Warmtepomp : economische onzin ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb geprobeerd om een vergelijking te maken tussen de totale kostprijs van een gas condensatieketel en een warmtepomp.

De gas condensatie ketel heeft het voordeel van een lage aankoopprijs, eenvoudige installatie en vertrouwde technologie.
De warmtepomp is aanzienlijk duurder en vereist een collector in de tuin. Het aantal chaufagisten met voldoende ervaring lijkt ook nogal beperkt. Op langere termijn zou het echter ecologisch en financiëel interessanter moeten zijn.

Voor het berekening van de reële kostprijs ben ik vertrokken van een vloeroppervlakte van 200 m2. Qua comfort moet het systeem ook een boiler hebben met voldoende capaciteit om een bad van 1.80 m vol te laten lopen in minder dan 10 minuten.

Bij gasverwarming komt men dan snel tot een modulerende ketel met een kapaciteit van 24 KW. Voor een warmtepomp zal het waarschijnlijk een model zijn met een kapaciteit van ongeveer 10 KW, aangevuld met een electrische weerstand voor de boiler.

Dit geeft een aankoopprijs van ongeveer 3.000 Euro voor de condensatieketel en 10.000 Euro voor de warmtepomp (inclusief collector).

Een gasketel gaat gemakkelijk 25 tot 30 jaar mee. Voor een warmtepomp is dat minder duidelijk. Laat we er voor de eenvoud van uitgaan dat hij het 20 jaar uithoudt.

In die periode heeft een gasketel waarschijnlijk meer onderhoud nodig dan de warmtepomp.
Laten we 1.000 Euro nemen voor de gasketel en 100 Euro voor de warmtepomp.

Verbruikskosten :
Gas kost 0.037 Euro per KW.
Electriciteit kost gemiddeld 0.12 Euro per KW (dag- en nachttarief gecombineerd).
Als we een COP van 4 nemen voor de warmtepomp geeft dit 0.03 Euro per geleverde KW.

We doen de berekening voor 7.500 KW en 15.000 KW verbruik per jaar, over een periode van 20 jaar en nemen aan dat de energieprijs de hele tijd stabiel blijft.

Kostprijs energie, bij een jaarlijks geleverd vermogen van 7.500 KW, totaal 150.000 KW.
Condensatie verwarming : 5.550 Euro
Warmtepomp : 4.500 Euro

Kostprijs energie, bij een jaarlijks geleverd vermogen van 15.000 KW, totaal 300.000 KW.
Condensatie verwarming : 11.100 Euro
Warmtepomp : 9000 Euro

Totale kostprijs (aankoopprijs, onderhoud, verbruik)
Condensatie verwarming : 9.500 / 15.100 Euro
Warmtepomp : 14.600 / 19.100 Euro

Momenteel is er een marginaal voordeel in het energieverbruik van de warmtepomp.
Als we ermee rekening houden dat de energieprijs aanzienlijk zal stijgen verandert dat. Electriciteit is immers een secundaire energiebron, waarvan de prijs mee evolueert met de primaire energiebronnen. Kernenergie is momenteel de goedkoopste manier om electriciteit op te wekken. Met de afbouw van kernenergie zal electriciteit dus in verhouding duurder worden dan de andere energiebronnen.

Het kleine prijsvoordeel in het verbruik compenseert echter geenszins het grote verschil in aankoopprijs. Het captatienet in de tuin alleen kost al praktisch evenveel als een gasketel.
Daarenboven is de warmtepomp zelf verrassend duur. Dit is ook niet goed te verklaren, want technologisch lijkt een warmtepomp nauwelijks complexer dan een traditionele ketel (of een ijskast). Zou dit iets te maken hebben met de produktie op kleine schaal ?

Het ziet er dus naar uit dat een warmtepomp in onze streken zowel op korte als lange termijn een slechte investering is. Het kan wel een interessant alternatief zijn in landen die nu veel gebruik maken van electriciteit als warmtebron. Ik denk aan Zwitserland, Oostenrijk en Scandinavië. In dat geval is de besparing natuurlijk wel reëel.

Deze hele redenering is nogal met de natte vinger gedaan en is zeker voor discussie vatbaar. Ik ben dan ook benieuwd naar uw reacties.

