Zonnepaneel PV de beste oplossing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan binnenkort bouwen. In het begin wou ik een zonneboiler en vloerverwarming via warmtepomp.
Na het internet af te schuimen heb ik de indruk dat
ik beter extra isoleer en photovoltaische zonnepanelen zet.
Ben ik verkeerd?
Wat zijn de beste PV zonnepanelen?

Reacties

Oei das moelijk de beste
denk dat het eerder van belang is hoe je dak georienteerd staat en geen brol kopen en maken dat je wat garantie heb.enz
groeten stefaan
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Ik ga er vanuit dat je de bouwgrond al hebt (hopelijk ligt die dicht bij allerlei voorzieningen en openbaar vervoer en heeft die een goede oriëntatie), dus:
1) Oriënteer je leefruimten naar zuid (west) en niet 'persé' naar 'achteren'.
2) Bouw zo klein en compact mogelijk: goter bouwen kost meer geld én energie. Voorzie ook spaarlampen en geen inbouwhalogeens.
3) Verwarming vraagt het meeste energie: dus isoleren (met passiefhuis als uitgangspunt en enkel afwijken na 5x nadenken): je hebt dan geen 'dure' vloerverwarming (of tegelkachel) nodig.
4) opvang en hergebruik regenwater kan je eenvoudigst voorzien tijdens de bouwfase.
5) Zonneboiler is de slagraam om de taart: ze maakt de taart lekkerder, is niet zinvol op een slechte taart (dan werkt het enkel als een zie-eens-hoe-groen-ik-ben-aflaat).
Eventueel voorzie e in de bouwfase reeds ruimte/leidingen en plaats je hem later.
6) PV panelen: idem als zonneboiler. Dit kan vaak eenvoudig nadien: enkel een goede elektrische kabel voorzien van een zuidelijk dak tot aan je zekeringkast.

hmm, die slagroom kan je zuur opbreken wanneer je hem niet direct gebruikt: in het geval van een zonneboiler (en PV) is het veel interessanter om dit onmiddellijk te plaatsen omdat alle materiaal en materieel toch al aanwezig is op de werf. Bovendien beespaar je dan ook op dakpannen. Om je een gedacht te geven, mijn zonneboiler koste bv. 700 EUR aan dakwerken alleen (speciale kraan, dakpannen verwijderen ...). Ook uit esthetisch oogpunt is het interessanter om die dingen metten te integreren.

Bovendien is de opbrengst van een zonneboiler per m2 veel hoger dan de beste PV, dus eerst een zonneboiler en dan eventueel PV als slagroom. Vandaag bv. heeft mijn zonneboiler 7 KWh op 4,2 m2 collectoropp. opgebracht...

Om nog eventjes door te gaan op die extra kost indien je later je zonneboiler plaatst: mijn zonneboiler kost mij een 800 eur na aftrek van alle premies, dat is ongeveer het bedrag dat mijn extra dakwerken mij gekost hebben. Besluit: de kans is groot dat je die zonneboiler bijna gratis krijgt indien je hem onmiddellijk plaatst, zeker indien je in vlaams brabant woont.

Als geld geen enkel probleem is kun je natuurlijk alles meteen doen, maar als je op de centen wil letten heeft een gespreide aanpak toch zijn voordelen. Meer bepaald omwille van de mogelijke belastingkortingen door spreiding.

Hieronder een stukje uit een brochure die ik geschreven heb.
(de vermelde bedragen zijn nog deze die golden voor uitgaven in 2007)

groeten
rik

Bij de bouw telt vooral een lage K-waarde. Hoe dan ook blijft uitstekend isoleren altijd het eerste en het allerbelangrijkste. Een warmtepomp of zonnepanelen kunt u desgewenst later nog aanbrengen. Voor isolatie is dat veel moeilijker.Zorg er dus voor dat uw nieuwe woning meteen prima is geïsoleerd.

Voor het plaatsen van dakisolatie en van superisolerend glas krijgt u een korting op de personenbelasting. Alleen jammer dat u de maximum belastingkorting in 2008 al bereikt bij een uitgave van 6 500 euro (btw inbegrepen). Uw facturen zullen vast hoger zijn want niet alleen het glas maar ook het schrijnwerk telt mee. U kunt wel het belastingvoordeel verdubbelen als u de betaling spreidt over twee jaren.
Over pakweg vijf jaar hebt u misschien genoeg gespaard voor bijkomende maatregelen. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Het geld daarvoor is in elk geval broeikasvriendelijk besteed, zeker als het anders zou worden uitgegeven aan de jaarlijkse verre vliegvakanties of een dikkere, brandstofslurpende auto. Dank zij de spreiding in de tijd kunt u genieten van een lagere btw en nog eens van een belastingkorting (tot 3.380 euro). Voeg daarbij de toekomstige opbrengst van de groenestroomcertificaten voor eigen stroomproductie.

