nieuwe gasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als ik eens ga samenvatten wat ik tot hiertoe zoal heb opgestoken, dan heeft het volgens mij eigenlijk geen zin om een dure condensatieketel te plaatsen voor besparing, omdat hij waarschijnijk niet of toch maar weinig gaat condenseren en moduleren ,zeker niet als het vriest of als een kamer zeer warm hoeft te zijn omdat dan de retourtemperatiuur dan zeker te hoog zal zijn om te condenserenen en er dan geen profijt gaat uithalen wegens de hoge aankoopkosten en snel afschrijven,in tegendeel zelfs, voor de rest heb je dan toch al niet zoveel energie meer nodig om te verwarmen dacht ik..Moet het dan toch een gascondensatie ketel zijn van wege de belastingvoordelen enzv..dan zou het beste zijn van een condenserende gasvloerketel met aparte boiler te nemen venwege de kalkafzetting en de storingen daaraan verbonden bij een gaswandketel.De enige besparingsmaateregel die je wat kan opbrengen volgens mij, blijf zolang mogelijk met een conventionele gasketel werken +/- 30 jaar en zet de kamertemperatuur dag en nacht op 18 graden .Wil je bvb in de badkamer of ergens anders snel en goed opwarmen zet je al de andere radiaterkranen dicht, en laat de ketel vijf minuten op volle gas draaien ,draai hem dan ook dicht en dan heb je nog meer dan een half uur een gloeiende radiator en lekker warm voor een uur of zo.Welk modern systeem zal beter doen in besparen en de warmte geven juist waar je ze nodig hebt?

Reacties

Je moet de warmteproductie en rendement met condensatieketel niet vermengen of verwarren met de regelingseffecten op het vlak van je radiatoren + thermostatische kranen versus kamerthermostaat.
Als mijn ketel 30 jaar oud zou zijn, zou ik gauw een condensatieketel plaatsen om mijn radiatoren te voeden.

Wat voor zin heeft het als de condensketel niet condenseerd omdat de temperatuur van het retourwater te hoog is , of als je zoveel technisce ingrepen krijgt dat het systeem zelf niet meer weet hoe het op te lossen, dat je een kamer niet fatsoenlijk warm krijgt als je het nodig hebt in de Winter en volgens mij zijn er nog andere redenen dat hij niet gaat condenseren ,onjuiste werkinng enzv....Moest het allemaal perfect geinstalleerd worden en alles op elkaar afgestemd worden en de juiste aanwijzingen van gebruik gegeven worden zou het misschien zijn nut wel kunnen hebben maar dat is dus zelden het geval.Dat word dus allemaal maar snel geinstalleerd met weinig uitleg en je mooet er dan maar je plan mee trekken en werkt dus maar half met als resultaat weinig of geen besparing...Volgens mij is de besparing op de condensatieketels zeer sterk overroepen en ga je ook financieel zeker niet slechter afzijn met een conventionele gasketel als je het goed aanpakt, zeker weten zelfs..

Je moet wel zorgen dat het vermogen van de condensatieketel aangepast is aan de totale warmteafgifte van de radiatoren, en dat de ketel moduleert.

Als het systeem niet meer weet hoe het op te lossen als je een kamer niet fatsoenlijk warm krijgt als je het nodig hebt in de winter, dan ligt dat niet aan de ketel maar wel aan de rest van het systeem.

Kan je met een condensatieketel een kamer waar het 13 graden warm is in putteke winter verwarmen naar 22 graden op pakweg een uur tijd en er voor zorgen dat de ketel condenseerd?Pas op hé ,ik zou er nog kunnen mee leven als hij de kamer sowieso opwarmd op korte tijd ,of hij dan condenseerd of niet.Ik kan dat dus wel met een conventionele gasketel.Mijn gasketel Buderus is 16 jaar oud
met een apart werkende boiler 120 liter.Natuurlijk spel ik ook met de gedachte van een nieuwe instalatie vanwege de ,ik zeg wel, eventuele energiebesparing en belasting vermindering.Kijk, stel dat ik nou overstap naar een gascondensatieketel,degelijke vloerstaande ketel met naaststaande boiler van Buderus of Vviessman,een combiwandtoestel zie ik namelijk helemaal niet zitten owille van verkalkingproblemen,kostprijs van pakweg met aftrek van premie enzv. 2500euro.aparaat zal over15 jaar te vervangen zijn.met mijn oude ketel 16 jaar zou ik nog pakweg 15 jaar doen.In bijde gevallen zou ik dus over 15 jaar terug moeten investeren.In geval dat ik nu verniew heb ik dus nu de kosten en over 15 jaar nog eens, als ik nog 15 jaar wacht heb ik dus maar 1 maal de kosten te doen.Probeer die meerkost eens gaan uit te sparen met een condensatieketel mijn gedacht..

