Synergrid: nieuwe aansluitvoorwaarden (C10/C11)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie weet meer over de 16A-regel in de gewijzigde
aansluitvoorwaarden van het Synergrid-document C10/C11?

Wil dit zeggen dat invertors van 4000 of 4200 Watt niet meer mogen gebruikt worden? BV SUNNY BOY 4200TL

Reacties

waar vind ik dit gewijzigde document C10/11?
Het document van 2006 is te vinden op de website van Synergrid maar geen recenter document.

Er is een rondschrijven van de Belgische federatie van PV-bedrijven. Het document C10/11 op site van Synergrid lijkt me wel aangepast ondanks dat de datum nog steeds 2006 is. Inhoudelijk versta ik niet wat ze willen zeggen. Blijkbaar moeten de omvormers die meer dan 16A leveren aan een andere norm voldoen. kent iemand hierover de technische achtergrond in mensentaal?

Op de studiedag"Nieuwe technische voorwaarden voor decentrale electriciteitsproduktie" op 18 juni 2008 te Gent werd door de spreker van Eandis onder andere het volgende gezegd over C10/C11:
Door oa PV installatie's(maar vooral door WKK) wordt het net door de injectie verstoord om dit beter te kunnen opvangen zal men binnenkort de regel hanteren dat men vanaf 3680VA of 3.68kW verplicht 3 fazig zal moeten injecteren.

en in andere landen ? is dat daar ook zo. Of hebben de 'centrale producenten' er iets nieuws op gevonden om decentrale producenten (wij dus ) zoveel mogelijk tegen te houden?

blijkt dat de nieuwe reglementering van kracht is gegaan op 15 juli,maar er is een overgangsregeling voor installaties met bestelbon voor 15/07 er zou dan wel een beperkte netstudie worden uitgevoerd door de netbeheerder,men weze gewaarschuwd,bij huidige bestellingen mag men niet meer dan 3.68kW per faze injecteren voor het systeem met terugdraaiende meter.

blijkt dat de nieuwe reglementering van kracht is gegaan op 15 juli,maar er is een overgangsregeling voor installaties met bestelbon voor 15/07 er zou dan wel een beperkte netstudie worden uitgevoerd door de netbeheerder,men weze gewaarschuwd,bij huidige bestellingen mag men niet meer dan 3.68kW per faze injecteren voor het systeem met terugdraaiende meter.

Men is blijkbaar wel aan het werken aan een nieuwe versie van de C10/11. Eventjes google-en bracht mij bij volgend DRAFT document (dus nog geen officieel!!!)

http://www.vreg.be/vreg/documenten/Consultatienota/66208.pdf

Daarin staat oa:
----------------
2.3. Aansluitingswijze

De basisvoorschriften met betrekking tot de aansluitingswijze van een decentrale productie-installatie zijn:
o ≤3680 VA4: mag enkelfasig aangesloten worden,
o >10 kVA: moet driefasig aangesloten worden,
o Voor productie-installaties >3680 VA4 maar ≤10 kVA kan de netbeheerder in functie van de overwegingen in § 2.1 ’Algemeen’ voorschrijven dat een driefasige aansluiting verplicht is,
o Bij een combinatie van meerdere productie-installaties op eenzelfde netaansluiting bedraagt het totaal opgesteld vermogen van de productie-installaties met enkelfasige aansluiting, in principe niet meer dan 3680 VA4. Deze grens kan eventueel opgetrokken worden tot maximaal 10 kVA mits de goedkeuring van de netbeheerder.
--------------

Hier spreekt men dus van dat een netbeheerde een driefasige "kan" verplicht worden voor productie-installaties >3680 VA4 maar ≤10 kVA

Nog eens: dit gevonden document is een DRAFT versie gevonden via GOOGLE. Op de officiële pagina's via het navigeren op de VREG website staat nog altijd de "oude" en tot nader orde nog aktieve versie.

Rik

Real-time monitoring PV installatie: http://www.sunforfree.net

Beste,

Vanaf 1 januari mag max. 16A per fase worden geïnjecteerd voor systemen <= 10KVA. Niet per se 3 fasig, mar bv. 5KVA AC zal je moeten verdelen over de fasen.

