temperatuurverlaging bij afwezigheid?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze hogeschool heeft een administratief kantoor, gehuisvest in een oude herenwoning in Brussel. Het bevat burelen, vergaderlokalen, archiefruimten, een eetplaats voor het personeel en een spiegelzaal. In de kerstvakantie was het kantoor gedurende een periode van 11 dagen gesloten wegens collectief verlof. Mogen we de temperatuur van de thermostaat tijdens de sluitingsperiode instellen op vorstbeveiliging (= 6°C)? Of geeft dit teveel risico op condens van de vochtigheid in de lucht op meubels, muren, apparatuur en dergelijke? Indien 6 °C te weinig is, wat is dan wel een goede afwezigheidstemperatuur? Wim

Reacties

Ivm risico van condensatie wordt 12 graden geadviseerd.

Bestaan er thermostaten die naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid meten? Dan kan de afwezigheidstemperatuur wat lager dan 12°C gedurende de periodes dat de lucht droog genoeg is. Of klopt die redenering niet? Wim

wim,

Stel nu dat we een lage vochtigheid zouden kunnen vaststellen en garanderen in alle ruimten, dan zou toch de opwarming veel te lang gaan duren ?

Buiten is het nu droog, dus de kans is nu groter dat het ook binnen droger is.

Maar opwarmen vanuit 6 graden naar 20 graden lijkt mij ook niet praktisch als het buiten -10 is.

De aangeraden binnentemperatuur tijdens afwezigheid is 12 graden indien de verwarmingsinstallatie in staat is de binnentemperatuur binnen redelijke termijn te halen.

Het opwarmen vanuit 12 graden naar 20 graden, zelfs als het buiten -3 was, ging redelijk vlot. Op een 2-tal uur waren de burelen warm. Onze verwarmingsketel en de (meeste) radiatoren zijn overgedimensioneerd. Ik heb het nog niet getest vanuit 6°C maar ik vermoed dat dit op een redelijke termijn zal lukken. We zullen dan misschien een 4-tal uur op voorhand moeten beginnen stoken. Als we hiermee 11 aaneengesloten dagen stoken kunnen uitsparen, waarom niet? Ik vraag me ook af of condens wel zo gemakkelijk optreedt bij een afkoeling van de binnenruimte. Zouden dan al die (sta)caravans, mobilhomes, vakantiehuisjes, yachten, ... beginnen beschimmelen van binnen omdat ze in de winter ongebruikt en onverwarmd zijn? Mag ik stellen dat de binnentemperatuur tijdens afwezigheid 6 graden mag zijn indien de verwarmingsinstallatie in staat is de normale binnentemperatuur binnen redelijke termijn te halen en de luchtvochtigheid niet te hoog wordt?

Beste Wim,

4K per uur, dat is een flink gedimensioneerde verwarmingsinstallatie. Het opstoken is dus geen probleem.

Onder de 12 graden ga ik echter niet adviseren. U mag het wel echter zelf proberen.