Ventilatie Systeem D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,
ik zit met een ei bij de werking van balanventilatie. Fabrikanten geven een 'rendement' op van pakweg 90%. Stel nu dat je met een buitentemperatuur zit van 0°C en binnen 20°C. Gaat de lucht dat dan het huis binnenkomt opgewarmd worden tot 9°C (en is er een gelijke in/uitvoer), 18°C (en is er meer uit dan invoer).

De meeste uitleg is nogal vaag en lijken de lezer wijs te maken dat de in en uitvoer gelijk is _en_ de temperatuur 18°C. Bij mijn weten is dat sinds 1824 niet meer mogelijk tenzij je er extra energie in steekt.

Hartelijk dank voor de opheldering!

Reacties

kristof

hoe kom jij aan die 9°C?
als ik nog iets van wiskunde afweet is onder de door jou genoemde voorwaarden toevoert° 18°, nl 90% van 20°.
toe- en afvoer zijn inderdaad altijd gelijk, dat is nu eenmaal zo in de fysica, zolang je - zoals je zelf aanhaalt - geen extra energie toevoegt.

maar i begrijp eigenlijk je vraag niet, dus is mijn antwoord misschien helemaal niet het antwoord op jou vraag?

hans d

De juiste uitleg is nochtans simpel. Een rendement van 90% betekent dat 90% van de warmte in de uittrekkende lucht (op 20°) overgaat naar de intrekkende lucht. Als deze laatste bijvoorbeeld - 8° koud is, dus een verschil van 28°, zal 90% van de warmte overgezet worden, en 10% van de warmte verloren gaan. 10% van 28° is 2,8° die verloren zijn, de rest blijft in het systeem. De intrekkende lucht zal dus een temperatuur van 20° - 2,8° = 17,2° hebben, (of -8° + 25,2°).