vraagjes over brandhout...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Puur uit nieuwsgierigheid zou ik enkele vraagjes willen stellen aan de stokers op dit forum. Wie weet kunnen we nog wat goeie ideeën opdoen.

1) Welke type van kachel hebben jullie?
2) Welke soort brandhout gebuiken jullie?
3) Hoeveel brandhout verbuiken jullie gemiddeld per winter (hoofd- of bijverwarming?)
4) Hoe komen jullie aan brandhout? Kant en klaar kopen, zelf gaan afdoen, stammen aankopen,...
5) Hoe slaan jullie het brandhout op, en hoeveel hout kunnen jullie droog stockeren?

Ik zal de spits zelf afbijten;

1) Ik heb sinds 3 jaar geleden een speksteenkachel.
2) Ik kan via m'n werk gratis afvalhout krijgen, dat kippen ze hier op m'n inrit af (30 m³ container), maar als ik op een ander ergens een boompje mag omdoen laat ik die kans niet liggen. Maar vooral palettenhout dus.
3) Moeilijk te zeggen vind ik, vooral omdat je van dat palettenhout moeilijk kan zeggen hoeveel m³ dat precies is. Maar met zo 1 lading paletten (een 30 m³ container waar de paletten redelijk goed getast inzitten kom ik wel een winter toe ongeveer.
4) Ik via m'n werk dus (dank u werkgever :-) ). En als ik ergens iets kan krijgen sla ik het nooit af natuurlijk. Bovendien ben ik niet vies van een kettingzaag.
5) Ik heb achter in de tuin een 'houtshop' gemaakt met tuinschotten als zijkanten. Drie tuinschotten in de lengte en één in de breedte, goed voor bijna 10 m³. Ik vind echter dat het hout aan de binnenkant van de shop slecht droogt, er komt te weinig lucht aan. Meestal heb ik wel meer hout en tast ik dat op een rij aan de zijkant van m'n perceel. Dit dek ik dan af met een dekzeil, al ben ik zinnens om hier ook een fatsoenlijke opslagplaats te maken met een 'echt' dakje. Moet ik nog eens over nadenken.

Ik ben eens benieuwd naar jullie antwoorden, maar voel je niet verplicht hé...

Reacties

6) hoe lang laten jullie (vers gehakt) hout drogen alvorens het te gebruiken

Patrick,

Ik heb een gietijzeren Saey, gewicht ongeveer 250kg. Ben er tamelijk tevreden van. Heeft een thermostaat op de luchtinlaat en secundaire verbranding. Geeft zeer snel hitte en slaagt er bij deze temperaturen moeitloos in om een ruimte van 60m² te verwarmen zonder cv. Nadelen: door hoge oppervlakte temp veel stofschroei, vlamtraject is wat kort en ondanks het inwendig parcours voor de rookgassen verdwijnt er volgens mij veel te veel warmte door de schoorsteen.

Ik stook hoofdzakelijk accazia die ik zelf kan zagen en klieven. Of palettenhout dat ik hier en daar meekrijg. Trouwens een nuttige tip mocht je in belgië wonen: de vlaamse overheid is de laatste jaren bezig met een actief bosbeleid. Dit houdt in dat er bossen worden opgekocht, de uitheemse soorten of te eenzijdige soorten worden gekapt en vervangen door eiken, beuken, ... We hebben een kapvergunning kunnen bekomen voor 1 jaar en we mochten alle accazias rooien binnen een bepaalde sector. Misschien eens contact opnemen met de overheid om te polsen naar de mogelijkheden? Het bos was wel vlakbij gelegen, mogelijk is dat een voorwaarde...

Ik laat mijn hout een tweetal jaar buitenliggen op een noord-zuid gerichte stapel zodat de wind er goed door kan. Op de stapel heb ik gegalvaniseerde golfplaten gelegd die ik ergens heb gekregen. Bij mij wordt de stapel ook tamelijk breed maar stelselmatig neem ik ongeveer twee kuub binnen en stockeer die in mijn stookkelder. Dus geregeld wordt er op de buitenstapel nieuw hout aan de wind blootgesteld. Mijn stookkelder is altijd +/- 20 graden en is goed geventileerd door de aanwezige (oude) stookolieketel. De stookketel gaat wel op korte termijn nog vervangen worden door een ecologischer exemplaar... Heb het geluk dat ik een kolenluik aan mijn kelder heb, waarlangs vroeger de kolen in het huis werden gestort. In deze stookkelder blijft het hout nog ongeveer een 1 à 2 maanden liggen vooraleer het mij van warmte mag voorzien. Is ook handig omdat je niet meer buiten moet om hout te gaan halen.

