Speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Indien je overweegt een speksteenkachel te plaatsen van het merk Tulikivi, denk dan twee keer na. Na een vijftal jaar regelmatig gebruik zijn de stenen van de vuurhaard verpulverd en komen er barsten in de buitenwanden.De kachel is toen onder garantie door Dutry vervangen, nu een viertal jaar later hetzelfde probleem, bij Dutry zegt men nu dat het gebruikte hout waarschijnlijk te nat is en dat er teveel vuur gemaakt wordt Onze vrienden die zo een ding gekocht hebben (7500 euro)overwegen nu een gewoon houtvuur te plaatsen.

Reacties

Kan je eens foto's mailen naar me?

Barsten in de buitenkant?

Volgens mij klopt er dan ergens iets niet in de opbouw of is in gestookt als een bezetene, wil je dit voor elkaar krijgen, lijkt mij eerder een slecht gezette kachel met spanning in de buitenste laag stenen en daarom gaan barsten.

Kan je me eens wat foto's mailen?

Arnold

Jij zegt : " Onze vrienden " die zo een ding gekocht hebben (7500 euro)overwegen nu een gewoon houtvuur te plaatsen.

Toch wel heel eigenaardig dat het nooit de eigenaars zelf zijn van de kachel die daarvan iets op het forum zetten niet ?

Ulrik

Ulrik schreef: “Toch wel heel eigenaardig dat het nooit de eigenaars zelf zijn van de kachel die daarvan iets op het forum zetten niet ?”

Niet liegen, Ulrik!
Of tellen die foto’s van mij niet meer mee??

http://users.telenet.be/dirkbauwens/Speksteen/speksteen1.JPG
http://users.telenet.be/dirkbauwens/Speksteen/speksteen.JPG

Dirk Bauwens

graag foto's van een gebarsten kachel, en dan bedoel ik van de hele kachel en niet van een enkel stuk speksteen, want ik heb al een tijdje een los stuk speksteen in de vuurhaard liggen maar ik krijg het niet, zoals op de foto's van dirkbauwens, dus wat er mee uitgevreten is is mij een raadsel

Laatst nog iets eigenaardigs gezien op de Tulikivi stand op de BIS beurs:

De kachels met meerdere donkere vlekken (vnl. grijs met zwart zgn.zalmmotief) hadden allen een brandhaard met hittebestendige platen.
De kachels met normaal speksteenmotief (vnl. grijs met wit) hadden allen een brandhaard opgebouwd uit speksteen zelf.
Ben natuurlijk vergeten te vragen of er misschien een kwaliteitsverschil is tussen beiden.
Bij Nuna worden er blijkbaar geen hittebestendige platen ingebouwd?
mvg,

Arnold zegt dat bij zijn vrienden het hout waarschijnlijk te nat is en dat er te veel vuur gemaakt wordt.
Dit zijn 2 dingen die tegen de gebruiksaanwijzing van Tulikivi in gaan.
(Als je je sokken in de microgolf droogt moet je ook niet raar opkijken als de microgolf stuk gaat.)

Even realistisch blijven:
Iedereen kent wel iemand met een bepaald merk auto, TV, laptop,... die niks dan problemen geeft. Dit wil echter nog niet zeggen dat dit merk per definitie slecht is.

Jors,
Ik heb de vraag van de vuurvaste stenen ooit gesteld. Men heeft me toen verteld dat de kachels met vuurvaste stenen nieuw zijn en de kachels zonder vuurvaste stenen ouder.
De kwaliteit van de steen zou hetzelfde zijn.
Momenteel ontgint men een 'salmon' speksteenlaag, dit is nu dus de standaardkleur.

nu reeds 8 jaar tuli in gebruik

is iedere dag minstens 2 a 4 uur in gebruik
vanaf september tot maart
in het begin waren er idd enkel problemen met barstjes
maar dat blijft al jaren het zelfde wel beetje afbrokkeling van te scherpe stenen aan voorkant van de vuurhaard

ben zeker tot vandaag heel tevreden

beter is wel niet te heel warm opstoken want dan zet de
kachel meer uit dan goed is

stefaan

Arnold

Jij zegt : beter is wel niet te heel warm opstoken want dan zet de kachel meer uit dan goed is

Wat is dat " niet te heel warm opstoken " dan wel volgens u ?

kan je dat uitdrukken in °C of heb je dat nog nooit gemeten ? hoe moet men dat dan interpreteren ???

