warmteafgifte cv radiators

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn huiskamer is 70 m3 en ik heb twee radiatoren: type 22, 400(breed) x 900 en type 21, 1750 x 500. Ik krijg het niet warm gestookt. Is een radiator type 22, i.p.v. type 21, en iets groter 2000 x 500 voldoende?

Reacties

beste cj

kan niemand je zo zeggen, alles hangt af van de warmtevraag voor je huiskamer.
met de 2 genoemde radiatoren heb je een normafgifte volgens EN442 (delta T 50) van ongeveer 3200 a 3300 watt. als je woonkamer meer nodig heeft kom je theoretisch te kort. wat je kan proberen is dan de watert° of het debiet te verhogen, dan krijg je wat extra.
door bv de watert° met 5° te verhogen krijg je een goeie 10% meer warmte.

hans d

Heb ja al eens nagezien of je inregelkranen goe afgesteld zijn.
Ik heb destijds een gelijkaardig probleem gekend en toen bleek dat de inregeling niet ok was . Op mijn 20-jaar oude instalatie zijn dit verzonken draaistoppen met inbussleutelverstelling

corry

de afgifte vind je terug in de tabellen van de fabrikant, zij geven per radiator deze gegevens op. de waarden die ik opgaf komen ook uit een katalogus van een fabrikant.
natuurlijk is jou manier van warmteverliesberekening op z'n minst primitief te noemen, rekenen per m² of m³ is niet erg accuraat.
als jij dus 5600 watt nodig hebt, moet je in de katalogus van een of andere fabrikant gaan kijken.
hier bv vindt je dat soort info: http://www.radson.com/docs/downloads/TPL_BE_-_01-10-2008.pdf

hans d.