Momenteel stook ik quasi dagelijks om de living warm te krijgen. Er staan in de living geen radiatoren. Wel begin ik (of mijn vrouw) meestal pas te stoken vanaf +/-15u. Met de koudere wintertoestanden van nu schat ik ongeveer een 15 à 20 kg hout per dag te stoken. Het is dan een 21°C ongeveer. Per winter zoals die we nu meemaken denk ik ongeveer 2à3kuub nodig te hebben. Is wel een ruwe schatting hoor en het gaat dus wel degelijk over bijverwarming hoewel de bovenliggende slaapkamers mee verwarmd worden. Daar staat echter wel cv.

Mijn volgend project is de muur tussen eetkamer/keuken en de living voor een stuk weg te breken en daar een massakachel te zetten (finoven, speksteen...) Ik vind het huidig verbruik van hout wat hoog. Ik schat dat ik met de zelfde hoeveelheid hout in een finoven erin zal slagen om de living, keuken en eetkamer te verwarmen en dit 24u lang. Zeker als in het komend voorjaar de muren worden geïsoleerd. Mijn muren zijn volle baksteen en +/- 59 cm dik met doorsnede bestaande uit twee bakstenen in de lengterichting en dan nog gevelsteen. Dit zal worden ingepakt langs buiten met 10cm XPS. Dus véél thermische massa aanwezig om warmgestraald te worden door de finoven.

ik kijk er echt naar uit!

Groeten
Wouter

Wouter,
U schrijft:

"ongeveer een 15 à 20 kg hout per dag te stoken"

"Per winter zoals die we nu meemaken denk ik ongeveer 2à3kuub nodig te hebben."

"Ik vind het huidig verbruik van hout wat hoog"

?????

Beste Raf,

inderdaad vind ik dat te hoog. Je moet rekenen dat ik hiermee alleen de living warm houdt van 15u tot 22u. Mijn inschatting is dat ik met dezelfde hoeveelheid hout (of misschien een kuub meer) in een finoven de living, de eetkamer, de keuken kan warm houden en dit 24u lang. Enfin, dat hoop ik toch. Het rendement van mijn stoof ligt volgens mij rond de 65%. Het rendement van een finoven zit ongeveer tussen de 85 à 95% afhankelijk van het type. Plus de warmte wordt veel trager afgegeven zodat oververhitting (wat momenteel met mijn Saey soms gebeurt) niet voorkomt en de energie optimaler wordt benut.

Anders gezegd: ik vind niet dat 2à3 kuub veel is op een winter. Ik vind dat 2à 3 kuub veel is om enkel mijn living warm te houden van 15-22u.

Ik hoop dat dit wat duidelijker is geformuleerd.
Met vriendelijke groeten,
Wouter

Beste Raf,

nog even erbij vermelden dat accazia (of hoe schrijf je dat eigenlijk) een stookwaarde heeft van 12.2 GJ/m³ en een soortelijk gewicht van 800 kg/m³. Als je een spar bekijkt dan zit je aan de waardes 6.9 GJ/m³ en een sg van 450 kg/m³. Dus je hebt bijna het dubbele aan volume van sparrenhout nodig om accazia te evenaren. Je kan dus niet afgaan op hoeveel kuub iemand verstookt zonder rekening te houden met het soort hout. In dit licht vind ik mijn verbruik veel.

Met vriendelijke groeten
Wouter

Het is werkelijk een doodzonde om accacia (robinia) als brandhout te gebruiken !

Dit hout heeft duurzaamheidsklasse 1
dat wil zeggen dat het in contact met de grond minstens 25 jaar meegaat zonder te rotten. (onbehandeld wel te verstaan)

Vergelijkbaar met ceder (zelfs beter) en vele tropische houtsoorten.

Zoek dus altijd bij voorkeur een andere toepassing voor accacia hout (in de tuin, speeltoestellen, schuttingen, palen voor carport, enz ....) opstoken kan je dan later nog altijd.

