dennenhout in speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo , heb een vraagje aan de speksteenkachelstokers die
stoken met dennenhout . Men is momenteel een bos aan het uitdunnen vlak naast onze woning , deze mannen zouden wel een partij over de omheining kunnen leggen. Maar ik zou graag wat reacties en ervaringen te horen krijgen van stoken met dennenhout in een speksteenkachel . Ik stook nu met populierenhout en heb nogwel voor een jaarje of 4 zitten, maar zou toch de houtschuur terug wat willen aanvullen zodat dit voldoende tijd heeft om te drogen .

dank u

Reacties

hallo,

ik denk dat je best op dennenhout kunt stoken zolang je het maar wel goed warm stookt.
ik het buitenland (duitsland en scandinavie) word ook best veel op dennenhout gestookt.
ik zelf stook ook wel op dennenhout al heb ik geen speksteenkachel.
als het hout maar goed droog is dan geeft het heel veel warmte en brand het naar mijn idee best schoon.

hendrik, dat vindt je kachel lekker, maar "niet" als eerste vulling daar de temperatuur in de kachel nog te laag is.

hendrik

je hebt twee soorten bomen

loofhout en naalhout

loofbomen hebben bladeren

naaldbomen hebben naalden

naaldhout bevat veel harsen en het is aangeraden deze op een hoge temperatuur te verbranden zodat deze mee verbrandt worden

stook je het hout op een lage temperatuur dan kan je deze harsen niet mee verbranden en kunnen zij zich afzetten in de schouw door condensatie vormen daar een ontvlambare laag in de schouw en kunnen later bij voldoende hoge temperatuur in de schouw spontaan ontbranden

men spreekt dan logisch over een " schouwbrand " en het probleem daarbij is dat deze moeilijk te doven is en steeds weer spontaan wil ontbranden als de schouwtemperatuur niet laag genoeg gezakt is

naaldhout stook je dus bij een zo hoog mogelijke temperatuur - doorstoken dus, en dan is er geen probleem

stook je dit regelmatig in een gewone houtkachel met een smeulend vuurtje aan een lage temperatuur, dan krijg je gegarandeerd vroeg of laat een schouwbrand

Ulrik

dank u voor de informatie die julie gaven op mijn vraag .

Maar is het vuur nog heet genoeg bij het einde van de stookbeurt de bijna gloeifaze om de harsen te verbranden of is de temperatuur bovenin de kachel dan voldoende daarvoor ?

hendrik

hendrik,

een gloeifase aan het einde van de stookbeurt is einde verhaal, daarna gaan de klep en schuif(ven) dicht. Een stookbeurt kan uit 2 - 3 - of 4 houtvullingen bestaan. De 2de vulling half loof en half naaldhout, 3de en 4de vulling kan helemaal uit naaldhout bestaan die dan in de gloeifase komt en einde stookbeurt betekend.

dank julie voor de goede raad . Ik ga dan voor half den en half loofhout . In het voorjaar en de herfst is het soms wel voldoende met 1 a 2 vullingen zal dan enkel loofhout stoken . momenteel stook ik ongeveer een 22 a 24 kg populierenhout .

hendrik

Ik ben wat ongerust over bovenstaande vermits ik veel dennenhout stook in mijn open haard: is een open haard veiliger om een schouwbrand te vermijden?

Ik denk dat je mt een openhaard juist meer kans hebt opschouwbrand. Openhaarden hebben het slechtse rendement van alle houtverbrandingstoestelen.

Een openhaard kan zijn temperatuur niet hoog genoeg houden om een goede verbranding te krijgen. Hierdoor heb je zeker neerslag in de schouw, zelfs zonder naaldhout.

Sandra,

Het risico op schoorsteenbrand kan je zelf sterk verminderen door je schouw regelmatig (1 keer per jaar) te laten vegen door een bekwame schoorsteenveger.
Ik ken persoonlijk 2 brandweermannen en beiden hebben nog nooit een schoorsteenbrand moeten blussen op een plaats waar de schouw jaarlijks geveegd werd. Alle schoorsteenbranden die ze tot nu toe blusten waren in schouwen die zelden of nooit geveegd werden.

Sandra

't is nu niet omdat je regelmatig dennenhout stookt dat je volgend jaar met zekerheid een schouwbrand krijgt zo'n vaart loopt het allemaal niet maar de kans zit er vroeg of laat wel in maar je moet nu ook niet direct panikeren want zo snel gaat dat nu ook allemaal niet hoor want om een schouwbrand te krijgen moet je eerst wel een dikke laag hars opbouwen in de schouw en dat doe je niet in een paar weken of maanden

uw " open haard " waar jij het over hebt is dat echt een open haard zoals wij die uit het verleden kennen ? of is dat een inbouwcassette ? want dat op zich is al een heel verschil want in een cassette krijg je al heel andere temperaturen dan in de classieke open haard

uitsluitend dennenhout stoken is in een echte open haard of cassette ( en ook in de meeste kachels ) is echter sterk af te raden

opletten wat je stookt is zeker de boodschap

Ulrik

hallo hier mijn verhaal waarom ik wat schrik had om den te stoken . Toen ik pas gebouwd had heb ik een tijdje in een gietyzeren haard gestookt in de eerste winter al met kerstmis na het uitdelen van de pakjes haden we het verpakkingspapier in de haard gegooid , toen dit al bijna heel verbrand was begon de schouw echt veel lawaai te maken , de schouw stond in brand . Gestookt met den in die tijd . Was wel niet zo erg omdat we nog maar enkele maanden aan het stoken waren en omdat het hout waarschijnlijk nog niet echt droog was zal wel een grote rol gespeeld hebben . Heeft ook maar enkele minuten gebrand is ook zonder bluswerken uitgegaan. Nadien nooit geen papier meer in de haard gegooid . Het dennenhout wel blijven doorstoken en met populier gemengd en de haard weggedaan voor een inbouwcassette waar we dan een vijftien jaar lang af en toe mee stookten . En deze zomer een speksteenkachel geplaatst en die heeft van september nog niet koud gestaan hoor .
hendrik

Wij hebben in het verleden altijd dennenhout gestookt (1-2 jaar gedroogd. Wij laten de schouw jaarlijks kuisen. De schoonsteenveger vraagt zich altijd af waarom hij moet komen, er zit nauwelijks aanslag in de schouw. Als je maar zorgt voor voldoende toevoerlucht. Dus de kachel minimaal temperen en dan valt het met de roetaanslag heel veel mee.