Ulrik

Missertje

Arnold moest Stefaan zijn natuurlijk

Ulrik

Ik heb redelijk veel pallettenhout steken en dat brand vrij hevig , wil dat dan zeggen dat ik dit hout niet kan gebruiken om met een speksteenstoof te verwarmen. Het hout is kurkdroog. Zijn er verder nog suggesties voor mensen die een speksteenstoof zoeken te plaatsen want wij overwegen om er eentje te laten plaatsen . Waar kan ik het beste terecht om deze te laten plaatsen als je weet dat ik van de kempen ben?

Ulrik

u zegt
"waar die warmte uiteindelijk zal terecht komen en daar zit hem het verschil want bij de massieve speksteenkachel komt die volledig in de leefruimte terecht"

zoals gewoonlijk ben u weeral té positief over een speksteenkachel...

zelfs een massieve speksteenkachel heeft warmteverlies langs de schouw, dat moet zelfs omdat de schouwtemperatuur minstens 100° moet zijn.
de stenen kunnen immers niet alle warmte opnemen

Raf

Ulrik,

Het gaat er niet om of ik tevreden ben of niet.

U stelde dat de warmte bij een speksteenkachel (itt tot een gewone kachel) volledig in de leefruimte terechtkomt.

En dat klopt niet. Punt.

Raf

Je kan ook de afvoergastemperatuur zo laag laten komen dat je een condensafvoer en een ventilator nodig hebt om de gassen naar buiten te krijgen. Of het electrisch verbruik van de ventilator wordt gecompenseerd door de extra warmterecuperatie van de afvoergassen is mij ook niet duidelijk. Wie heeft dit ooit geprobeerd? Is een zo laag mogelijke afvoergastemperatuur niet dé belangrijkste parameter om het rendement te bepalen? Je kan ook de geproduceerde warmte 90% en meer opslaan via water/ boiler ipv.in de massa van een oven. Vanuit de boiler kan je de warmte sturen naar waar je wil en krijg je op deze wijze een flexibel systeem.
Mon

Beste
Zou er een speksteenkachel(schouw) bestaan wwar je ook je water mee kan opwarmen .

Ik overweeg een speksteenkachel aan te schaffen, ik zie op internet 3 merken Tulikivi, Ecostove en Polarstone. Weet iemand ook een vergelijkingssite of heeft iemand ervaring met Ecostove of Polarstone? En zijn er ook terugverdienberekeningen cv vs speksteenkachel?

En dat van die warmtewisselaar is zo gek nog niet, heb zelf ook een zonneboiler, maar die werkt natuurlijk alleen als de zon schijnt. Heb je ook wat meer info over het plaatsen van die warmtewisselaar, Ulrik?

Groeten,

Gerrit.

Op de site van Dutry staat een file waarmee je de terugverdientijd van een speksteenkachel kan berekenen.

Als je wil weten hoe lang het duurt voor de (eventuele) meerprijs tov CV terugverdiend is geef je gewoon het prijsverschil in.

He bedankt Ulrik, Maar ik ben dan ook ´n hollander. Ik heb al een zonneboiler maar kun je de beide systemen (zonneboiler en warmtewisselaar) niet op 1 expansievat laten binnenkomen?? Of word dit dan te heet soms? Ik laat het expansievat nl daarna over de cv stromen en dan word deze eventueel bijverwarmd.

Wat voor speksteenkachel heb jij dan?

Nogmaals bedankt voor je info

Gerrit.

