Wat is jullie binnentemperatuur nu op het moment??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou graag eens willen weten wat jullie binnentemperaturen zijn met deze "mooie" zonloze dagen.
Beneden is het 21,5°C en boven idem.

Onze isolatie ziet er als volgt uit:

* Muren: ploegsteert thermoblok 14 cm + 5cm rockwool 434(veel te weinig)
* Vloeren gelijkvloers: 6cm gespoten PUR en verdieping boven de garage: 5cm
* Plat dak: 8cm eurothane BI3, hellend dak: 22cm rotswol
* Ramen en deuren: Alu met thermische onderbreking in polyamide met 1,1 glas, sectionaal poort 4cm PUR

Wij hebben gebouwd met kruipkelder, als ik nu de onderkant van de welfsels ook nog eens isoleer met PUR platen, gaat dit een merkbaar verschil geven of is dit helemaal zinloos??
Aangezien we al 6cm gepoten PUR onder de chape hebben zitten.

Reacties

"Hoe bedoel je Walter ?

Voor verwarming wordt toch geen rekening gehouden met zo'n compact toestel ?
Bij een normaal debiet kan het de lucht maar verwarmen tot ±36°C, onvoldoende dus voor ruimteverwarming.
"
=> Die 36°C levert je een goede kW op voor 100m3/h: kan genoeg zijn (in een passiefhuis).

Walter

Lambert

Jouw verbruik ligt quasi gelijk met het mijne, 9m3 /dag voor december. Binnent° is varierend tussen min 20 ' morgens en 21.5° 's avonds.

Verwarmde opp is 140m² benedenn volledig met vloerverwarming. boven is het 100m² onderdak maar hier worden de radiators niet warm met een t° van minimum 18° utgezonderd de badk waar het ook steeds 21° is..

Kun je met deze gegevens een praktische K-waarde bereken.
Verwarmd opp is gekend, stel een gem. buitent° van 2° en een gemiddelde binnent° van 20° en een verbruik van 9m³ gas per dag.

Mvg

Benny

Benny,

Zoals hier op dit forum reeds elders ten overvloede bediscussieerd, kan je vanuit een verbruik helemaal niet het K-peil berekenen.

Rik

Zonder bijverwarming haal ik momenteel 18,5°C.
De temperatuur van de lucht uit de AWW is nog altijd 14°C.

Voor sommigen zal een binnen-T van 18°C veel te weinig lijken maar met een velouren broek en een wollen trui aan voelt dit voor mij natuurlijker en aangenamer dan 21 graden C. Het lijkt mij dat je dan precies meer zuurstof kan inademen.

Als één van de volgende dagen of weken de zon schijnt dan "pomp" ik het overschot aan warmte naar mijn vloerverwarmingssysteem (tweede opslagboiler bij mijn zonne-panneelsysteem). In dat geval kan ik de temperatuur laten stijgen tot max. 20-21°C, maar dit doe ik enkel als ik bezoek krijg die het graag 'warm' hebben.

Rudy,

Waarin vergaar jij je overschot aan warmte, en komt het nog ergens anders vandaan dan van je zonnecollectoren ?

Overigens had ik hier nu volop getuigenissen verwacht van passiefhuisbewoners die bevestigen dat ze het deze dagen zonder verwarmingssysteem kunnen rooien.
Maar het blijft opvallend stil. Het "tunneleffect" misschien ?

Rik

Deze morgen 20.7°C. Gisterenavond 21.9°C. met 12 kg brand hout.

Momenteel 20,4° ... met CV

In opvolging van enkele posts hierboven heb ik nog enkele
testen gedaan met ons non-LEW/PH woning.

Constante temp. op 20° voor de hele dag is niet haalbaar.
Het verbruik is hoger dan het huidige regime. Dus nu een
test ongoing met 19° (ipv 18°) constante temperatuur
gedurende de nacht.

Wordt vervolgd ...

