Anti-condensatieketel ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Wij zijn bezig met een renovatie van een rijhuis met 3 verdiepingen die op gas verwarmd worden met traditionele gietijzeren radiatoren.
Wij dachten onze oude gasketel te vervangen door een condensatieketel wat tegenwoordig overal sterk gepromoot wordt als optimale rendementsverhoging. Wij zullen ook een warmwaterboiler hieraan koppelen.

Nu hebben we net een lang gesprek gevoerd met een installateur die "brandhout" gemaakt heeft van de condensatieketel oplossing en ons sterk aanraadt een hoogrendementsketel aan te schaffen en wel om volgende redenen :

- Een condensatieketel werkt op een lagere temperatuur en het zou zeer lang duren alvorens onze radiatoren warmte afgeven -> verlies aan rendement / comfort
- We zijn in het algemeen slechts 's morgens en s avonds thuis wat zou betekenen dat we slechts een paar uur 's morgens en 's avonds de ketel laten branden -> dit geeft onvoldoende tijd aan de ketel om daadwerkelijk te condenseren en zal dus effect van hoger rendement minimaliseren
- Condensatieketel zou maar max 15j meegaan terwijl traditionelere hoogrendementsketels (gietijzer) zeker 30j meegaan -> hogere investering van condensatieketel zal niet gerecupereerd worden

Onze installateur beveelt ons dus aan om een "traditionele" hoogrendementsketel" aan te schaffen aangezien dit de totaalinvestering (aanschaf ketel+jaarlijkse factuur) ten goede zal komen.

Ik blijk deze stelling nergens verdedigd te vinden in deze of andere fora - wat is jullie gedacht hierover ?

Bedankt voor jullie mening

JPC

Reacties

Bedoelt hij met "traditionele" hoogrendementsketel" dan een "open" toestel ?
Wanneer gaan ze die dingen verbieden?

Wellicht zal hij u ook nog aanraden om zeker een ketel te nemen die zwaar genoeg is. Zo moet hij niet rekenen en is er geen risico dat je het niet warm krijgt.
Tja, zuinig zal het niet worden vrees ik. Simpel om te installeren en te berekenen daarentegen wel.

Je hebt trouwens radiatoren. Deze kunnen in tegenstelling tot convectoren op lagere temperatuursregimes werken. Uiteraard geven deze minder warmte af dan op hogere temperatuur. Deze hoge temperatuur is enkel nodig tijdens de echte koude wintermaanden.
Dus "in het putteke van de winter" zal de ketel inderdaad weinig voordeel halen uit de condensatie omdat de temperatuur te hoog moet staan. Echter, in de tussenseizoenen wanneer het minder koud is buiten, kan je de keteltemperatuur zeker verlagen, en dan verkrijg je twee grote voordelen :
1. Energiezuiniger want je ketel condenseert wel degelijk.
2. comfortabeler, want je hebt nu een geleidelijke aanvoer van warmte door je minder warme radiatoren.

Wat mij betreft, buitengooien die installateur. Zijn argumenten doen mij vermoeden dat hij zijn eigen waarheid heeft opgebouwd, en niet te veel moeite wil doen om een goed gebalanceerd systeem bij jou te installeren.

heb van de week nog aan een nederlanse stielman over problemen condensatie ketels gehad
hij beweerde ook dat hij veelmeer technise problemen tegen komt dan bij een tradisionele ketels en zeker naar gelang ze ouder worden,

condensatieketel blijft intressant naar verbruik toe

traditionele toestellen , gietijzer
zullen steeds langer meegaan , zijn veel eenvoudiger opgebouwd wat maakt véél minder pannegevoelig , maar verbruik een stuk hoger + kostprijs van schouw en/of schouwvoering.