Dirk

Beste Dirk,

Dat is nieuw voor mij. 'k Wist wel dat het serieus taai hout is maar dat van die duurzaamheidsklasse wist ik niet. Wel een geluk dat het allemaal kromme rakkers waren waar je niet echt rechte palen uit kon krijgen.

met vriendelijke groeten
Wouter

Wouter, ik denk dat je die kromme rakkers ook voor veel geld zou kunnen slijten...
http://www.robinia.be/

1: speksteenkachel NU
2: 80% populier - 10% naaldhout - 10% eik/beuk/iep/es/azobé
3: +/- 10m3 (hoofd) cv-thermostaat slapend standby op 15gr.
4: tot +/- 2016 voor €100,- en een doos gebak
5: zagen/kloven 1 meter lang op pallets met geplating
zagen/kloven 0,25 in gaaskorven op pallets met beplating
voor 6-jaar
6: min. 3-jaar

trek van die 30m3 ongeveer 2/3 af voor lucht.
als je gezaagde planken van de pallets op elkaar stapel krijg je ze nooit droog, maar het gaat wel schimmelen.
Zelf ben géén voorstander van afdekzeil, mits je tussen het hout en het zeil lucht kan houden, anders sluit het te veel af, de wind moet er doorheen en langs kunnen.

1. Saey inbouwcasette

2. Al wat ik kan vastkrijgen en ni voor moet betalen (wil er wel zelf voor werken). Momenteel zit ik met pakweg 75% dennenhout afkomstig van de opkuis van een bos (zeker geen superkwaliteit maar een gekregen paard kijk je ni in de mond), 15% palettenhout en de rest is vanalles wa (stukken boomwortel, overschot van wa timmerwerskes, wa paaltjes, een versleten tuinbank van m'n schoonmoeder, 5 gerooide coniferen, etc...).

3. Moeilijk te zeggen aangezien het zowat vanalles wa is. Momenteel ben ik bezig aan een stuk palettenhout omdat da eerst ligt en da gaat er wa sneller door dan bv een paar stammen den. En palettenhout stapelt ook ni zo kompakt als bv gewoon stammekes. Ik denk wel da gesteld mag worre da we zo'n 20 tot 30kg/dag stoken ongeveer. De inbouwcasette is wel onze hoofdverwarming. enkel als het zoals met dit weer 's morgens wa te koud is binnen (<18°C) kan het zijn da we de CV opzetten.

4. zie punt 2

5. Ligt achter het tuinhuis gestapeld op paletten en met een paar zeilen over. Ik kan eigenlijk stockeren zoveel ik zelf wil mor dan moet ik meer moestuingrond opofferen. Al bij al heb ik nu ne vooraad voor 4 à 5 winters liggen en die probeer ik op peil te houden wat me de afgelopen 2 jaar al gelukt is.

6. Het palettenhout laat ik ni drogen: wordt verzaagd en meteen gebruikt (tenzij ze lang natgeregend zijn). Het dennehout steekt al 2 jaar droog onder zeil en zal daar nog wel ff blijven aangezien alle paletten vanvoor liggen.

Willem; kanje me dat adresje ook niet geven van waar jij het hout haalt?

1) Welke type van kachel hebben jullie?
Een barbas inbouwhaard met een ventilator die de warmte de kamer in blaast
2) Welke soort brandhout gebuiken jullie?
palletten (alleen pallets zonder klossen van samengeperst houtvezels), den (25%, berk 10%, Amerikaanse volgelkers 20%, eik 10%,) en houtafval van een timmerbedrijf. Wij stoken alleen onbehandeld en ongeschildert, ongeimpregneert hout.

3) Hoeveel brandhout verbuiken jullie gemiddeld per winter (hoofd- of bijverwarming?)
Kan ik moeilijk inschatten, maar denk wel zeker 10 echte kuubs.

4) Hoe komen jullie aan brandhout? Kant en klaar kopen, zelf gaan afdoen, stammen aankopen,...
Voor mij een sport om aan gratis hout te komen. Heb er nog nooit voor betaald, zal echter in de toekomst misschien wel gaan moeten gebeuren omdat er steeds meer mensen zijn die hout stoken.

5) Hoe slaan jullie het brandhout op, en hoeveel hout kunnen jullie droog stockeren?
Wij hebben een hok van ongeveer 12 vierkante meter en 1,90 hoog waar we het hout in opslaan. Verder wil ik in onze tuin aan de zijkant een afdak maken waar we een rij hout stapelen (meteen een mooiere afwerking van de schutting).
Verder op de inrit legen we stammen die nog gezaagd moeten worden (met daarover heen plastic)
In de garage ligt vooral het dunne hout wat ik daar eerst nog wat laat drogen (eerst op elkaar, daarna stapel ik ze kruislings op zodat de wind er goed doorkan). Pallets stapel ik op de oprit onder plastic op en als ik die nodig heb leg ik ze zo'n 2-3 weken van te voren in de garage zodat ze daar verder goed kunnen drogen. Nadeel van plastic is dat de condens ervoor zorgt dat het hout toch nog wat nat wordt.