Deze week verbruik voor verwarming van 84.5Kwh - waarvan 33.1Kwh met een vuurtje in de leefruimte. De temperatuur 's morgens is rond 18°c, 's avonds wordt er elek bijgewarmd (als de zon niet geschenen heeft) tot ongeveer 20.5°c. Een binnen T van 18°c is voor ons wel wat weinig.
Even ter vergelijking : ons weekverbruik komt overeen met ongeveer 17kg hout of pellets, 8l mazout, 7.6m3 gas.
Misschien worden hier weinig gegevens van passiefhuizen gepost omdat blijkbaar de meeste zitten te wachten tot er één van de PH eens op zijn muilke gaat.

Ben wel een beetje onder de indruk Vinne; en blijkbaar ik niet alleen ('t wordt na zo'n post altijd zeer stil bij de grootste criticasters...).
Misschien toch nog iemand met een PH om dit te bevestigen en zijn er die nog beter doen?

Gisterenavond 22°C. met 10 kg brandhout. Nu 21°C.

Het is geen kwestie van op je muil te gaan met een PH.
Chapeau voor een weekverbruik met 8L mazout. Dat draai ik erdoor op een kleine dag. Spijtig van de T°. Ik heb het 's morgens graag 20° en in de badk nog iets warmer'. s avonds voor de TV minimaal 21 a 22° zonder wollen trui en velouren broek. Maar ieder moet voor zich uitmaken wat z'n comfort is.
Moest ik terug bouwen, PH norm zou het worden maar wellicht zou ik iets hogere t° nastreven. En als ik dan 20L/week zou nodig hebben, so be it. Het is niet omdat je een PH hebt dat je geen extra verwarming zou mogen gebruiken. Het klinkt mooi maar dat is dan ook al.

Benny,
de comforttemperatuur ligt in een PH een beetje lager door het niet aanwezig zijn van koudestraling, door de hoeveelheid isolatie en in de meeste HSB doordat de isolatie doorloopt tot aan het oppervlak van de binnenmuur.
Daardoor verwarmen wij tot ongeveer 20.5°c en dan hebben we ook geen wollen trui of een velouren broek nodig.

's nachts zetten wij de bijverwarming of en afhankelijk van de buitentemperatuur houden wij tussen 18 en 19°c over. Maar dit is dan wel over heel het huis, en niet in bepaalde ruimtes. Omdat wij 's morgens na een uur al allemaal vertrokken zijn zetten wij de bijverwarming dan niet op.

Rik:
In een tweede zonneboiler van 300L (die is met een Meibespomp met thermostatische mengkraan en bypass aangesloten op de vloerverwarming, bediening: 1 thermostaat die in mijn woonkamer staat).
Overige warmtebronnen:
Nihil, enkel de warmte van het koken/douchen... wordt via balansventilatie gerecupereerd + zonnewarmtewinst via het glas.
Het is nu het tweede jaar dat ik kan vaststellen dat de inkomende temperatuur via de AWW hoog staat (15-16°C) en die zakt +-1°C af tot in januari/februari). Verleden jaar zakte die dan tot een minimum van +-7°C).
De AWW blijkt dus vrij goed te bufferen (zit bij mij wel gemiddeld 2 meter diep).
Zonder bijverwarming was verleden winter de laagste temperatuur 17,5°C (de vloerverwarming was toen nog niet aangesloten op boiler2).
Schijnt de zon de verwarming ik via de tweede boiler tot 18,5-20,5°C. Schijnt de zon niet dan dan doe ik een extra trui aan.

gisterenavond verwarming uitgezet om 21:00u (21°c) (buiten -1°c to -3°c tijdens de nacht)
deze morgen 07:00u (buiten -1° c) (binnen 19,5°c).
K20-woning. Woon er nog maar 5 maand, heb dus nog niet veel refs. (muur :18 cm / vloer : 12 cm / dak 36 cm / glas :0.5 /balansventilatie met warmterecup)
Moet nog een paar extra zaken isoleren en hoop dat slechts 1°c te verliezen op 10 uur bij een buitentemp rond 0°c.