Thomas De Bock

denk ook eens aan de premies die je krijgt van je netbeheerder (www.gedis.be) én via je belastingen (40% van je investering recupereren via aangifte van volgend jaar) en ik denk dat je zeker niet moet twijfelen voor aanschaf condensatieketel.
Probleem van te lage warmteafgifte zou je kunnen oplossen door op de koudegevoelige plaatsen (zithoek , living) een radiator bij te plaatsen , of enkele oude beestjes te vervangen door nieuwe , weliswaar iets overgedimensioneerde exemplaren (is nu ook niet dé kost)
groeten.

denk ook eens aan de premies die je krijgt van je netbeheerder (www.gedis.be) én via je belastingen (40% van je investering recupereren via aangifte van volgend jaar) en ik denk dat je zeker niet moet twijfelen voor aanschaf condensatieketel.
Probleem van te lage warmteafgifte zou je kunnen oplossen door op de koudegevoelige plaatsen (zithoek , living) een radiator bij te plaatsen , of enkele oude beestjes te vervangen door nieuwe , weliswaar iets overgedimensioneerde exemplaren (is nu ook niet dé kost)
groeten.

Premies en al kan goed zijn.Blijf maar bij een traditionele ketel.Heb zelf in september 2007 een condensatieketel laten plaatsen(weliswaar op mazout).Nog niks dan miserie mee gehad.Heeft nog geen enkele maand gewerkt zonder uitvallen!
Heb hier al 4 verschillende "vakmannen" over de vloer gehad,die spreken elkaar allemaal tegen.En voor hetgeen je in verbruik bespaart???Beter goed isoleren denk ik,haalt meer uit.Voor mazout zou dat een 100 tot max 200 liter per jaar zijn.Maar een condensatieketel kost minstens 2*zoveel als een gewone.Reken maar uit wanneer je het dan hebt terugverdient.
Succes
Sven

Beste,
heb een conventionele gasketel staan 16 jaar ,en kom ook in de verleiding met de premies om een condens te plaatsen. De grootste slokkop is een apartwerkende gasboiler van 130 liter,wat de ketel betreft heb ik de neiging dat ik beter nog een jaar of 15 hiermee voortdoe , maar die boiler dat is een andere zaak mijn gedacht.Wie wil hier goede raad voor mij kwijt?Ik ben 65 jaar , daarmoet ik dus ook al rekening mee houden ,het zou namelijk straf zijn dat ik nog een paar jaar voor ik het hier afbol nog een nieuwe ketel zou moeten plaatsen..

Jacky,

Hoe goed is de boiler geïsoleerd? Als je dat kan verbetern dan heb je al een stuk minder stilstandverliezen. Ik heb zelf een 60l boilertje in een wandketel die in een onverwarmde ruimte hangt. Bij deze koude kost het ongeveer 0,75m³ gas per dag om de zaak om temperatuur te houden.

heb zelf een condensatie ketel, in een matig geïsoleerde woning,
de opmerking van de installateur kan ik beamen, heb vloerverwarming +
radiatoren, en het opwarmen duurt lang ...
Ik kan dit sneller laten doen door stookcurve op te trekken of thermostaat ff
heel hoog te zetten, maar dan ben je het cond. effect ook kwijt ...
Dus nu stook ik 24/24 ook al ben ik overdag niet thuis ...
Ben er nog niet uit hoe ik dit ga oplossen.

Snel wegdoen die boiler Danny.
De huidige boilers (al sinds jaren) veliezen bij deze capaciteit 20 tot 40 watt per uur.
De boiler van jou blijkbaar 208 watt/uur als het opwarm rendement van de boiler 67% is.

