dikte berekening van pur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,
ik ben van plan om mijn kruipkelder met pur-schuim te laten isoleren.
Om een energiepremie te kunnen krijgen moet de warmteweerstand van het materiaal(Rd) groter of gelijk zijn aan 3 m2 k/w. Lamdawaarde van pur = 0,026w/mk?
Is er een slim iemand die me kan zeggen hoe dik de purschuim laag dan wel moet zijn?
alvast bedankt!

Reacties

3 m2 k/w *0,026 w/mk = 7,8 cm dikte

Zorg er in dit geval wel voor dat je een pur-spuiten hebt die een certificaat heeft dat de lambda waarde van 0.026 in buitenomstandigheden vastlegt. Anders kom je er niet...

mvg,

Toon

Let op: PUR is brandbaar.

En even belangrijk: het is een exotherme reactie

Blijkbaar is de lambda waarde voor gespoten pur bijna het dubbele van de waarde 0.026 voor platen. Dus zeker certificaat voor lambda waarden vragen.

En inderdaad oppassen met electriciteit in de buurt van de isolatie, PUR brandt heel goed (= reden waarom ik dit niet overwogen heb).

Dus PUR is niet zo geschikt. Neem liever PIR of nog beter Resol.

Dat isoleert nog beter dan PUR maar is ook brandbestendiger.

Als resol zoveel beter is dan XPS, EPS, PUR en PIR, en dit zowel op vlak van lambda waarde als brandreactie, hoe kan dan verklaard worden dat je dit materiaal bijna nergens vindt? Waarom domineert het de markt dan niet?

Ik dacht dat Resol niet zo goed water kon verdragen.

Indeed, resol kan niet goed tegen water.

Maar ik heb dat aan een de fabrikant gevraagt: resolplaten die nat geweest zijn drogen wel weer uit maar verliezen wel wat van hun mechanische sterkte.

Ik heb de email nog ergens staan denk ik.

Maar ik heb er al eens een lucifer aangestoken : het materiaal "brand" weg zonder vlam of rook. Het is dus niet vuurvast.

Heb dan ook eens een PUR plaat en EPS/XPS in brand gestoken: deze braden wel met een vlammeke.

1. PUR en brandgevaar? Is dit niet een beetje overdreven? Geïsoleerde leidingen door je PUR. En afgesloten van lucht onder chape. Is het dan niet gevaarlijker om elektriciteit en een houtconstructie samen te gebruiken.
2. Is er een ander isolatiemateriaal dat spuitbaar is?

Ongelofelijk welke materialen je zoal tegenkomt op een site van ECO-bouwers...

 omdat er bij ons in België geen fabriek staat van Kingspan die resolplaten maakt; maar van Recticel wel die PUR en PIRplaten maakt. In Nederland ligt dit wel anders, daar is heeft resolplaten een goed marktaandeel en hebben vele bouwgroothandel het in stock.

Het gaat wel veranderen nu Kingspan voor het eerst aan Batibouw gaat meedoen in 2012.
Ja, je raadt het al: ik ga ook Resolplaat gebruiken. Want voor renovatie van bestaande woningen naar hoge isolatiewaarden is dit prima geschikt: minder dikte nodig voor een bepaalde R-waarde of U-waarde. En de ecologische weerslag in het milieu wordt voor Resol nog enigszins getolereerd: zie NIBE-index van isolatiematerialen bij www.vibe.be

Al zijn er materialen die in de NIBE-index ecologisch beter scoren, je moet zo'n dikke lagen gebruiken dat dit wel in nieuwbouw kan als je je huis hiervoor ontwerpt, maar in bestaande woningen haast nmogelijk is om passiefhuisniveau te bereiken....

Bij je architect zal je het woord Resol niet meten zoeken, de meeste hebben hiervan niet eens gehoord.