Oplossing voor frisse badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De badkamer wordt onvoldoende warm omdat er geen warm water meer door de radiator stroomt als de thermostaat in de living afspringt bij de ingestelde 21 graden. Hoe los je dit op? Je kan toch moeilijk de thermostaat in de living op 24 graden instellen als je even bad in moet he. Thermostaat en radiatoren in de living uitschakelen en de ketel laten draaien is een oplossing maar dat moet beter kunnen. Welke slimmerik weet het? Prettige feestdagen!

Reacties

Filip,

dit onderwerp is al verschillende keren door anderen naar voren gebracht zodat je via de zoekfunctie zeker wat bruikbaars vind.

vriendelijke groeten en prettige feesten,
Eric

Filip

Je thermostatische kranen op de radiatoren half dicht draaien zou moeten volstaan. Zo doen wij het toch.

Grz
RonnyR

Voor zo ver ik begrijp zullen we dan maar de radiatoren in de living half toedraaien, zodat de ketel langer blijft draaien om de living op te warmen en het warmer wordt in de badkamer. Tja, wie een warme badkamer wil, zal er voor moeten betalen. En dat net nu Poetin beweert dat goedkope aardgas verleden tijd is

Wij hebben bij onze verbouwing gekozen voor een draadloze kamerthermostaat.
In de ruimte die wij verkiezen voor de thermostaat (dat kan de living, de keuken, de badkamer of de kinderkamer zijn), zetten we de thermostaatkranen volledig open, de andere ruimtes worden met de thermostaatkraan geregeld (stand 2 tot 3).
Op die manier kunnen wij bovenstaand 'probleem' direct verhelpen door de thermostaat van ruimte te wisselen en de kranen aan te passen, mocht dit nodig zijn.
Misschien is er bij U ook die mogelijkheid, met name waar de thermostaat nu hangt een ontvanger te monteren zodat je met de zender 'rond' kunt wandelen.

MVG en prettige kerst, Piggy

Thermostaatkranen in living draai je op stand 3 = 20°C,
thermostaat draai je op bijv 24°C, kraan in badkamer kan je
een thermostaatkop plaatsen met programmeermogelijkheden, bijvoorbeeld opent om 6u sluit op 8u , opent om 19u en sluit op 23u,je zal warm hebben op alle plaatsen en niet meer verbruiken

Ik heb een dalderop ketel en de badkamer is op het tweede circuit aangesloten (standaard aanwezig op de ketel). In de badkamer is er een aparte thermostaat die 's morgens automatisch de badkamer opwarmt.

Hetzelfde probleem hadden we vroeger als de Flamm-haard brandde in de living. Daar hadden we een programmeerbare warmtestraler op lage temperatuur.
Nu in ons nieuw huis hebben we vloerverwarming. Deze verwarmt wel de badkamer, maar niet voldoende en op het slechte moment. Wij hebben hier reeds op voorhand gekozen voor de simpelste oplossing: in plaats van een bijkomende circuit hebben we gewoon een elektrische warmteblazer van 2 kW, die op 10 minuten de badkamertemperatuur op 22° brengt. Gezien de muren toch voldoende warm blijven is dat juist goed geschikt. Indien dit voor u niet snel genoeg gaat kunt u een tijdschakelaar tussenzetten, en de blazer niet op volle vermogenh laten werken. Het verbruik zal in elk geval lager liggen dan wanneer men de brander speciaal voor de badkamer in gang moet zetten.

Goh, Pierre, als je op voorhand had gekozen voor de simpelste oplossing had je dat elektrisch verwarmertje helemaal niet nodig gehad, een oplossing zoals die van Carl is perfect, ook voor de origele vraagsteller: een tweede circuit.
Als jij twee verwarmingssystemen nodig hebt in de badkamer alleen al, dan heeft uw installateur rommel afgeleverd.

Een simpelere oplossing is in de badkamer een iets grotere radiator te voorzien met een thermostaatkraan. Als de verwarming aanslaat zal deze veel sneller de badkamer op temperatuur krijgen. Liefst dan nog één met veel stralingswarmte, is net in de badkamer extra belangrijk.

Dit is geen oplossing als je een andere warmtebron (houtkachel bv.) hebt in de woonkamer.