Echter volgens een mailing (van 1 of andere PV federatie, effe naam kwijt) moet je vanaf heden kunnen refereren naar een offerte van voor 1 juli 2008 én moet de netbeheerder de situatie eerst onderzoeken.

Mvg

JB

NB één maand geleden viel men bij Infrax echter uit de lucht, maar nadien kreeg ik bevestiging via mail.

reactie Infrax:

"De aansluitingsvoorwaarden worden aangepast om de mogelijkheid te hebben om tussen 5kW en 10kW aan de producent op te leggen om driefasig aan te sluiten.
Reden hiervoor was een dossier met een PV-installatie van 10kW op een tweedraadsaansluiting kort bij de cabine waarbij er spanningsproblemen waren.
Daarna is het besef gegroeid bij de distributiesector en stelde de sector voor om de grens gelijk te schakelen met de productnorm (<=16A) hetgeen weerhouden is in de nieuwe de nieuwe reglementering.
De distributiesector gaat in het kader hiervan zelfs opleggen om bij omvormers >16A een meerfasige verdeling te doen, dit om niet bij elk dossier te moeten bestuderen of het wel kan.
Hiervoor heeft de klant uiteraard een driefasige aansluiting nodig.

Status: de nieuwe reglementering ligt nu bij VREG. VREG heeft deze gepubliceerd om feedback te krijgen van de PV-sector.
Eandis verkondigt de 16A-grens nu reeds op studiedagen (16A als piekvermogen van de omvormer).

Wat de overgangsmaatregelen betreft, Eandis werkt met een limitatieve lijst die nu door de installateurs moet doorgegeven worden om nog in aanmerking te komen voor meer dan 16A op een ééndraads aansluiting. Om deze administratie te beperken stellen wij voor om de datum van 01/01/09 te publiceren als einddatum waarop dergelijke installaties nog in dienst mogen genomen worden en niet te werken met een limitatieve lijst, beseffende dat er zich misschien een paar afwijkende gevallen zullen voordoen.

Met vriendelijke groeten

Bart Van Den Driessche

Afdelingshoofd Onderhoud en Exploitatie elektriciteit

"

Nogal technisch en voor een leek in elektriciteit verwarrend.
Ik heb al 3000 Kwp aan panelen liggen met een omvormer Solarmax 3000C.

Kan ik mijn PV uitbreiden tot 9000kwp zonder te moeten overschakelen op een 3-fase, als ik kies voor 2 bijkomende omvormers van 3000 kwP in plaats van één van 6000Kwp?
(16 A = max 3680 KW want = 230 Volt X 16 Ampere?)

Zo nee, wat houdt een 3-fase-systeem dan in aan kosten of aan werk ? (Ik heb geen nachttarief, enkel dubbele teller)

mvg

Luc

Beste Luc,

Nu heb je 3000Wpiek of 3KWpiek.

De 16A per fase komt neer op 3680W per fase.
Het betreft het maximale AC vermogen, dus niet het aantal Wpiek van de panelen.

Je zal ongeveer 4000Wpiek panelen kunnen plaatsen, het enige wat de interkommunale echt interesseert is het max. AC vermogen van de omvormer; 3680W dus. Naar het paneelvermogen wordt dus niet rechtstreeks gekeken. De keuringsinstantie vraagt dan weer naar het nominaal AC vermogen van de omvormer. Belangrijk verschil dus!

Jij zal dus inderdaad om 9000Wpiek de installeren naar een 3-fasige aanluiting moeten gaan, mét meerdere omvormers per fase of één omvormer die 3-fasig is.

Ik weet niet of je zomaar een 3-fasige aansluiting gaat krijgen van de interkommunale, vast staat dat indien het aansluitvermogen groter wordt er sowieso een herkeuring van de binnenhuisinstallatie nodig is.

Ik informeer bij Eandis en post een antwoord.

Mvg

JB

in Belgie weer een uitzondering?

ik zie juist op site van fabrikant omvormers toestellen staan 9 KW, tot 11 KW en allemaal met mono aansluiting

nog grotere systemen (sunny tower) gaan naar 3-fasige aansluiting

wie gaat dit betalen?

