nieuwe isolatiepremie 2009

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Premie van 500 euro voor dakisolatie

BRUSSEL - De Vlaamse overheid geeft vanaf januari 2009 een premie van 500 euro voor dakisolatie. De Vlaamse regering keurde het besluit daarover vrijdag goed, maakten de ministers Hilde Crevits (CD&V), Marino Keulen (Open Vld) en Kathleen Van Brempt (sp.a) zondag bekend. Er is ook een verhoogde premie tot 1.000 euro voor lagere inkomens. Voor de maatregel wordt volgend jaar al 44 miljoen euro voorzien.
Om woningen energiezuiniger te maken, zijn er nu al tal van premies en belastingvoordelen. Maar uit cijfers blijkt dat vooral voor condensatieketels en isolerende beglazing premies worden aangevraagd. Nochtans is de energiebesparing het grootst bij dakisolatie. Door het dak te isoleren bespaart een gezin tot 30 procent op de energiefactuur.

De Vlaamse regering wil nu het isoleren van daken een extra duw in de rug geven. Nu zijn er naar schatting 800.000 woningen zonder dakisolatie. 'Om deze woningen tegen 2020 van een geïsoleerd dak te voorzien, moeten er jaarlijks 60.000 woningen worden aangepakt', zegt minister van Energie Crevits.

Nu al geven de netbeheerders een premie van 4 euro per vierkante meter isolatie. Voor de nieuwe premie is geen afzonderlijke aanvraag nodig: de netbeheerder geeft de gegevens door aan het gewest en de betrokkene krijgt de premie van 500 euro uitbetaald. Mensen met lage inkomens kunnen bovenop deze 500 euro nog een premie van 100, 300 of 500 euro krijgen. Vlaams minister van Wonen Marino Keulen gaat de bestaande woonpremies afstemmen op de nieuwe dakisolatiepremie.

Daarnaast maakt minister van Sociale Economie Van Brempt nog eens 1,4 miljoen euro vrij voor de opleiding van 350 isoleerders. Bij kansarme gezinnen komen er ook meer 'energiescans', waarbij mensen gratis aan huis komen kijken hoe de energiehuishouding beter kan. Minister Van Brempt trekt ook 1 miljoen euro uit om hiervoor 70 voltijdse mensen extra aan te werven in de sociale werkplaatsen en lokale diensteneconomie.

(van website DS)

Reacties

Patrick

Ja, natuurlijk mag je meer isoleren dan het minimum dat nodig is (en zo een grotere premie genieten).

Michael

De R-waarde van een bestaande isolatielaag mag niet mee verrekend worden om aan de minimumeis van 3 m²K/W te komen.

Je kunt dus de Vlaamse isolatiepremie krijgen als je genoeg bij-isoleert.

Voor de anderen:
Trek daaruit geen verkeerde conclusies:
De Vlaamse dakisolatiepremie kun je slechts één keer krijgen voor dezelfde woning.

groeten
rik

Rik ,

Als ik het goed begrijp kan ik de Vlaamse isolatiepremie krijgen als ik minimum 12cm rotswol ( met een R-waarde = 3 )gebruik om bij te isoleren , maar geen premie van de netbeheerder ( omdat ik die vorig jaar al gekregen heb ).
Mijn aanvraag voor die Vlaamse premie moet echter wel via de netbeheerder gebeuren .

Michael

Waarom denk je dat?

rik

Michael

Waarom denk je dt je geen twee keer de premie van de netbeheerder kunt krijgen?

rik

Rik ,

Je hebt blijkbaar gelijk wat die premie van de netbeheerder betreft .
Ik heb zojuist even de algemene voorwaarden voor het verkrijgen van een isolatiepremie gecheckt op de website van infrax en blijkbaar is dit niet beperkt tot een éénmalige aanvraag .
Goed nieuws voor velen voor ons zou ik zo zeggen .
Alleszins bedankt voor de info

Zaterdag 50 m² isover isoconfort35 van 22 cm dik besteld. Dat ga ik bovenop de huidige 15 cm leggen. Kostprijs 538 euro btw incl. Met andere woorden, gratis en voor niets. Laat het dan maar vriezen! Als ik een scheet laat gaat het al te warm zijn

Binoe, dit lijkt mij een goede prijs; mag ik weten bij welke leverancier je dit besteld hebt? Is het inclusief transport?