PS. Met een goede modulerende verwamringsketel, gaat de verwarming veel minder volledig afstaan. De watertemperatuur gaat wel lager liggen.

Een tweede circuit: zo'n daalderop heeft zo'n 8 kW minimaal vermogen, een radiator op de badkamer 3-4 kW afgiftevermogen als het buiten erg koud is. Dat is comfort tegen een prijs !

@ Rene
Het 2 de circuit van daalderop werkt op volgend principe: het 2 de circuit ontrekt warmte uit de voorraadboiler van 80 of 50 l via een spiraal die in de boiler zit.
Het MAX vermogen wat je kan onttrekken uit deze boiler bedraagt 8 kW (80l) of 5 kW (50l) afhankelijk van de uitvoering van de ketel.
Je zal maar zoveel warmte gebruiken om de badkemer op te warmen als er echt nodig is.
Ik heb deze ketel ook hangen en dit is echt wel handig!

David,

Is het dan zo dat het warm water tbv het tweede circuit door de warmtewisselaar van het vat geleid wordt ?

Dus als het sww water warm is, verwarmd dit het verwarmingswater of is dit een apart systeem ?

Ik vraag mij vervolgens af:

Indien het sww water rechtstreeks uit het vat komt, kan men dan het tweede circuit verwarmen en bijv. douchen tegelijkertijd ?

Het opwarmen van het vat gaat met een warmtewisselaar en het ontrrekken van warmte gaat met een warmtewisselaar.

Dat is dan toch 2 * 20% rendementsverlies tov een rechtstreekse ketel produktie.

Het blijft nog steeds een systeem met een laag rendement en dus extra verwarmingskosten.

Patrick M,

Bij vloerverwarming zal je toch iets moeten voorzien voor de tussenseizoenen. Anders is uw stookseizoen een stuk langer. Voor die situatie is het dus een goede oplossing en hoeft dus de installateur geen wanprestatie geleverd te hebben.

Een tweede circuit toevoegen aan een bestaande installatie is misschien niet zo evident, want dat is afhankelijk van zijn huidige pijpenstelsel en natuurlijk van minimum ketelvermogen en afgiftevermogen van de radiator. Prijs van pomp, sturing, pijpwerk, extra afstandbediening zal toch ook al gauw 1000,- euro bedragen.

Als men toch decentraal een oplossing kiest, kies dan gelijk voor een lucht lucht warmtepomp voor de badkamer.(1500 euro)

Voor de vraagsteller wordt dat echter een dure oplossing.

Ik zou gaan voor het plaatsen van de grotere radiator in de badkamer zoals Alain dat doet en het verwarmen in tijdblokken aanpassen aan de bezettingstijden van de badkamer. De radiator zal iets van 150 Euro kosten.

De thermostaat verplaatsen naar de badkamer en de living voorzien van kamerthermostaatkranen kan problemen geven met het minimum vermogen van de ketel. Tevens lopen de tijden van de badkamer en rest s'avonds niet parallel.

Filip,

Eigenlijk zou u eerst nog moeten kijken naar de waterdebieten van uw verwarmingssysteem. Het kan zo maar zijn, dat de radiator in de badkamer gewoon te weinig water krijgt. Indien u retourkranen heeft op de radiatoren dan zet deze van de badkamer maar eens vol open en knijp die van de living en keuken een klein beetje en beoordeel het resultaat.

René, het tussenseizoen is toch al lang voorbij...

Hier wordt de badkamer verwarmd met een radiator op lage temperatuur waarvan de retour nog een ommetje maakt door de vloer. Goede combinatie denk ik, werkt hier in elk geval perfect.

Patrick,
Wij bewonen een appartement beneden, en onze zoon heeft zijn eigen onafhankelijk appartement op de eerste verdieping. Hij heeft onmiddellijk voor de volledige oplossing gekozen, met een aparte circuit voor badkamer (en zolderkamer). Maar tot nu heeft zijn tweede circuit nog niet gewerkt (hij vindt dat de warmte van zijn douche volstaat). Maar wij zullen nog voor de rest van ons leven de elektriciteit voor de badkamerverwarming kunnen betalen vooraleer zijn tweede circuit afbetaald is.