PS We weten vandaag niet of dezelfde steun voor zonnepanelen over vijf jaar nog zal bestaan.

Ja, die jaarlimiet op het belastingsvoordeel is inderdaad een probleem. Weer een van die domme maatregelen die de overheid extra geld kost omdat gespreide werkzaamheden hoe dan ook meer kosten (zie mijn vorig berichtje)

Eric

Men kan het ook anders bekijken.
Waarom moet de federale overheid belastingkorting geven voor maatregelen (zoals dakisolatie) die als gevolg van de Vlaamse regelgeving feitelijk verplicht zijn bij nieuwbouw?

groeten
rik

Waarom wordt iemand die in 1 jaar bouwt afgestraft tegenover iemand die op 2 halve jaren bouwt ?

Waarom moet de overheid jullie toekomstige energiebesparing betalen?

Mvg Arnold

Klopt, maar als ze dan toch dat belastingsvoordeel willen geven is het voor hen en voor de bouwheer financieel interessanter indien de werkzaamheden kunnen gebundeld worden.

In dat pakket van die verplichte maatregelen zou trouwens een zonneboiler helemaal niet misstaan. Zoals gezegd kan dat de prijs aanzienlijk drukken.

Rudi

Isoleren, dat is inderdaad de boodschap, want hoe minder warmte je verliest, hoe minder gevoelig je wordt voor stijgende energieprijzen, en wat dat betreft zijn we nog bijlange niet aan het einde, de 150 dollar halen we nog wil tussen dit en hooguit 10 jaar en ik denk dat ik dan nog aan de optimistische kant ben!
Als je dan nog centjes over hebt kun je in duurzame energie gaan investeren, de keuze thermische of fotovoltaische zonne-energie hangt van veel factoren af. PV heeft als grote voordeel dat je alle energie die je opvang nuttig kan gebruiken, ofwel in je eigen woning, ofwel doorverkocht aan het net, je hebt dus nooit 'stilstandsverliezen', in tegenstelling met thermische zonnepanelen.

Eric
700 euro dakwerken, en hoeveel belastingsaftrek? Een veelvoud! En bij PV heb je dat probleem niet, want die bouw je normaal bovenop het dak.
Wat jou opbrengst betreft, dat is zoveel dat ik er echt moeite mee heb dat te geloven, pas op, ik wil niet zeggen dat je liegt, maar misschien klopt er ergens iets niet met de meting? Als ik de prijs van jou zonneboiler zo inschat, kan ik me zelfs niet voorstellen dat ze daar nog een meting kunnen bovenop doen!

Yannick
Wetten worden gemaakt om misbruiken te bestrijden, dat zou jij zeker moeten weten. En elke huisvader (hoe paternalistisch) of –moeder moet z’n budget beheren en zorgen dat ze rondkomen, en ook de staat heeft die plicht, al kwijt ze zich niet altijd met evenveel ijver aan haar taak!

En verder kan ik Rik en Arnold alleen maar bijtreden, jullie moesten verdomme blij zijn dat de staat nog wil tussenkomen!

Hans

Zonneboiler best te plaatsen vanaf beginfaze van de bouw.
Kwestie van de pannen uit te sparen, de leidingen in een keer samen met andere leidingen voorzien en een boiler, die je waarschijnlijk TOCH gaat plaatsen zit in een PV installatie ook (anders heb je die nadien in overschot).

Als je het nadien doet, dan toch ZEKER de leidingen voorzien.

Een PV installatie zou ik nooit bij de bouwfaze plaatsen.
Deze moet men volgens mij toch BEST boven de pannen plaatsen en niet ipv pannen (dus best geen dakinbouw).
Dit is volgens mij slecht voor de resultaten want ze zitten gewoon WARMER ingepakt en dat is net slecht.
De prijs van een PV installatie is gewoonweg TE hoog als je wil bouwen. Dan moet je je geld aan reeds zo veel besteden.
Tenzij je een ongelimiteerd budget hebt natuurlijk

Dom dat muurisolatie geen subsidies of federale belastingverminderingen kan krijgen.