Reacties

ik wil vragen wat een warmtepomp eigelijk is ,isda een verwarmings installatie uit wat ?daag

Ramco,

kijk eens op http://www.sbr.nl/warmtepompen/ Hier vind je zowat alle uitleg.

Walter

Ik verwarm momenteel 20000 liter zwembadwater met een mazoutbrander , wat me vrij duur lijkt na 1 jaar , zijn er eventueel andere oplossingen milieu/prijs/onderhoud enz.

bestaat er een warmtepomp op gas?

Ik heb het voor mijn LEW eens deftig uitgerekend, 6 kW en waarempel, als je nu echt met alles rekening houdt, want waar de pelletmannen niet dikwijls over spreken, dat is het elektriciteitsverbruik van hun apparaat. En dan nog de andere kosten, zoals de reiniging. Die dingen gaan ook eens ergens kapot. Maar ook gasbranders hebben andere kosten dan dat vluchtige goedje.

Wel, alles op de keeper beschouwd, dan is direkte elektrische verwarming (ipv CV op gas of pellets) nog niet eens zo'n slecht idee. Het is bovendien de enige manier van energie opwekken die volledig zonder uitstoot kan gebeuren. Pas na een dikke 20 jaar wordt gas goedkoper, pellets kwijnen volledig weg in de kosten...

Als ik dan nog eens een stukhoutkachel erbij zet, ik heb gratis droog eikenhout, dan spreken we over +35 jaar dat verwarmen met elektriciteit goedkoper blijft.

Ik heb daarbij ook rekening gehouden met het sanitair water, waar uiteraard een zonneboiler als optie voorzien wordt en eventueel een koppeling met de stukhoutkachel.

De woning wordt tussen nu en de zomervakantie gebouwd. Ik kom er nog wel eens op terug.

Dag Hans,

Nog niet gehoord van wind-, zonne-, waterkracht- energie ?
Deze hebben allemaal geen uitstoot en produceren toch energie !!!

Olaf

Hans,

Ik heb een deftige studie gemaakt ivm de investeringskosten van diverse verwarmingssystemen. Ik heb geprobeerd rekening te houden met alle aspecten, want bijvoorbeeld, verwarming op gas of pellets, daar is ook een elektriciteitskost aan verbonden, iets wat geen enkele pelletman blijkbaar beseft. Er is onderhoud en als er iets stuk gaat, is het nogal dikwijls iets mechanisch. En dat wordt kostelijk. Ook een brander gaat echt wel niet eeuwig mee.

We hebben 6 kW nodig. Plus verwarming van water (een zonneboiler komt er wel, mss niet direkt en is niet meegerekend). Ik schat dat dit neerkomt op een 400 euro gas, elektriciteit 4x zo duur. Als ik daar even mijn economische opleiding op loslaat, draaien we slechts break even op iets van een 20 jaar. Puur economisch gezien is dit uiteraard waanzin. Want hoe en wat zijn we over 20 jaar? Andere technologie, wetten, tendensen...

Het probleem zit in de enorme vaste kosten voor het plaatsen van een brander en het geheel van een cv-installatie bij deze lage vermogens.

Als ik daar nog even een houtstoof bijtel (ik heb gratis droog eikenhout), dan is het niet kiezen voor elektrische verwarming gewoon economische waanzin.

En sorry, maar ik ben zo groen als mijn portemonnee. En dat is eigenlijk nog zo gek niet, want als een CV installatie zoveel kost, dan heeft ze toch ook haar impact op het milieu gehad?

Wij staan op het punt een leuke oude boerderij in Duitsland te kopen. Werkelijk prachtig gelegen, een top lokatie. Echter:
Er is allen electra voorziening.
Voordat ik nou het wiel uit ga vinden wil ik langs deze weg erachter zien te komen wat voor ons de beste manier is om aan warmte te komen zonder fulltime aan het kloven te zijn.
We willen douchen wanneer het ons uitkomt, het lekker warm hebben en een zwembad kunnen verwarmen.
Gas, Pallets, Grondwarmte, ed.
Wat is wijsheid.

Groet Nick

waar in Duitsland,
full-time bewoning,
vakantieverblijf al of niet met verhuur?