Rudy,

Verstandig gedaan en geregeld, ook met AWW-diepte en buffereffect. Ik neem aan dat je even goed omgaat met de bypass van de wtw.

Rik:
Bedankt voor het compliment.

Op het gevaar af "off-topic" te gaan wil ik wel een uitgebreid antwoord geven op je vraag ivm met de bypass:

Wat de bypass betreft ben ik deze winter de eerste maal aan het experimenteren.

Normaal staat die bypass volledig open om het warm water uit de boiler zo zuinig mogelijk te gebruiken.
Staat de T in die boiler héél laag (bv. 26 graden) en ik wil die laatste 6 graden ook nog in het vloerverwarmingscircuit zenden dan moet ik de bypass volledig dichtdraaien (met schroevendraaier...).

In een LEW zou dus volgens mijn bescheiden mening/ervaring een temperatuurgestuurde bypassklep (zeer lage T: bypass gesloten, normale tot hoge T: bypass open) het ideaale rendement geven om de laatste "calorie" uit de boiler in het vloerverwarmingssysteem te brengen.

Ik ben geen expert in deze materie en geef hier enkel mijn ervaring mee. Mogelijk zijn er andere forumleden die daar professionele ervaring mee hebben.
(Mogelijk "voer" voor een nieuw topic op deze site???)

Rudy is misschien wel een krak in regelingen en de laatste warmte uit zijn systeem halen, maar een binnentemperatuur van 18°c is nu niet om echt fier op te zijn; en ik vrees dat dergelijke voorbeelden geïnteresseerden voor passiefhuizen zullen wegdrijven dan aanmoedigen. Voor mij een beetje teveel geitenwollensokken mentaliteit, en een beetje teveel naar terug naar de holbewoneres zoals hier in andere posts al eens naar is gerefereerd.

Danny

Dag Danny,
het is gewoon omdat ik die temperatuur voor mijzelf comfortabel vind.
Voor wie nog baby's, kleuters of een ouderling met slechte bloedsomloop in zijn huishouden heeft kan ik goed aannemen dat men een hogere temperatuur (bv. 21 graden) wenst.

Voor wie een passiefhuis bouwt hoeft mijn leeftemperatuur geen afschrikking te zijn. Men kan met relatief weinig kosten een bijverwarming voorzien via de balansventilatie of wie vloerverwarming heeft zou een kleine bijverwarming op gas of hout kunnen voorzien. In mijn geval zou ik dan een energieinput van circa 3kWh per dag nodig hebben (berekend EN ook eens uitgetest met een electrisch vuur gedurende 1 week nadat ik een heelkundige ingreep ondergaan had).

Zo laag mogelijk in K-waarde en E-peil gaan is leuk voor het milieu maar de blijvend lage energiefactuur is toch iets wat we vele nieuwbouwers een serieus motief blijft (of zou moeten zijn...).

Met deze "bijna"-passiefwoning (ik zit op de rand van welles nietes) heb ik toch al vele sceptici kunnen overtuigen van het nut van deze bouwwijze.

In de zomer draag ik zomerkledij, in de winter 'gepaste' winterkledij. Wie dat holbewonermentaliteit vind of geitenwollensokkenmentaliteit die is mijn insziens onlogisch of kortzichtig.

Gisteren 23u, 21.3°C.
Nu 19.1°C met een buitentemperatuur van -4°C.
De haard is nu aan zet met 6KG brandhout. Iedereen is thuis en deze middag bezoek.
Mon

hallo,

ik heb 2 pelletkachels staan.
s'avonds gaan ze af rond 23u en dan is het ongeveer 21*
en als het zo koud is buiten dan koelt het toch wel snel af bij ons , dan is het s'morgens 6/7 uur nog maar 12 graden.

ligt dit enkel aan de isolatie of is dit normaal?

Gisteren om 11 uur 's avonds 19° (verwarming was al een uur uit).
Vanochtend om 7 uur 17,7.
10-jaar oude k50 woning.
Afkoelen tot 12 graden is m.i. helemaal niet normaal.