De deuren van de garage staan op een kier open zodat de wind erdoor kan.

Het hout op stam laat ik zo lang mogelijk drogen, minimaal een jaar, er zijn ook stukken bij van meer dan 3 jaar. Het houtafval van de timmerfabriek en pallets stook ik op als deze droog aanvoelen en over het algemeen stook je die dan ook snel op. Echt nat hout stoken doe ik niet. Afgelopen week naar het bos geweest, daar lagen een paar dennen om, die al zo goed als droog waren. Deze kan ik nu zo stoken als ik wil.

1. Speksteenkachel Tulikivi
2. Bijna 100% Palletten + af en toe wat snoeihout of wilg (was omgewaaid bij een buur)
3. Geschat op 6m² per jaar, weet het nog niet exact want dit is het eerste volledige stookseizoen dat wij meemaken. Kachel = hoofdverwarming.
4. Gekregen palletten, worden hier geleverd met kiepcontainer. Wilg is gekocht van buur. Snoeihout uit eigen tuin. Willen zelf nog een aantal houthakstoven en knotbomen aanplanten.
5. Houtschuur voor +/- 16m². Wat daar niet in kan wordt op palletten gestapeld onder dekzeil. (Tip: zet het zeil schuin vast met tentharingen, dan kan de wind er goed door)
6. Na zagen en klieven 3 jaar.

1) Welke type van kachel hebben jullie?
Tulukivi speksteenkachel 1 ton.
2) Welke soort brandhout gebruiken jullie?
Alle proper hout dat ik vind, hoofdzakelijk paletten.
3) Hoeveel brandhout verbuiken jullie gemiddeld per winter (hoofd- of bijverwarming?)
Hoofdverwarming. Bij dit weer 2 x 6 kg per dag.
4) Hoe komen jullie aan brandhout? Kant en klaar kopen, zelf gaan afdoen, stammen aankopen,...
Alle proper hout dat ik tegenkom. Nooit kopen.
5) Hoe slaan jullie het brandhout op, en hoeveel hout kunnen jullie droog stockeren?
Ca. 3 m3 in de garage.
Het hout wordt in de zomer verzameld, verzaagd en in de winter direct gestookt.

Wij verbruiken per jaar 18 stère beuk(hoofdzakelijk)per jaar voor verwarming en de productie van warm water. De cv-ketel(Buderus Logano) stoken we met hout, de boiler(Buderus 150liter) verwarm ik 's avonds tot 70°. De verwarming wordt pas om 17u gestart de laatste vulling in de ketel gebeurt om 23u,'morgens hebben wij nog een temperatuur van 24° in living keuken en badkamer om 17u nog ongeveer 20°. Onze woning is wel zeer goed geïsoleerd 10cm in de vloeren, 21cm in het dak, dubbele beglazing.
Volgend jaar worden ook de de buitenmuren met 12cm isofloc geïsoleerd, wij overwegen om een opslag vat van 2000liter te plaatsen om zo de grote temperatuur verschillen uit te vlakken. Wij trachten elk jaar een lot hout te kopen tijdens de openbare verkoping in onze gemeente. Beuk en berk laten we 3jaar drogen, eik minstens 5jaar. Wij zagen de stammen op 1m, waarna ze gekloven worden (niet te grof)

Henry, 60km boven de lijn Amsterdam - Den Helder, lijkt je dat wat.

Kabouter klus, Wat dat wegtasten van dat palettenhout betreft, dat is misschien wel het enige nadeel ervan. Als je de plankjes mooi opeen tast gaat het schimmelen en droogt het niet.

Wat jij doe was ik al gauw zat, en daarom heb ik van schapengaas (Ursusgaas) ronde korven gemaakt die op een pallet staan. In plaats van alles te moeten stapelen gooi ik nu alles in zo'n korf ... en klaar, dit alles is wat ik op 25/30cm zaag en kloof. Als die korf bijna vol is, zet ik er nog één in, en gooi die ook vol, dan ben ik +/-1.80 hoog damwandprofiel erop, ..en klaar. Het hout ligt mooi open zodat de wind er dwars dooheen kan blazen.

