ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik ben momenteel aan het bouwen en ik moet rekening houden zoals iedereen met de EPB norm.

Nu voor de ventialtie ben ik verplicht om lucht af te zuigen in badkamers, keuken en toilet. Nu zou ik dit willen doen via het A-systeem. In de kamers aanvoer van verse lucht door roosters in de ramen en afvoer van vochtige lucht via een rooster of roosters naar de schacht.

Nu komt de vraag. Hoevel m³/h moet er afgevoerd worden in de badkamer, keuken en toilet op? En hoeveel m³/h kan een schacht afvoeren op natuurlijke wijze.

Als ik dit weet kan je me dan vertellen hoe groot de diameter van de gebruikte rooster moet zijn en hoelang de flexibel maximaal mag zijn die aan de rooster hangt.

Kan je me ook vertellen waar ik flexibels en roosters kan vinden voor particulieren want in de selfmade zijn de roosters veel te mistroostig.

Bedankt en met vriendelijke groeten

Reacties

kijk eens op de site van RENSON?

Steven,

Gelukkig zijn er normen om te verluchten.
Ik heb liever normen dan geen normen.
Met deze normen om te verluchting weet je precies hoe groot je de tochtgaten in je hopelijk goed geïsoleerde woning moet maken.
Deze normen zeggen je echter niet hoe groot het energieverlies zal zijn door deze openingen.
Wat ik wel weet is, dat we volgens deze EPB norm gelukkig verplicht worden om beter te isoleren, hopelijk met winddichting en damprem.
In deze norm staat ook beschreven dat we liefst beter glas en liefst iets betere raam profielen moeten gebruiken.
Vervolgens wordt verluchten belangrijk, en we kunnen dit doen verschillende manieren.
Eén manier is dat we in deze ramen met beter glas, gaten gaan maken, waar dure roosters inkomen, die veel koude naar binnen laten en tevens een koudebrug vormen. = Type A
Als we dan nog ergens centraal in huis een grote ventilator plaatsen, die massa’s koude naar binnen blaast = type B
Of warmte naar buiten blaast = type C. ( Dit ga jij doen.)

Ik heb de indruk dat er een roosterfabrikant “R….n” tijdens deze besprekingen aanwezig was.

Wist je, dat je 90% van deze verliezen kunt beperken daar een type D ventilatie gaan te gebruiken met warmte recuperatie.
Zonder lelijke rooster.

Bekijk eens wat je roosters ( tochtgaten ) je gaan kosten in aankoop en gebruik.
Bekijk dan eens hoeveel je moet bijleggen voor zo’n Balansventilatie.

Energiezuinige groeten,

Lucien

Beste Lucien,

Jullie hebben mij al lang kunnen overtuigen om een ventilatiesysteem type D te plaatsen.
Het probleem is dat ik geen betrouwbare installateur kan vinden.(Wat leidingkjes in de chape en het zal wel goed zijn zeker.)
Ook op dit forum is het moeilijk om een juiste keuze te maken.Meestal geven ze informatie over buitenlandse toestellen.Waar moet je dan zijn om deze te laten installeren?
De overheid legt ons wel normen op maar blijkbaar kan de bouw (de installateurs) niet volgen.
Ik woon in de Kempen,adressen van mensen die een ventillatiesysteem type D kunnen plaatsen zijn altijd welkom.

Groetjes Marc vh

Marc,

Zoals je zelf stelt zijn er wel verschillende spelers op de markt, die persé willen verkopen, maar eigenlijk niet weten wat ze aan het doen zijn.
Ik ken er zelfs die niet weten wat de NBN 50-001 norm inhoud.
Geef op deze site eens ventilatie, platenwarmtewisselaar of warmtewiel als zoekwoorden in.
Persoonlijk ben ik voorstaander van het warmtewiel met zijn vochtrecuperatie.
Maar een goede platenwarmtewisselaar is ook prima.
Je zult beslist veel info en plaatsers vinden.
Want reclame maken op deze site,is niet gewenst.