Danny @
wat ik gedaan heb is een deken rond de boiler geplaatst en ga er mischien nog een tweede deken rond doen ,weet namelijk toch niet of het veel verschil gaat uitmaken en dat ik er maar mee zou voortdoen.Komt daar nog bij dat ik eigenlijk niet zoveel warm water nodig heb, alleen maar een bad 1 maal per week een afwasbeurt per dag en dat is zowat alles.Het is waarschijnlijk toch wel te gek om hiervoor een boiler van 130 l te gebruiken...

die boiler is gewoon met een open schouw waarschijnlijk
u kan dan wel isoleren maar door die schouw blijft hij gewoon afkoelen

en yves hoe kan uwe thermostaat het vlugger doen opwarmen,begrijp dat niet goed,die zegd toch alleen maar hoe warm het moet worden

sven dat van die problemen werd gisteren nogmaar eens beaamd door een technieker die bij mijn schoonzoon was voor probleem
ik zei hem dat de problemen veel groter waren ,wat hij bevestigde
vroeger stonden daar 8 vloerketels heb die jaren onderhouden
een enkele keer op die 30 jaar dat die daar stonden een technieker bij gehaald
voor de rest zelf ieder jaar klein onderhoud gedaan
nu staan er nieuwe ketels 2 jaar zijn al zeker een 5 tal keren moeten komen
en dat kost telkens een hoop geld hoor

bij mijn dochter staat de ketel bijna 17 jaar 1 keer stukken gehad
zoon heeft een condens ketel, heeft al verschillende keren gebeld om oplossingen te krijgen
wel geen stukken maar telkens probleemjes die bij de gewone ketel niet voorkomt

Beste,
Moet ik daaruit afleiden dat de huige Hr+ ketels ook dat niet meer zijn en dat ze dan ook niet veel langer zullen mee zullen gaan dan een condensketel?

Jacky,
Heeft uw boiler een eigen brander, of staat hij aangesloten op de brander van de verwarming? Ge kunt in elk geval veel uitwinnen als ge een tijdklok tussenschakelt, die het water verwarmt vooraleer ge de grootste hoeveelheid nodig hebt. Het grootste verlies komt voort uit de stilstandverliezen van de brander. Ik ken installaties van een ingebouwde gasboiler die (in de zomer) 1,5 m³ gas per dag verbruiken. Ik had vroeger een doorstroomgeiser op gas die 0,3 tot 0,5 m³ gas per dag verstookte, maar minder comfort gaf. Er bestaan condensatieketels met een doorstroomgeiser en een kleine warmwaterreservoir van een tiental liters. Volgens Test-Aankoop hebben deze een zeer goed rendement.

marcelm,
water word dan heter, ik veronderstel dat het ook met de buitenvoeler + stook
curve te maken heeft ... dus ff op max zetten en het is veel sneller 20 graden
...

yves

ja ik weet niet hoe dat werkt,had daarvan nog nooit gehoord
weet ook weinig van die nieuwe ketels
dus ook niet hoe een kamerthermostaat het stoken kan be in vloeden

Beste,
Om met een condensketel toch nog snel warm te stoken, is het gewoon de keteltemperatuur hoog zetten had ik al begrepen, nog een geluk dat het zo kan,maar geen condens meer dus, hier zal je de keuze moeten maken.Wat die fameuze boiler van mij betreft die heeft een eigen gasbrander en de afvoer van boven is aangesloten op de afvoerbuis van de gasketel...Dat is was over een jaar of 10 nog regelementair, maar nu mag dat dus zo niet meer bij nieuwe instalatie. IK heb eens gevoeld en hierdoor koelt hij toch niet zo snel af dacht ik dan weer..Ik denk ook nog als ik hem gewoon zeer goed induffel dat dan het verbruik toch nog redelijk binnen de perken zal blijven , of miet misschien?Al bij al zit ik het dus af te wegen met mijn 18 jaar staande installatie of ik nog best een jaar of 8 voortdoe of meteen nieuwe installatie...toch geen gemakkelijke keuze mijn gedacht..

ik lees hier toch wel wat onnauwkeurigheden.

