OLIEPRIJS weldra 300 $ per vat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoog tijd dat de politieke bewindvoerders van dit land de BHV-koers wijzigen richting en ernstig beginnen nadenken over duurzame oliearme alternatieven om onze koopkracht (voor primaire levensbehoeften als voeding en energie) te kunnen vrijwaren.

Vandaag in de Standaard:

BRUSSEL - De olieprijs is afgelopen jaar al verdubbeld. En het komende decennium zal de prijs gemiddeld met 12 procent per jaar stijgen. Over tien jaar betalen we zowat 300 dollar per vat. Het Westen wacht een collectieve verarming.

Van onze redacteur

Elke druppel olie die we kunnen oppompen wordt momenteel op de markt gegooid, zei hoofdeconoom Peter De Keyzer van ABN Amro België gisteren tijdens een briefing voor journalisten. Maar dat volstaat niet om de prijs te drukken. Vroeger konden de Olieproducerende en Exporterende Landen (Opec) de prijs nog sturen door meer of minder olie op de markt te brengen, maar ook zij hebben geen capaciteit meer op overschot.

'Dit is een klassieke aanbodcrisis', zegt De Keyzer. 'De fenomenale groei in landen als China, India en Rusland eist zijn tol. Van elke honderd vaten olie extra die op de markt komen, gaan er 84 naar de groeilanden. Die springen veel minder efficiënt met olie om dan het Westen. De wereldwijde vraag naar olie stijgt daardoor met ongeveer 4,5 procent per jaar.'

'Voeg daaraan toe dat het aanbod nauwelijks op het huidige peil gehandhaafd kan worden', zegt De Keyzer, 'overgiet het geheel met een flinke scheut inflatie, en je komt aan een prijsstijging van gemiddeld 12 procent per jaar.'

Pogingen om benzine, diesel of stookolie goedkoper te maken door de belastingen te verlagen, of door op grote schaal stookoliecheques uit te delen, kunnen volgens De Keyzer enkel de inflatie aanwakkeren. En inflatie betekent collectieve verarming, dat hebben de jaren zeventig ons pijnlijk duidelijk gemaakt.

'De hoge olieprijs is een signaal, een teken van schaarste, en daar moeten we ons aan aanpassen. Of we dat graag hebben of niet. Het Westen zal de tering naar de nering moeten zetten. Er is al een collectieve verarming bezig. Een steeds groter deel van het gezinsbudget zal naar energieproducten en naar voeding moeten gaan. Dat is geld dat we niet aan andere dingen kunnen besteden.'

'Politiek', geeft De Keyzer toe, 'is mijn boodschap niet evident. Probeer dit maar eens aan de bevolking duidelijk te maken die je over enkele jaren moet herverkiezen.'

Er zal geprobeerd worden om andere energiebronnen aan te boren, we zullen nog efficiënter proberen om te springen met de olie, maar al die inspanningen zullen niet opwegen tegen het tekort op de markt. Ook de groeilanden zullen minder kwistig met olie en andere grondstoffen gaan omspringen, maar dat zal volgens De Keyzer hun groei enkel nog doen toenemen.

'De enige reden dat China en co niet nog sneller groeien is dat ze tegen de fysieke limieten van het olieaanbod botsen. Elke druppel efficiëntie die ze winnen, zal vertaald worden in nog meer groei. Per saldo zal hun vraag dus niet afnemen.'

De opkomst van de derde wereld gaat ten koste van het Westen, daar valt niet aan te ontsnappen.

Reacties

Pluto zit er natuurlijk nooit mee in om wat controverse te creëren. Even wat feiten er tegenover zetten:

Het is inderdaad zo dat experten voorspellen dat watervoorziening op wereldvlak het probleem van de 21e eeuw zal worden. En inderdaad, de menselijke activiteiten hebben de natuurlijke waterhuishouding zodanig verstoord (ook hier bij ons) dat we in de huidige omstandigheden een probleem zouden kunnen krijgen.

Zo zijn veel bedrijven voor hun proceswater afhankelijk van grondwaterwinning dat uit diepere grondlagen (tussen 30 en 100 meter diep) wordt gewonnen. Maar het water in die diepere grondlagen moet natuurlijk ook ergens vandaan komen.