Groeten,

Lucien

Lucien,

R....n was niet bij die besprekingen aanwezig hoor...
In het buitenland zijn die roosters gewoon al veel meer ingeburgerd, en in België is de door jou aangehaalde firma zo slim geweest door massale marketing er in geslaagd is de markt schijnbaar te monopoliseren. (was helemaal niet het geval is)

En systeem D is zeker niet heiligmakend: volgens mij is het alleen nuttig voor luchtdichte woningen, voor gebruikers die weten hoe het systeem werkt, hoe ze het kunnen onderhouden, en eventueel hier en daar een paar gewoontes willen aanpassen.

Persoonlijk zou ik nooit een warmtewiel plaatsen, omdat de toevoerkanalen dan kunnen bezoedeld worden met partikels uit de afgevoerde lucht.

mvg
nathan

Renson was wel degelijk bij de besprekingen aanwezig,..Renson is trouwens (een van) de hoofdsponser(s) van het EPB rekenprogramma!!

dus kom alstublieft niet af met 'slimme marketing' het betreft hier een verdoken vorm van omkoperij. Iets waar de Orde van architecten zich trouwens ontzettend boos over heeft gemaakt.

het is immers geen toeval dat de roosters op 5 standen gezet moeten kunnen worden om te voldoen, Renson is/was de enige speler op de markt wiens roosters in 5 standen gezet konden worden,...en zo zijn er meer kronkels in het EPB-programma,..allen te wijten aan sponsoring....

een 5-standen rooster?? Waar staat dat ergens. Dat ben ik nog nooit tegengekomen.

Walter

in het programma staat dat je rooster 'voldoende 'regelbaar' dient te zjn. op de website "www.energiesparen.be" zul je lezen dat ze daarmee bedoelen dat het rooster minstens in 5 standen gezet moet kunnen worden.

Nathan,

Wat de roosters in de ramen betreft heb je dik gelijk wat het buitenland betreft.
In Duitsland vind je minstens vijf producenten.

Zoek nu hier in België eens twee fabrikanten, of invoerders die vlot op de markt te vinden zijn. Ik vrees dat Tom dan gelijk heeft.

Wat luchtdichtheid en ventilatie betreft, heb je gelijk, als je stelt dat de efficiëntie van het systeem D met warmte recuperatie sterk afhankelijk is van de luchtdichtheid van de woning.
De bewoners die zo’n systeem in huis hebben, dat goed werkt en geïnstalleerd is, moeten hun gewoontes niet aanpassen. Ik zou echt niet weten welke.
Wij hebben zo’n systeem van in 1984 in onze LEW, misschien ben ik die aanpassingen reeds vergeten.
Tenzij jij het hebt over mensen die jaar in, jaar uit, steeds met de ramen open slapen op de slaapkamers.
Maar deze mensen hun woning, zal ook bijna niet geïsoleerd zijn, en ze zullen ook niet wakker liggen van hun verbruik en het milieu.

Maar ik heb liever dat je in een woning met een minder goede luchtdichting een ventilatie systeem, type D gebruikt, dan een systeem met type A, B, of C .
Met een systeem “ D “met warmterecuperatie, heb je in een goed luchtdichte woning, een rendement van 85%.
Daarentegen nog 50-60% rendement in een minder luchtdichte woning.
Zouden we kiezen voor een ander systeem, dan is de warmte recuperatie 0% of warmteverlies100%, wat de ventilatie verliezen betreft.

Wat bezoedeling van de toevoerkanalen betreft met partikels uit de afgevoerde lucht, daar moet ik een tegenstander van dit systeem gelijk geven.
Want er kan een mening gebeuren van beide luchtstromen van maximaal 1%.
De huidige wielen hebben een spoelzone, en dan spreken we nog over 0.1% mening.
Maar vermits dat in de betere units meestal een betere filter wordt ingebouwd G 6 of EU7, zijnde bijna pollenfilter, zie ik daar ook weer geen probleem.

Maar als ik u goed begrijp, dan verkies jij liever een systeem A,B,of C zonder enige vorm van filter of warmterecuperatie als de luchtdichtheid geen 100%, maar heb je er wel een probleem mee als er eventueel een kleine luchtmening zou kunnen optreden.

Wist je trouwens dat er systemen op de markt zijn, die continue de lucht mengen en die ook onder type D vallen.

Of we het over een platen warmtewisselaar hebben of warmtewiel, beide systemen hebben voor en nadelen, het is aan de bouwheer om zich laten te informeren en dan te kiezen.