Els, hoe is uw huis geïsoleerd, welk glas ? Als dat aan de povere kant is, dan is het normaal dat uw woning sterk afkoelt als het buiten flink vriest. Abnormaal zou zijn als je niet probeert een oplossing te vinden, maar daarom ben je wellicht naar dit forum gekomen...

Redelijk goed geisoleerde woning 26 jaar geleden gebouwd
vloerisolatie 6 cm muurisolatie 10 cm glaswol dubbele beglazing 1,2 isolatie tussen slaapkamers en dak 22,5 cm glaswol

enige warmtebron sinds drie jaar nu een spsksteenkachel van 3 ton

gemiddelde temperaturen dag en nacht door gratis aan de deur geleverd palettenhout benedenverdieping tussen de 23 en 25 °C en boven 18 tot 20 °C

door middel van zelf gebouwde warmtewisselaar op de speksteenkachel warm sanitair water tussen de 45 en 65 °C in zonneboiler van 200 l

bij deze temperaturen loop je in de zomer in T-shirt rond en dat doe ik nu ook want ik heb ook in de woning in de winter infrarode straling door de speksteekkachel in plaats van door de zon

uit de 4 systemen die ik in één en dezelfde woning kan vergelijken is de stralingswarmte van de speksteenkzachel de enige goede, gezellige, gezondste, en beste warmtebron en in mijn geval dan nog volledig gratis ook zonder ingewikkelde elektonische regelingen enkel een lucifer is voldoende en zelfs bij stroomuitval nog in werking en veilig omdat het ding nooit staat te branden als je er niet bent

ik kan vargelijken met
1 ) directe elektrische verwarming
2 ) een warmtepomp lucht / lucht
3 ) een inbouwcassette van Flam ( 20 jaar )
4 ) een speksteenkachel van 3 ton

Als ik de voorbije 23 jaar iets heb geleerd uit de verschillende warmtebronnen dan is het wel dat al de systemen die op convectie werken mij mogen gestolen worden want convectie ( warme lucht ) dat is nu net wat je met zekerheid NIET moet hebben als ik dat vergelijk met de stralingswarmte want hoe meer convectie ( luchtturbulentie ) hoe slechter

straling op lage temperatuur dat moet je hebben ( een massieve speksteenkachel ) en niet de straling van een gewone houtkachel ( 350 tot 450 °C wandtempetatuur ) of pelletkachel want dan zit je weer met convectie

Ulrik

Ulrik, kan jij me zeggen wat het rendement(%) was van je ouwe Flamkachel?
Mon

Nu 19.5°C. Gisterenavond 21.5°C. Deze nacht -...°c?
Mon

Deze nacht-4°C.

hoi,

ja inderdaad, achteraan hebben we nog 2 ramen met enkele beglazing, ook een grote schuifdeur en dat is gewoon dubbel glas .
van isolatie heb ik geen idee?

maar hoe begin ik aan zoiets? Isoleren
Binnenin zijn we van plan nieuwe gyproc te plaatsen met 5 cm isolatie tussen ( zo'n speciale voor tss de profielen van gyrpoc). meer kan niet. en om de ramen te vervangen.
misschien is het dan nodig om langs de buitenkant iets te doen? maar wat? geen idee?
dan zouden we heel het huis moeten doen , want het is een vrijstaand oud huis.

moeilijk hoor , als je er niets van afweet

mon jansegers

jij vroeg : Ulrik, kan jij me zeggen wat het rendement(%) was van je ouwe Flamkachel?

in vergelijking met de speksteenkachel bedoel je waarschijnlijk

ik durf het haast niet te zeggen, in ieder geval belachelijk laag hooguit 25 % schat ik en dat zal dan zeker nog aan de hoge kant geschat zijn

ik weet niet hoe het komt dat men zo'n dingen nog mag verkopen ....

met het hout dat ik nu stook had ik vroeger met de Flam 4 uur warmte en nu met de speksteenkachel 24 uur met dezelfde hoeveelheid hout of zelfs nog met iets minder hout, over rendement gesproken ......