En waar komt dat vandaan? Uit het doorsijpelen van regenwater in de grond. Maar Vlaanderen wordt stilaan helemaal dichtgebetoneerd. Overal worden huizen gebouwd, fabrieken, magazijnen, .... En vooral veel wegen, parkings, opritten, terassen, .... allemaal in ondoordringbare materialen. En de regen die daar op valt moet allemaal zo snel mogelijk afgevoerd worden. Met overbelasting van het rioleringsstelsel en de waterzuiveringen tot gevolg. Overstromingen op die plaatsen waar die afvoer door een vernauwing van het systeem moet passeren (bijvoorbeeld een dorpskom). vroeger kreeg het water de tijd om op de weilanden en in de rustig meanderende beekjes door te dringen in de ondergrond. Maar die weilanden zijn omgeploegd (erosie bij hevige regenval), de beekjes rechtgetrokken en gebetoneerd. Dus geen indringing meer en problemen van overstroming stroomafwaarts.

Ik zou zo nog even kunnen doorbomen, maar ik denk dat dat het probleem wel even schetst.

Dus nu zitten bedrijven zoals Duvel met een probleem, ze kunnen niet NOG MEER water oppompen uit de ondergrond. En als ze de productie van Duvel willen opdrijven moeten ze dus leidingswater aankopen. Maar waar halen we proper leidingswater? Uit grondwaterwinning (zie bovenstaande probleem) of uit oppervlaktewaterwinning (probleem van nitraatverontreiniging door overbemesting).

Dus inderdaad, watervoorziening zou wel eens een probleem kunnen worden als we ons gedrag niet gaan veranderen.

Er zijn nu al meer dan een miljard mensen die bijna aan geen water geraken. Dus volgens mij is het nu al een groot probleem. Groter dan zonder olie te zitten.

Wij spoelen hier evenveel zuiver water door onze WC op één dag als dat sommige mensen in een hele week te zien krijgen.

"WATER PEAK" zou ik geen hype noemen, het is meer dan actueel en dagelijkse realiteit.

En zoals Jan (Wonko)zegt zal het bij ons ook wel eens een probleem kunnen zijn. Overbebouwing zorgt voor een tekort aan grondwater en vervuilig zit in ons oppervlaktewater.

Ondertussen lopen dorpskernen meermaals per jaar onder omdat al het water niet meer geslikt kan worden wegens gebrek aan open ruimte. De gemeente mag dan wel nieuwe afvoeren steken, er komt een dag dat zelfs buizen van 2m niet meer groot genoeg gaan zijn.

Ik ga er ook een feit tegenover zetten :
Jaarlijks is 30.528 km² x 1.000.000 m² x 0,8 : 10.000.000 = 2442 kubieke meter regenwater per Belg beschikbaar.

vr gr
Pluto

Regenwater is nog geen drinkwater

Om het beschikbare regenwater om te zetten in drinkwater is een heel ander soort infrastructuur nodig dan nu bestaat.
Momenteel is gans de waterhuishouding erop gericht om de neerslag weg te houden uit de ondergrond (niet de bedoeling maar wel het effect) en zo snel mogelijk af te voeren naar de zee.

Onderweg naar de zee komt er allelei vervuiling bij dat regenwater. Het begint infeite al op het dak, wat toch de properste ondergrond is waar we regenwater kunnen verzamelen.

Wat stel jij dan voor als systeem om dat regenwater in te zetten om de waterproblematiek op te lossen?

Jan, onlangs op TV demonstreerde iemand een handige filter waarmee je uit vervuild water drinkwater kon halen. Ik denk dat daar mogelijkheden genoeg zijn.

vr gr
Pluto

Dit filmpje over ons financieel systeem (45 minuten, vrij eenvoudig uitgelegd) legt heel even het verband met duurzaam gebruik van energie.

http://video.google.com/videoplay?docid=9175976647812762597

Zou het besluit kunnen zijn dat ons geldsysteem dat gebaseerd is op een
eeuwig versnellende groei geen plaats laat voor een maatschappij die leeft
binnen de grenzen van hernieuwbare energie?

Er zijn natuurlijk technische mogelijkheden.

Maar dan moeten die nog op grote schaal toepasbaar zijn. Er is een groot verschil tussen 1 liter water zuiveren als demonstratie en dagelijks meer dan 200.000 m3 water zuiveren (cijfers TMVW).
Bij gebruik van filters zit je nog met de problematiek van afval.

En daarnaast heb je ook voor bedrijven e.d. de problematiek van regelgeving. Een voedingsbedrijf dat zijn eigen proceswater compleet zuiver kan krijgen, mag dat niet opnieuw gebruiken.

Hoedanook, ik zou pleiten om spaarzaam om te springen met de natuurlijke bronnen. verspilling is nergens goed voor!