Stefan

Inderdaad,

Als je verbruikt kan het blijkbaar geen kwaad voor de netbeheerders (denk maar aan de inductiekookplaten die monofasig mogen aangesloten worden en zeker meer dan 16A verbruiken en die naar harmonischen zeker niet beter zullen zijn dan de inverters)

Neen België is geen uitzondering. Wij als instalateur hebben van de beginne steeds rekening mee gehouden dan je een net niet zomaar eenzijdig per fase kunt belasten. In andere landen is deze regel al lang van toepssing, wel in een iets aangepaste vorm.
Er bestaan natuurlijk omvormers van 10 en zelfs meer KW maar deze worden STEEDS in 3voud gebruikt voor grote installaties,

Het gevaar van grotere vermogens dan "16 amp" op één fase terug te sturen is een onbalans in het net creeren. Dit kan als gevolg hebben dat bij bepaalde fasen de spanning zodanig gaat stijgen dat uw systeem steeds in storing gaat. Wij zijn van mening dat deze wetgeving de PV voor particulieren enkel kan te goede komen!!!
Bepaalde cowboys willen, zo groot mogelijke systemen verkopen zonder de problemen te willen zien, wat maakt dat dergelijke regels strenger worden toegepast. Daarnaast hebben weinig particulieren een verbruik dat het verantwoord is een grotere installatie te plaatsen, je teller mag niet in het negatief draaien.
Geert Boeraeve (BES bvba)

molenman,

een aansluiting mono van 40 tot 63 A is toch normaal voor woning?

Geert, ik begrijp wel voor grote installaties

als particulier is natuurlij kveel beter om je verbruik te laten dalen, is ook veel goedkoper

Stefan

stefan,

zeker is 40 tot 63 A mono normaal. Maar waarom mag een inductiekookplaat wel mono aangesloten worden en een zonnepaneel niet ?

Simpele vraag ivm mijn situatie:
monofasig. Ik wil 4,4 a 4,6 kWp plaatsen.
Kan dit? Heb al gehoord dat als ik met meerdere omvormers werk, het wel zou kunnen op 1 fase.
Wanneer gaat deze regel eigenelijk in?

Greetz.
K.

Molenman, Stefan,

Die 16A in Belgie of 4600W voor Duitsland is hiet en daar misschien niet zo'n gek idee...

Gisteren een spanning gemeten bij een klant van 248V met een monofasige omvormer SMA5000TL-20 en 5,52KWpiek (24* Atersa 230W).

In normale toestand zit het daar rond de 230V.

Dit heeft vermoedelijk te maken met een zwak net, maar ja. Met bovenleidingen moet je dus oppassen, meestal maar 75 of 90mm².

Bij 252V vliegt de installatie eruit!

JB

JB,

Als ik me niet vergis moet de netbeheerder een RMS spanning aanleveren tussen -15% en +10% van 230VAC. Dit komt overeen met 196VAC en 253VAC.

Wat bedoel je met : bij 252V vliegt de installatie eruit (is dit de instelling van het maximum spanningsrelais in het onderstation ?)

Ik begin de problemen van de netbeheerder te snappen, alles is zo ontworpen dat de spanning alleen maar kan dalen op het net door stroomafname op de laagspanningszijde.

Ik denk dat het probleem zich niet zal oplossen als men 3 fasig massaal begint terug te sturen op het net. De huidige transfo's in de onderstations zijn niet ontworpen om secundair een lagere spanning te geven dan bv. 230VAC

Molenman,

De meeste omvormers gaan uit tussen de 252 en 260VAC.

Het is inderdaad spijtig dat Eandis weer voor een andere norm kiest, nl. 16A ipv de 4600W van Duitsland.

Pas gehoord van SMA, dat die 4600W het nominaal vermogen is en niet het maximaal zoals in België. Een omvormer met nominaal 4600W en 5000WAC max. is dus toegelaten voor monofasige injectie in Duitsland.

OF 1320W méér dan in Belgïe.

JB

gerucht in de wandelgangen:

De recente synergrid 2008 voorwaarden betreffende 16A beperking zou afgeschoten zijn door de Cwape (vreg in Wallonië).

