hoogrendementsglas of spouwmuurisolatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil dit jaar iets doen aan mijn energieverbruik.Ik heb pas een speksteenkachel die ik net niet kan gebruiken als hoofdverwarming.(Het is nu wel extreem koud.)Mijn huis is 33 jaar en de enige isolatie is een dikke laag argex op de betonnen deklaag van de zolder.Onder is er dubbele beglazing en boven enkel glas.Ideaal was glas vervangen en spouwmuur laten volspuiten.Financieel kan momenteel niet allebei.De vraag is nu:welk van de twee heeft prioriteit?

Reacties

Roland,

Maak eens een eenvoudige balans met opake oppervlakten (muren, vloer,dak) en venster, elk vermenigvuldigd met een U-waarde. Het moeten nog niet eens een secure U-waarden zijn.
Bekijk dan het opake somproduct tegenover het venster-product.
Verbeter dan eerst in het grootste van beide.

Rik

Goede zware velour gordijnen doen al een hoop voor je ramen,
dus als je moet kiezen, zou ik eerst voor de spouwmuur-isolatie gaan. HR++ is wel goed isolatieglas, maar verwacht er geen wonderen van, als je de spouw isoleer, zal je zeggen; had ik dat maar eerder gedaan, dat glas kan wel een jaartje wachten.

Bij ons gemeentehuis hebben ze de spouwmuren ook zogezegd volgespoten, maar bij opnames met een infraroodcamera blijkt dat dit niet veel helpt. Op sommige plaatsen is er blijkbaar niets ingespoten, op andere onvolledig, er zijn koudebruggen boven de ramen,...

Kijk eens op de site van Pluimers.be en tip dan de link aan van onderzoeksverslag universiteit Gent. Daarin wordt gesproken over het effect van spouwmuurisolatie in combinatie met dubbel glas. wij hebben als eerste HR++ glas laten zetten en ik moet zeggen dat dit wel een hele verbetering van comfort was.

Roland,

Ik ga het heel simpel houden. Niet twijfelen, spouw
isolatie eerst, dan eventueel je glas. Zoek in dit forum op
Thermoparels + lambert en je vindt de nodige leads om
verder te gaan.

Succes

Ik ga het ook simpel houden : eerst ramen vervangen, en zeker de ramen met enkel glas !
Waarom ? Wschl zit je met een gigantische koudebrug aan je raamdorpels (binnen- en buitenblad met elkaar verbonden).
Als je eerst je ramen vervangt, is dit het uitgelezen moment om die weg te werken.
Als ramen eruit zijn, kan je ineens heel makkelijk ook de kwaliteit van je spouw controleren : staat van je spouwhaken (roest ?), rommel in de spouw onderaan, etc.
Problemen moeten eerst opgelost worden, zoniet kan de remedie erger worden dan de kwaal.
Het effect van spouwvulling valt of staat met een goede uitvoering ervan.

In dit geval moet je niet naar de beste isolatie kijken
maar naar de juiste opbouw:
Als je eerst je ramen vervangt zal de latere spouwmuur
isolatie perfect aansluiten op de ramen, dus zonder
koudebruggen.
Als je eerst de spouwmuur opvult en later de ramen zal de
spouwmuurisolatie nooit goed aansluiten.

Ik zat met hetzelfde dilemma en alle "isolateurs" die langs
zijn geweest, hebben me de raad gegeven om eerst de ramen
te doen.

Interessant onderwerp.

Zitten zelf met een HOB. Enkel op de voor- en achtergevel zijn er ramen (steeds met enkel glas). Enkel vooraan is er een spouw, bij de andere gevels is er enkel steen (nergens isolatie).

Stel nu dat we vooraan de ramen vervangen en vervolgens de spouw opvullen, maar later zouden we nog wat meer isolatie willen voorzien (isolatie op de huidige gevelsteen), om dit dan vervolgens af te werken met een nieuwe gevelsteen. Zal dit een extra kost/moeilijkheid met zich meebrengen, omdat er al nieuwe ramen zitten? Ik vermoed alvast van wel, maar ik kan me niet echt voorstellen wat de moeilijkheid zou zijn.

Als je nu al weet dat je later je buitengevel extra wil isoleren langs buiten, moet je er gewoon op letten dat je je vensterdorpels ver genoeg laat uitsteken zodat ze ook voorbij de toekomstige isolatie komen. Dat zou anders idd een extra en nutteloze meerkost zijn.

Luc en Geert,

Even wat meer duidelijkheid. Roland heeft het over het vernieuwen van glas. Jullie hebben het over ramen vernieuwen. Bij ons in Nederland heb je, 1: glas 2: raam of raamkozijn, waar het glas inzit. Voor onze begrippen wil Roland alleen het glas vernieuwen, dus laten we de ramen/kozijnen zitten. Als ik jullie zo volg wil Roland het glas/raam vernieuwen, is dit bij jullie hetzelfde of is het gewoon taalverwarrend. Al het glas vernieuwen, die kosten zijn wel te overzien, maar glas en raam-kozijnen vernieuwen, dan praat je over heel andere bedragen. Hoe zit dit ??

Willem,
ik moet je grotendeels gelijk geven.
Gewoon dubbel glas vervangen door HR dubbel glas is natuurlijk perfect mogelijk mogelijk in hetzelfde raamkader.
Enkel glas door dubbelglas vervangen is theoretisch ook mogelijk, maar zal economisch niet rendabel zijn, temeer daar het raam hier allicht ook zijn beste tijd gehad heeft, en absoluut niet winddicht is. Volledig raam vervangen zal hier de beste oplossing zijn.

Je zou de terugverdien tijd kunnen bereken. Bij mij kwam dat op 8 jaar voor spouwmuur isolatie en 20 jaar voor dubbelglas naar hr++ glas. Deze waarden zijn natuurlijk persoonlijk. Hoe groter de spouw, hoe rendabler.

Allen bedankt voor jullie "medeleven".Normaal gezien zou men opteren voor de spouwmuurisolatie.Ik heb echter ook al veel gehoord over de problemen die ontstaan door "koudebruggen".Ik weet niet hoe het tussen mijn muren uitziet.Ik heb mijn huis tijdens de bouwfase niet kunnen opvolgen en heb dus geen weet van eventuele overtredingen.Zijn er mogelijkheden om koudebruggen op te sporen?
bedankt alvast,Roland

Als je nu eens begint met de ramen. Dan kan je zoals gezegd de
koudebruggen al visualiseren, + uw ramen monteren zonder de
spouwmuurisolatie te verwijderen. Daarenboven zijn er meer premies +
worden de eventuele kieren gedicht door spouwmuurisolatie achteraf.

Beste Roland,

Opvullen van spouwen blijft riskant: koudebruggen van nu, zullen zich meer aftekenen ahw wordt het contrast groter met alle gevolgen vandien. (lees natte plekken en schimmels)

Beste oplossing is gevelsteen wegnemen, isoleren en terug metsen. Dit is drastisch, en financieel misschien niet haalbaar.

Het effect van ramen vervangen wordt vaak overroepen; het is slechts een beperkte oppervlakte van de woning die een beter U-waarde krijgt. Vaak komen nadien condensatie problemen voor op de muren, die dan in verhoding vaak kouder zijn.

Mvg

JB