Een beetje logisch waarshijnlijk want NunnaUuni heeft amper 5 dealers in België en Tulikivi misschien wel 25 of meer

Ulrik

maar hier heb je wel Nunnaunni nog naast Tulikivi die het grootste en bekendste merk is ( Tulikivi ongeveer 40 dealers en Nunnaunni 5 )

Ulrik

Heb je je eigen toen verteld, of zijn er "echt" 15 dealers bijgekomen in 8 maanden tijd.

hoi stokers
heeft die arnold datum 26/10/2008 19:05u al foto's gestuurt van zijn stuk of beschadigde speksteen kachel op die andere forum was er ook iemand die foto's ging sturen al bijna jaar geleden maar heb ze ook nog nie gezien (zijn dat nu leugenaars of wat bezielen ze dan )

Willem

Heb je je eigen toen verteld, of zijn er "echt" 15 dealers bijgekomen in 8 maanden tijd.

Wat kan men op dit forum toch altijd moeilijk doen

Steekt niet echt op één dealer min of meer

het ging over volgende vraag van gerrit : ik zie op internet 3 merken Tulikivi, Ecostove en Polarstone

Gerrit heeft een Nederlands emailadres en ik ga er dus van uit dat hij ook een Nederlander is

Ik ging uit van de gegevens op de site van Nunnaunni zelf en daarop kan je in België maar 5 dealers vinden en in Nederland zelfs maar één

Nunnaunni is in Nederland verhoudingsgewijs nog minder bekend dan dat in België het geval is ten opzichte van Tulikivi en dat wou ik aantonen meer niet

Op de site van Tulikivi stonden er tientallen maar is nu veranderd in een zoekmachine op post nr

nu ok ?

Ulrik

Beste Arnold,

Wij stoken nu al 20 jaar 2 uur per dag (oktober tm maart), en onze Tuli vertoond nog steeds geen scheuren. In de uitgaande pijp zit bij ons een thermometer die tot max. 500 graden kan aangeven. Wanneer ik de kachel de vrije loop geef schiet de meter makkelijk naar de 500 graden. Wat ik altijd doe is de temperatuur rond de 250 a 300 graden houden. Dit doe ik door de "klep" in de schoorsteen wat dichter te zetten zodat de verbranding wat langzamer verloopt.

Nat hout maakt alleen uit wanneer het water in de steen kan trekken en bij de volgende keer stoken heet wordt en de steen uit elkaar drukt. Naar mijn mening is dit niet mogelijk omdat het water door de hitte gelijk verdampt voordat het in de steen kan trekken.

Mijn mening is jullie kachel echt veel te heet geworden waardoor er scheuren zijn ontstaan.

Grt Ed.

Heren,

Ik ben eveneens op zoek naar een houtgestookte warmtebron in een nieuwe (kleine) boerderij. Een speksteen kachel lijkt me hiervoor ideaal. Ik heb echter een paar vragen waar jullie mij misschien mee kunnen helpen.

Ik wil de kachel inbouwen in een muur tussen de hal en de woonkamer. Op die manier hoop ik twee ruimtes met de kachel te kunnen verwarmen. De kamer is groot 40 m2 en de hal circa 20m2 hoewel daar ook het trapgat zit waar veel warmte door heen verdwijnt (wat op zich prima is voor de kamers boven...) 2 vragen:

Waar geeft een (wand)spekkachel het meest warmte af? Is dat voor net zo veel als achter?

Uit ervaringen hoor ik dat speksteen iets uitzet als het warm wordt. Ik wil de muur tussen de kamers aan laten sluiten op de kachel zodat de 2 ruimtes wel luchtdicht van elkaar zijn afgesloten. Zou dit problemen geven mbt het uitzetten van de kachel in deze muur? Kun je überhaupt de muur aan laten sluiten rondom de kachel?

Verder heb ik nog een vraag over het schoorsteen kanaal. In de alle wand speksteenkachels van tulikivi met een bakoven erin bestaat er helaas geen rookkanaal bovenop de kachel. Waar komt de rook er bij die varianten dan uit? Uit de brochure blijkt dat namelijk niet...

Ik weet het, een hoop vragen. Hopelijk kan één van jullie me hiermee helpen

Groeten Daan

Daan

Je kan het met deze link eens bekijken op mijn fotowebsite ( daar klikken op diavoorstelling )

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=EGuCu1i4bNY#

Ulrik

Daan

je vroeg ook nog : Waar geeft een (wand)spekkachel het meest warmte af? Is dat voor net zo veel als achter?