Op de VPRO was gisteravond en vanmiddag een bijzonder spectaculaire documentaire over zonne-energie te zien. Alle mythes rondom zonne-energie worden ontkracht en er wordt een positief beeld van de toekomst geschetst.
De groei in deze ET-sector (Energie Technologie) is meer dan spectaculair te noemen.

"Oliebedrijven zijn over 5 tot 10 jaar net zo overbodig als videotheken"

Bekijk de uitzending via uitzendinggemist.nl
http://player.omroep.nl/?aflID=8122928

Elke economische heropleving na een recessie gaat gepaard met het aanboren van nieuwe technologieën. Zo was dit herhaaldelijk in het verleden, en zo ook in de toekomst.

Het lijkt me bijzonder logisch dat de nieuwe technologie met enorm groeipotentieel voor gans de economie thans de energie-technologie is met alles wat er rond hangt...
Dit is niet enkel nodig voor het overleven op onze planeet, maar ook vanuit het oogpunt van economische efficiëntie. Naarmate energie en grondstoffen kostelijker worden om te genereren, zal het ontwikkelen van nieuwe energie-technieken interessanter worden, en de terugverdientijden ervan korter.

Het zal enkel wel nog even duren vooraleer iedereen dit door heeft...

Het is hier heel stil geworden! De OPEC-bandietenbende is erin geslaagd om een immense schade toe te brengen aan de wereldeconomie, spijtig genoeg gaat de derde wereld er het grootste slachtoffer van zijn. De olieprijs crasht, daar hadden ze niet op gerekend, Chavez kan er niet mee lachen, hij begrijpt het niet.
Men zegt dat de aandelenmarkt vooruitloopt op de werkelijke economie, als dat klopt dan staat er ons nog iets te wachten.
Peak-oil is alweer enkele jaren uitgesteld. Ze moeten de produktie verminderen omdat er te weinig stockageruimte is.

vr gr
Pluto

Heeft er niemand naar de reportage gekeken? http://player.omroep.nl/?aflID=8122928

Blijkbaar wordt niemand er enthousiast van? Met doemdenken kom je nergens;

Net op de radio te horen gekregen dat men de olieprijs wil opdrijven om geld vrij te hebben om nieuwe olievelden te kunnen aanboren.

Dusja, 't zal maar voor eventjes zijn dat de olie laag gaat staan in prijs.

Hoi,

ik vrees het tegendeel hoor.
De olie zal vermoed ik zeker op korte termijn niet stijgen, indtegendeel, ze gaan ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen vrees ik.
De economie is gewoon stil gevallen, niet vertraagd, neen gewoon stil gevallen, we zijn vrees ik reeds voorbij het statment dat er een recessie komt, ik denk dat dit nog een understatement gaat worden.
Ik hoor het in veel bedrijven, de orders blijven uit, ze dalen niet, neen ze blijven gewoon uit .
Sommige bedrijven vallen (en ja, ook de multinationals) vallen terug naar minder dan de helft volume (lees verkoop) van midden dit jaar, waar al een vertraging was.
Ik hoop dat ik mis ben en dat de economie terug aantrekt, maar eerlijk gezegd, er zijn reeds scenarios denkbaar, nu zelfs aanwezig waar de verkoop terugvalt naar 1/4 en zelfs 1/5 van midden dit jaar.
Wat gaan die bedrijven dan doen met al dat personeel ?
Ik vrees dat er nog veel zwarte sneeuw gaat komen, en dit keer is het niet de olie, maar de banken geweest die (ongewenst) gewoon teveel geld geleend hebben aan de mensen.

tom

Tom

Heb de reportage van de vpro bekeken,
best wel interessant!

franky

inderdaad interessante reportage

En dan denken dat Bekaert zo'n 10 jaar geleden een firma overnam die oprolbare pv panelen produceerde. Binnen het jaar werd de firma met verlies doorverkocht.
Miskoop van de eeuw werd het toen genoemd...en een grote baas de laan uitgestuurd...

Tussenstand:

De prijs van olie onder de 50 dollar en de Hummers in de aanbieding.

Rare gewaarwording.

Met een beetje geluk werken alle fenomenen, zijnde energiecrisis + financiele crisis + toegenomen milieubewustzijn (+ Obama?), nu samen om een omwenteling mogelijk te maken.

Ik heb er goede hoop in dat we nu beter dan ooit staan op mondiaal vlak om doorbraken te forceren op het vlak van het omgooien van het roer van de maatschappij.

We moeten natuurlijk nog geen mirakels verwachten. Maar ik denk dat we nu een samenloop van omstandigheden zijn waarbij er goede kansen zijn voor een versnelde doorbraak van milieuvriendelijke technologieën.