Het beste en voordeligste voor mijn geval ,en trouwens ook voor vele anderen mijn gedacht, is om niet in te gaan op de trend van de condensatieketels en een conventionele of atmosferische gasketel te plaatsen met naaststaande boiler, weliswaar zonder bonus van energiepremies , maar desondanks geen meerprijs.Deze eigentijdse instalatie zal ook al wel veel zuiniger zijn met gas dan over 20 jaar het geval was , gaat niet meer kosten dan een condensatieketel, ook al krijg je voor condensketel een premie van 1500 euro enzv.. en die gaat als het er werkelijk op aankomt volgens mij niet veel meer verstoken dan een condensketel, zijn ook nog eens veel betrouwbaarder, en gaat inplaats van maar 15 jaar 30 jaar meegaan., ik ben 60 jaar ,dus daar kom ik waarschijnlijk mijn leven lang nog mee rond..maak zelf de rekening maar eens en vertel mij eens wat het voordeligste is...

Jacky,

Wij hebben vorig jaar onze HR top condensatieketel(1e generatie) vervangen door een HR top van de derde generatie en 45% minder verbruikt(gecorrigeerd op graaddagen).

Reken maar uit wat het voordeligste is.

Alain@
Hoe oud was je vorige ketel en is je nieuwe condens ,wat waren de kosten van beiden?

13 jaar
Beide iets van 3000,- Euro

Eigenlijk speel ik ook wel met de gedachte om een nieuwe condensketel, maar als ik het goed begrijp mag de keteltemperatuur niet meer zijn dan 60 tot 70 graden omdat hij anders niet condenseerd vanwege te hoge temperatuur van retourwater.Als ik nu bvb een grote slecht geisoleerde badkamer snel wil verwarmen in de winter van 14 graden naar 24 graden, dan krijg ik die toch niet opgewarmd op een redelijk korte tijd 1 uur of zo, of wel? en dan zal hij zeker niet condenseren.Moduleerd hij ook naar hoge temperaturen als dat nodig is zoals in mijn geval?

Jacky,

10 graden in 1 uur is wel erg veel.

Maar waarom in 1 uur ? ALs dit in 2 of 3 uur gebeurt dan geeft dit toch niet ?

Modulerende ketels werken beter(beter rendement) met lagere belasting(tenminste tot het nivo waarbij ze hun vermogen nog kwijt kunnen).

Alain@
Ik heb een zeer oud en niet goed geisoleerd huis ,spouwmuur enzv..Dus ik ga mij niet arm stoken eh.. 17 graden in de living ..en als een kamer zeer koud is pak weg 13 graden dan moet je te lang gaan stoken als je niet genoeg kunt geven mijn gedacht en gaat dan ook weer wat kosten..Kan zo een condens ketel veel geven indien toch nogal eens gewenst? Omdat de ketels moduleren kunnen ze dan nog wel genoeg geven..Dus het punt is ,ik moet veel kunnen krijgen als ik dat al eens wens, dat is nodig in een zeer koud huis..

Alain@
Ik heb een zeer oud en niet goed geisoleerd huis ,spouwmuur enzv..Dus ik ga mij niet arm stoken eh.. 17 graden in de living ..en als een kamer zeer koud is pak weg 13 graden dan moet je te lang gaan stoken als je niet genoeg kunt geven mijn gedacht en gaat dan ook weer wat kosten..Kan zo een condens ketel veel geven indien toch nogal eens gewenst? Omdat de ketels moduleren kunnen ze dan nog wel genoeg geven..Dus het punt is ,ik moet veel kunnen krijgen als ik dat al eens wens, dat is nodig in een zeer koud huis..

De condensketel geeft wat het afgiftesysteem vraagt.

Extra hard opstoken is altijd mogelijk door watertemperatuur te verhogen.

Maar temperatuur verhogen is rendement velagen.

Dus als ik het goed begrijp kan ik bvb 80 graden geven wanneer en zo lang ik dat wens om zo snel de badkamer enzv.. op te warmen en kan dat geen kwaad ,ketel zal dan natuurlijk simpelweg niet condenseren en werkt dan in feite juist hetzelfd als mijn conventionele ketel nu. ...daarna zet ik hem dan weer terug op de gewenste temperatuur van 60 graden om te condenseren.

Jacky,

De ketel zal altijd een beter rendement hebben, als een HR+ ketel. Ook als hij niet condenseerd.

Modulerende ketels geven ook een constante watertemperatuur ipv de wisselende watertemperaturen bij de oude ketels.

De watertemperatuur mag dus ook wat lager zijn.

Alain@
heb jij nu ook een combi doorstoomtoestel geplaatst en wat was jou ervaring met jou vorig toestel, welk merk?Ik heb namelijk schrik voor kalkafzetting, omdat het water nogal hard is bij mij, en vrees dat ik met een doorstromer dikwils panne zal krijgen, ik heb zoiets van dat het met de kalkproblemen tenslotte toch duur gaat uitkomen alhoewel het natuurlijk bij aankoop interressant is een wandcombi.Zou ik misschien beter iets meer betalen voor een ketel met boiler met progressieve verwarming inplaats van kalkgevoelige warmtewisselaar..Dat van die kalkafzetting is dat trouwens sterk overdreven als je dat overal op de forums leest?Wat zij jou ervaringen ?

