test energiemeters

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In de laatste hardware info magazine zijn energiemeters getest. De brennenstuhl PM230(wordt bijv door eandis gebruikt, maar ook de campagne klimaatwijken werkt hier mee)
is als slechtste getest !

Onder het vermogen van 50 Watt zijn de afwijkingen meer dan 100%. Daarboven wordt gelukkig het verschil veel minder en is de meter wel bruikbaar.

Even rekening mee houden als we kleine vermogens aan het meten zijn(kleine vermogens worden gigantisch overdreven)

De basetech wordt als beste getest en is gelijk ook de goedkoopste.

De conrad monitor 3000 is goed en de conrad energy check 3000 weer een stuk minder.

Dus klimaatwijkers opgelet. Het meettoestel overdrijft gigantisch bij kleine vermogens !!

Reacties

Had al zo'n vermoeden. PC-printer-router-scherm verbruikte bijna 50 W als alles afstond! Voordeel is wel dat we nu geleerd hebben om systematisch de knop van de stekkerblok af te schakelen als hij niet gebruikt wordt.

Heb ook al zoiets vastgesteld door de metingen van de PM230 te vergelijken met de waarden die de veel duurdere clm1000 geeft.
Spijtig genoeg hebben we er een reeks van aangekocht voor de energiekit die scholen kunnen ontlenen in het kader van het MOS-project.

Philippe, bert,
Het toestel is wel goed te gebruiken als het toestel meer dan 50 Watt meet(wat een werkelijk vermogen van 10 watt kan zijn !), dus informeer gebruikers dat kleine vermogens niet gemeten dienen te worden met dit toestel. Daarboven is het wel nauwkeurig genoeg.

Inderdaad jammer dat dit toestel niet eerder getest is(althans ik had er eerder nog geen gezien).

Toestel wordt zeer veel gebruikt omdat toestel goed leverbaar is.

Iemand enig idee waar je zo'n basetech kan kopen?

Grz

RonnyR

De meest simpele metertjes geven inderdaad zeer onbetrouwbare waardes aan voor lage vermogens.
Als ik al een TIP kan geven die vroeger reeds aangehaald werd in een ander onderwerp op dit forum.
Neem een spanningsverdeel lat. Voorzie een kleine kabel met een stekker aan de ene zijde en een lampsokkel aan de andere zijde. Draai hierin een klassieke, gewone, traditionele gloeilamp van 60W.
Steek die lamp samen met het te meten toestel in de spanningslat welk je in je meettoestel steekt.
Meet eerst eens apart wat de lamp verbruikt en trek dit dan van het totaal af en je hebt het verbruik van je TE METEN toestel.
Natuurlijk is dit enkel te gebruiken voor kortstondige metingen maar het werkt vrij goed.

Succes verder en, ... blijven METEN want dat is WETEN en zet aan tot besparingsacties...

En nogmaals, enkel aktief vermogen telt!! Het kan goed zijn dat een toestel in standby 15VA verbruikt maar slechts 1W. De goedkope meters geven enkel schijnbaar vermogen (VA) weer wat niet correct is. Enkel aktief vermogen verbruik je, reactief vermogen verdwijnt terug in het net.

Het toestel waar het hier over gaat meet wel het actief vermogen, en geeft ook de cos phi aan.