Groeten,

Lucien

Beste Lucien,

Je haalt inderdaad de 'kleine' aanpassingen aan die ik bedoel. Voor veel mensen geen probleem, maar voor sommigen wel, en dan wordt de werking vaak teveel verstoord.

Bij de vergelijking van de systemen ga ik er van uit dat de bouwheer een beperkt budget heeft, en dan investeert die beter in andere maatregelen (isolatie, luchtdichtheid).
In dat opzicht is systeem D niet de 1e prioriteit.

Bij een gemiddelde woning in belgie is de luchtdichtheid ongeveer 9.5 m³/m².h bij 50Pa (SENVIVV-studie), en als je dan kijkt naar de ventilatie en infiltratie, blijkt dat de infiltratie tot 2 a 3 keer zo groot kan zijn dan de bewuste ventilatie (IWT-onderzoek, GBOU - EL²EP). Een systeem D met 100% rendement zal in zo'n woning dus praktisch slechts 25-33% rendement halen. Met die financiële investering kan je veel meer besparen door andere ingrepen te doen.

Ik heb niet zo'n goed zicht op de belgische markt, maar ik dacht dat er verscheidene producenten waren. In het buitenland zijn er inderdaad redelijk wat...

Tom,
Renson zal in bepaalde besprekingen natuurlijk aanwezig geweest zijn door VENTIBEL (vertegenwoordiging ventilatiesector) maar daarom hebben ze nog niet zoveel invloed gehad hoor. En VENTIBEL is evengoed vertegenwoordiger van andere producenten. En ze benoemen als 'sponsor' van de EPB is al helemaal uit de lucht gegrepen. De EPB is een vertaling van een europese richtlijn... En de software is ontwikkeld door Decysis (na openbare aanbesteding) van het WTCB en heeft helemaal geen sponsors.

Het aantal standen voor RTO (regelbare toevoer openingen) is onder meer al vastgelegd in 1991 in NBN D50-001. het lijkt me nogal onwaarschijnlijk dat na 16 jaar de andere fabrikanten daarvan nog niet op de hoogte zijn. Die norm is natuurlijk wel van statuut veranderd door de bepalingen in bijlage 5 van het EPB-decreet, maar dat veranderd inhoudelijk niets aan de zaak.

Kijk maar eens op de website www.energiesparen.be daar zul de je renson (normaalgezien) niet tegenkomen. De website www.epb.be is daarentegen puur commercieel en niet afkomstig van de overheid.

Je kan kritiek hebben maar gelieve die dan wel te funderen. (waarmee ik zeker niet wil zeggen dat ik de waarheid in pacht heb hoor) Waar kan ik die informatie vinden over de orde die kritiek had op de werkwijze ivm renson? Alvast bedankt voor de link.

Commentaar/ideeën/kritiek altijd welkom.

mvg,
nathan

Steven Vercammen schrijft:
> Beste,
>
> Ik ben momenteel aan het bouwen en ik moet rekening houden zoals iedereen met de EPB norm.
>
> Nu voor de ventialtie ben ik verplicht om lucht af te zuigen in badkamers, keuken en toilet. Nu zou ik dit willen doen via het A-systeem. In de kamers aanvoer van verse lucht door roosters in de ramen en afvoer van vochtige lucht via een rooster of roosters naar de schacht.
>
> Nu komt de vraag. Hoevel m³/h moet er afgevoerd worden in de badkamer, keuken en toilet op? En hoeveel m³/h kan een schacht afvoeren op natuurlijke wijze.
>
> Als ik dit weet kan je me dan vertellen hoe groot de diameter van de gebruikte rooster moet zijn en hoelang de flexibel maximaal mag zijn die aan de rooster hangt.
>
> Kan je me ook vertellen waar ik flexibels en roosters kan vinden voor particulieren want in de selfmade zijn de roosters veel te mistroostig.
>
> Bedankt en met vriendelijke groeten

Ik heb hier de ventilatiegids hier liggen van het WTCB, waar het hele ventilatiegebeuren uit de doeken wordt gedaan (verschillende typen - min afvoer en toevoer - aangeraden leidingen - ...)
T'is jammer genoeg te groot om het hier op de laden.