Dat hangt sterk af van het type dat je gaat kiezen maar over 't algemeen mag je stellen dat de kachel aan de voorkant de meeste warmte afgeeft ook omdat je daar nog eens extra rechtstreekse stralingswarmte hebt tijdens het stoken en meestal is de kachelwand aan de zijkanten en achteraan dikker uitgevoerd dan aan de voorkant om langs de voorkant sneller en zoveel mogelijk warmte te krijgen bij een stookbeurt en in sommige kachels zit er ook op bepaalde plaatsen een isolatielaag om de straling zijdelings en achteraan te verminderen en of te vertragen

Ulrik

Gerrit

Jij vroeg mij : Ik heb al een zonneboiler maar kun je de beide systemen (zonneboiler en warmtewisselaar) niet op 1 expansievat laten binnenkomen?? Of word dit dan te heet soms? Ik laat het expansievat nl daarna over de cv stromen en dan word deze eventueel bijverwarmd.

Neen dat is zeker niet de goede ( goedkope ) oplossing als je beide systemen gaat samenkoppelen wil dat zeggen dat het gedeeltelijk afgekoelde water als het uit de boiler komt nadien ook nog eens door de collector van de zonneboiler en de CV ketel gaat lopen waardoor je de collector en de ketel mee zou gaan opwarmen terwijl dat zeker niet de bedoeling is en puur warmteverlies zou zijn

Wat voor speksteenkachel heb jij dan?

De TTU 2200/4H 3 ton

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=EGuCu1i4bNY#

voorbeeld van de resultaten van deze morgen

buitentemperatuur deze nacht gemeten min 3,5 °C

stookbeurt zatedagavond kacheltemperatuur einde stookbeurt 85 °C nadien nog opgelopen tot 102 °C kamertemperatuur 24 °C deze morgen 8u45 kacheltemperatuur gezakt tot 90,2 °C zonneboiler watertemperatuur deze nacht gestegen en is nu 69 °C
nu zondag 13 uur nog steeds 24 °C in de living

foto's kamertermostaat kacheltemp en boilertemp

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/Warmtewisselaar02?authkey=H8JhvuI60wU#

Ulrik

Hoi Allemaal,
Wat een discussie! Interressant.
Hoe overtuig ik mijn man tot het kopen van een speksteenkachel.
Hij zegt dat het veel te veelwerk is.
Terwijl ik het fijn vind om onafhankelek te zijn van de huidige energievoorziening.
Hoeveel werk is het stoken van een speksteen kachel?
Is het erg zwaarom te doen?We worden wel een daagje ouder maar zijn nog behoorlijk fit.
Hanneke

Jammer dat dit forum nog altijd niet gemoderniseerd is, konden we Hanneke gelijk doorverwijzen naar gepaste informatie.

Hoi Ulrik

Kan je dan schatten of meten hoeveel warmte in je buffer afkomstig van de zon en hoeveel van je warmtewisselaar aan de kachel? Of is de temperatuur in de buffer uitsluitend te wijten aan de warmtewisselaar?

Patrick

Daan

ik kan de woning perfect tussen de 23 en 25 °C houden en dat met één stookbeurt per 24 uur

wat de uitzetting betreft dat kan je terugvinden op de site van dutri.be ( importeur voor de benelux )

de Tulikivi kachels hebben een standaadprijslijst en kosten in princiepe overal evenveel maar afhankelijk welke dealer jij gaat kiezen zal er wel een klein proijsverschil kunnen zitten in de totaalprijs afhankelijk van de afstand dat deze moeten afleggen tot bij u maar er zit vooral verschil in de oplossing van problemen en ideen van de dealers en voor technische vragen moet je daar zijn want zij moeten het tenslotte uiteindelijk doen en oplossen

om die reden ben ik het in Kasterlee gaan zoeken bij Geerts die wel 125 km ver van mijn deur zat maar waar wij het beste antwoord kregen op onze vragen maar ik weet natuurlijk niet van welke streek je bent