Kabouter klus, hier een foto van hoe ik het heb, totaal staan er nu zo'n 10 korven van twee in één.

[IMG]http://i42.tinypic.com/208b7ud.jpg[/IMG]

ik lees hier regelmatig
<< Wij stoken alleen onbehandeld en ongeschildert, ongeimpregneert hout. >>
vergeet dan niet dat heel veel paletten geïmpregneerd zijn, 't is niet omdat het hout geen kleur heeft, het niet behandeld is. het grote probleem is dat je het meestal niet kan zien.
ik heb dus wel enige bedenkingen bij gebruik van paletten.

hans d

1) Welke type van kachel hebben jullie?
wij hebben een kal-fire inzethaard
2) Welke soort brandhout gebuiken jullie?
wij stoken eiken, beuken, berken en dennen hout.
3) Hoeveel brandhout verbuiken jullie gemiddeld per winter (hoofd- of bijverwarming?)
de cv staat op 15 graden en dan stoken het hele huis warmer met de kachel. meestal is het in de living 22 graden en in de keuken rond de 20.
wij verbruiken ongeveer een 10 m3 per jaar bij elkaar.
4) Hoe komen jullie aan brandhout? Kant en klaar kopen, zelf gaan afdoen, stammen aankopen,...
ik kom via mn werk zelf aan het loofhout. dit moet ik nog wel zelf zagen en kloven en stapelen.
ik laat het meestal 2 jaar liggen.
tevens kan ik aan dennenhout komen via een kennis.dit is afvalhout van een hout bewerkings bedrijf. dus kurk droog. het geeft veel warmte maar is ook snel op dus ik ga regelmatig bij hem halen.
5) Hoe slaan jullie het brandhout op, en hoeveel hout kunnen jullie droog stockeren?
ik heb bij huis een houthok langs het huis waar ongeveer 2 m3 kal liggen de voorkant zit dicht maar de zijkanten niet hierdoor trekt de wint er goed door.
dan heb ik nog ene kuub boks thuis staan waar ik het dennen hout in gooi.

Hans,
Ik ondersteep je mening over het stoken van palletten. Wij stoken palletten die gebruikt worden in de metaalindustrie. Dit zijn zware palletten van (vaak) hardere houtsoorten en van vurenhout. Volgens de leverancier is dit hout niet behandeld, in tegenstelling tot de "lichtere" pallets.

Even een vraagje/waarschuwing tussenin:

Het opstoken van waaibomenhout (naaldhout), zoals pallethout, panlatten, dus
houtsoorten dennen, vuren etc. heeft toch als nadeel dat deze veel cresoot
bevatten wat een hoop troep oplevert in uwe rookkanaal/warmtewisselaar.

Daarnaast kun je wel "100" pallets per dag stoken want het brand als een gek
en levert relatief weinig energie op.

Hoe zien jullie dit?

@Patrick,

bedankt voor de tip. Er staan er nog een aantal overeind, klaar om te zagen. 'k zal die mensen eens contacteren!

ps: mijn beste wensen voor een schitterend en warm 2009!!
groeten
Wouter

Peter, Hoe zien jullie dit?

Ik zie dat toch heel anders, net wat Hans zegd, alle zuurstof geven zodat je een totaal verbranding hebt. bij het schoonmaken van mijn kachel heb ik alleen maar poeder, en uit de (rvs)pijp een kopje droge stof.

50 kilo pallethout 0f 50 kilo beuken-eiken-essen leveren +/- dezelfde warmtewaarde op, daar is heel weinig verschil tussen, alleen ... met pallethout moet je wat vaker naar de kachel lopen met aan het eind dezelfde resultaten.

kabouter klus, ik schat jou hoog genoeg in dat je het allemaal zelf kan doen. De tegenstroomkanalen moet je, na drie jaar stoken zeker schoonmaken. Die van mijn kachel heb ik een jaar geleden schoongemaakt, maar er eerst foto's van gemaakt, het leek wel op een dichtgeslipte ader, nu pas geleden weer schoongemaakt, en alleen droge stof. Zeker aandacht aan besteden.

IMG]http://i6.tinypic.com/6laiqno.jpg[/IMG]

Willem, hoe reinig je die tegenstroomkanalen best?

32db,

Ik maak ze schoon met schrob/poetspads. Dat zijn ronde schijven waar men vloeren mee schoonmaakt. Deze knip ik op een lichte overmaat van het kanaal, 3 of 4 op elkaar om kantelen te voorkomen, touwtje er doorheen aan weerskanten een grote plaatring + een knoop erin. Het touw +/- 2.5 mtr. lang van bovenaf laten zakken, beneden oppakken en de 'borstel' even aansturen dat die boven net in het kanaal zit, beneden aan het touw trekken, dan weer boven trekken, en zo een aantal keren op en neer.

