Chauffageketel overbruggen, gevaarlijk?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
kan er iemand op mijn vraag antwoorden?
We huren een huis met een verwarmingsketel op aardgas van het merk vaillant. Sinds 2 maanden (bij het aansteken van de verwarming voor de winter)viel de waakvlam constant stil. Het terug opstarten duurde altijd lang... een technieker kwam langs om het probleem op te lossen. Na 1 uur dat deze vertrok viel de ketel weer af. Een andere technieker van Vaillant zelf vertelde ons dat de ketel niet conform is en doet metingen van de verbrande gassen op 0,03m bar.Ook verteld hij ons dat de flexibele buis die tot het bovenste van de schouw gaat in aluminium is en dat deze wettelijk verplicht in inox moet zijn... Is dit zo? De eigenaar wil deze (zware kosten) natuurlijk op zich nemen...
Nu komt er een ander chauffagist (nog van een andere firma)
het probleem oplossen door de ketel te overbruggen... (bij mijn weten is de zekering eruit gehaald!) waardoor de ketel waarschijlijk niet meer zal uitvallen. Nu is de vraag of dit allemaal wel wettelijk mag en wat de gevolgen kunnen zijn voor de ketel en onze gezondheid (wetende dat de verbrande gassen kunnen geroken worden in de kelder waar de ketel zich bevindt... Kan iemand mij helpen??? Dank bij voorbaat!

Reacties

Rookgasafboer mag wel in aluminium maar dan wel dikwandig.
Aangezien het gaat om flex zal het dunwandig zijn en is niet toegestaan.
Dit kan niet direct kwaad, maar moet wel opgelost worden.
Het overbruggen van beveiligingen zou niet mogen. Het kan 10 jaar goed gaan maar die beveiliging zit er niet voor niets.
De ketel voldoet niet aan de wettelijke eisen als de beveiligingen "tijdelijk" overbrugt worden.

Officieel mag dit dus niet.
De monteur neemt hierin een groot risico, dat om uw niet in de kou te laten zitten wellis waar.
Eventuele gevolgen zijn ook voor zijn verantwoording. Maar goed daar heb je niet veel aan als er wat gebeurt en je daardoor goederen en familie verliest.

Bedankt voor je antwoord!
MVG

als men met een veiligheids aqastaat werkt ,is de kans wel zeer klein natuurlijk als er iets gebeurd

en chathank waar vind ik dat terug dat die lichtebuisafvoer niet gebruikt mag worden,wel wettelijk dan
vind hier niets over terug

In de installatieinstructies van de ketel staat veelal wat vermeld.
Zo niet verwijst men naar de normeringen.
In Nederland is het in iedergeval niet toegestaan.

De technieker zal waarschijnlijk de termische terugslag beveiliging (TTB) overbruggen. Deze heeft geen uitstaans met de maxaquastaat. OVERBRUGGEN VAN VEILIGHEDEN KAN ONDER GEEN ENKELE VOORWAARDE. Dagelijks staan er berichten in de krant van C0-vergiftiging. Dus als je de media wilt halen...

idd teo
als het de ttb is ???, kan meneer de installateur zen attest van erkend gas specialist verliezen

Ik veronderstel dat iemand die zoiets doet geen attest heeft.

Bedankt allemaal voor jullie berichten!
MVG

teo

maak je wat dat betreft maar geen illusies!
uitspraak van een controleur van een keuringsorganisme voor gasinstallaties toen hij een installatie kwam keuren van een installateur ZONDER attest:
<< je kan zien dat het geplaatst is door een installateur zonder attest, 't is allemaal in orde! >>
in een gesprek met hem zijn het net diegenen met attest die er dikwijls "de kantjes afrijden", want zij krijgen toch geen controle (tenzij een heel uitzonderlijk bij een steekproef) en voelen zich gerust.
ik kan je verzekeren dat er bij die zonder attest minstens evenveel goeie vakmannen zitten als bij die met attest.

hans d