Daan

Sorry

Dutry.com ( Dutry met een Y natuurlijk en . com en geen . be )

de uitzetting kan je hier vinden

http://www.dutry.com/merken/tulikivi/tulikivi_speksteenkachels_speksteen-n.html

Ulrik

Ulrik,
Wat voor isolatiegraad heeft jouw woning. Als je met openstaande gangdeur ook al de bovenverdieping 18-20 graden kan verwarmen met een stookbeurt?
Onze woning is voorzien van alleen zoldervloerisolatie 20 cm en overal dubbele beglazing.
Als wij de living en keuken continue op 20 graden zouden kunnen houden met een stookbeurt (evt. 2) dan zou ik wel een speksteenkachel willen aanschaffen.

Ik heb vernomen dat de warmte vooral bij de kachel te voelen is maar verderaf van de kachel dat het kouder aanvoelt. Klopt dit?

@ Henri,

Ulrik is hier echt wel de uitzondering op het forum. Hij slaagt er (als enige op dit forum denk ik) in om met weinig hout zijn hele woning op temperatuur te houden en dat met dit vriesweer.

Ik kan met dit vriesweer living en keuken net op temperatuur houden met 1 stookbeurt per dag. (Dit wil zeggen dat de temperatuur na de stookbeurt oploopt tot 23 à 24°C en dat het tegen de volgende stookbeurt nog 19 à 20°C is).
Mijn kachel weegt 2,7 ton en moet +/- 45m² verwarmen.
In het tussenseizoen kan ik de bovenverdieping mee opwarmen maar met deze temperaturen lukt dat helemaal niet.
Ik heb veel glas en de woning is niet goed geïsoleerd.

Het is inderdaad zo dat het warmer is dichter bij de kachel. Als je een ruimte via een openstaande deur moet opwarmen zal het daar ook altijd kouder blijven dan in de ruimte waar de kachel staat.

Henri

goedemorgen, het is nu 10 uur en het is buiten min 7,7 graden aan 't vriezen

gisteren heeft de kachel zo'n 4 uur staan branden en ik ben gestopt aan 85 °C temp na de stookbeurt was 98 °C

één stookbeurt per 24 uur 's avonds

temp bovenverdieping is 18 °C en in de living is het nu 23 °C en het sanitair warm water van de zonneboiler van 200 l staat via de zelfgebouwde warmtewisselaar die nu eindelijk volledig geisoleerd is op maar liefst 73 °C eveneens door de warmteafgifte van de kachel deze nacht

wie het niet kan geloven mag komen kijken en het zelf vaststellen

mooie cijfers dacht ik niet ?

de speksteenkachel TU 2200 4/H van 3 ton staat in een halfopen bebouwing met binnenmuren in Silicaatsteen ( Silka nu ) vloerisolatie 6 cm piepschuim tussen kruipkelder en vloer living spouwmuur 10 cm glaswol zoldervloer 3 x 7,5 cm glaswol samengedrukt tot 18 cm tussen de houten zoldervloerbalken ( dak is niet geisoleerd omdat de zolder niet echt wordt gebruikt ) dubbel glas ( weinig glas - fermettestijl ) met een 1,2 waarde ( heet nu HR ++ en = 1,1 )

te verwarmen woning en kachel te zien op

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=EGuCu1i4bNY#

met warme groeten

Ulrik

Wendy,
Wij hebben een half open verbouwing, zonder geisoleerde spouwmuren. Als ik jouw verhaal zo beluister dan zou zo'n kachel van 2,7 ton ook onze woning op een temp. van 18-19 graden (living en keuken) moeten houden.
Toch eens snel naar een "info stookavond" gaan.

Wendy, Henri, dan is Ulrik hier de enige die zijn speksteenkachel gebruikt waar ze voor gemaakt zijn: om een deftig geïsoleerde woning te verwarmen.

Henri, laat maar eerst die spouwen vullen !

