verankering muurplaat HSB op funderingsplaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik plan een aanbouw in HSB volgens passiefhuis standaard.
Ik ga het zelf doen.
Ik lees op de webstek van PHP dat de verankering van de muurplaat aan de fundering gebeurt met draadstangen die chemisch verankerd worden. Mijn opzet is 25cm. Dus zal ik draadstangen van ongeveer 35cm of langer moeten gebruiken om door de opzet in de beton te geraken. Ik vraag mij af of dat mogelijk is om door zo een diep gat de chemische anker tot in de beton te krijgen. Zo ja waar vind ik dergelijke systemen.

Reacties

Gisteren was er hier al een bericht op gezet, nu staat het er niet meer bij, vreemd.

waarom chemisch ?
Als je VOOR het gieten van je funderingsplaat hier rekening mee houd en zo om de paar meter een draadstang monteert aan je wapening (draadstang ombuigen of aan het eind dat in het beton komt een bout + forse carroseriering monteren) zal je huis ook vast komen te zitten. Draadstang aan de wapening goed bevestigen met ijzerdraad om verschuiven bij het betongieten te voorkomen.
nog een tip : bedek het stuk dat uit het beton komt met plastiek of iets dergelijks , zodat deze proper en vrij van beton blijft : bespaart later heel wat werk als je je onderregels moet vastzetten: draad blijft proper voor de bout .

1. Door dat de site gisteren plat lag heb ik ook mijn bericht zien verdwijnen.
2. Geert mijn funderingsplaat ligt er reeds. Dus jouw methode gaat niet meer. Ik heb het bewust zo gedaan omdat ik informatie heb dat het blijkbaar zo gedaan wordt. Draadstang door het geheel muurplaat, opzet tot in de fundering. Maar na een beetje googelen vind ik nergens waar ik chemische anker kan kopen voor die toepassing.

een vrij eenvoudige manier van verankeren is gebruik maken
van betonbouten van de firma Hakron, het volstaat een gat
te boren doorheen de muurplaat in het beton met de gewenste
diameter (zelfde diameter voor hout en beton) en daarna de
betonbout indraaien, en kees is weeral klaargekomen.
je positioneert dus zonder problemen je muurplaat en
plaatst de bouten waar nodig.
het is zelfs mogelijk om de betonbouten er opnieuw uit te
draaien en te herbruiken.

In een bouwmaterialenhandelaar kunt ge gemakkelijk aan deze chemische ankers geraken.
Het is wel een arbeidsintensief werkje en de producten zijn ook niet goedkoop.

Heb het zelf ook gedaan :
Gat geboord met boor die 2mm breder dan de draadstang is ... dit met een Hilti.
Gat uitgekuist (perslucht + boor).
Chemisch anker in het gat. (lastig, met zo een gewoon 'spuitpistool' - waren wel 229 gaten)
En even lastig (handschoenen gebruiken !) : de ijzers in een draaiende beweging in het gat steken.

betonbouten (zo deze die gaan uitzetten met 2 metalen plaatjes als je aan de tegenbout draait) , kan je zonder problemen verlengen tot de gewenste lengte : je koopt de kortste lengte(=goedkoopst) , maar wel van de gewenste dikte ,je koopt draadstangen van de juiste lengte , maar wel met dezlfde draad als je ankers, je draait het geheel los en vervangt de oorspronkelijke draadstang van het anker door 1 van de juiste lengte en nog juiste de twee boutjes (begin en eind van het anker) terug monteren en klaar is kees : een beetje prutswerk , maar ja.

ik zou wel eerst de betonankers vastzetten in de betonplaat (betonankers vastdraaien tegen het beton), en dan pas mijn muurplaat erop doen , en deze dan nog eens vastzetten met een bout+ carosseriering
of ben je van plan nog eens een opstand te gieten of te metsen van een paar tiental cm alvorens de muurplaat te monteren ?
geen probleem , als je je draadstangen maar lang genoeg pakt.

Geert,
Die keilbouten verlengen lijkt mij een zeer goed idee. Dank je, het kan toch soms simpel zijn.

Mr.Doodgeprocest.
Ik ga de nodige vochtfolies en roofing op de juiste wijze plaatsen en gebruiken en daar ik het zelf ga doen kan ik de tijd nemen om alles op een correcte wijze op zijn plaats te krijgen. Dank je voor de waarschuwing.