Ulrik

Gisterenmiddag 12 kg brandhout gestookt tot 15u. Vanaf dat moment niemand thuis tot 1u s'nachts. Nu 18.5°C. Vannacht
-7°C. Geen verwarming.
Mon

Van s'morgens tot gisterenmiddag 12kg brandhout gestookt bedoel ik.
Mon

Ulrik, dankjewel, maar ik zal het anders stellen.
Ik verbruik nu, uitgedrukt in stère, met dit weer op jaarbasis 3 stères droog loofhout met de oude inbouwhaard Flam alléén voor ruimteverwarming. Neem nu aan dat ik deze vervang door een speksteenkachel van 3000kg: Hoeveel stères zal ik dan verbruiken op jaarbasis?
Mon

Mon,

Een 3T speksteenkachel zal veel te zwaar zijn in uw type huis, en hoogstwaarschijnlijk zal je nog minder hout verbruiken met een tegenstroomkachel, omdat je Flam geen enkele warmteopslag capaciteit heeft.

Ik vraag dit zo omdat Ulrik het op deze manier kan vergelijken. Hij heeft een gelijkaardige Flam gehad en heeft deze vervangen door een 3T speksteenkachel, in het begin zonder warmtewisselaar.
Ik ga mijn oude Flam ook vervangen door een massieve kachel met warmtewisselaar, maar dat is een heel ander verhaal.
Mon

Ik ben verheugd temperaturen te lezen die in de buurt van mijn lagere leeftemperaturen liggen.

De replieken van Ulrik en ik citeer vooral 'straling op lage temperatuur dat moet je hebben', streed ik 100% bij.
In een goed tot super geisoleerde woning ga je geen tot bijna geen convectie door afkoeling, o.a. via de buitenwanden veroorzaken!

Om terug te komen naar het topic:
De laatste 10-12 dagen een vrij lage temperatuur van 17,5 graden Celcius (maar wel met 0.0% input van verwarming).

De laatste drie dagen (zonnewarmtewinst, + overschot van de zonneboiler naar het vloerverwarmingcircuit gepompt):
19,5 graden Celcius.

Ulrik, het is in eerste plaats de bedoeling om met de kachel/oven ook het warm water voor SWW en 6m2 wandverwarming te voorzien in combinatie met de zonnepanelen, huidige kachel doet dit niet. Stralingswarmte geeft ook minder stof omdat je minimale convectie produceert, je kan ook makkelijk snoeihout en lichtere houtsoorten gebruiken. Ook belangrijk is de constante temperatuur die je kan halen door een stookfrequentie te hanteren van desnoods maar van een paar maal per week, nu stook ik dagelijks .
Het gewicht van de oven is een probleem. Bekende finovenbouwers en grundovenbouwers hebben daarover verschillende meningen, een finoven/tegelkachelbouwer en een grundofenbouwer zeggen dat 1800kg voldoende is om ruimte en waterverwarming te produceren, twee anderen zweren bij 3000kg en zelfs 6000kg al naargelang de eisen die je aan de oven stelt. Ik weet dat er ook zeer goede ,,speicherovens,, te koop aangeboden worden, vooral Oostenrijkse en Zwitserse merken met degelijke rendementen, maar toch vind ik massakachels beter. Ik heb een oven nodig die 20 a 25kwh/jaar produceert voor woningverwarming en 1500 kwh voor het SWW + wandverwarmiing (bezoek) tijdens de stookperiode. Wie kan het mij zeggen, gezien de uiteenlopende voorstellen en dito kostprijs van ovenbouwers?
Mon

Gisterenavond 21.5°C rond 11u'30. Vannacht -8°C.
Deze morgen 19.3°C.
Gisteren 28kg hout verstookt in 3X.