Hierbij geef ik Patrick zeker gelijk. Mijn beide broers hebben dit ook gedaan en het verschil is fenomenaal. Dan pas merk je hoeveel tocht er eigenlijk door een bakstenen muur gaat. Bijgevolg is een binnentemp van 19 graden met isolatie even aangenaam (subjectief ervaren dan) als een temp van 20à21 zonder isolatie omdat de warmte veel gelijkmatiger verdeeld kan worden. Bovendien vallen de kosten hiervan echt zeer goed mee, zeker als je gaat vergelijken met de kosten van een speksteenkachel. Ik kan het in mijn situatie helaas niet doen (volle bakstenen muur, huis van 1937). Ze komen wel in het voorjaar 10 cm XPS plaatsen op de gevel, afgewerkt met crepi. Is een zwaar investering die ik misschien amper of niet ga terugverdienen maar een aangenaam binnenklimaat en (zoveel mogelijk) onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen alsook zo weinig mogelijk milieubelasting mag wat kosten voor mij.

Enfin, je ziet maar
Groeten
Wouter

Trouwens ik heb vrienden die een speksteenkachel van 2.5T hebben laten plaatsen en zwaar teleurgesteld zijn omdat de muren van hun huis en de beperkte isolatie in het dak ervoor zorgen dat de langzaam afgegeven stralingswarmte van de kachel bijna even snel door de muren naar buiten wordt gestraald... Is een zeer dure (en teleurstellende) situatie als je het mij vraagt.Zelf overweeg ik ook een kachel met grote massa (type speksteen, finoven, tichel,...) maar pas nadat de isolatie is geplaatst: 26cm glaswol in dak, 10 cm XPS in vloer en 10cm XPS tegen gevel. die isolatie tegen de gevel kan helaas niet dikker omdat ik dan door de plattegrond van mijn huis in problemen kom met mijn ramen bij een aantal uitsprongen

groeten,
Wouter

Voorgaande 3 berichten bevestigen wat ik hier al tot vervelens toe heb geschreven. Eerst isoleren, dan pas een speksteenkachel.

Raf, ik heb ook al verschillende keren opmerkingen in die richting gemaakt, maar dat valt in dovemansoren, STOKEN dat is wat ze willen.

Ik ben ook zo'n stoker met een speksteenkachel in een niet geïsoleerd huis

Natuurlijk kan je beter eerst isoleren voor je zo'n kachel zet, maar langs de andere kant stook je ook in een niet geïsoleerd huis al een gedeelte van de woning gratis warm. (als je gratis hout hebt tenminste). Alleen moet je dan niet komen klagen dat de kachel niet voldoet of dat men je iets wijsgemaakt heeft.

Mijn kachel staat er nu 3 jaar, en met dit weer moet ik ook 2 x per dag flink stoken om het aangenaam warm te houden. Maar volgend jaar ga ik ook isoleren. Volgende week de zolder en in de loop van het jaar ga ik m'n spouw laten vullen met thermoparels.

Uiteindelijk toch al drie warme winters gehad, en dat zonder isolatie!

And now shoot me!

't is dat je goede voornemens hebt kabouter klus, anders ... de dood met de kogel

@Henri

Zeker eens naar zo'n stookavond gaan en als het even kan zeker bij mensen thuis gaan kijken want dat is toch nog helemaal anders.

Patrick M heeft gelijk. Een speksteenkachel is eigenlijk bedoeld voor gebruik in een goed geïsoleerde woning.
Het is geen wonderkachel dus als je veel warmteverliezen hebt zal je veel moeten stoken en zal het misschien moeilijk worden om de gewenste temperatuur te behouden.

Als het kan dus best eerst isoleren.
Dan wordt de investering in speksteen lager (lichtere kachel mogelijk) of kan je het hele huis verwarmen in plaats van alleen de woonkamer en keuken, je verbruikt aanzienlijk minder hout,....

Wij hebben, net als kabouter klus, eerst de kachel geplaatst en moeten nog isoleren maar als je de mogelijkheid hebt om eerst te isoleren zou ik je dat zeker aanraden.