De link waar je het kan terugvinden is http://www.ventibel.be/ned/docs/ventilatiegids.pdf

op 20 mei is er een infoavond omtrent ventilatie bij stroomop in kuurne. Hopelijk kunnen wij daar voor ons de knoop doorhakken over welk systeem we gaan toepassen.
ik ben alvast ingeschreven

ik kan je bijstaan bij de berekening levering plaatsing en
afregeling van een systeem D

Met het ventilatiegids rekenblad heb je nog een hoop werk.
Dat wordt bekort door een met een domo gelinkte aangepaste versie : http://www.rikvanrossen.be/resources/52ce1c20787988b1da77e28831998a129001e935/gelinkt_ventilatiegids-rekenblad_v1_0_template.xls

Tom op 25/5 schreef :

"Renson was wel degelijk bij de besprekingen aanwezig,..Renson is trouwens (een van) de hoofdsponser(s) van het EPB rekenprogramma!!
dus kom alstublieft niet af met 'slimme marketing' het betreft hier een verdoken vorm van omkoperij. Iets waar de Orde van architecten zich trouwens ontzettend boos over heeft gemaakt.

het is immers geen toeval dat de roosters op 5 standen gezet moeten kunnen worden om te voldoen, Renson is/was de enige speler op de markt wiens roosters in 5 standen gezet konden worden,...en zo zijn er meer kronkels in het EPB-programma,..allen te wijten aan sponsoring....

Geen enkele van die uitspraken klopt helemaal.
Renson was bij sommige aanwezig (over ventilatie; het zou er nog aan mankeren!), maar niet bij alle, en ja is medesponsor van de "EPB software", een kontrakt dat het WTCB kreeg maar in onderaanneming aan Décysis gaf.

De rest klopt helemaal niet.

Ik vind dat heel gedoe van die ventillatie een dikke klucht!

Dat ze verdorie eerst een zorgen dat er voldoende firma's zijn die eender welk ventillatiesysteem kunnen maar vooral willen installeren.
en ten tweede dat ze het betaalbaar maken voor de gewone werkende mens ook. ik heb niet zomaar 7000euro op overschot om aan zoiets te besteden das zoveel als gans mijn sanitair bij elkaar.

Wij bouwen op een drukke steenweg dus willen geen lucht van buiten af aanzuigen (ben mijn leven nog nie beu om mij te laten vergassen!)
dus wij willen een B systeem!
Dat is perfect mogelijk zal je zeggen tja.. vind maar es een firma die dit wil installeren!

Als jullie iemand kennen laat maar weten!
Bedankt en prettige feesten

B en D zuigt lucht aan van buiten...

A en C haalt lucht van buiten via roosterkes naar binnen

Die lucht van de steenweg komt hoe dan ook in jullie huis binnen. Maak jezelf niks wijs.

Heidi,

Met gelijk welk ventilatiesysteem komt er lucht van buiten naar binnen. Ander ventileer je niet.

Met B blaas je lucht naar binnen, dus als je daarmee de vuile buitenlucht wil buiten houden ben je er aan voor de moeite.

heidi

systeem B zal niet makkelijk zijn, dit wordt quasi nooit geplaatst. dus iemand met ervaring vinden voor zo'n systeem ligt niet voor de hand

jandc

ja, maar met een systeem B of D kan je die lucht tenminste nog filteren zodat je tenminste een deel van de rommel uit de lucht kan halen.

hans d

"Met andere woorden niet ventilleren is best"
....om een EPB-boete of andere reële problemen te krijgen, dat wel.

Heidi,

Doe dan maar systeem A. Dat kost alleen de roosterkes en een vertikaal afvoerkanaal. Maar je kan er geen luchtfilter op zetten. Bij een systeem B met toevoerkanalen kan dat wel. Maar 't is waar : wie biedt dan aan ?

jaaaa, nie ventileren is inderdaad het beste. idealiter gaan we dan allemaal in een perfect luchtdicht huis wonen (inclu 5 stappen luchtsluis) en leven we met een duikmasker op om te kunnen ademen.

Hans, de specificatie van Heidi was duidelijk "Wij bouwen op een drukke steenweg dus willen geen lucht van buiten af aanzuigen dus wij willen een B systeem!", tja da's dan lucht van buiten af aanzuigen... Ik twijfel ten sterktse of ze weet heeft van het bestaan van (degelijke) filters.