Maatregelen voor minimale overlast houtstoken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik overweeg een houtkachel te installeren, maar aangezien de bebouwde omgeving wil ik deze houtkachel stoken met zo min mogelijk overlast voor de buren.

Een aantal vragen hierover:

* Welke stoffen in de houtrookgas leveren die typerende houtrookgeur op? Waarom 'stinkt' houtrook wel, en aardgasrook niet?

* Houtkachelverkopers ontkennen/minimaliseren het stankoverlast probleem mits je voldoende zuurstof aanvoert en voldoende droog hout stookt. Wat is het objectieve verhaal?

* Als ik buiten in de tuin een droge plank opstook, dan stinkt de rook. De aanvoer van zuurstof is perfect de plank is droog. Waarom zou een kachel het beter doen?

* Levert een HR-kachel (rend >75%) minder stankoverlast dan een conventionele houtkachel bij alle andere omstandigheden gelijk (zuurstof/vochtigheid);

* Welke maatregelen kunnen nog meer genomen worden om stankoverlast te verminderen:

-> Levert het gebruik van een katalysator (b.v. Morecat.de) nog iets op qua stankoverlast? Waarom lees ik hier zo weinig over? (werkt niet?)

-> Levert het gebruik van een (draaiende) trekkap nog iets op (b.v. Firemaster of Rotormaster). Ik heb ook gelezen: "de best trekkende kap is geen kap". Wat is dan de nut van een trekkap? Alleen maar handel?

-> Levert het verhogen van de schoorsteen wat op? Dus niet net boven de nok, maar b.v. nog 1 meter hoger?

-> Hoe zit het met de ontwikkeling van roetfilters voor houtkachels? In Duitsland zijn deze verplicht vanaf 2014, maar zijn er al concrete producten te koop.

-> Andere maatregelen?

Alvast bedankt, Peter

Reacties

Verbranding van hout is een complex proces (vergassing, vorming van een hoop "aromatische" tussenprodukten e.d.) - en het zal dus nog wel geregeld opnieuw opduiken in dit forum hier. Er zijn ook wel enkele specialisten hier, maar zelf zit ik ook met die vraag met het oog op wat ik nu mag/kan installeren om ook warm water te produceren en te koken/bakken.

De meeste overlast merk ik meestal bij het aansteken en de initiele fase (droging van het hout en vergassing). Eens er enkel nog houtskool ligt te gloeien is het een puren koolstof verbranding.

Enkele belangrijke aspecten:

- luchttoevoer zeker niet smoren (mag dat wel in de afvoerpijp afhankelijk van de trek?).
- anderzijds moet de verbrandingstemperatuur hoog genoeg zijn zodat enkel nog waterdamp en koolstof dioxide overblijven doordat alle tussenproducten (bijv. creosootachtige toestanen) verder verbranden ("zuivere verbranding"); dit veronderstelt een kachel die zijn warmte niet te snel afgeeft (door vuurvaste stenen te gebruiken ipv staal of gietijzer), toevoer van secundaire lucht voor de naverbranding, een voldoende lang vlamtraject (minstens een meter of zo?). Gebruik van de warmte kan dan enkel starten nadat die volledige verbranding (en de hoogste temperatuur) zijn bereikt, dus bijv. in tegenstroomkanalen bij die finovens (daar zou dan ook een water-warmtewisselaar kunnen geplaatst worden). Kookplaten en oven idem.

De meeste optimale vorm zou dan een finoven zijn; speksteen geleidt de warmte beter (dus iets minder goed). Probleem is het hoge gewicht en bijhorende nood aan extra fundering.

Ik zit ook met de vraag, in hoeverrre stalen en gietijzeren modellen nog toelaatbaar zijn, wanneer ze aan de binnenkant met vuurvaste stenen zijn bekleed. De meeste van die modellen goochelen met allerlei eco certificaten of labels, waarbij ze ook een rendement van ruim 75 % vermelden (ook na te kijken: wie heeft dat gemeten - en hoe?). Is het verantwoord om zo'n kachel te installeren anno 2009?

Jan schreef

Ik zit ook met de vraag, in hoeverrre stalen en gietijzeren modellen nog toelaatbaar zijn, wanneer ze aan de binnenkant met vuurvaste stenen zijn bekleed. De meeste van die modellen goochelen met allerlei eco certificaten of labels, waarbij ze ook een rendement van ruim 75 % vermelden (ook na te kijken: wie heeft dat gemeten - en hoe?). Is het verantwoord om zo'n kachel te installeren anno 2009?

Ja het is spijtig genoeg verantwoord hoelang de rest voor de meesten onbetaalbaar is.

Mvg

Heeft er iemand nog antwoorden op bovenstaande vragen?

Een goede pelletkachel heeft een rendement rond de 90% en geeft geen noemenswaardige stank...

