koud gat, die dampkap; oplossing? Help!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De dampkap in de keuken is werkelijk een groot tochtgat. Deze dampkap staat in verbinding met een afvoerpijp naar buiten (vertikaal) op het platdak.
Welke oplossing(en) zijn er om het tochtgevoel te verminderen? Wij dachten aan een terugslagklep, maar kan deze ingebouwd worden en is dit wel voldoende?"

Reacties

Een recirculatiedampkap plaatsen. Afvoerpijp wegnemen en gat in plafond dichtmaken. Resultaat= geen tocht en warmteverlies meer.
Mon

heb er bij mij een klep onder geplaats,doe die open bij gebruik
vroeger hadden wij een afzuig met recuperatie,vrouw wil dat niet meer keuken werd te vuil,ondanks elke week er werd gekuist
was met een koolstoffilter,de nieuwe zijn mischien beter

Vreemd dat de koude naar beneden trekt.
Normaal in koude dagen zou een verticale buis een schoorsteenwerking hebben. De warme lucht verdwijnt dan door de afzuigkap naar buiten.

Mocht je een mechanische afzuiging hebben in je woning dan kan dit het effect veroorzaken. (onderdruk)
Echter dan heb je geen goede toevoer van buiten. Ik denk dat je dit dan eerst moet verhelpen.

mon,

wat is volgens u een goed merk type recirculatie dampkap ?

Eentje die zo weinig mogelijk lawaai maakt. De meeste dampkappen kan je omschakelen naar recirculatie. Je kan er vinden bij de gekende betere keukenmerken. 200 a 300m3 afzuigen is reeds voldoende. Meer info hierover kan je op dit forum vinden, tis wel wat zoeken.
Mon

Mon,

Bedankt voor je reactie. Ik zal eens kijken of een recirculatie een mogelijkheid is voor ons. Zal bij de andere topics eens kijken, wist niet eens dat die dingen bestonden.

Mon,
De functie van een dampkap is toch naast het afzuigen van vieze luchtjes toch ook het afzuigen van waterdamp. Als je een recirculatie dampkap plaats, blijft de waterdamp toch in huis?
Wij zijn niet in het bezit van een mechanisch balansventilatie systeem.

Wij hebben een horizontale afvoerbuis waar de aannemer een uitgangstuk met beweegbare kleppen heeft op geplaatst. Op deze manier hebben we geen terugslag van koude lucht naar binnen. We bemerken toch geen verlies van warme lucht naar buiten. Welk verlies hebt ge bij u? Als er geen uitgangstukken voor verticale buizen bestaan (?) kunt ge natuurlijk de buis verlengen met een bochtstuk en een horizontaal stuk erop zetten.

Henri, je hebt hopelijk toch enige ventilatie?
Mon

@Liesbeth,
ik had dat probleem ook, en heb het zo aangepakt:

http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=662&p=6866#p6866

@chathankey,
bij windstil merkten we daar niet veel van, en waarschijnlijk werd aldaar veel warmte afgezogen, maar als het wat waaide buiten voelde ik toch een tochtstroom.

Mon,
We hebben wel ventilatie maar geen mechanische (in ieder geval niet in de keuken).
Bedankt voor de Tip Peterke.

"bij windstil merkten we daar niet veel van, en waarschijnlijk werd aldaar veel warmte afgezogen, maar als het wat waaide buiten voelde ik toch een tochtstroom."

Ja dat is mogelijk dat de winddruk de zaak beinvloed zeker als die geen vrijspel heeft.
Er zijn diverse kappen te verkrijgen die dit sterk reduceren.

er bestaat een zeer goede oplossing voor. er is namelijk de Berbel dampkap dewelke volledig op recirculatie werkt, zonder vetfilters (middelpuntvliedende krachten) en geen lawaai maken. ik ken verschillende mensen die deze hebben geplaatst en zijn er zeer tevereden over.

een dampkap zuigt niet enkel de kookdampen aan maar tevens ook de warmte (vooral in de winter). zonder de toevoerlucht kan de dampkap niet afzuigen, vandaar dat je het tocht gevoel krijgt. om het tochtgevoel te verminderen zou kunnen zijn om over te schakelen op recirculatie. anderzijds bij een vertikale uitlaat had je zowieso een terugslagklep moeten plaatsen anders kan de wind naar binnen blazen (van boven naar beneden). zeker bij zo'n korte afstand.