Marc,

Nabij de grens met Enschede en we gaan daar full time wonen.

Groet Nick

Nick

Ik zou eerst even zoeken of je in aanmerking komt voor een af ander gesubsidieerd systeem.
De volgende stap is in de buurt even nakijken hoe anderen het aanpakten.
Daarna zal wel de wetgevingen en lokale richtlijnen even erbij dienen te komen.
Dan pas kan een lijstje opgemaakt worden van welk soort systemen in aanmerking komen.
Vooraleer dat lijstje op te maken zou ik ondertussen een warmteverliesberekening maken (en evenuteel wat isolatieprojecten inplannen).

Het lijstje zal ook rekening dienen te houden met aanvoer van bvb pellets,gas, ...

Ik vermoed dat een pellet, eventueel met elektra recuperatie, eens gesubsidieerd zou kunnen worden.

pellets worden overal geproduceert en naar mate het gebruik zal er ook meer geproduceert worden.dus vind ik het niet juist dat een verkoper de prijs bepaald vanaf zijn bedrijf en aan de vraag bv een klient de km aanrekend worrd om de pellets dicht bij een producent te leveren . zie hedendaags de olie een merk word overal geladen , dit kan men ook met pellets als men een eerlijke productie prijs hanteerd .
vele groeten............gilbert

> Momenteel is er een marginaal voordeel in het energieverbruik van de warmtepomp.
> Als we ermee rekening houden dat de energieprijs aanzienlijk zal stijgen verandert dat. Electriciteit is immers een secundaire energiebron, waarvan de prijs mee evolueert met de primaire energiebronnen. Kernenergie is momenteel de goedkoopste manier om electriciteit op te wekken. Met de afbouw van kernenergie zal electriciteit dus in verhouding duurder worden dan de andere energiebronnen.
>

klopt dit nog? ik heb de indruk dat vooral de gasprijs gestegen is sindsdien, en minder de elektriciteit.

Economische Onzin, ik dacht het niet. Sinds bijna 10 jaar hebben wij een Stiebel Eltron Warmtepomp Boiler (warme ventilatielucht uit de woning wordt opgeslagen tbv het warme water) perfect systeem. Sinds bijna 8 jaar hebben we een Warmtepomp (Heliotherm) de bron zit 40 meter diep en het systeem is afgesloten (geen lekkages). Wij betalen incl het gebruik van onze sauna (2 tot 2/12 uur per week)85 euro in de maand voor energiekosten. Vrijstaand houten huis, leefoppervlakte 100 m2. Contract voor controle, 8 euro per maand (boiler en WP worden iedere anderhalf jaar gecontroleerd). Verdere voordelen: het hele huis lekker warm, de thermostaat reageert op de buitentemperatuur. Het hele vertrek is gelijkmatig verwarmd en het werkt ook met grotere radiatoren (zoals bij ons).

Een gasketel van 25 jaar oud is een energie verslindend apparaat, 10 jaar is reeel. Een warmtepomp kan gemakkelijk 25 jaar mee.

Niet rendabel? Wel eens berekend wat een nieuwe auto kost qua afschrijving? Die trek je niet af van de belasting. Voor een warmtepomp kan je een hypotheek afsluiten en aftrekken vd belasting.

Dit advies is gratis!!

Heb het zelf ook uitgerekend, kwam op een meerprijs van 10000 euro tgo gas, knal het dubbele, voor ne frigo en een gat in de grond.

Bovendien heb je sowieso een beperkt vermogen, dus heb je een huis nodig met een kleine warmtevraag en daalt het verbruik sowieso. Op die manier, en rekening houdend met de intresten, kan je een warmtepomp nooit of te nimmer terugverdienen binnen redelijke termijnen, zonder vervangingsinvesteringen.

Maar voor verwarming zul je sowieso een basiskost moeten neertellen, of voor PH gaan, dan betaal je je verwarmingsinstallatie aan je 3 dubbel glazen ramen (die op de keper beschouwd ook niet rendabel zijn).

Het enige wat voor WP spreekt is het feit dat ze op elektriciteit werkt, die mogelijks zonder milieuhinder kan opgewekt worden.

Op milieuvlak zou dat ongeveer break-even moeten zijn.