Hier een link naar een "roetfilter" voor houtkachels:

http://www.ruegg-cheminee.com/ww/de/pub/produkte/partikelabscheider.htm

Stank is het gevolg van een te lage vuurhaardtemperatuur. Boven de 700° zal de kachel niet meer stinken, maar dit is in de praktijk moeilijk haalbaar, behalve voor finovens en aanverwanten.
Wat rendementen betreft: ik heb gisteren nog gemeten, rendement was 85%, maar als ze harder brandt wordt het rendement nog beter. Is nochtans een gietijzeren kachel met vuurvast binnenbekleding. Ik heb wel nog 1,5 m rookgasbuis op de kachel voordat ze in de muur gaat.

TEo, interessant, hoe heb je het rendement gemeten? En heb je het over verbrandingsrendement of nuttige warmte?

Peter,

Hier het juiste antwoordt op jouw vragen:
Je hebt negen vragen,
in twee daarvan heb je het over stinken,
in vier daarvan heb je het over stank,
dat zijn al zes stinkende vragen van de negen,
heb jij wel zin in een houtkachel??, je kijkt er nu al negatief tegen aan,
het juiste andwoordt is dus ... niet aan beginnen.

Willem,

Ik ben niet negatief over een houtkachel, maar ik moet voorkomen dat ik alle moeite ga nemen voor een houtkachel om vervolgens opgescheept te zitten met geirriteerde buren of burenruzies of zoiets.

Peter, maak je toch maar niet TE veel zorgen, zoals mijn buur zijn mazoutketel stinkt kan geen enkele houtkachel stinken
(en ik heb met hem toch ook geen ruzie)

05-01-2009 22:12 IP: logged eric
Een goede pelletkachel heeft een rendement rond de 90% en geeft geen noemenswaardige stank...

en wie geeft die certifikaten

als ik lees dat er al bijna 8a 9 procent water in pellets zit
;is getest; hoe kan u aan 90% rendement komen als u ze nog moet gaan op stoken u heeft zoal tot 9% verlies en dan nogeens bij de verbranding
het getalletje zal veel kleiner zijn
schreef het aleens er word met rendementen gegoogeld of het niets is
fabrikanten he en de cliént loopt er blindelinds in

en een houtkachel stinkt voor mij helemaal niet de geur heeft zelfs wat vind ik;zuiver hout dus
heb er zelf geen maar ruik het wel van de buren niks stirends voor mij

Ze gaan ergens een pizza eten uit een "op hout gestookte oven", maar als dezelfde geur uit de buurman zijn schouw komt dan stinkt het...

vr gr
Pluto

Hoe dan ook, wat denken jullie van die partikelafscheider?

Inderdaad, iemand enige op- of aanmerkingen over die Duitse Roetfilter:

http://www.ruegg-cheminee.com/ww/de/pub/produkte/partikelabscheider.htm

Peter,

* Houtkachelverkopers ontkennen/minimaliseren het stankoverlast probleem mits je voldoende zuurstof aanvoert en voldoende droog hout stookt. Wat is het objectieve verhaal?

Dit is het enige juiste antwoordt, ook wat het kostenplaatje betrefd, mits je niet te grote kachel neemt, anders moet je alsnog minder zuurstof geven met het gevolg van wat je niet wilt.

-> Hoe zit het met de ontwikkeling van roetfilters voor houtkachels?

Bij een hoog-rendement kachel zijn dit soort dingen totaal overbodig.

Welke maatregelen kunnen nog meer genomen worden om stankoverlast te verminderen

Door jouw klagende buren jou gas/olie rekening te laten betalen zodat de kachel weer weg kan.

Een (goede) finoven die gestookt wordt zoals het hoort, geeft geen typische geur of zichtbare rook af. Soms een condenspluimpje, als het erg koud is buiten.

Een vriend van mij, die in een erg koud gedeelte van Amerika woont, had op een gegeven moment ook voor een finoven gekozen. Hij vertelde me dat gedurende zijn eerste stookseizoen met zijn nieuwe finoven, verschillende mensen uit de buurt hem bezorgd kwamen vragen of wat er aan de hand was. In de zeer bosrijke streek waar hij woont stookt namelijk iedereen met hout en dat was goed te zien aan wat dagelijks uit ieders schoorsteen kwam. Alleen uit zijn schoorsteen kwam eigenlijk nooit geen rook meer en daarom moest er wel iets ernstigs aan de hand zijn…

Dirk Bauwens

Willem schreef:
"Bij een hoog-rendement kachel zijn dit soort dingen totaal overbodig."

Hmm, dat is totaal uit de lucht gegrepen. Bewijs dat eens met harde cijfers...

Dirk (en anderen).

