Meest ecologisch verwarmingssysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mede-denkers

Na heel wat gesuft, gepiekerd en gelezen te hebben, zitten we nog steeds met dezelfde vraag van een jaar gelden: wat is nu de meest verantwoorde manier om te verwarmen?
Aardgas ligt niet in onze straat en komt er ook niet.
In eerste instantie zouden we een speksteenkachel plaatsen en dat zijn we nog steeds van plan. We beginnen ons alleen meer en meer af te vragen of het toch niet aangewezen is om twee naast elkaar bestaande systemen te gebruiken zodat je nooit volledig overgeleverd en afhankelijk bent van één brandstof.(en hun prijzen)Zodoende een bij -en hoofdverwarming te hebben....
We willen alleen de leefruimte verwarmen (= ongeveer 65m²): keuken, eetkamer en woonkamer.
Je leest en hoort (vaak van verkopers) zoveel en het wordt steeds moeilijker. Probleem is dat we echte leken zijn en totaal ook geen technisch inzicht hebben.
Wat zijn voor en tegens van:
- propaan
- stookolie
- speksteenkachels
- van die speksteen accumulatie - dingen op eli
- pelletkachels
- graan stoken
....wat raden jullie als experts aan en waarom?

Wel niet onbelangrijk: we zijn geen super-kapitaalkrachtigen en moeten dus écht wel rekening houden met ons budget. We zouden dan ook niet de twee verwarmingssystemen in één keer aankopen maar eerst het ene en dan het andere. (Nu verwarmen we met een klein kacheltje en hebben de ruimte tijdelijk verkleind)

Ons huis hebben we zo goed mogelijk trachten te isoleren door rond de bestaande buitengevel met luchtspouw 8cm rotswol te plaatsen en een nieuwe buitengevel te metselen en de bestaande luchtspouw op te vullen (het gedeelte dat gedaan werd, werd gedaan met Argex)
Het plafond van de kruipkelder moet nog geïsoleerd worden. We dachten aan 10cm en ook de vloer van de zolder 10cm.

Wie kan op een niet al té technische manier een hulp zijn om opnieuw door de bomen het bos te zien.

Momenteel hebben we twee offertes aangevraagd voor een condensatieketel op propaan maar eigenlijk maken ze ons wijs wat ze willen.

Alvast van harte dank voor de bijstand.

Groeten,

Katelijne

Reacties

dat bedoelde ik.

groeten

Jeroen

met een goede verbranding heb je minder uitstoot en meer warmte en sfeer

ik verkoop houtkachel op de miksebaan 5
brasschaat kom maar eens langs heb goede soldes

heb je soms een sisteem om in je houtkachel te wisselen
van hout naar gas en omgekeerd

Neen denk ik.

Maar je kan doen zoals wij een houtkachel aangesloten op de CV. Zo heb je 2 aparte systemen die je samen kan laten werken.

hallo het is volgens mij wel raar bij de gas in de een gemeente meer kilowat en andere minder dan klopt volgens mij het aantal kilowat met de brander ook niet
en volgens ik bereken met een electiceboiler of doorstromer op gas verlier ik 40 PERCENT energie en niet 10 wat ze opgeven zelfs aan de verwarming zie ik het dat ik het vergelijk met mensen die op electriciteit verwarmen dus is electriciteit kost bijna hetwelfde iets minder of meer

heb thuis een inbouwkachel op hout en centraleverwarming op gas heb eens na gekeken het verbruik bij een dag van 5 graden toch meer dan ik had verwacht voor een huis met isolatie in de muren . maar ja 3 CM POLYS hoeveel kw is dat
heb toen ik het huis kocht 4 jaar geleden 6 cm rockwool onder het dak van de zolder gelegd was maar 6 CM schuim
welke kw heeft dat.heb al naar veel verwarmings sistemen gekeken airco condens brander pellets maar als ik later bouw
zal het met een veel betere kw zijn als je ziet de prijs
van rock en met mijn 6 CM er bij was het al een stuk aangenamer 12 CM denk ik dat het minimum is

Arm schoon Vlaams...
Arm Nederlands...
Arm persoonlijk voornaamwoord...

