdat hij eigenlijk gemaakt is om te gebruiken bij de brandweer om mensen op te sporen, en vuurhaarden (hotspots).

Maar als ik mijn hand 5sec op een binnenmuur van ons huis zet kan je dit toch een dikke minuut blijven zien.

Grtz

Je kan daarmee alleen zien waar het warmer is aan de kant waar je naar kijkt.
Andere besluiten kan je niet trekken, want de oorzaak van die warmte kan van alles zijn.

Klopt, Ben , maar je hebt wat meer onderscheidingsmogelijkheid door de kleuren.

Volgens Flir kan je met hun camera's ook dauwpunt en zelfs de isloatiegraad meten:
"Isolatie alarm: Delen die niet aan de isolatienorm voldoen, kunnen nu eenvoudig opgespoord worden".
Dus zou je r toch de U , R, ... waarde mee kunnen meten/berekenen?
Of misschien overdrijven ze een beetje (veel)?

Peter VC

Ik heb hier een InfraCam B van Flir. Ik heb ook de i5 geprobeert, maar die voldoet niet voor constructies.
Er zijn vele types op de markt en ook meerdere fabrikanten (Testo, Flir, ...). Elk van deze toestellen heeft een specifiek 'domein'.
- Het is een specialiteit om die beelden te interpreteren. Dus hier kan je al foute conclusies gaan trekken indien niet ervaren.
- Niet elk toestel is geschikt voor gebouwscans.

Indien er 'grote' fouten zijn kan je deze veel makkelijker op andere manieren 'zien' of te weten komen (betonbalken boven ramen en deuren, venstertabletten die doorlopen, ...), geen spouw, geen/slechte dakisolatie ... hier kom je meestal met een goede zaklamp en een thermometer toe.

Indien je echt zelf wil meten, koop dan ergens een digitale (IR) thermometer (50 EUR ?). Maak eventueel een denkbeeldig raster op de muur van 1x1m en meet op elk punt de oppervlakte temperatuur. Meet specifiek rond ramen, deuren, vloeraansluitingen, dakaansluitingen, ... . Maak eventueel een 'kaart' van de temperaturen ... zo haal je de koudebruggen er ook uit. Meet ook eens raamkaders ... .

Indien je goed geïsoleerd hebt moet je in hetzelfde vlak overal bijna dezelfde temperatuur meten (dezelfde warmte als je langs binnen meet ... dezelfde 'koude' als je langs buiten meet).

Bij goede isolatie moet je oppervlakte temperatuur (binnen) zo kort mogelijk tegen de binnentemperatuur liggen. Voor buitenmetingen net omgekeerd (benaderen buitentemperatuur).

Hoi Ben,

Loop met je camera nog maar wat rond in huis. Beetje beweging of wat FLIRten is goed voor de bloedsomloop en alleszins dan luiwammesend TV liggen kijken.
Wat je ziet op je eerste filmpje is geen slechte isolatie, maar zijn hoeken waar de warmteflux zich wat openspreidt.
En aan het plafond waarschijnlijk wat stratificatie ook.
Geweldig !

Rik

alleszins beter, bedoelde ik

Ben,

Hier gaan we weer :

Stratificatie is temperatuurgelaagdheid, de eigenschap dat warme lucht opstijgt en tegen het plafond aan hangt.
En in de hoeken moet je je voorstellen dat de warmte twee kanten op kan en dat daardoor de warmtestroom "minder dicht" is en dus minder intens zodat het net lijkt alsof het in die hoeken kouder is, zelfs als daar geen fluit van aan is.

Rik