Energiebewuste architecten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

http://www.politics.be/persmededelingen/20041/

Veel geblaat en weinig wol. Nergens is een lijst te zien.

Reacties

Ik heb eens zitten zoeken, en heb alvast een groepsfoto gevonden

http://www.multimail.be/sub/bva/500architectenontvangenhetlabelEnergiebewusteArchitecten.htm

Jan,

Jawel, met de eerste 100.
De voorzitter van de Orde van Architecten zowat in het midden, de NAV directeur (zonder diploma) op de voorgrond, en de BVA secretatis uiterst rechts.
Maar geen lijst.
Veren voor Crevits, maar noppes voor de architecten.

Rik

De lijst (met de eerste 500) is te zien; doorklikken naar : http://www.energiebewustarchitect.be/site/energiebewuste-architecten.php

Per postnummer.

Al 35 jaar met energie in gebouwen begaan, maar zelf de laatste 2/3 daarvan quasi uitsluitend appartementen, wou ik toch ook wel op die voor wonigen bedoelde lijst.

Eerste sessie viel danig goed mee. Behalve dat daar de steeds weer gehoorde en gelezen onwaarheid uitgekraamd blijft als zou voor passiefhuis die 15 kWh/(a.m²vloer) slaan op energieVERBRUIK voor ruimteverwarming, terwijl dit enkel slaat op netto-energiebehoefte daarvoor.

de lijst is blijkbaar geen echte referentie, ik ken 1 energiebewuste architect. hij specialiseert zich in lage energiewoningen en passiefhuizen, is lid van het passiefhuisplatform. Maar staat niet op de lijst.
Ik vermoed dus dat hij niet overtuigd was van de meerwaarde van deze lijst.

Het signaal naar (kandidaat)bouwers toe is dus, kijk ook verder dan deze lijst.

De lijst zet vooral Crevits nog wat meer luister bij, en is inderdaad geen referentie. Als de volgende twee sessies navenant zijn betwijfel ik zelfs of de niet reeds in het onderwerp ingewijde architecten daarmee in staat zullen zijn om energiebewust te ontwerpen en zich van het effect van hun keuzen rekenschap te geven.
The proof of the pudding is in the eating.
Wordt dus vervolgd.

Nog even voor mijn 2° sessie plaats heeft van "energiebewust architect" à la Crevits :

De mede inrichtende BVA heeft op http://www.multimail.be/sub/bva/VragenlijstoverEPBSOFTWARE.htm een vragenlijst met betrekking tot de software voor toepassing, door verslaggevers, van de EPB-regelgeving.

Uit een bevraging van gebruikers van die software zou gebleken zijn dat de uitwerking van een projectonafhankelijke bibliotheek met de mogelijkheid om componenten uit te wisselen bovenaan het verlanglijstje staat bij de meeste van hen.
Het VEA zou al opdracht hebben gegeven om een dergelijke voorziening uit te werken, en de uitwisselbare bibliotheken zouden de belangrijkste vernieuwing zijn in de alweer (bèta)versie.

Intussen zou de BVA graag een beeld krijgen van het gebruik van de software door de architecten zelf, omdat duidelijk is dat een aantal is afgeschrikt door de weinig gebruiksvriendelijke software, maar de BVA graag precies wil weten in welke mate architecten er uiteindelijk gebruik van maken.

Het blijft mijn overtuiging
* dat voor het maken van simulaties er helemaal niet die EPB software nodig is waarmee je die trouwens ook helemaal NIET KAN maken
* dat een uitwisselbare bibliotheek daar ook helemaal niet toe nodig is; vooral niet als uitwisselbaarheid betekent dat van onderste niet aan buitenlucht grenzende vloeren er dan U-waarden in staan die per definitie verkeerd zijn daar ze geen rekening kunnen houden met de per geval verschillende A/P verhouding

Rik

2° sessie "energiebewust architect" à la Crevits :
Wat een afgang !
Een overigens verdienstelijke vervanger deed hard zijn best over luchtdichtheid. Op iemands vraag een beeld ophangen van wat 50 Pa (blowerdoor testdruk) reëel betekent, zat er echter niet in, en de totaal verkeerde indruk werd gewekt van een direct verband tussen verschil in luchtdichtheid en verschil in E-punten.
Het tweede deel over verwarmingssystemen was van KUL gehalte.
Vaardigheden zal een 'energiebewust architect' er niet opsteken. Een flutlabel, dat wel.

Ondertussen (per 8 maart 2009) zijn er al 1507 architecten die het label hebben ontvangen. Je vindt alvast een energiebewust architect in je buurt. In Mechelen (2800) bijvoorbeeld zijn er al 30. In Vilvoorde (1800) 3. In de landelijke gemeente Zemst (1980) zijn we zelfs met 7. Je kan er een zelf uitzoeken op http://www.energiebewustarchitect.be/pages/zoek-je-architect.php?postnr=1980&submit=Zoek

Ach ja, zolang architecten procentueel vergoed worden, zullen ze altijd de systemen voorstellen die het meeste kosten en niet noodzakelijk die die het meeste voordeel geven. Misschien moeten de echt klantbewuste architecten hun orde eens tot de orde roepen (en beste van al nog opheffen).

De 3° sessie "energiebewust architect" is ook alweer bijna aan maand acher de rug, maar ik sta nog niet op de lijst. Ben ik gebuisd ? , vraag ik me af.

De "simulaties" omtrent E-peilen waren echt van mini-kaliber : hier en daar wat prutsen aan ingaven in de EPB software. Het begrip "simulatie" onwaardig.