hallo mag ik eens vragen hoeveel zijn jou inkomsten en hoeveel heb jij van je huis betaald ben 31 J en als ik mijn mijn opbrengsthuis verkoop krijg ik nog een deel terug volgens de schating van de bank en heb er veel voor in het huis gewerkt maar je moet niet denken dat het eenvoudig is
er zijn veel huurders die niet optijd betalen arm of rijk zie je niet zo als je de persoon ziet hoeveel mensen zijn er niet die een huis kopen en dat al 40 jaar of meer is en met twee lonen ze amper toe komen en een kleine auto

dan is ons huis dus betaald en krijg ik terug ja heb ook wat steun gekregen van thuis vroeger maar als ik zomaar niet zou kijken vergeet het dan maar is het niet beter dat je een nieuwbouw kunt bouwen en er zelf inwerken als je het in brasschaat zil bouwen moet je wel op 300 000 rekenen als je er 80000 of minder op leend is dat veel leuker dan die maar amper 400 kunnen aandekant zetten hoe ga je anders een tv of een auto kopen moet je wel meer overhouden

deze twee berichten zijn voor piet sorry maar ik kan niet tegen mensen zoals die een auto kopen op lening en een huis meer dan de helfd beleend

Patrick

Niet iedereen is even handig met taal, maar daarom ben je niet minder welkom op het forum. Maar probeer je reactie's in korte zinnen schrijven, dat maakt het voor iedereen wat verstaanbaarder. Of probeer nu en dan eens een leesteken te zetten en lees je berichtjes eens na.
Want eerlijk gezegd, ik heb soms veel moeite om te verstaan wat je schrijft.

Piet

Ik ben het met je eens dat Patrick z'n taal verre van perfect is, maar ook hier telt het credo "deelnemen is belangrijker dan winnen".
En met het energieforum win je altijd.

Hans

Hallo, ik heb niet alle berichten gelezen maar wel 1 met de warmtepomp erin.
Een warmtepomp is een airco installatie die ook kan verwarmen. Dit is enorm in opkomst in scandinavie maar ook in Nederland. Omdat deze op elektrisch zijn denkt men dat het veel stroom kost dit is niet zo. De warmte wordt gehaald uit de buitenlucht. in vergelijk, een nieuwe HR ketel op een nieuw woonhuis kost ongeveer netzoveel energie in euro's als een warmtepomp.
Voorbeeld, voor een ruimte van 30 m2 is er een warmtepomp installatie geinstalleerd met drie jaar garantie voor 1300 euro. allin. Dit is een goede oplossing en geen energie vretende.

Groeten, Anne-Wim Juffer

Anne-wim juffer,

Een warmtepomp die zijn energie uit de buitenlucht haalt is het type warmtepomp met het slechtste rendement. Op het tijdstip dat je de meeste warmte nodig hebt (winter) zal de warmtebron (buitenlucht) de laagste temperatuur hebben. Hierdoor zal er op dat moment bijna zuiver op elektriciteit worden verwarmd.

Een warmtepomp van dit type zal volgens mij meer CO2 uitstoot veroorzaken dan een HR-ketel. De elektriciteit is meestal afkomstig van een gas- of steenkoolcentrale in nederland.

Een warmtepomp van het bodem/water type is qua rendement al een stuk beter. Maar dan spreken we over een investering van +/-20000 euro. (warmtepomp, boiler, 200 m² vloerverwarming, horizontaal captatienet). En dan nog is ze pas helemaal groen als ze wordt gevoed met groene stroom.

In reactie, is het altijd aangewezen groene stroom te nemen eventueel zelf op te wekken met pv panelen.
En dan heb je geen co2 uitstoot.

In plaats van de heisa rond primaire en secundaire energie kunnen de pijlen beter gericht worden op een volledige omschakeling naar groene stroom zodat we dit hoofdstuk ivm co2 vervuiling door elektriciteit opzij kunnen zetten.
En in alle duidelijkheid, kernenergie is geen groene stroom.
De ontginning, en stockage veroorzaakt nogal wat co2 uitstoot en andere verontreinigingen.

Pol

Aan welke groene stroom dacht jij op een windarme winteravond?

pol

en het produceren plaatsen, funderen en onderhouden van windmolens veroorzaakr geen co2 uitstoot

En productie en plaatsing van pv panelen ook niet zeker

hangt natuurlijk van je definitie van groene stroom af maar als iedereen voor zichzelf die definitie vast gaat stellen blijven we nergens

dus groene stroom is stroom die opgewekt wordt door gebruik van niet fossiele brandstoffen

dus ook huisafvalverbranding en kernenergie

Arnold

Hey Katelijne,

Als je inspiratie wil voor pelletketels of pelletkachels, kijk dan even op:

http://www.pelletinfo.net

Ik heb er een 17-tal kachelmerken en 16 ketelmerken verzameld.
Je kan er maar wat inspiratie opdoen

Koen