verwarming nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, binnen dit en een half jaar ga ik beginnen met de bouw van mijn woning. Ik zou graag vloerverwarming aanleggen. Is dit de beste keuze of zijn radiators beter?

Reacties

Vloerverwarming is voor warmteafgifte en is dus maar een stuk van het verwarmingssysteem. Wat is het andere stuk voor de warmteproductie ?

Johan,
Dit is natuurlijk een zeer complexe vraag, waar vele anderen een even zinnig antwoord kunnen op geven. Ziehier enkele elementen waarmee ge rekening moet houden. Wij hebben de twee systemen (gehad).
- Vloerverwarming is duurder: voor één huis met twee appartementen met ongeveer 400 m² gezamenlijke oppervlakte gaf de offerteprijs (2006-2007) een verschil van 4.300 €.
- Wij vinden dat vloerverwarming veel confortabeler is (vooral in verbinding met ventilatie systeem D met warmteterugwinning): warmte is overal en bijna altijd gelijkmatig verdeeld, ook zonder actieve verwarming in de slaapkamers; een lagere omgevingstemperatuur is voldoende omdat het stralingswarmte is; ze werkt met lagere temperaturen, dus compatibel met een warmtepomp. Het duurt wel 2 uren vooraleer men de warmte begint te voelen, en ze reageert slecht op de thermostaat: wanneer deze afslaat gaat de opwarming van de vertrekken nog een tweetal uren verder. Het vraagt een andere ingesteldheid en wat meer oplettendheid. In ons huis K40 zakt de binnentemperatuur met dit vriesweer (tot -7°) met slechts 2° (van 20° naar 18°), en de ketel werkt slechts éénmaal per dag, nu van 14 tot 18 uur, anders van 15 tot 18 uur.
- De badkamer vormt een probleem apart, want de vloer heeft daar te weinig oppervlakte. Op deze site vindt ge allerlei oplossingen voor dit probleem.
- Lagere watertemperatuur laat toe dat een consatieketel meer condenseert. Dit gaat ook met lagetemperatuurradiatoren (de optie van dr.ir. Verbeeck als meest economische, in verbinding met een HR-ketel en geen condensatieketel!). De combinatie van dit alles maakt dat vloerverwarming zuiniger zal zijn, maar minder soepel.

Iedereen zal zeggen dat, vooraleer de keuze van de verwarming te maken, ge eerst moet hebben beslist hoeveel uw woning zal geïsoleerd zijn: gewoonweg K45 wordt natuurlijk langs alle kanten afgeraden, behalve misschien door uw architect. Ik heb K40, maar moest ik nu opnieuw beginnen zou ik streven naar K30, in elk geval zonder door te drijven naar een passief huis. Gezien de oriëntatie en de ligging van onze woning zou dit toch nooit gelukt zijn.

Let wel op de dikte van de vloerplaten die door uw architect zijn voorzien. Wij zaten in de knoop door vloeren die te dik werden voor de toegestane hoogte van de kroonlijst. Hetzelfde voor de dikte van de muren en de netto-oppervlakten van de verschillende vertrekken.

Johan

hier zijn heel wat antwoorden verdwenen
=> beste keuze: hangt er van wat jij belangrijk vindt aan een verwarming.

Dus: wat vind jij belangrijk?

Walter