Wouter

Ik vind uw manier van denken en ook die van anderen op zijn minst heel merkwaardig want Wouter jij zegt zelfs :

Trouwens ik heb vrienden die een speksteenkachel van 2.5T hebben laten plaatsen en zwaar teleurgesteld zijn omdat de muren van hun huis en de beperkte isolatie in het dak ervoor zorgen dat de langzaam afgegeven stralingswarmte van de kachel bijna even snel door de muren naar buiten wordt gestraald... Is een zeer dure (en teleurstellende) situatie als je het mij vraagt.

Met andere woorden : een speksteenkachel is ook volgens u een toverding dat plots alle slechte isolatieproblemen van een woning als sneeuw voor de zon moet doen verdwijnen

waar staat dat geschreven ??? ik heb dat niet teruggevonden in de handleiding van mijn speksteenkachel

het enige teleurstellende dat hier is gebeurt is de ( bewuste ??? ) verkeerde inschatting van de warmteverliezen en de te kleine kachel in verhouding daarmee maar dat is ook meestal een eindconclusie in samenspraak met de dealer van wat de klant wil investeren in zo een kachel en dat is meestal zo weinig mogelijk

een vaststelling die ik echter steeds weer doe is de volgende :
de meeste mensen die overwegen een speksteenkachel te plaatsen doen dat meestal omdat zij zich " arm " stoken met de bestaande CV aan de huidige prijzen van gas of stookolie en willen een ander systeem die het voor de helft van de prijs doet dus ... een speksteenkachel want daar stook je lekker goedkoop mee en alle problemen zijn daarmee van de baan tenminste zo denken blijkbaar de meeste mensen

ik vind de manier van denken van de meeste mensen dan ook op zijn zachts gezegd zielig en moet er eigenlijk mee lachen als men zo denkt

dat de dealers hier handig op inspeeld en een te lichte ( verkoopbare ) kachel verkoopt is een andere zaak

maar een kachel moet uiteindelijk gewoon je warmteverliezen opvangen en de meeste dealers zijn zelfs niet in staat deze te berekenen ( ook een vaststelling )

een bijkomend probleem voor de dealers is wel dat er veel eigenaars zijn die een oude woning kopen en zelf niet eens weten hoe en of deze geisoleerd is hoe moet de dealer het dan wel juist kunnen inschatten zonder degelijke gegevens ?

een ding staat echter als een paal boven water, stoken met hout kost ongeveer de helft tov stoken met gas of mazout en stralingswarmte van b.v. een speksteenkachel is stukken aangenamer gezelliger en gezonder dan dan convectiewarmte van een gewone CV

Ulrik

Ik heb een Tulikivi (massieve speksteenkachel)

* ik stook 1x per dag, soms tot 6 uur
* dagen zoals nu, 2x dag ... 's morgens volle bak 1 uur, 's avonds 3 uur volle bak en dan af en toe blokske voor de gezelligheid.

Conclusie : temperatuur constant, geen enkele barst, geen enkel probleem. Wat de steen niet meer kan opnemen, blaast ie gewoon door het rookkanaal naar buiten. Punt. Wie dus economisch wil stoken : 1 uur 's morgens, 2 uur 's avonds en finito.

In mijn Tulikivi zit wel een stalen brandkorf. Ik stook dus niet op de blote speksteen. Stoof is nu 4 jaar oud.

Ulrik,

Ik denk dat we mekaar verkeerd verstaan: ik ben absoluut NIET iemand die een speksteenkachel als een toverding beschouw. Het is voor die vrienden een teleurstellende ervaring omdat zij er zaken van verwachten die niet waargemaakt konden worden. Zij hadden gehoopt dat dankzij die speksteen hun niet geïsoleerd huis zalig warm zal worden en bijgevolg hun cv-kosten zouden doen wegsmelten. Onzin dus. En volkomen terecht haal je aan dat dit gebeurt wegens een verkeerde (lees: geen) warmteberekening en het zo weinig mogelijk willen investeren in een speksteenkachel. Ik vind het absoluut niet eigenaardig dat die speksteenkachel de warmteverliezen niet aankan.
Trouwens, mocht ik het een toverding vinden dan zou ik geen 25.000 euro investeren in buitengevelisolatie maar er gewoon een beest van een kachel laten zetten en dan had ik nog een aardig centje over...