@ Hans (en anderen die zich vragen stellen bij het stoken van palletten)

Voor overzeese zendingen zijn er vaak zogenaamde fytosanitaire maatregelen verplicht maar dat is iets anders dan impregneren. Dit is niet om het hout te verduurzamen maar om te zorgen dat er geen ongewenste beestjes meereizen.

Er bestaan 2 soorten behandelingen voor een pallet:
1. Heat treatment (HT)
De palletten worden in een oven verhit tot in het hart van het hout (kerntemperatuur 56C°) gedurende minimaal 30 minuten.
De palletten worden gemarkeerd met het IPP-logo (korenaar) een registratienummer met de vermelding DB-HT.
2. Vergassing of fumigatie (MB)
de palletten worden in een afgesloten ruimte gestapeld waarna ze met methylbromide worden vergast gedurende 16 uur.
De palletten worden gemarkeerd met vermelding van een registratienummer en de letters DB-MB.

Methylbromide is een gas met een kookpunt van 4°C en is in water oplosbaar. Methylbromide dampt uit, m.a.w. als je een behandeld voorwerp lang genoeg laat liggen komt het goedje vanzelf wel in de atmosfeer terecht. Aangezien methylbromide een ozonafbrekende stof is is dat uiteraard niet wenselijk. Vandaar ook dat men het gebruik totaal wil verbieden.

Meer info over methylbromide vind je nog op pagina 4 in de discussie speksteenkachels Tulikivi of Nunnauunu.

Wat gebeurt er met afgedankte palletten als ze niet in onze kachel gestookt worden?
1. Een gedeelte wordt verwerkt tot spaanplaat
2. Een gedeelte wordt verbrand in de verbrangsoven

"een gedeelte wordt verbrand in verbrandingsovens"

Daar hebben we het weer ! Wat is de zin (of onzin) van het vervoeren van palletten naar verbrandingsovens? Om daarmee stroom op te wekken met een rendement van 30 % ? Je stookt ze beter zelf op, dan heb je een rendement van 70 % +. Het "regulariseren" van de afvalstromen is niet altijd de beste methode. cfr groenafval, geen enkele methode van recycleren van groenafval doet het beter dan je eigen kippenhok of composthoop. En dat is iets waar we stilletjesaan terug naartoe moeten : kleinschaligheid en het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid.

vr gr
Pluto

Heu ... Willem,

Spreken wij over hetzelfde? De tegenstroomkanalen zijn toch de rookkanalen aan weerszijden van de kachel? Hoe kom jij daarin langs boven?
Ik heb alleen een kleine ronde opening onderaan.

hallo,

ik vroeg mij af of er soms iemand weet waar ik gratis hout van eik/beuk kan bekomen, er mag (veel) werk aan zijn, ben niet vies van kettingzagen. Alvast bedankt!

32db,

Ik zou bijna zeggen; 'volg de vlammen' en je kom ze tegen.
Maar wij praten over het zelfde. Stroop je mouwen op, of beter; doe je trui uit, en met je 'rechter' blote arm via de stookruimte omhoog totdat je vastloop dan linksaf en aan het einde naar beneden, dat is het "kanaal", hetzelfde doe je ook met je linkerhand, maar dan rechtsaf. Geloof je dit niet .... haal de dop eruit, zet een zaklantaarn recht omhoog, ga met je hoofd in de stookruimte en kijk omhoog, daar boven zie je licht, dus daar is "het". Doe dit s'ochtends maar, anders kon het nog wel eens te heet zijn.

Ha bedankt. 'k Zal er een van de volgende dagen als het wat minder koud is eens naar kijken.
Al dat ik de indruk heb dat je daarvoor een uitschuifbare arm voor nodig hebt. Ik heb een kleine TU900; het deurtje ervan is kleiner dan bij de andere modellen.

 Beste,

 

Ik weet niet of je geïnteresseerd bent in sparrenhout. Heb hier bij mij thuis een 15-tal sparren staan van zo'n 10 meter hoog. Als je geïnteresseerd bent of als je iemand zou kennen mag je die gerust komen vellen en mag je uiteraard het hout gratis meenemen.

 

Mvg,

Vandercruyssen Christophe