dak isolatie met lage kost & weinig werk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik weet dat dit onderwerp niet zo "sexy" is als passief energie huisen, PV systemen, balans ventilatie maar ik probeer iemand verder te helpen met erg laag budget en te hoge verwarmings rekening:
Gevraagd: creatief idee voor goedkope isolatie voor bestaand dak...

De situatie is, en gelukkig is het niet mijn huis..
* Bestaand dak zonder onderdak
* soort van Gyproc (of wat gebruikte men 50 jaar geleden) om de binnenkant af te werken?
* de ruimte tussen de kepers is bereikbaar via de zolder (of door het wegnemen van één dakpan).
* levensduur van de isolatie is enkele jaren. (door de leeftijd van de eigenaar moeten we hier realistisch zijn..)
* budget van de eigenaar = erg weinig
* vooral met het weer van de laatste dagen is het verbruik immens hoog terwijl de slaapkamers ijskoud zijn.

Ik had enkele ideeën maar bij elk idee staan zware technische bedenkingen:
* "spouw" tussen gyproc en dakpannen volgieten met isomo bolletjes of verpakkingsflakes. Mogelijk word het door de muizen weggevreten, of niet?
* idem met plastic folie (noppel verpakkingsfolie). Mogelijk problemen met vochtopstapeling wanneer water door de spleten van de dakpannen word geblazen?
* ruimte volstoppen met glas- of rotswol. (met een stok of zo erin brengen vanuit de zolder?). Ook hier ben ik bang van het doorsijpelend water.

Geen van bovenstaande ideeën zijn ideaal, ik ben zelfs bang dat het een keuze is tussen de tyfus en de pest...
Is er misschien iemand die een beter idee heeft?
Dak eraf, onderdak plaatsen, isoleren etc zijn spijtig genoeg geen optie door financiele redenen. Verhuizen naar iets beter ook al niet..

Alvast bedankt voor uw creativiteit!

Reacties

mark

dat is iets waar wij allemaal van dromen.
maar als ik het goed begrijp is er geen onderdak, dus als je de pannen wegneemt, kan je makkelijk an de ruimte tussen de kepers.
er bestaat natuurlijk geen goedkope en zekere oplossing, maar al eens aan stro gedacht? goedkoop, isoleert redelijk en kan ook wat vocht hebben.
of anders een harde houtvezelisolatieplaat met tand en groef langs de binnenkant tegen de plaasterplaat aanbrengen. deze platen zijn ook te gebruiken zonder afwerking, stikt of kleeft niet, geef geen giftige damopen af en ziet er wat geitewollensokkenachtig uit

hans d

Hoogte kepers is niet onbelangrijk, maar ik vrees weinig. Vermits er niets is gaan alle beetjes fors helpen.

Mijn eerste gedacht is glaswol, maar het moet doenbaar zijn. Kost weinig, is vlot te vinden (ook in relatief kleine hoeveelheden) en kan tegen een beetje vocht. Zorg wel voor een dalpscherm aan de binnenzijde (plastiek en/of alufolie bij de glaswol).

Het zal niet perfect zijn, maar wel beter dan nu.

Niet mogelijk wegens financiële redenen?
Zijn alle mogelijkheden onderzocht?

Betrokkene zal onder de categorie "beschermde afnemers" vallen: dus verhoogde premie netbeheerder + verhoogde Vlaamse dakisolatiepremie.

Indien beroep op geregistreerde aannemer: premie voor niet belastingbetaler + gebruik maken van het energierenovatiekrediet (terugbetaalbaar met opbrengst lagere energiefactuur).

groeten
rik

mischien gewoon de zoldervloer isoleren,vlugst gedaan en beste rendement

alain

glaswol kan absoluut geen vocht opnemen, dus zonder onderdak en dampscherm zou ik dat ten zeerste afraden.