Met een warmtepomp win je wel heel wat, rendementen factor 3 tot 4 tov wat je erin steek, maar als die elektrisch aangedreven wordt verlies je weer heel veel factor 3. Hetzelfde met de verbruikskosten.

Bestaan er als warmtepompen op gasmotoren?

De condensatieketels meet stirlingmotor lijken me wel iets in de toekomst.

Maarten, ik bedoel echt groene stroom.

Karl,

wat is echt groene stroom?
wat is echt grijze stroom?

PV is zeker niet volledig groen. Nucleair is niet volledig grijs.

Men houdt van alles in vakjes duwen, een polarisatie tussen 2 uiteresten, de werkelijkheid is veel meer continu.

Puur elektrisch verwarmen is wel vloeken in de kerk.

Maarten

Maarten,

Er waren tijden dat vloeken in de Kerk niet gedaan werd. Tijden veranderen.

Indien manieren gevonden worden om stroom op te wekken zonder CO2 uitstoot (en voor mijn part ook al de rest van de giftige uitstoot, al dan niet nucleair) bij het opwekken van de stroom, is dat groene stroom. Dat er voor een windmolen of een pv paneel CO2 wordt geproduceerd tijdens het produktieproces, is onvermijdelijk. Zolang dit in dezelfde regionen (per MW) blijft van een conventionele centrale, dan zie ik dat als groene stroom.

En voor mijn part stook je die stroom dan ook volledig op. Maar pas nadat je meer dan deftig geïsoleerd hebt.

Karl:

Daar geef ik je gelijk in.

Groene stroom zal altijd wel een zekere uitstoot van CO² met zich meebrengen. Maar zal in de toekomst nog veel beperkter worden.

Als er meer groene energie op de markt zal zijn zal de benodigde energie om bv. een windmolen te maken ook nog groener zijn en zal de totale CO² uitstoot dan nog meer naar beneden kunnen gaan.

De benodigde energie voor de productie, uitbating en de afbraak van een windturbine is immers al na 4 jaar terug gewonnen, op zee zelfs nog sneller. Dan rest er nog 20 jaar volledig groene energieproductie, dit maakt de werkelijke CO² uitstoot heel beperkt.

Maar tot heden is alles nog redelijk groen/grijs omdat er steeds back-up centrales moeten blijven draaien omdat het aanbod groene energie nog veel te klein is.

Maar 't ging hier over een warmtepomp zeker

Karl,

Puur elektrisch verwarmen is energie door ramen en deuren buiten smijten. De verliezen zijn te groot. Voor 1 kWh die bij u thuis binnen komt zijn er 2 kWh verkwist bij opwekking en transport. Met een gasverwarming is nagenoeg elke kWh ook benut om te verwarmen.

Op alle regels zijn er uitzonderingen natuurlijk. Als u een LEW verwarmt met puur elektriciteit is het al ietzs heel anders.

Daarenboven is het steeds het beste om elke energiebron eerst te benutten als arbeid aangezien alle energie toch warmte wordt. Vandaar dat WKK wel heel nuttig is.

Het Belgische elektriciteitsnet is ook helemaal niet aangepast aan extra verbruik, het zit al op zijn maximum. het si zelfs niet aangepast aan decentrale E-opwekking (onnepanelen, WKK's, ...).

Maarten

Maarten,

en waarom dan zo'n heisa over electrische aangedreven wagens e.d. ? Is dat dan niet energie door ramen en deuren buiten smijten ??

Danny

Danny, correct, ware het niet dat een condensatieketel een veelvoud van het rendement haalt van een verbrandingsmotor.

Maar toch blijf ik erbij: efficiënte, gedistribueerde stroomproduktie is het juiste model, welk dan ook interessant wordt voor uitstootvrije verbranding.

Danny,

Elektrisch aangedreven wagens worden pas interessant als er een overschot van E is. bvb 's nachts laden. Voorts hebben ze als voordeel dat bij remmen de energie herwonnen wordt. Bij een gewone wagen smijt je je kinetische energie gewoon weg bij het remmen.

Je zal wel heel veel extra centrales nodig hebben als je het ganse wagenpark elekris wil laten gaan. De huidige verbrandigsmotor is ook niet efficient (35% doen misschien wel de besten op het beste toerental). Maar voor vervoer het je geen keuze. Voor verwarming wel, daar kan je voor gas kort bijd e 100% komen.

