welk materiaal als dampscherm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb vorige week een zolderkamer (slaapkamer) geïsoleerd met 16 cm glaswol tussen de spanten. Vermits de afstand tussen de spanten onregelmatig is heb ik geen spijkerflenzen kunnen gebruiken. Ik moet dus zowiezo nog een dampscherm voorzien onder mijn isolatie!? Daarna zullen de plafonds afgewerkt worden met gyproc.

Enkele vragen;

- Ik verschrok een beetje (veel) van de prijzen van de vochtregulerende dampschermen (zoals oa vario KM duplex)... Is dit echt nodig? Ik kan op mijn werk gratis! rollen plastiekfolie krijgen, van verschillende diktes... Dus de vraag; kan plastiek ook dienen als dampscherm op een slaapkamer?
- Doet de gyproc (+verflagen) op zich ook geen dienst als dampscherm?
- Hoe werk ik de overgang van plafond naar de muur best af? Het dampscherm wat langer laten afhangen aan de muren tot de plafond er is en dan afsnijden en afdichten met siliconen?
- Op enkele plaatsen zal ik het dampscherm moeten doorboren... het gyproc plafond (kader) hangt immers 20 cm lager dan de kepers met isolatie en dampscherm (met draadstangen). Is dit een groot probleem? Enkele gaatjes van 6 mm met een draadstangetje erdoor...

Alvast bedankt!

Reacties

Welk onderdak heb je?

Als je plafond 20cm lager hangt zou ik isolatie bijsteken, 16cm is niet veel. Je hebt glaswol gebruikt, in de zomer gaat dat vrij vlug warmtedoorslag geven. Dat is nog een reden om extra isolatie te plaatsen.

Je kan waarschijnlijk dwars op de spanten nog eens dezelfde dikte aanbrengen.

Je MOET een dampscherm plaatsen. Gyproc al dan niet geverfd volstaat zeker niet. Aanwerken tegen de muur doe je best met siliconen en waar het scherm doorboort is met nieten of spijkers kleef je alu tape over de naden.
Ik ben zelf ook bezig met het isoleren en bewoonbaar maken van mijn zolder en twijfel ook welk dampscherm ik zo moeten gebruiken. De Vario Duplex is wel heel erg duur (135 euro voor 1 rol van 60m²) en ik betwijfel of het prijsverschil t.o.v. een gewone plasticfolie wel de moeite waard is. Volgens mij niet zeker niet als de isolatie voldoende dik is. Bovendien heeft een goed aangebrachte isolatie nog nooit geleid tot schimmels , een nat of rottend dakgebinte. Bij mij zal het een gewoon dampscherm worden net zoals dat in duizenden ander daken is aangebracht . Ik heb 23 cm isolatie aangebracht. 6cm isomoplaat tussen de kepers en 17cm glaswol.

Dus kan ik conluderen dat gewone plastiekfolie dienst kan doen als dampscherm?
Een onderdak is er op dit moment nog niet, maar zo snel als het weer wat aangenamer wordt (voorjaar) gaan de pannen van het dak er even af, wordt onderdak geplaatst en gaan de pannen terug erop. Hopelijk redden we het in tussentijd zonder vochtproblemen.

Wat kan ik dan best gebruiken als onderdak? Liefst iets zo dun mogelijk omdat het een hob is... Als het te dik zou zijn krijg ik een probleem waar mijn dak overgaat in dat van de buurman.

Is het verder een probleem dat er ruimte is tussen het gyproc plafond en het dampscherm en de isolatie. Het plafond ligt 20 cm lager dan de spanten waartussen de isolatie zit. Als ik er nog isolatie moet tussen steken kom ik op 36 cm, lijkt me een beetje teveel van het goede.

Een dampscherm is zeker nodig om condensatie te vermijden.
Waar je het dampscherm doorprikt kun je dit het best zoveel mogelijk afdichten eventueel met siliconen of tape, iedere doorboring hoe klein ook doet de werking van je dampscherm afnemen.
Als je nog 20cm overschot hebt zou ik ook niet twijfelen om hiervan gebruiken te maken om bij te isoleren tenslotte draagt het ook bij aan je zomercomfort.
Proclima heeft ook dampschermen welke al vele jaren hun deugdelijkheid hebben bewezen, zijn bovendien iets goedkoper. Zij hebben ook speciale stroken om je dampscherm perfect te laten aansluiten op je plakwerk.

Als je een dampopen onderdak plaatst, zal een deftige plastiekfolie voldoen, zie wel dat je de afwerking van de folie echt goed doet, m.a.w. alles goed dicht maken. Een intelligente damprem is iets veiliger, maar met het juiste onderdak en een goede uitvoering mag je geen probleem hebben.

Reken eens uit wat het je kost om 16cm (of 20 cm) extra te plaatsen en wat het je achteraf zou kosten als je slaapkamers te warm worden in de zomer. De warmtedoorslag van 16 cm glaswol is nog veel en komt 'savonds al (met slechts enkele uren vertraging). Afhankelijk van de huidige situatie kan je nog besparen op de verwarminginstallatie in die slaapkamers, los van het lagere verbruik.

Ik zou niet twijfelen en er nog bijplaatsen, ik zou zover als mogelijk vullen, maar wel zodanig dat ik de wand vlot kan bevestigen en met een courante isolatiemaat werken.

Denk eraan dat in Vlaanderen vanaf 1 januari 2009 in veel gevallen een extra dakisolatiepremie van 500 euro is, ook bij zelfplaatsen. (Materiaal na 1 januari kopen dus)

"Een intelligente damprem" , wat is dat ?

Jullie hebben me kunnen overtuigen, ik ga in de zoldervloer nog eens 16 cm glaswol bijsteken.
Een gedeelte van het plafond zit onder het schuine gedeelte van het dak, hier ga ik wel maar 16 cm gebruiken, anders wordt m'n kamer te klein vind ik.
Nog wel een probleem... nl waar dat schuine gedeelte van het plafond overgaat op het recht stuk muur (de buitenmuur eigenlijk). Het dak loopt nog een meter verder en vormt zo een driehoek tussen dakgoot en boven- en onderkant van de buitenmuur... Hopelijk begrijpen jullie wat ik bedoel. Hoe kan ik dit best isoleren. Ik kan er langs buiten aan (als ik wat pannen wegneem) en zo isolatie plaatsen tegen de buitenkant van de buitenmuur. MAAR hoe laat ik dit aansluiten op de isolatie aan de binnenkant van de kamer. Op deze muur liggen de kepers van het dak waartussen de isolatie zit. Schnappie?

Als ik er een schetsje van zou kunnen maken begrijpen jullie zeker wat ik bedoel, maar hopelijk nu ook...

Eén van m'n voornemens voor volgend jaar is m'n huis deftig isoleren... Alleen m'n vrouw moet nog wat overtuigd worden van het nut ervan,...

Rik

Ik bedoelde een goede vochtgereguleerde damprem, maw één die 'swinters weinig doorlaat en 'zomers beduidend meer doorlaat. De constructie kan dan in de zomer uitdrogen, mochten er toch kleine openingen in de damprem zijn.