Dimensionering zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In onze nieuwbouw (in opbouw, ruwbouw bijna klaar) wordt de basisverwarming voorzien door een gasketel.
Aangezien m'n vrouw en ikzelf beiden een gezellig houtvuur op prijs stellen, willen we een hoge rendements houtkachel in het systeem steken.

Vandaar de volgende (gefaseerde) opstelling :
- Buffervat +/- 1000 L
- Houtkachel (Kamin-kessel / Kompakt-Kessel)
- Condenserende gasketel
- Zonneboiler

De bedoeling (waarschijnlijk eutopisch) is dat we tussen april en september geen gas meer verbruiken, vandaar het volume voor de zonneboiler.
In de winter helpt de houtkachel het volume te verwarmen.

Betreffende de zonnepanelen, wat is de aangewezen oppervlakte voor een vat van 1m³ ?
Ik lees dat er ongeveer 6m² aanbevolen wordt voor 400 Liter, dus voor 1000 L kom ik op 15 m².
Of mag ik hier niet gewoon de regel van drie toepassen ?

Graag meer info.

Reacties

hey Frederic,

Utopisch is dat niet hé. Bij ons (je weet wel) is er sinds december 2006 geen gasverbruik voor SWW of CV. De 10 m² vlakke plaatcollectoren van Wagner, voor een vat van 1000 liter, zorgen bij dit winterzonnetje voor de de verwarming van alle ruimtes behalve de living waar de kachel staat. Het is de kachel die bij dit winters zonnetje de CV ondersteunt na 1500 uur (zon te weinig rendement). Maar elke dag draait de cv toch een dikke vier uur op de zon met temp. rond de 50 °C.

groetjes Patrick

Als je toch een BUFFERVAT wil plaatsen in je nieuwe woning EN je wil met hout stoken.

Mijn advies is dan een ietjes groter buffervat te nemen dan 1000 liter EN, niet onbelangrijk, een houtkachel waarmee je ook warm water maakt welk je dan aan je buffervat kan voeden.

Die extra warmte van het warme water van je kachel kan je in je buffervat NUTTIG opslaan.
Succes met je BOUW !

Die Kamin-Kessel of Kompakt-Kessel is zo'n houtkachel die ook warm water maakt. (vandaar KESSEL)
Die 1000 L zou eenvoudig kunnen worden uitgebreid naar 1500 L door een groter vat te zetten, maar dan heb je een groot nadeel in het tussenseizoen.
Ik wil het vat echter niet te groot nemen, want hoe groter het vat, hoe groter de warmteverliezen. In principe is dat nu ook niet zo erg, want de warmte krijg je toch gratis bij zonne-panelen.
In ons geval gaan we toch ook een aantal dagen stoken met de gas-ketel, en daar heb ik liever zo weinig mogelijk verlies op.

We waren eerst vetrokken voor een model van 600 L, maar daarbij heb ik het probleem dat m'n vat direct te warm zou worden bij het stoken met de houtkachel.

Vandaar leek die 1000 L me een goed compromis.