Elektrische energie wordt bij deze wagens wel gebruikt om arbeid te leveren.

Maarten

Ik ga 10 zonnepanelen bestellen en plaatsen op mijn schuine dak, en ik wil eigenlijk de stroom die ik opwek (de helft van mijn verbruik) naar een warmtepomp sturen (en als ik niet stook opslaan in accu's o.i.d.) die mijn verwarming regelt. Zo ben ik bijna verlost van het binnenkort te dure gas (denk aan Poetin en Oekraine). Wi ekan mij helpen met het uitwerken van dit idee ?

Guido,

Je zal toch een redelijk kapitaal accu's nodig hebben om dit waar te kunnen maken.

Welk vermogen zal de warmtepomp hebben? En hoeveel Wattpiek panelen zal je leggen?

Waarom absoluut zelf willen uw eigen stroom gebruiken? Dat doet me denken aan sommige groene gemeenten die denken dat ze enkel en alleen groene stroom kunnen gebruiken, zonder ooit gemeenschappelijke stroom van het net te moeten betrekken. Het is toch veel simpeler een contract met de stroomleverancier af te sluiten en uw overschot aan het net te geven.
Voor de rest sta ik volledig achter uw denkpiste. Gelijk Rik VR gisteren ergens aanhaalde, zijn de voorwaarden voor subsidie eerder drastisch. Op dit forum ontmoet men veel mensen die zeer tevreden zijn over hun lucht-water warmtepomp, hetgeen de investering toch naar beneden haalt t.o.v. grondwater te gebruiken.

Pierre:

Zeer juist, de huidige lucht/water warmtepompen kunnen al redelijk goed presteren. Het ontbreken van de dure grondboring speelt zeker ook in het voordeel van een luchtwarmtepomp.

guido

lijkt mij niet zo'n goed idee, ook in accu's kan je geen stroom opslaan voor maanden. en in de winter verbruik je een veelvoud van wat je opwekt.
nee, netkoppeling is in dat opzicht veel gunstiger en goedkoper.

over warmtepompen, eender welk type ben ik niet zo'n fan, want hoe meer WP, hoe meer we de kernenergie bestendigen.
ja, ik weet het, je gaat zelf opwekken, maar wanneer? vooral als je het niet nodig hebt. in de winter ben je dus toch weer met atoomstroom aan het verwarmen!

hans d

Hans,
In theorie is uw idee prachtig. Maar in praktijk zal men nooit in continu zonne- of windenergie genoeg hebben om zonder een gemeenschappelijk net de stroom terug te herverdelen vanuit een klassieke bron, of dat nu nucleaire energie is (die nog gedurende een aantal jaren zal ter beschikking staan), of gasgestookte centrales. We zullen ons al gelukkig mogen prijzen als we in 2020 20% groene elektriciteit zullen hebben. Buiten de basiselektriciteit, nu nog van nucleaire oorsprong, die moet dienen voor de industrie, spoorwegen enz. kan elke kWh uit zon of van wind een kWh uit gas besparen.
Vergeet ook niet, gelijk ik op andere sites heb uitgelegd, dat een WP de grootste besparing in CO2-uitstoot op huishoudelijk vlak meebrengt.

Hans,
Natuurlijk hebt ge gelijk dat de beste manier om op CO2 te besparen erin bestaat om een passiefhuis of een LEW te bouwen. Maar hoeveel staan er zo in België? Voor een doorsnee nieuwe woning met een K-peil rond 40 bespaart een WP werkelijk veel CO2. En daar is het ten slotte toch om te doen. Voor mijzelf heb ik die pas niet gezet omdat zulke WP nog helemaal niet rendabel is, gelijk bij het allereerste bericht gesteld. Maar als er amateurs zijn om die pas te zetten kan ik ze alleen aanmoedigen, al zou het natuurlijk beter zijn voor hetzelfde geld hun huis beter te isoleren zodat ze minder verwarming nodig hebben. Ze moeten ten slotte zelf weten dat een WP veel geld zal kosten en niet in de illusie leven dat ze financiëel een goede affaire doen. In zulk geval is een bijkomende investering in PV-panelen een goede aanvulling, want dan profiteren ze toch nog van de door ons betaalde groenestroomcertificaten.