1. een condensatieketel warmt sneller op dan een gietijzeren ketel, heeft dus sneller warmte ter beschikking.
2. een condensatieketel, ook op hoge temperatuur heeft nog altijd een hoger rendement van een klassieke (wat dat dan ook mee bedoeld wordt) ketel.
3. jean-pierre, jij schrijft <<- Een condensatieketel werkt op een lagere temperatuur en het zou zeer lang duren alvorens onze radiatoren warmte afgeven -> verlies aan rendement / comfort >> wel, dat klopt absoluut niet, zie hierboven. als je toch op lage t° zou werken, zal de opwarming langer duren, moet je dus wat vroeger beginnen stoken. en lagere t° zal nooit een lager rendement geven!
4. minder lang meegaan? dat hangt er vanaf waarvoor je kiest, van zo'n vaillant moet je inderdaad niet verwachten dat ie 15 jaar wordt, je mag al blij zijn als ie 5 jaar haalt.
5. storingsgevoelig? ja, daar is geen twijfel aan. de enige manier om een zuinige en zeer zuivere verbranding te krijgen is de verbranding gecontroleerd te laten verlopen, met luchtregelingen, lambdasondes, electronische ontsteking en dito bewaking, dingen die je veelal niet nodig hebt in een atmosferische gasketel. en ja, al die onderdelen kunnen stuk gaan, en sommige zijn ook onderhevig aan sleet.
maar of dat een reden is om niet in een condenserende ketel te investeren? zeker in vervanging is een condenserende ketel goedkoper dan zo'n gietijzeren monster die ze al lang hadden moeten verbieden (dixit markie).
6. uiteraard is beter isoleren de eerste maatregel, daar is geen twijfel aan.

hans d

>4. minder lang meegaan? dat hangt er vanaf waarvoor je kiest, van zo'n
>vaillant moet je inderdaad niet verwachten dat ie 15 jaar wordt, je mag al blij
>zijn als ie 5 jaar haalt.
Dan heb ik nog 2 jaar om iets alternatief te verzinnen ...

Dat Dak vol PV + altherma dan maar ... ( en kachel want de WP gaat huis nu
nooit opgewarmd krijgen)

Hans@
Condensketel warmt sneller op wat bedoel je hiermee? kan hij ook evenveel afgeven aan de radiatoren als een Hr ketel en dus de kamer ook werkelijk sneller opwarmen ? zo nee ,dan is er van een hoger rendement toch geen sprake mijn gedacht?Een zeer koude kamer pak weg 13 graden opstoken naar 22 ,dan ga je met een condens ketel een halve dag moeten opwarmen .Vergeet niet dat een zeer koude,slecht geisoleerde kamer op die tijd ook weer zeer veel warmte terug zal verliezen terwijl je opwarmt waardoor de opwarming bijzonder traag gaat verlopen met als gevolg langer en dus meer verbruik, en dat zou nu juist het pro argument moeten zijn om een condensketel aan te schaffen want de pannegevoeligheid is zeker een groot nadeel..

Ik heb dus een Cond. ketel, en het duurt dus inderdaad een eeuwigheid
voor het huis opwarmt ... als ik het principe goed begrijp werkt die met:
- een stookcurve
- een buitenvoeler
- en de thermostaat
deze 3 parameters (en waarschijnlijk nog een pak meer) bepalen de water
temperatuur, doel is met een zo laag mogelijke watertemp het huis te
verwarmen. Door deze werkwijze kan je dus condenseren en zo een hoog
rendement halen ... dus per m3 gas heb je meer warmte ...
Je kan nu op 2 manieren stoken: ofwel langer eventueel 24/24 met een
lagere temperatuur. ofwel korter op hogere temperatuur. Dit kan je
bekomen door een andere stookcurve te nemen voor de 2 verschillende
manieren.

Als je enkel radiatoren hebt die niet over-gedimensioneerd zijn denk ik dat
er niet veel verschil is tss beide ketels ... als je echter VV hebt dan denk ik
dat condens ketel een must is ...