Mon,
kunt u zeggen (of herhalen) welke de isolatiewaarde van uw woning is?
Mijn huis (2 appartementen) heeft een K-waarde van 40. Beide appartement hebben nu een verlies van 2° à 2,5° per nacht + halve dag, bij -7° buitentemperatuur (van 20° naar 18°). Dit verlies zegt in feite niet genoeg over de behoefte aan verwarming, want de vloer (vloerverwarming die gedurende 4 uren werkt) + muren hebben een grote opslagcapaciteit die de temperatuur regelt en die terug moet worden aangevuld.

De isolatiewaarde van de woning kan ik niet zeggen. Het is een, dacht ik, volgens het verbruik een 2-liter woning (?):
-bijgeisoleerde woning HSB met open-plan, open bouw, bouwjaar 1983
-133m2 verwarmde opp., 3 bewoners,380m3 inhoud, 45m3 kernmassa
-vloer 26 XPS met 14cm perimeterisolatie
-dakwand 30cm( dak tot aan de grond)
-luchtdicht
-plat dak 32 a 40cm glaswol met inbegrepen omgekeerd dak 50mm
-balansventilatie+ warmtewisselaar op circuit +AWW
-pv 15m2 IBC
-12,5M2 solarfocus cpc
-1000l hyko kombiboiler + elect.weerstand
-geisoleerde houten ramen met drievoudig glas U-O.6O argon
90% zuidgericht
-serre O-Z-W
-6m2 wandverwarming via boiler (alléén met de zon)
-elect. verbruik warm water 1350kwh/jaar
-verbruik woningverwarming 20 a 25 kwh/m2 per jaar= gem.3325KWH met brandhout gestookt in oude Flam inbouwhaard(60% rendement?)
( gem. 2,5 a 3 stères per jaar)
-drinkwaterverbruik 56M3
-electrisch verbruik huishouden+ boiler 2250kwh/jaar
TOTAAL VERBRUIK PRIMAIR= +/- 14125KWH/jaar= 106kwh/m2
TOTAAL EINDVERBRUIK= 6925kwh/jaar= 52kwh/m2
Bedoeling is om 1350kwh. elec. verbruik voor warm water op te wekken via een c.v_kachel of massieve oven en nog 10m2 pv-panelen bij te plaatsen.
Mon

mon

dat is al een ander verhaal

in ieder geval als ik uw warmteverliezen bekijk dan is die 6 ton echt wel belachelijk veel en serieus aan 't haar getrokken niet ?

de 3 ton zal al een stuk realistischer zijn en misschien lukt het bij u wel met de 1800 kg dat zit er dik in

natuurlijk als je daar een boiler van 2000 l wil gaan zetten zodat je een paar dagen verder kan met één stookbeurt dan zal je denk ik toch naar de 3 ton mogen gaan

wat ik mij afvraag is of jij het echt nodig vindt dat je een paar dagen zonder stoken verder kan ? ik vind stoken echt een toffe bezigheid want ik kijk eer echt dagelijks naar uit en wil het liefst elke avond de vlammetjes zien want vuur heeft toch wel iets magisch en is zeker het mooiste programma dat je op een avond kan bekijken en elke aflevering is totaal anders in vergelijking wat er tegenwoordig op TV komt .....

Ulrik

Ja, ik kan je volgen Ulrik, maar minder frequent stoken is minder houtverbruik en is minder vervuilen. Ne mens wordt er ook niet jonger bij, als je minder dient te stoken, heb je ook minder gewicht te verplaatsen. Ik zou al heel tevreden zijn met 1 stookbeurt per dag in een betaalbare kachel/oven. Ik heb ooit op dit forum de vraag gesteld of het werkelijk nodig is een massieve oven of een speicherkachel te plaatsen aangezien het wenselijk is het grootste gedeelte van de energie(90%) te sturen via een warmtewisselaar naar de boiler en dit versus de beperkte warmtevraag voor de directe woningverwarming via de kachel(straling en convectie). Via de boiler en de wandverwarming kan ik ook de woning op temperatuur houden. Persoonlijk vind ik een Finoven nog steeds de max, maar als je de kostprijs bekijkt.... in mijn situatie.
Welke is jullie keuze(in mijn situatie)? Dat zou ik graag vernemen. Graag jullie visie.
Mon