Op de site "Lucht Water Warmtepomp" staan enkele cijfers van CO2-besparing.

Een warmtepomp lijkt mij toch geen onderhoud nodig te hebben. Het is toch hetzelfde systeem als een frigo, of een ijskast, en hier heb je toch ook geen onderhoud aan ?

ja, en leven ze in de waan dat ze goed bezig zijn...

het gaat er mij om dat die hele WP-hetze in de eerste plaats gevoed wordt door electrabel, hoe meer WP, hoe afhankelijker we zijn van die kerncentrales, en krijgen de blauwen en oranjen gelijk, dan kunnen we niet zonder kernenergie. en voor hen is elk jaar dat die rotdingen langer in gebruik blijven een miljardenwinst, waar ze dan met een miniskuul deeltje van die winst hun geweten afkopen door natuurpunt een paar duizendjes toe te schuiven of een paar windmolentjes bij te zetten.
nee, ik blijf een tegenstander, met de uitzondering van passiefhuizen waar je met extreem kleine WP de woning kan verwarmen, dan wordt het ecologisch aanvaardbaar voor mij.

hans d

Bij Ecopower raden we warmtepompen af om dezelfde redenen als diegene die Hans hier aanhaalt.

ik ben blij dat ik een andere groene leverancier heb gekozen dan ecopower om mijn warmtepomp te laten op draaien. Wij produceren immers 4 maal meer warmte dan dat we verbruiken en dat zonder uitstoot, nul komma nul.

Beste Hans,
Ik heb toch nog enkele vragen voor u, afgeleid van de praktijk en niet van de ideale theorie:
1. Als men over een bouwgrond of een te renoveren huis beschikt die niet de ideale voorwaarden vervullen voor een passieve woning (slecht georiënteerd, te veel schaduw) hoever kan men dan komen om in aanmerking te komen voor een PW? Ik heb daar absoluut geen zicht op.
2. In elk geval, zelfs wanneer iedereen nu zou kiezen voor een PW, wat mij toch wel zou verwonderen, staan er genoeg andere huizen die ook moeten worden verwarmd.
3. Nu proberen we de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. Maar zoeken we niet te zeer in kleine, zeer kostelijke projecen die weinig opleveren. Zo zijn bijvoorbeeld op dit ogenblik de zonnepanelen, vooral de PV, veruit de duurste manieren om op CO2 te besparen.
4. Ik ken geen enkel industriëel project waar men de bestaande uitrustingen afbouwt vooraleer de nieuwe niet actief zijn. De redenering omdraaien is zand voor de ogen strooien. Dat we de nucleaire centrales moeten sluiten om tot groene investeringen te komen, dat is toch wel de wereld op zijn kop. De vertraging bij het opwekken van windenergie bijvoorbeeld is toch dikwijls een gevolg van politieke of andere onwil. Maar wanneer zal het u duidelijk worden dat er basiselektriciteit nodig is en blijft om het land te bevoorraden ook als het over grote delen van Europa windstil is, en dan nog liefst bij mistig weer zodat de zonnecellen ook weinig opleveren. U weet wel, de wet van Murphy.
5. Nu zijn we in Europa in princiep aan het starten met de CO2-vermindering. Maar het broeikasprobleem zal waarschijnlijk te laat opgelost geraken indien we niet op wereldschaal (China inbegrepen) een soort "staat van oorlog" kunnen afkondigen (à la guerre comme à la guerre), waarbij de uitstoot van CO2 wereldwijd wordt gerantsoeneerd. Er bestaat veel hoop om ooit de CO2 van steenkoolcentrales op grote schaal terug in de ondergrond op te bergen, maar ik denk dat men daar zijn twijfels mag over hebben. Behalve in oude gasopslagplaatsen staat de ondergrondse opslag van nucleair afval in kleilagen reeds verder!
6. Ik weet wel, we moeten beginnen met voor onze eigen deur op te kuisen. Maar we mogen niet vergeten dat de middelen, nu meer dan ooit, beperkt zijn. En de tijd dringt, o.a. omdat grootschalige industriële projecten zeer veel tijd vragen.

