naisoleren aan de binnenkant snelbouwmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik zit al een tijdje met een vraag...
Ik ben bezig een nieuwe woning te bouwen (zelfbouw) heb het gelijkvloers in steen en beton gezet en de bovenverdieping en dak in HSB. De HSB is 185mm dik geïsoleerd met MW met bijkomend 60mm isolatie in leidingspouw. Dus in totaal 245 mm.
Aan de buitenzijde van de HSB zit Celit4D en over gans de woning paramentmetselwerk.
De benedenverdieping is geisoleerd met 82mm PUR eurowall spouwisolatie.
Overal worden 'valse' plafonds in Gyproc voorzien voor balansventilatie ed...

Ik heb er nu spijt van dat ik het gelijkvloers in steen heb gezet (afgeraden door 'stielmanen' om onderkant in HSB te zetten)

Mijn vraag is nu of het nog mogelijk is om de 82mm PUR bij te isoleren aan de binnenkant door ook met een leidingspouw /minerale wol te werken op de stenen buitenmuren ipv van gewoon pleisterwerk of zouden hier condensatieproblemen van komen? Dit ter compensatie van de hoge isolatie waarde boven. Mijn streefdoel is een LEW binnen een redelijk budget.

De zoldervloer/plafond verdieping moet nog geïsoleerd worden, ik heb hiervoor ongeveer 25 cm plaats...
Ook moet de betonplaat/vloer beneden nog geïsoleerd worden.
Ik zou hiervoor graag CLS'en van 185mm op hun kant plaatsen en ertussen isoleren met MW (voor de kostprijs) erboven komt dan een plankenvloer. Kan dit of is er brandgevaar door contact met verwarmingselementen?

Ben ik goed bezig of doe ik het verkeerd?
Alle info is welkom.

Bedankt
Geert

Reacties

Beste Geert,

Een gelijkvloers in metselwerk is wel gunstig voor een betonnen tussenvloer te storten. Deze muur wat verder isoleren aan de binnenzijde is geen slecht idee, maar je verliest wel een beetje massa van het binnenspouwblad. (dit heeft een regulerende functie door zijn warmteaccumulatie)

Ik zou tegen de wand beneden 2x 40mm pavatex houtvezelisolatie bevestigen met behulp van pluggen. Daarna kan je hierop pleisteren, of nog beter: lemen.
Doordat de hele constructie dampopen blijft ga je geen condensatieproblemen hebben. Leem heeft zelfs een vochtregulerende functie en kan ook veel warmte accumuleren.

In een dergelijk goed geisoleerde woning is het altijd beter om vloerverwarming te plaatsen. Het hoeft niet duur te zijn met van die voorgevormde noppen bullshit. Ik weet niet hoe het zit met je leidingen, en wat er onder die vloer zit. Je kan drukvaste platen op de beton leggen, en daarop gewoon je vloerverwarmingsbuisjes vastprikken. daarover dan chape en afwerking.

Ik weet niet met wat voor een verwarmingselementen je wil verwarmen, maar een radiatorbuis zal geen minerale wol doen branden

Groeten,

Michael Kruijne

Architect - Productontwikkelaar

Geert,

Op pavatex gipskartonplaten bevestigen is geen goed idee.
De platen zijn niet stabiel genoeg, je kan er niets inschroeven.

Op die pavatex kan je eventueel ook je warmtebuisjes plaatsen en daarover lemen. Zo heb ik het bij mijn appartement gedaan. Indien je het zelf doet hoeft het zelfs niet eens zo duur te zijn.

Groeten,

Michael Kruijne

Architect - Productontwikkelaar

Als je eerst regels schroeft door de isolatie met lange vijzen/slagpluggen in de muur met daarop dan gipsplaten moet dit toch lukken?

Geert,

De leem of pleister barst zeker niet op de pavatex. Deze belasting op de plaat is immers verdeeld. maar indien je gyproc hiertegen zou schroeven heb je plaatselijke krachten op de schroeven. Dat komt zeker niet goed.

Het systeem dat bert voorstelt kan inderdaad, alhoewel het dan goedkoper is om een voorzetwand met rotswol te plaatsen.

Indien je met gyproc wil afwerken: beter voorzetwand met rotswol en beter ook gipsvezelplaat

Indien je wil laten bezetten: pavatex met bepleistering of beter leembezetting.

Ik heb geleemd op pavatex met muurverwarming. Het is werkelijk een aan te raden systeem.

Groeten,

Michael Kruijne

Architect - Productontwikkelaar