Dus inderdaad, de denkwijze dat een speksteenkachel een toverding is dat alle isolatieproblemen doet verdwijnen, is inderdaad (ook voor mij) zéér merkwaardig en ik kan er héél goed inkomen dat dit niet in een handleiding staat van een jouw kachel.

Met vriendelijke groeten
Wouter

Ulrik,

... en je buur gaat, nadat zijn woning goed geïsoleerd is, tot de conclusie komen dat zijn kachel overgedimensioneerd is en een lichtere kachel ook zou volstaan en dus enkele 1000-en euro's teveel heeft uitgegeven.
Zoals ik al eerder zei (ik val in herhaling) eerst isoleren, dan een speksteenkachel.
Maar die discussie is al eerder gevoerd.

Raf,Wouter,
Jullie geven aan dat je eerst moet isoleren. Hebben jullie toevallig jullie spouwmuur laten opvullen? Zo ja, waarmee hebben jullie dat gedaan. Onze spouw is reikelijk smal, zo'n 4 max 5 cm. Dat kunnen we vol gooien met bijvoorbeeld thermoparels maar vraag me af of dit wel voldoende effect heeft. (en of je geen vochtproblemen in huis haalt).
Het isoleren van de spouw in combinatie met buitenkant gevel wordt wel een erg dure investering die denk ik niet of maar net terugverdiend gaat worden.

Henri,

Veel hangt af van hoe uw spouw eruit ziet aan de binnenkant: veel specieresten, andere koudebruggen,... en daar heb ik natuurlijk geen zicht op. Wat ik wel kan zeggen is dat mijn twee broers hun spouw hebben laten inspuiten met PUR. De spouw was max 6 cm maar zeker niet overal. Ik ben er ook bijna zeker van dat er hier en daar een koudebrug moet zijn (jammer genoeg). Desalniettemin is het verschil na inspuiting dag en nacht met de situatie ervoor. Om een voorbeeld te geven: temperatuur binnen tijdens vorige winter was 's morgens 18,5°c waar het anders zonder isolatie (en met dezelfde buitentemp) 16°c was. Ok, dit is nog mijlenver van een LEW of passiefhuis, maar de verbetering vind ik toch al sterk significant. Kostprijs weet ik niet exact maar ik dacht een kleine 20 euro per m². Betreffende de vochtproblemen: ventileren is de boodschap. Sowieso bij mijn broers geen probleem ontdekt. (is nu toch al twee jaar geleden)

zeker doen dus!
Veel succes
Wouter

Ulrik, jij zegd,

ik vind de manier van denken van de meeste mensen dan ook op zijn zachts gezegd zielig en moet er eigenlijk mee lachen als men zo denkt

dat de dealers hier handig op inspeeld en een te lichte ( verkoopbare ) kachel verkoopt is een andere zaak

Als jij of ik of wie dan ook een speksteenkachel willen hebben, maar totaal géén kennis en idéé hebben van hoe en wat zo'n ding allemaal wel en niet kan, waar ga je dan naar toe, niet naar de slager of de fietsenwinkel, néé, dan ga je naar een kachelzaak waar je of ... wordt voorgelicht, of... opgelicht. Zij zijn de mensen met kennis van zaken, en daar mag je op vertrouwen. Zij komen ook bij je thuis om de boel op te nemen. Je mag ook verwachten dat ze een warmte/verlies berekening kunnen maken, want daar draait het hele verhaal over/van een speksteenkachel om, zoniet, dan moeten ze loempia's gaan vouwen. Ik vindt hier weinig zieligs aan.

Als een dealer/verkoper inspeeld op de onwetendheid van een koper, en dat is een andere zaak, dan is dat zielig
en nogmaals: als jij je niet in situaties van andere mensen kan indenken, dan is dat ook zielig.

Je praat telkens maar over je buurman, maar kan die buurman ook zelf praten??

Altijd een speksteenkachel kopen met 50% over capaciteit zit je altijd goed. Bouw zelf al 20 jaar speksteenkachels.En stook er zelf ook een.