OK Hans

Geen warmtepomp, geen gas, hout ?
PH WEL

Wat met al de bestaande huisen?
Afbreken?

Zelf als ik alles doe wat technisch en financieel mogelijk ga ik de co2 misschien VOOR DE VERWARMING met 30 % verminderen. Mijn huis is slechts 20 jaar oud en ik heb intussen alles al geisoleerd wat enigzins mogelijk is.

PH is OK maar hoeveel terreinen zijn er nog beschikbaar en ik stel mij ook de vraag of het verantwoord deze ook vol te bouwen. PH of niet.

Ik ben ook tegen kernenergie maar ik vind dat een warmtepomp zeker verantwoord. Ik huiver ervan als straks iedereen met hout gaat verwarmen want dan blijft straks geen enkele boon overeind ( speksteenkachel of niet)

Ik vrees dat onze manier van leven in vraag moet gesteld worden indien we het noodzakelijk natuurlijk evenwicht willen terugvinden.

Mvg

Hans,
Ik heb mijn bewoordingen algemeen bedoeld, en behalve de eerste vraag niet speciaal tegen u.

Deze kwestie is reeds enige tijd terug op een andere site besproken. Ik geloof wel dat we allemaal akkoord gaan dat we, in de mate van wat op dit ogenblik mogelijk is, aan besparingen moeten doen. De algemene mentaliteit zich zich toch aan het keren, kijk maar eens in welke ongenade de zware SUV's gevallen zijn. Maar we moeten dikwijls op dezelfde nagel blijven hameren, gij ten voordele van het PH, al dan niet met een lichte warmtepomp. Ik ga er werk van maken en een site openen waarin alle mogelijke CO2-besparingen met hun kostprijs op een rijtje worden gezet, ten minste op het niveau van een huishouden.

Van zelfsprekend is een PH de oplossing voor het komende energietekort en de CO² uitstoot. Maar...

Een nieuwbouwwoning zetten a K45 is voor velen al een zware finaniële dobber, tenzij ze van thuis uit goed gesponsord worden, maar het zal nu de laatste generatie die dat gaat hebben denk ik.

Dus laat staat men nu volop passiefhuizen gaat bouwen.

De meeste mensen hebben een ander probleem aan hun kop.

Bv...waar gaan we op reis 2x per jaar, gaan we een nieuwe auto kopen, een nieuwe flatscreen, kleed ik me volgens de mode, nog een 2de auto...?

Ik wil maar zeggen, ik ga me binnen afzienbare tijd ook wel een woning bouwen met PH streefwaarden. De kans is groot dat ik daarvoor 25 jaar op het tandvlees ga moeten gaan.

De 200 Euro per maand die ik spaar doordat mijn auto buiten vliegt gaat het waarschijnlijk net op hetelfde evenwicht brengen als dat ik nu zit.

Maar wie durft dat te doen? De meeste mensen leggen prioriteiten ergens anders....

Bert,

en hoe deden ze dat 100 jaar geleden dan?

- geen olie
- geen steenkool
- geen gas
- geen kernenergie
- geen stromend water
- geen elektriciteit
- geen isolatie
- geen zonneboiler
- geen PV
- geen warmtepomp
- geen auto's
- geen vliegtuigen
- geen computers, televisies, koffiezetapparaten etc etc

Het énige wat in gedrang ZOU KUNNEN KOMEN is ons materialistische luxeleventje gebaseerd op energieverbruik. Neem de energie weg en het luxeleventje is ook weg. Misschien leven we wel in een tijdelijke energiebubble en noemen ze binnen een paar honderd jaar deze periode het energietijdperk?

vr gr
Pluto

Bert,

en hoe deden ze dat 100 jaar geleden dan?

- geen olie
- geen steenkool
- geen gas
- geen kernenergie
- geen stromend water
- geen elektriciteit
- geen isolatie
- geen zonneboiler
- geen PV
- geen warmtepomp
- geen auto's
- geen vliegtuigen
- geen computers, televisies, koffiezetapparaten etc etc

Het énige wat in gedrang ZOU KUNNEN KOMEN is ons materialistische luxeleventje gebaseerd op energieverbruik. Neem de energie weg en het luxeleventje is ook weg. Misschien leven we wel in een tijdelijke energiebubble en noemen ze binnen een paar honderd jaar deze periode het energietijdperk?

vr gr
Pluto

Bert,

en hoe deden ze dat 100 jaar geleden dan?