Graag jullie keuze aub.
Mon

Mon,

Wijzelf hebben al enkele jaren een speksteenkachel van 1350 kg en in deze vorstperiode verbruiken wij 19 kg hout in 2 stookbeurten, wordt gebruikt als hoofdverwarming.
Te verwarmen oppervlak is 50 m². Temperatuur s'avonds 23°C
en s'morgens voor de eerste stookbeurt 20°C. Bij de laatste stookbeurt heeft de kachel een wandtemperatuur van 85 à 90°C. Het is belangrijk dat de kachel centraal in het woongedeelte staat en dat de woning goed winddicht is.
Woning is van 1993 en niet bijzonder goed geisoleerd: 6 cm rotswol in spouw, 10 cm schuimbeton in vloer, 20cm isolatie
in zoldering, houten ramen met glas K 1.4. Binnenmuren thermoblokken.
Nadeel van kleinere kachels is dat het rendement lager is,
de afgastemperatuur ligt boven de 200°C. In de toekomst wil ik dit gaan verbeteren door een recuperator achter de kachel te bouwen, er is een ruimte gelaten van 20 cm tussen
kachel en muur, schouw is met onderaansluiting tot plafond.

Herman

Dankjewel Herman.
Andere bijdragen, gelieve te posten op het onderwerp:
,,keuze verwarming,,

Mon

waarschijnlijk zal dat bij u niet kunnen omdat ik denk dat de Flam volledig ingebouwd is maar toch maar even 't volgende vermelden

mijn schoonbroer die naast mij woonachtig is heeft zelf in zijn nieuwbouwwoning die al een 5 tal jaar betrokken is nu overal vloerverwarming gelegd zowel beneden als boven en zelfs tot in de gang hij heeft daarbij ook 2 keer een half vierkant ( driehoek dus ) van 3 x 3 m stalingsmuren naast een Stuv inbouwhoutkachel in de muur voorzien

rond deze houtkachelmantel heeft hij boven op het shuinlopende vlak dat overgaat naar de aansluiting van de schouw zelfgemaakte warmtewisselaars die in serie staan geplaatst, uit rechthoekkige metalen profielbuis van een 5 x 10 cm die aan weerskanten met een metalen plaat zijn dichtgelast en waar een nippel met draad opgelast is

aan de achterkant van de mantel heeft hij een enkeleplaat radiator van ong 1 x 1 m geplaatst op een 5 cm afstand

alle warmtewisselaars en de radiator staan in serie en de doorstroming van het water gebeurt via ee thermostatische kraan die dacht ik op een 80°C open gaat en dan de warmte naar de chauffageketel laat doorstromen waarna hij via verschillende sircuits en pompen kan kiezen wat hij waar wil opwarmen ( kring van vloer of muurverwarming )

op deze manier kan hij als de kachel staat te branden een groot deel van de rookgastemperatuur recupereren die anders gewoon door de schouw verdwijnt zoals bij de meeste kachels het geval is

ik weet het om dit zelf te realiseren moet je al een handige kerel zijn en je moet er ook het gereedschap voor hebben om zoiets te realiseren 't is dus zeker niet voor iedereen weggelegd zoiets te doen maar 'k wou het toch even meegeven als idee maar als je al met een afgewerkte schouw zit kan dit zonder dratische ingrepen natuurlijk niet, maar als je zinnens bent om iets te veranderen ...wie weet ? dit zou je ook met de Flam kunnen doen zonder een nieuw toestel te moeten kopen maar je blijft dan wel afhankelijk van de dagelijkse stookbeurten

Ulrik

Ulrik schreef: “Mon, …in ieder geval als ik uw warmteverliezen bekijk dan is die 6 ton echt wel belachelijk veel en serieus aan 't haar getrokken niet ?”