Jacky,

Het grote voordeel van de ingebouwde doorstromer is zijn goede rendement en lage kostprijs. Nadelen het minimum debiet en onderhoud(ontkalken) en het evt benodigd vermogen van minimum 24 kW.

Ervaring met kalkafzetting is sterk regio gebonden. Zelf heb ik een indirect gestookte boiler(genomen voor hotfill afwasmachine).

Merken wil ik niet direct adviseren of afraden. Maak een goede warmteverliesberekening en kies een installateur welke zijn merk goed kent.

Ik ben ook van de overtuiging dat in oude slecht geisoleerde woningen een condensatie ketel niet het beoogde redement zullen geven .Of het huis moest na de instalatie van de oude radiatoren heel erg bijgeisoleerd worden zodat de radiotoren eigenlijk overgedimensoneerd zijn .En hierdoor slecht in heel beperkte maten op lage temperatuur zullen kunnen werken en het duurt ook heel lang voordat men de gewenste kamertemperatuur bekomt waar men dan weer aan comfort inboet . Maar wat de aankoop van een condensatieketel voordelig maakt is de premies die nu aangeboden worden .Hierdoor komt de prijs haast overeen met een hoog rendementsketel en dan is de keuze snel gemaakt en kies je voor condensatie ,want als deze niet condenseert werkt deze als en gewone hoog rendement . Noteer alvast als de condensatie ketel in de kelder komt te staan dat er ook een afvoer moet voorzien worden om de condensatie af te voeren .Met een combi toestel kan het warmwater ook werken in de condensatie zone dat is dan weer meegenomen.

erik,

Het is een wijd verspreide misvatting dat met een traditioneel ontworpen kring op hoge watertemperatuur er niet tot condenserende voorwaarden gewerkt kan worden.
Een afgiftesysteem wordt ontworpen om bij -10 graden zijn afgiftevermogen te leveren. Zolang de warmteverliezen dus minder zijn, kan de aanvoertemperatuur dus zakken.

85 % van de tijd kan dus nog altijd gecondenseerd worden.

Een HR + ketel kan niet het minimum rendement halen van een condenserende ketel, zelfs als de condenserende ketel niet condenseert is het rendement dus beter.

Een combi toestel zal maar een gedeelte van de tijd kunnen condenseren, want zodra de retourtemperatuur boven de 45-48 graden komt is het condenseren afgelopen.

Voor het plaatsen moet men inderdaad rekening houden met een condensaatafvoer en met een schoorsteen die hiervoor geschikt is.

Eric@
Een degelijke combicondensketel kost met plaatsing en al 3000 euro,in dit geval Buderus, levensduu pak weg 15jaar , met aftrek van premie is dat dus nog de helft,een hoogrendementketel zou niet veel meer kosten ,alleen zou die het dubbel lang 30jaar meegaan, en wat hij meer zou verbruiken in een zeer koude woning is volgens mij twijfelachtig , of heb ik het hier mis ?Zou het dan toch niet voordeliger zijn om voor de hoogrendementketel te gaan,

Jacky,

Geloof wat u wil geloven, want daar lijkt het hier wel op.

Een HR+ ketel heeft onder alle omstandigheden een lager rendement dan een condensketel.

Het financieel rendement hangt vooral af van uw huidige verbruik, maar u kan gemakkelijk 15-20% besparen met een condensatieketel. Als u uitgaat van een starttemperatuur van 13 naar 22 grdaen dan zal uw huidig verbruik ook wel erg hoog zijn.

Als u het opwarmen te lang vindt duren, kan u altijd nog op 1 plek of meer plekken grotere radiatoren hangen.

Alain,
bij nader onderzoek en nazicht van rendementen van verschillende ketels moet ik je stelling bij treden en
inderdaad zal het redement van de condensatieketel hoger liggen .Het op lager temperatuur stoken in een oude slechte geisoleerde woning denk ik dat het gevoel van onbehagelijkheid toeneemt en men ofwel de temperatuur op de ketel voortdurend zal moeten aanpassen of de kamertemperatuur zal hoger zetten niet?

Erik,

Tijdens de opwarmfase, zal natuurlijk water met een lagere watertemperatuur een langere tijd vergen. In die zin is er dus tijdens de opwarmperiode een langere periode met koude wanden, welke een gevoel van onbehaaglijkheid kunnen geven.

Jacky,

Rendementsvoordelen zitten bij lagere watertemperatuur(ketelrendement en distributieverliezen en afgifterendement) en beter regelrendement. Hoe hoger dat het watertemperatuur wordt gezet deste kleiner dat het verschil wordt tussen HR+ en HR top.

Beste,
Weet er iemand of er een fiscale tussenkomst is bij vervanging van de mazoutketel welke jonger is dan 20j, als we omschakelen naar condensatie pelletketel met automatische vulsysteem? Want onze brander heeft het na 13j reeds begeven

Indien we de combinatie maken met de aanschaf van zonnepanellen, genieten we dan fiscaal voordeel van de zonnepanellen EN pelletketel of is er een jaarlijkse limiet van hoeveel?
Dank