- geen olie
- geen steenkool
- geen gas
- geen kernenergie
- geen stromend water
- geen elektriciteit
- geen isolatie
- geen zonneboiler
- geen PV
- geen warmtepomp
- geen auto's
- geen vliegtuigen
- geen computers, televisies, koffiezetapparaten etc etc

Het énige wat in gedrang ZOU KUNNEN KOMEN is ons materialistische luxeleventje gebaseerd op energieverbruik. Neem de energie weg en het luxeleventje is ook weg. Misschien leven we wel in een tijdelijke energiebubble en noemen ze binnen een paar honderd jaar deze periode het energietijdperk?

vr gr
Pluto

off the record maar zet het toch in deze draad: Vandaag telefoon gekregen van electrabel met de vaststelling dat ik ooit bij hen klant was en met de vraag waar ik dan nu wel mijn electriciteit resp. gas haalde. blablabla ... Bij ecopower zegt u? Een uitstekende keuze, gefeliciteerd! (?????). Wie verklaart mij deze vreemde doch zeer enthousiaste reactie ?
Voor zover mij bekend betaal ik gelukkig momenteel via geen enkele energieleverancier een hiertoe waarschijnlijk goed betaalde en speciaal aangeworven telefoniste doch enkel een correcte lagere prijs.
NB ze bieden 2 % korting aan om bij hen terug te keren voor gas. Een vlugge glimp op de Vreg-site leert: afblijven, is niet goedkoper.

pluto

je hebt groot gelijk, maar moest je dat nu 3 keer posten

Pluto,

Voor mijn geen probleem.

Ik heb al tal van bushcraft skills

@Hans, ik klikte op "verzenden" maar de server van de BBL reageerde niet..

@Bert, ik weet ook niet wat het beste is : een PV-installatie of een survival kit ? Een passiefhuis of een boshut ? Gaan we verder op het materialistische pad of maken we rechtsomkeer ? Blijven we het gouden kalf aanbidden of halen we terug een écht kalf in huis ? Die verschrikkelijke keuzes dat ne mens toch altijd moet maken hè

vr gr
Pluto

Klopt Hans en Pluto, is mij ook al overkomen!
Mon

Ik denk niet dat een warmtepomp economische onzin is. Maar er is wel een groot punt over het hoofd gezien, een warmtepomp is een mechanisch toestel dat onderhoud nodig heeft. De compressor gaat zeker geen 20 jaar mee maar gaat zeker eerder stuk.
Dat was 25 jaar geleden ook al het grote struikelblok. En vooral daar het beste systeem bestaat uit een put boren, hetgeen ook al een zware investering is. Wordt alles nogeens zoveel duurder.

Als men alle uitgaven begint op te tellen komt men uit op een fenomenaal getal. En bereikt men een rentabiliteit ver onder 0.

Ergens in deze vraagstaart spreekt men ook over gasverwarming, deze zou beter zijn voor het milieu enz. Iets wat nogal veel mensen over het hoofd zien dat in België praktisch alle aardgas in vloeibare toestand wordt aangevoerd. Het vloeibaar maken van dat aardgas is enorm energieverslindend. Zodat de zogenaamde betere en groenere aardgas net even slecht wordt(is) als elektriciteit. Maar het vloeibaar maken gebeurd ergens anders (Algerije) en telt dus niet mee voor onze Belgische CO2 uitstoot.

Waardoor dus het verwarmen met elektriciteit,accumulatie of rechtstreeks, desondanks de productie en transportverliezen nog niet zo stom is. Vooral als ze geproduceerd wordt met Kern energie (0% CO2) of met groene stroom.

Voor het moment is het alternatief voor kernenergie niet beschikbaar in ons landje. Maar enkel Gas-, Steenkool, Hoogovengascentrales. Het aandeel windmolenenergie is praktisch verwaarloosbaar en bij de rest van de zogenaamde groen stroom kan je zeer grote vraagtekens zetten.

groetjes

jean