hendrik

jou voorstel is in principe goed, maar als ik de vrager goed begrijp, is een geregistreerd aannemer dat laten doen geen optie. zelfs als beschermde afnemer denk ik dat dak eraf halen, dampscherm, isolatie en onderdak plaatsen toch direct nog meerdere duizenden euro's zal kosten, ondanks al die premie's en tussenkomsten. en gezien de leeftijd van de bewoners is het eerder een korte termijnplanning lijkt me.

maar het is zeker het bekijken waard, als het al niet voor deze mensen is, dan misschien voor anderen die krap bij kas zitten.

hans d

Ik zelf heb vorige winter mijn zoldervloer(beton) geisoleerd met harde platen R=3.4 (12cm) en droomde ook van de forse besparing die overal word geschreven.
Nu een jaar later tot 24 december dus maar een klein stukje van de hevige winter meegepakt komt mijn verbruik 5% meer uit dan het jaar ervoor.
En heb dan nog extra mijn veranda (26m²) temperatuur laten dalen van 14 naar 9° zodat ik een extra laag verbruik wilde hebben.
Andere aanpassingen zijn er niet geweest dit jaar want voor een nieuwe ketel heb ik gewacht om het verschil te kunnen merken in verbruik.
Dus ik stel me toch de vraag of dat na isoleren toch wel zo de moeite loont.

groeten

Hans

Glaswol kan inderdaad geen vocht opnemen, maar het kan er wel goed tegen. Ik stel wel degelijk een dampscherm (in de mate van het mogelijke) voor aan de binnenzijde. Ik heb ook begrepen dat het slaapkamers zijn en bv. geen badkamer. Kennelijk zijn er momenteel ook geen vochtproblemen onder het dak en is het korte termijn. Zo veel vocht zal er niet in/op de glaswol komen.

Het is verre van een perfecte oplossing, maar ik twijfel er niet aan dat vele daken zo geïsoleerd zijn. De constructie blijft in elk geval dampopener naar de buitenkant toe.

Het blijft misschien wel de moeite om alle premies uit te zoeken en te kijken of er geen meerwaarde voor de woning komt bij grondige isolatie. Dan natuurlijk goed en voldoende isoleren.

Bedankt voor alle reacties!

Hans, stro is inderdaad een goeie, makkelijke en goedkope optie maar dat idee krijg is niet verkocht vrees ik. Reactie gaat zijn, dan brand de boel af, muizen kweken .. ge weet wel. Houtvezelisolatieplaat is een mogelijk goeie optie in één kamer.

Alain, zelf dacht ik ook aan glaswol en vooral aan het voordeel dat het materiaal hydrofoob is. Ik was laatst nog op de zolder en het waait onder die dakpannen schijnbaar even hard als buiten. Ik ga ervan uit dan eventuele condensatie aan de buitenkant vd isolatie wordt 'weggeventileerd'. Dit is niet optimaal maar we zullen het hiermee moeten doen denk ik. Eventeel neem ik dan een glaswol met dampscherm en probeer ik het langs de bovenkant tussen de kepers te schuiven. Mogelijk schiet ik de onderkant vd isolatierol met een nietje tegen een panlat, en nagel ik die panlat tegen een langere panlat als een T om de isolatie tussen de kepers te duwen. (sorry, ik kan het niet beter uitleggen..) Die latten laat ik dan zitten.

Hendrik, bedankt voor de tip ivm 'beschermde afnemers'. De belangrijkste kamer ga ik eerst zelf doen. Hopelijk is het resultaat voldoende om iets meer geld te (mogen) spenderen. Probleem is dat veel oudere mensen niet alleen op hun geld zitten, maar tevens nogal skeptisch staan tov 'hulp vd staat'.

Marcelvm, het isoleren van de zoldervloer staat zeker op het programma. Ik schat dat dit ongeveer 30 % is van de volledig te isoleren oppervlakte. De andere zijn de schuine wanden die worden gevormd door het dak.

Gelukkig zijn de temperaturen weer aan't stijgen zodat we min of meer comfortabel die kamers kunnen isoleren. Dat zal iets zijn voor februari of begin maart. Ik laat zeker iets weten hoe de werken vorderen.

Nogmaals bedankt voor de goede tips !
Marc