2 vragen:

* Wat is het verschil tussen Finoven en speksteenkachel a la Tulikvi?

* Is er al een oplossing voor het probleem dat ze maar 1 ruimte verwarmen? Ik heb namelijk niks aan een kachel die zeurende kinderen oplevert dat het zo koud is op hun kamer, of als die kinderen er nooit komen zit ik opgescheept met b.v. koude studeer/hobby kamers.

Houtkachels kunnen worden aagesloten op de centrale verwarming (b.v. Nordic Fire) en dan heb ik dat probleem niet.

Peter, "finoven" is eigenlijk maar een vaag gedefinieerd begrip, je kan beter spreken van "tegenstroomkachels", een goede speksteenkachel is een tegenstroomkachel in speksteen, een finoven is altijd een tegenstroomkachel, je kan die met diverse materialen bouwen. Massa speelt een grote rol (>>>tonnen).

Dirk B is de specialist en zal ongetwijfeld nog veel meer kunnen vertellen...

Bedankt Patrick. Misschien kan Dirk aangeven hoe ik heel het huis warm kan krijgen met een finoven. Via CV-netwerk of iets anders als ik maar niet het hele huis hoef te verbouwen.

Speksteenkachels zoals die van Tulikivi zijn kachels die gebaseerd zijn op de klassieke finoven. Sommige modellen zijn soms veel beter dan de andere. Tulikivi is een uiterst commercieel ingesteld bedrijf dat alleen maar keihard zaken wil doen. Het speelt daarom maximaal in op de wensen van de klant door vele modellen aan te bieden, nieuwe trends te introduceren enz. waardoor vele speksteenkachels het eigenlijk niet meer waard zijn om nog finoven genoemd te worden.

Met de finoven waar vele mensen ondertussen van dromen ben ik al enkele jaren bezig. Helaas en ik zeg het met nadruk: nog niet leverbaar.

Dit nieuw soort kachel heeft een ingebouwde warmtewisselaar waaraan bijvoorbeeld een bestaand cv-netwerk, een vloerverwarmingssysteem of een warmtemuur kan worden aangesloten en waarmee ook sanitair warm water kan worden geproduceerd. Verder doe ik alle moeite van de wereld om met deze kachel een aantoonbare zero-emissie van schadelijke stoffen te verkrijgen, alsook een rendement dat de (echte) 100 percent benadert. En alsof dat nog niet genoeg is, wil ik de kachel zo onderhouds- en kostenvriendelijk mogelijk maken, dus een kachel waar iedereen met plezier mee door het leven zal kunnen gaan.

Nogmaals, deze kachel is nog niet leverbaar en ondertussen doen een aantal mensen op dit forum daar regelmatig erg cynisch over...

Dirk Bauwens

Inderdaad. Als je al een paar jaar de loftrompet steekt van
een product dat (nog) niet bestaat. In Nederland hebben we
daar een uitdrukking voor: eigen roem stinkt.
Dat je in de tussentijd heftige kritiek levert op andere
producten, dat valt ook niet erg goed.
En zodra iemand iets zelf maakt wat volgens jou op jouw
wonderkachel lijkt claim je meteen plagiaat.
Laat dat geweldige ding nu maar eens zien. Kan je dat niet,
hou er dan alsjeblieft over op totdat je het daadwerkelijk
aan de wereld kunt tonen.

Beste Peter,

Een milieuvriendelijke kachel is niet uit gietijzer, maar in steen. DIt heeft alles te maken met de verbrandingstemperatuur, deze is bij een tegelkachel +1000°C, bij een ijzeren kachel slechts 500°C. De rookgassen zijn ronde de 200°C bij een tegelkachel, bij een ijzeren model benaderen deze de verbrandings-Tp.

HOE komt dit alles? Het is een kwestie van de warmte van de vuurhaard niet te snel af te koelen. Steen geleid minder goed de warmte dan ijzer, vadaar de hogere Tp.
EN net daarom is hout stoken in de tuin minder efficïent.

Mvg

JB

NB Een pelletkachel met CV-optie is ook heel fijn;)

Dirk Bauwens

Met de finoven waar vele mensen ondertussen van dromen ben ik al enkele jaren bezig. Helaas en ik zeg het met nadruk: nog niet leverbaar.
Dit nieuw soort kachel heeft een ingebouwde warmtewisselaar waaraan bijvoorbeeld een bestaand cv-netwerk, een vloerverwarmingssysteem of een warmtemuur kan worden aangesloten en waarmee ook sanitair warm water kan worden geproduceerd. Verder doe ik alle moeite van de wereld om met deze kachel een aantoonbare zero-emissie van schadelijke stoffen te verkrijgen, alsook een rendement dat de (echte) 100 percent benadert. En alsof dat nog niet genoeg is, wil ik de kachel zo onderhouds- en kostenvriendelijk mogelijk maken, dus een kachel waar iedereen met plezier mee door het leven zal kunnen gaan.