Wel Ulrik, dat voorstel van 6 ton komt van mij. Ik heb Mon Jansegers destijds goed uitgelegd voor welke redenen dat allemaal nodig was.

Probeer jij nu maar eens uit te leggen waarom dat gewicht belachelijk veel is en serieus aan het haar getrokken.

Dirk Bauwens

Ulrik, Dirk:
Op onderstaande link tref je de calorische waarden van vele brandbare materialen/brandstoffen aan:

http://home.hetnet.nl/~vanadovv/Energ.html#cal

Misschien hebben jullie er iets aan ivm met jullie diskutie.

Je mag dus grof gemiddelde stellen dat 1 Ton brandhout overeenkomt met 0,5 Ton kolen.

Zie eventueel de calorische waarden van diverse houtsoorten op bovenstaande link voor nauwkeuriger vergelijkingen.

Groeten,
Rudy

Dirk

mon stookt naar eigen zeggen amper 2,5 tot 3 stére hout op jaarbasis

volgens u heeft hij daar een finoven voor nodig van 6 ton

de juiste kostprijs daarvan kan ik niet direct inschatten maar ik denk dat het om en bij de 20.000 € zou kunnen liggen ?

stel dat hij zo een investering doet ( 't zou nog de helft mogen zijn ) en hij kan daardoor 1/2 van de brandstof uitsparen op jaarbasis dan kan hij daar hooguit 100 € op besparen op jaarbasis

ik denk echter dat mon geen 200 jaar oud zal worden

en waarom zou hij in zijn zéér goed geisoleerde woning wel een kachel van 6 ton nodig hebben terwijl ik in mijn veel minder goed geisoleerde woning ( denk ik toch ) met een speksteenkachel van 3 ton al overschot heb dat mag je mij eens uitleggen

Ulrik

Vinnie

Kun je een update mailen over de genvex combi na een half stookseizoen, bevalt hij nog steeds etc

MvG Arnold

Ulrik schreef: “en waarom zou hij in zijn zéér goed geisoleerde woning wel een kachel van 6 ton nodig hebben terwijl ik in mijn veel minder goed geisoleerde woning ( denk ik toch ) met een speksteenkachel van 3 ton al overschot heb dat mag je mij eens uitleggen”

Ulrik,

Met gelijk welke ijzeren houtkachel zoals bijvoorbeeld je vroegere Flam zou je nog veel meer “overschot” kunnen hebben dan met je dure Tulikivi nu… Massa heeft NIETS met verwarmingsvermogen te maken, wél ALLES met warmteopslag.

De grootte van een warmtebuffer moet berekend worden in functie van iemands specifieke noden, wensen, verwachtingen. Mon Jansegers wenste een betere en meer veelzijdige kachel dan jouw speksteenkachel. Men kan rustig stellen dat Mon Jansegers alleen maar de beste kachel wou: een hoger rendement maar toch geen kans op oververhitting van de woning, de kachel moest ook dienen als ondersteunende warmtebron voor zijn zonneboiler, cv-systeem (warmtemuur), sanitair warm water, met maximaal 1 stookbeurt per dag enz. enz. Ik kwam met die gegevens voor zijn woning uit op een kachel met een massa van ongeveer 6 ton. De richtprijs die ik hem daarvoor gegeven had was 10.000 euro. Als Mon Jansegers, volgens jouw berekeningen, 200 jaar oud zou moeten worden om die (fictieve) investering in mijn kachel te kunnen terugverdienen, hoe oud moet jij dan wel worden om jouw grotere investering in een veel minder veelzijdige Tulikivi terug te verdienen? Jij verstookt nu toch ook slechts een kleine 2 ton gratis hout per jaar?

Dirk Bauwens

Vanmorgen 6u, 18.9°C. Buitentemp. -8°C. Gisterenavond gestookt van 18u tot 22u met 12kg brandhout. Temp.20.9°C.