Wordt bij Infrax ook rotswol van 'onbekende' merken toegelaten (voor zover de R waarde voldoet)?
Gamma maakt namelijk reclame voor rotswol met verwijzing naar de energiepremies maar ik vind bij de butgb enkel Rockwool en aanverwanten...
De voorwaarden op de website zijn niet helemaal duidelijk hieromtrent.
Zou het niet leuk vinden om nadien te horen dat ik geen premie krijg.

kan mij iemand zeggen waar ik de isolatiepremie van 500 euro kan bekomen, niemand kan mij daar antwoord op geven,of moet ik hem aanvragen via het gemeentehuis.

Patrick, bedankt voor de nuttige informatie,

Hoe zit het eigentlijk met het KI wordt dit verhoogd na aanvraag isolatiepremie,ik heb dit ergens horen vertellen en zou graag willen weten of dit waar is.
MVG Luc

binoe
let wel op dat isoconfort35 gèèn dampscherm heeft, een dampscherm is met alu-kraft,dat wil zeggen met aluminuimfulie erop en het moet naar de warme kant geplaatst worden.ik heb een bedrijf gevonden die dit verkoopt, vdp construct uit wilrijk, vb 15cm dikte 120cm hoogte 500cm lengte 8.83/m²en gratis geleverd.

Ik had enkele prijsoffertes aangevraagd voor het plaatsen van isoconfort 14 cm.
Echter heb ik eigenlijk slechts 13,5 cm, 1 leverancier raadde mij de 12 cm dikte aan omdat ik er de 14 niet zou tussen krijgen.
Zou die halve cm het nu echt maken om tussen te krijgen?

Tussen 2 haakjes, al mijn bewoonbare delen zijn wel al op de zoldervloer geisoleerd met 9 cm glaswom, maar ik zou nu willen gebruik maken van de premies om de zolder nog extra te isoleren.

En voor wie het nog onduidelijk is, het is enkel en alleen de isolatie die verrekend wordt bij de vlaamse premie en NIET het eventueel afzonderlijk aan te leggen dampscherm + tape!!!

Luc,

Wijziging KI gebeurt enkel nav een bouwvergunning en heeft vooral betrekking op volumevergroting en comfortverhoging (2de WC, badkamer, CV, ...).
Isolatiepremie heeft er geen enkele invloed op.

Peter VC

"En voor wie het nog onduidelijk is, het is enkel en alleen de isolatie die verrekend wordt bij de vlaamse premie en NIET het eventueel afzonderlijk aan te leggen dampscherm + tape!!!"

Patrick, onderstaande link geeft toch andere informatie...
http://www.energiesparen.be/vlaamsedakisolatiepremie

mvg,

Toon

Toon, inderdaad daar staat het helemaal anders; mijn informatie komt echter na mijn vraag aan energie@vlaanderen.be, waar ze mij geantwoord hebben dat enkel de isolatie in aanmerking zou komen; ik werd hier naar door verwezen na het bellen naar 1700, waar ze het ook niet wisten.
Het zou echter spijtig zijn als men gestraft wordt na het aanbrengen van een efficienter apart dampscherm.

Allemaal zeer onduidelijk volgens mij!!!

ik heb begin januari de premie aangevraagd. een drie tal weken geleden mocht ik reeds het gedeelte van eandis ontvangen. De premie van de vlaamse overheid mocht ik echter nog steeds niet ontvangen.
Iemand een idee?

niemand die deze premie al ontvangen heeft van de vlaamse overheid???