Ik zou terugkeren op uw eerste idee: kiezen voor een warmtepomp gecombineerd met een zonneboiler en afgifte van de warmte via vloerverwarming.
Als je een zonneboiler erbij neemt mag uw totale factuurkost per jaar 8450 euro bedragen (ipv 6500). Betaal dus minstens 2000 euro voorschot voor de zonneboiler in 2008, bij plaatsing in 2009 ook en saldo in 2010.

Ofwel radicaal kiezen voor een passiefhuis.

PV-panelen zijn veel duurder en je zal de belastingsverminderingen niet kunnen benutten omwille van je andere facturen (vensters, zolderisolatie).

Het voorzien van één elektrische kabel van dak naar elektriciteitskast voor PV volstaat niet. Voor mijn 2x6 panelen had ik al vier dikke kabels (4mm² koper) nodig.

Allemaal al bedankt voor de reacties,
als ik goed isoleer, K<25, is elektrische verwarming samen met de PV panelen denkbaar? (en met onze houtkachel)

Een kabel vanaf (waar ooit de omvormer komt te hangen)naar de zekerings kast is voldoende(dikte afhankelijk van hoeveel je op je dak legt)
En van op het dak naar de omvormer is dat hetzelfde maar zijn wel speciale kabels UV bestendige enz /2 en 4mmm²
en wil je dan nog gegevens bijhouden vb temperatuur lichtinval,windsnelheid , enz.... weer kabeltjes kleintjes

Groeten stefaan

http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Voorzie maar ruimte voor enkele kabeltjes, 2 of 3 sets (strings) panelen. En per set heb je 2 kabels nodig. Kabels zijn zo dik als de pink van een kleuter.

van die kabels gesproken.
Ben ook van plan om later PV panelen te plaatsen op een plat dak (opp ong. 60 m2) van een bijgebouw dat daar reeds stond op ong. 10 meter van mijn nieuwbouw;
Mijn vraag is nu hoe dik de verbindingskabel moet zijn vanaf de omvormer (staat in het bijgebouw) tot aan de teller in de nieuwbouw
afstand ong. 20 meter.
of opteer ik best vandeneerste keer voor de klassieke 10mm2 zwarte EXVB kabel die ook voor netaansluitingen gebruikt wordt.

als je geld teveel hebt kan je dat inderdaad doen geert. 4² volstaat hoor normaalgezien, maar met die 20 m ga je best voor 6². Vergeet ook geen 10 ² aardingskabel te voorzien, die het frame van je panelen verbindt met de aardingselectrode (of aardrail in de zekeringkast) van je huisaansluiting (bliksmebeveiliging).

Rudi,

Elektrisch verwarmen is en blijft de slechtste en duurste manier van verwarmen. Ook als men deze energie opwekt met een PV-systeem.

Misschien kan je voor dat je gaat bouwen een keer een afspraak maken met een energiedeskundige? Zij kennen alle gangbare systemen en kunnen je beter adviseren op dit gebied.

@jan

De bliksembeveiliging die men op een dak gebruikt voor een PV-systeem of een ander element mag men nooit aansluiten op de hoofd aardlat in de woning.

Een "echte" bliksemdaalleiding heeft een apparte aardput met de nodige pennen en voor ondergronds verbonden met de bestaande aardlat in de woning. (de zogenaamde equipotentiaalleiding)

Dit punt moet ook appart getest worden door de keurder.

zijn er hier mensen die me meer uitleg kunnen geven omtrent zonnepanelen wat zijn de beste en waar op te letten bij aankoop

Ik heb zeer goede informatie kregen op een informatieavond van ODE.
Misschien is er bij u in de buurt ook wel een gemeente die zo een avond organiseert.
Je krijgt ook een papier mee met allerhande interessante vragen die je kan gebruiken als je een aannemer laat komen.

ik denk dat het belangrijkste is dat je met een aannemer in zee gaat die de materie goed kent en kwaliteit levert en geen kwantiteit.
Een kleine gespecialiseerde firma kan soms toch wel beter doen dan die grote bedrijven. Je hebt beter persoonlijk contact enzo.

Bij wie heb jij prijs gevraagd stefaan?

Met vriendelijke groeten pierre de laeter

Zoieso is het op vandaag met de huidige premie's het voordeligst als je PV plaatst.