Te grote hysteresis thermostaten = energieverlies?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,
Ik krijg de stuipen van al wat digitaal ingesteld moet worden. Op den duur zou je een bibliotheek moeten aanleggen om alle toestellen in je woning in te stellen.

Daarom tracht ik om zoveel mogelijk simpele thermostaten te gebruiken.
Je stelt een bepaalde T in of je schakelt met een aan-uit schakelaar het bewuste toestel aan of uit...
Simpel en goed, geen gezeur of gezoek in handleidingen, enz.

Maar...
Nu blijkt dat zulke - meestal - mechanische thermostaten zelfs van gerenomeerde merken (bv. Landis en Steafa van Siemens en andere merken...) dikwijls een hysteresis van 2 tot zelf 2,5°C bezitten.

Dan kom ik met twee vragen:

Geeft dit dan geen veel te groot energieverlies omdat de thermostaat veel te laat schakelt tegenover een thermostaat die bijvoorbeeld maar 0,5 graden hysteresis zou hebben?

Zo ja op voorgaande vraag:
Bestaan er geen eenvoudige niet digitale maar wel electronische thermostaten met kleinere hysteresis die dit probleem omzeilen?
Voor de electronici onder jullie: ik bedoel dan simpele electronische thermostaten met een NTC en IC's zoals J-fet operational amplifiers (ik denk bv. aan een LF351) bevatten?

Benieuwd naar de reacties.

Reacties

Het probleem is vooral dat dergelijke thermostaten aan-uit regelen. Moderne gasketels kunnen proportioneel aangestuurd worden met een PID regelaar, weersafhankelijke regelaar of een combinatie van PID en weersafhankelijkheid. Daardoor kan de ketel veel meer condenseren...

Dag Eric,
bedankt voor je reactie en zeker akkoord voor de proportioneel gestuurde toestellen. Die proportionele regeling wordt echter meestal in de fabriek of door een ervaren vakman bij de plaatsing geregeld en hoeft nadien weinig of geen bijstelling.

Reden dat ik dit onderwerp hier ter sprake wil brengen is dat een simpel aan-uit systeem (bijvoorbeeld 1 binnenthermostaat die de vloerverwarming aan en uitschakeld) door een gebruiker eenvoudig kan gehanteerd worden. Dit spaart mijn inziens belangrijke hoeveelheden energie.

Ik hoor regelmatig van gesofisticeerde digitale systemen met een heel weekprogramma die slecht of verkeerd ingesteld zijn of reeds lange tijd ontregeld zijn. Dan stel ik mij vragen bij het nut van de energiebesparing en het comfort die dergelijk systeem zou moeten geven.
Vandaar mijn voorkeur/wens naar een simpel thermostaatsysteem voor bepaalde verwarmingsdoeleinden maar dan wel met de voorwaarde geen te grote temperatuurafwijking tussen de aan-uit standen (kleinere hysteresis).

Rudy,

Moderne thermostaten die volgens een PID regelpricipe werken, doen dit in feite ook door de ketel aan/uit te schakelen (geen open-therm systeem dus).
Hiertoe worden een aantal cycli per uur doorlopen (vb 6 cycli van 10 minuten) waarin telkens de ketel een bepaalde tijd ingeschakeld wordt. Bij groot verschil tussen gevraagde - gemeten temperatuur wordt de ketel in elke cyclus bvb telkens 7' geactiveerd: dus 7' aan en 3' uit. Naarmate de gevraagde temperatuur benaderd wordt, moet de ketel in elke cyclus minder lang werken: bvb. 2' aan en dan 8' uit in elke cyclus.
Je kan die thermostaten programmeren als je daar zin in hebt maar je kan ook gewoon met de pijltjes de gevraagde temperatuur instellen op het moment dat jij wil.
Hiermee kan je heel netjes een constante temperatuur handhaven en de thermostaat zal ook goed reageren op gratis warmte door zoninstraling. Het aantal regelcycli per uur kan je dikwijls zelf instellen in functie van je installatie en de thermische inertie van je woning.