Ik weet het, ik ben een onverbeterlijke optimist.

Dag Jan (Wonko)

ik ben ook een onverbeterlijk optimist, en ik denk dat nu idd de tijd rijp is.
Ik heb dan ook mee (zoals een pak andere mensen) mijn schouders onder het transitie-initiatief gezet. Met positieve energie mee trachten het huidige 'klimaat' te kantelen. Indien dit je een beetje intrigeert, kijk dan eens op www.transitie.be
franky

Olieprijs 35 $, OPEC plant crisisvergadering

vr gr
Pluto

Zal wel tijdelijk zijn, en ook alleen voor olie leverbaar in februari. De andere futures contracten staan nog veel hoger.

De inflatie futures HIPC noteren voor midden volgend haar boven 100% hetgeen deflatie betekent.

Juist op het nieuws: bodem olie prijs nog niet in zicht.

Realiteit:

na de 35$ van 24/12 stijgt de februari prijs op dit moment naar 37.75$. Waarmee een technische weerstandslijn opwaarts doorbroken is.

Bodem is met veel kans gezet, en als speculanten hun positie omdraaiene kan het nog sneller naar boven gaan dan het gezakt is.

eigenlijk is dat wel best hilarisch: de olievraag daalt met een 5% en de prijs zakt met bijna een 5-voud.
Dit duidt er voor mij vooral op de olieprijs vooral door speculatie bepaald wordt en er weinig relatie is tss een prijs en kost.
Ik zou wel eens een model willen zien dat de olieprijs correct kan duiden (wat van de kost is 'echte' productiekost, wat is speculatie,wat zijn andere kosten,...).

Walter

Dit was de piek van ver over de 100 dollar toch ook niet.
Een werkelijk te kort is er dit jaar nog niet geweest.
De crisis zal bij de oliegiganten zeker voelbaar zijn al dachten ze mischien dat het wel mee viel.
Je kunt de productie wel flink terug schroeven maar als de prijs dan alsnog niet hoger wordt snij je je zelf in de vingers.
En welk land wil dan toch te blijven produceren om ondanks de lage prijs toch wat te verdienen.
Je kunt wel 30% minder produceren maar dat betekend wel 30% minder inkomsten. En dan gaat grf.. de prijs alsnog omlaag.

Te hopen is dat deze feiten het besef weer groeit dat je mondiaal beter elkaar wat toe kan geven ipv haaks tegen over elkaar staan voor beiden patijen beter is dan enkel eigen gewin.
Het eigen gewin heeft in korte tijd al genoeg elende gegeven.
Maar goed de cowboy heeft het witte huis verlaten en te hopen is dat de nieuwe regering dit ook inziet.
Met een ervenis waar geen hond op zit te wachten overigens.

Olieprijs 42.5 levering feb 2009.

Als de voorraden in de USA die woensdag bekend gemaakt worden tegenvallen, dan zijn we definitief opwaarts vertrokken met de oileprijs.

maar wat als de olie terug gaat stijgen,we zitten wel met die acsijnse
als de olie even hoog komt te staan als voorheen gaat hij toch een stuk meer kosten
want de acsijnse zijn er nu toch niet afgegaan,stijgd de prijs komen er weer acsijnse bij
of zie ik het verkeerd

Olie terug wat gezakt nu:38$

Een doorbraak van 36.25$ zou de neerwaartse trend kunnen doen hervatten.
Olie staat nu laag omdat d edollar wat gezakt is en tegelijkertijd de olie ook dieper was gezakt.

Ik vrees er een beetje voor dat de lage olieprijzen het milieu niet echt ten goede komt.

Een half jaar geleden klaagde iedereen steen en been over de hoge energieprijzen. Iedereen schrok wakker en deed allerhande energiebesparende maatregelen, liet zijn auto staan,...

Nu fiets ik in dit koude weer files voorbij - die - moest de brandstofprijs nog zo hoog zijn, zeker korter gingen zijn.

Mensen leren het blijkbaar alléén maar als je aan hun geld zit.

Voor de minder bedeelde onder ons is dit echter wel positief. Hun slecht geïsoleerd huurhuis krijgen ze nu wel warm zonder te moeten vrezen om zonder geld te zitten.

Deze oude draard eens naar boven gesmeten waar ik in 2008 een laatste post op zette...

 

Met de hoge prijzen van de brandstof die nu opnieuw opduiken eens opnieuw oprakelen, peak oil komt sneller terug dan verwacht...