.......................................................

Dirk

Je weet ongetwijfeld van het bestaan van de kyotokachel met 110% rendament van Fetze Tighelaar!?

Zoals jij je droomkachel omschrijft , zijn er wel veel overeenkomstigheden.

Wat is dan precies het verschil tussen jouwe droom kachel en de kyotokachel van Fetze.

Model, Prijs, techniek ?

Als je hier niet op wil reageren, begrijp ik dat natuurlijk.

Met vriendelijk groet,

Ritchie

eric, 't Enige harde cijfer wat ik heb is, dat er bij mij +/- 2-jaar geleden is gemeten door een cv-monteur met betrekking tot mijn olieketel voor onderhoud. Hij ging de ladder op om in de schoorsteenpijp te meten toen de speksteenkachel +/- al een uurtje brande, en meette met de dig. meter 0.15 Co. Dat is volgens mij behoorlijk minder dan de Duitse eisen, of dat is misschien bijgesteld. het enige wat hij erop zij was; dit ziet er goed uit, jij doe niet mee met de vervuiling, dan is het voor mij af.

NASA wil roet aanpakken vóór CO2
Door de uitstoot van roet te verminderen, kunnen landen de klimaatverandering onmiddellijk afremmen. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in het wetenschappelijke tijdschrift “Atmospheric Chemistry and Physics”. Bovendien zouden meteen ook honderdduizenden slachtoffers van luchtvervuiling vermeden worden.

Roet wordt gevormd door de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen of hout. Het is de grootste oorzaak voor het broeikaseffect na de uitstoot van CO2. Roet heeft op twee manieren invloed op de verandering van het klimaat. In de atmosfeer dragen de roetpartikeltjes bij tot het broeikaseffect door warmte van de zon te absorberen. En als ze terugvallen op aarde maken ze het ijs op de polen of gletsjers in het hooggebergte donkerder, waardoor er minder zonlicht teruggekaatst wordt. Het ijs smelt bijgevolg sneller, zodat er meer land of water bloot komt te liggen en er nog meer zonlicht geabsorbeerd wordt.

Voordelen
De focus op roet heeft een aantal grote voordelen. Niet alleen hebben regeringen wereldwijd al veel ervaring met de strijd tegen roetuitstoot, bovendien heeft een vermindering van de roetvervuiling een vrijwel onmiddellijk effect op de klimaatverandering. In tegenstelling tot CO2, dat meer dan honderd jaar in de atmosfeer blijft hangen, valt roet immers al na enkele dagen of weken terug. En omdat roet één van de meest dodelijke vervuilers is, zou een vermindering van de roetvervuiling meteen ook levens redden.

Kankerverwekkend
De wereldwijde strijd tegen de uitstoot van roet zou enorme gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Roet bevat tot veertig kankerverwekkende stoffen (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen of PAK's) en is een belangrijke oorzaak van long- en hartziektes. Enkel al de roetuitstoot van houtkachels in slecht geventileerde huizen in de ontwikkelingslanden veroorzaakt naar schatting twee miljoen doden per jaar, het merendeel jonge kinderen.

Huiskachels
De NASA-wetenschappers winden er geen doekjes om: de strijd tegen roet is op korte termijn de meest effectieve actie tegen de klimaatverandering. Ze pleiten voor een focus op huiskachels, vooral in Azië, en op de uitstoot van de transportsector in Noord-Amerika. De oplossingen voor beide problemen zijn bekend: kookfornuizen op basis van zonne-energie of biogas kunnen de uitstoot terugdringen, en roetfilters op trucks kunnen de roetuitstoot met 85 procent verminderen. De wetenschappers denken dat de combinatie van voordelen landen over de streep kan trekken die tot nog toe weinig baat hadden bij de strijd tegen de klimaatverandering.

Dirk

Roet op gletsjers versnelt het afsmelten omdat het zwarte roet de warmte van de zonnestralen absorbeert, witte sneeuw kaatst het grootste gedeelte van die zonnestralen terug. 20 jaar geleden heb ik in Zwitserland "grijze" gletsjers gezien, zoveel vervuiling door roet was er. Op die grijze massa brandt de zon dan, de hele zomer lang. Logisch dat de gletsjers versneld afsmelten. Roet is ook lichter dan smeltwater, heeft dus de neiging om altijd aan de oppervlakte te blijven en dat is toevallig de plaats waar het zoveel mogelijk zonnewarmte kan absorberen.

vr gr
Pluto

Jeroen,

Ik geloof best dat stenen kachels beter zijn dan stalen kachels, maar bestaan er dan stenen kachels met een warmtewisselaar voor CV en die eventueel niet zo loeizwaar zijn?