Voorlopig zijn dus, en blijven, de voorwaarden van 2006 van kracht.

Vermoedelijk zal de norm 5KW maximaal de norm worden.

Mvg

JB

Hallo,

Weet iemand of er nog enige "vooruitgang" in deze zaak, of blijft het allemaal onduidelijk ?
Op de syndergrid website staat nog de oude versie.

mvg

bob

EANDIS:

Nieuwe grens voor monofasige aansluitingen: 5 kVA
De nieuwe grens voor monofasige aansluitingen van decentrale productie-eenheden
(zoals PV) is 4600VA of 20A nominaal AC-vermogen van de invertoren (of 5000VA
piek- of max AC-vermogen). Dat heeft Eandis bevestigd op vraag van BelPV.
Voor meerfasige aansluitingen blijft de 10.000VA bestaan, enkel de toegelaten onbalans
indien men werkt met monofasige invertoren op meerfasige aansluitingen is 4600VA of 20A.
Om de kwaliteit in de netten te behouden vragen de netbeheerders om zoveel mogelijk
meerfasige invertoren te plaatsen op meerfasige aansluitingen.
Indien een klant meer dan de 4600VA of 20A wenst te plaatsen (bij een monofasige
aansluiting) - dient hij voorafgaandelijk een aanvraag in te dienen om over te schakelen en
dit op zijn kosten.

INFRAX:

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het definitieve aansluitreglement en de bijbehorende formulieren, met gedetailleerde beschrijving van de procedure (aanvraag, melding, goedkeuring, etc.). Zodra deze klaar zijn, zullen ze op onze website www.infrax.be geplaatst worden.
Het standpunt is het resultaat van de meeting tussen de regulatoren en Synergrid inzake het document C10/11, waar de VREG voorgesteld heeft om 5.000 VA te hanteren als grens voor eenfasige injectie.
Infrax zal volgende procedure hanteren:

<=5kVA: eenfasig mag, melding indienstname is genoeg. Mogelijke problemen van uitval van de omvormer worden geval per geval onderzocht.
>5 <=10kVA: van 1/1/09 tot 1/7/09: bij meerfasig is melding genoeg, bij eenfasig is akkoord van DNB nodig en vanaf 1/7/09:meerfasig is verplicht, melding is genoeg.
>10kVA: steeds driefasig en steeds aanvraag.
De genoemde vermogens zijn steeds de maximale AC-vermogens van de omvormer!

Ook zal in het reglement ten stelligste aangeraden worden om vanaf 3680 VA een meerfasige verdeling te doen teneinde uitval van de omvormer te vermijden. Infrax adviseert dus om de injectie in de mate van het mogelijke maximaal meerfasig uit te voeren, waardoor de kans op uitval van de omvormer en bijhorend productieverlies geminimaliseerd wordt.

Wij beseffen dat deze procedure enigszins afwijkt van hetgeen Eandis recent op haar website gepubliceerd heeft, maar we denken met deze werkwijze beter tegemoet te komen aan de wensen van zowel de VREG als van BelPV. Bovendien zorgt dit bij Infrax zelf voor de meest efficiënte afwikkeling van aansluitingsaanvragen, zonder risico op grote technische problemen. De overgangsmaatregel tussen 1/1/09 en 1/7/09 is er om tegemoet te komen aan de onduidelijkheid die er afgelopen maanden heerste.

DUS:

In theorie mag je "wettelijk nog 10KW" injecteren, daar het oude nog van toepassing is.

Indien de klant voldoende dicht bij een middenspanningscabine woont, kan dit overwogen worden. Op 500m afstand kan een 5KW omvormer al problemen geven met spanningen tot 253V (eigen ervaringen).

Mvg

Hallo,
Ik ga binnenkort ( binnen een maand )34 panelen van 230 Wp laten installeren op mijn dak.
Aansluiting elektriciteit is echter monofasig.
Netbeheerder is Infrax.
Dien ik over te gaan naar driefasig of niet ?
Johan

Ik bel net naar Eandis en de persoon aan de telefoon zei me dat het maximum 10 Kva is, ook op monofase.

wat is er nu eigenlijk echt van kracht?