papier pellets ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Zijn er die al een poging hebben gedaan om pellets te maken
van oude kranten en tijdschriften?
Dit moet in princiepe toch ook kunnen.

mvg
jurgen

Reacties

en al die inkt verbranden?

Dat kan toch ook niet gezond zijn?

Steven

Stond er hier al eens niks over het persen van papierbriketten dan wel...

Papier verbranden lijkt me niet echt milieuvriendelijk.

'k Heb me afgelopen jaar zo'n papierbrikettenpers aangeschaft. Op zich werkt het wel maar er zijn nadelen.

- Het persen op zich valt goe mee mor ge zijt ff bezig met veel papier scheuren om een slechts paar briketjes te maken.
- Papierbriketten branden op zichzelf ni echt goed, ze branden eerder mee in een bestaand vuur. Ze vervangen dus maar een deel van uw hout...
- Ge zit met ne lange droogtijd voor ze echt gebruiksklaar zijn. Pakt al gauw enkele maanden als ge wilt dat ze echt goe mee branden. Bij slechts 3 à 4 weken droogtijd is't eerder zo dat ze mor wa mee gloeien ipv echt te branden. Natte briketten zouden ook meer roetafzetting in de schouw geven (wat ook het geval is met nat hout dacht ik).
- papierbriketten geven veel meer as dan gewoon hout. Met puur hout heb ik wekelijks (of zelfs later) m'n inbouwstoof uit te scheppen, bij het meebranden van pakweg 8 briketten zit ze na een paar dagen al vol.
- ge zit ergens met de milieugedachte: ge stookt iets op dat perfect te herbruiken is.
Anderzijds: moest ge uwen briket vervangen door hout, dan zit ge ook met nen boom die daarvoor gebruikt is geweest. En we exporteren momenteel al oud papier naar China. of da zo ecologisch is weet ik ook ni en het wijst er ergens ook wel op da we met een overschot oud papier zitten.
- 'k Heb m'n twijfels of ze echt veel warmte geven. Een gedroogde briket weegt echt weinig. En ik vermoed dat dezelfde regel als hout er voor geldt (vermits papier grotendeels hout is): hoe zwaarder, hoe meer calorieën.

Tot daar mijn ervaring ermee. Afgelopen jaar ben ik een paar maand bezig geweest met ze te maken. Nu ni want het is te koud om ze te drogen en dus wordt het papier nu weer netjes gerecycleerd. Maar vooral da papier scheuren viel me op den duur enorm tegen. Ik weet ni of ik het komend jaar nog ga doen...

@ DigitalOverdose:

Ik ben geen voorstander van het peren van papier om dan te verbranden. Het papier op zich is nu niet direct het probleem, als je papier verbrand moet er geen hout verbrand worden. Daar heb je gelijk in. Maar papier meestal wel behandeld met inkt en andere stoffen...

En zoals je ook zegt...de massa van geperst papier is een stuk minder dan hout. Dus er zit ook minder energie in.

Nu los daarvan...

Heb je al gedacht aan een gewone houthakselaar vanuit de DHZ. Mss kan je daar grote hoeveelheden papier mee versnipperen om te persen? Valt eens te proberen. Wij hebben dat ooit eens gedaan om massa's papiermache te maken in de Chiro. Best wel leuk

Lang geleden heb ik ook nog papier briketten gemaakt.
We sneden het papier met een 2de hands papierversnipperaar.
Wat ik bedoel is niet briketten maken maar echte pallets van 6mm.
Als je het papier en karton verkruimelt en dit door de palletpers draait moet het toch lukken?
Zijn er hier die zo'n kleine pelletpers hebben staan?

@bertvdg:

'k Heb inderdaad al eens aan gemechaniseerde oplossingen gedacht voor het verscheuren ja. Maar om het in een hakselaar te gooien moet ge't toch ook eerst wa scheuren of ni?
Op die manier kan ik het mischien wel mengen met snoeiafval en het papier louter nog gebruiken als bindmiddel. Da zou het een stuk ecologischer maken denk ik.

We hebben er in der tijd een hele telefoonboek door de hakselaar gekregen. :-D

Mengen van papier en snoeiafval lijkt me geen slecht idee.