Passiefhuis vragen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Wij zijn momenteel bezig om een LEW te bouwen (K25). Echter zijn we aan het overwegen om toch voor een passiefhuis te gaan.

We hebben momenteel nog wel enkele vragen en hopen dat iemand ons hierbij kan helpen zodat we de knoop kunnnen doorhakken.

- Bestaan er passiefhuisramen, deuren en schuiframen uit aluminium (geen alu-hout)? Enige goede referenties?

- We zijn niet zo te vinden voor het idée van een pelletkachel, wat zijn haalbare alternatieven voor verwarming en warmwaterproductie?
Gas hebben we liefst ook niet maar wil ik nog overwegen. Aardwarmtepomp -> te duur voor het vermogen dat we nodig hebben, Lucht-water warmtepomp i.c.m. vloerverwarming? compacttoestel? Heeft er hier iemand referenties van bedrijven die heel wat know-how hebben rond dit thema? We zouden wel de slaapkamers en badkamer op de bovenverdieping kunnen verwarmen.

Gelijkvloers: 8 x 18 meter, verdiep: 8x18 meter
Isolatie: 17cm PUR in spouw, 20cm cellulose in dak + 10 cm PUR. 10cm PUR in vloer.

Reacties

Mon Jansegers schreef: “Ik lees in de Protokolband nr.36 van het Passivhaus Institut op blz. 27: tabel over ,,Toxizitat von kohlenmonoxid,, en ,,Wirkungen von Kohlenmonoxid,,”

Daar staat dat 30 ppm de “MAK-Wert (maximale Arbeitsplatz-konzentration bei 8-stündiger Arbeitszeit)” voor koolmonoxide is.

Zoals petervc reeds opmerkte, is een koolmonoxide-concentratie van hoger dan 5 ppm al abnormaal voor een woning.

Dirk Bauwens

Dat is nu het punt. Er zijn anti- BV mensen(bau-biologen)die beweren dat er tijdens de verwarmingsperiode constant 800ppm koolmonoxide te constateren valt in passiefwoningen? Zij willen absoluut geen luchtdichte woning/ geen dampschermen? Is dit werkelijk zo? Op wat baseren zij zich? Is de mechanische ventilatie te zwak? Is daar reeds enig bewijs over te vinden? Zijn dit loze beweringen?

Mon Jansegers schreef: “Er zijn anti- BV mensen(bau-biologen)die beweren dat er tijdens de verwarmingsperiode constant 800ppm koolmonoxide te constateren valt in passiefwoningen…”

Dat moet een fout zijn. Het kan haast niet anders dan over kooldioxide gaan.

In een bewoonde, luchtdichte, kunstmatig geventileerde woning is onder de 800 ppm kooldioxide blijven niet zo eenvoudig.

Dirk Bauwens

Koostofmonoxide of dioxide? Om zeker te zijn zal ik het nog eens opzoeken.

Inderdaad het gaat over kooldioxide!
Je hebt bij de ecologisten 2 meningen:
- 1 groep volledig tegen luchtdichte woningen en alsdusdanig tegen mechanische ventilatie
- 1 groep aanvaard luchtdichte woningen maar alléén met natuurlijke ventilatie

Mon,

".. bij de ecologisten 2 meningen:
- 1 groep volledig tegen luchtdichte woningen en als dusdanig tegen mechanische ventilatie
- 1 groep aanvaardt luchtdichte woningen maar alléén met natuurlijke ventilatie"

Moeten we dat laatste dan verstaan als een luchtdichte woning maar met vensters die open kunnen ?
Want natuurlijke ventilatie is hier een woning met toevoerroosters die nooit helemaal dicht kunnen, + verticale afvoerkanalen die per definitie niet dicht zijn en geen luchtdichte woning kunnen opleveren.

Rik
Rik

Ja Rik, met de vensters ventileren. De tweede groep aanvaardt geen roosters en kanalen.
Mon

Er valt wat te zeggen in het voordeel van natuurlijke ventilatie. Onderhoud stelt al geen problemen. En van ventilatoren ook niet het stroomverbruik, dat een flink stuk doet inleveren op wat de wtw laat inwinnen.
Maar de natuurlijke ventilatie moet goed ontworpen zijn, en met afvoerventilatie bovenaan (niet noodzakelijk via kanalen).

rik,

Wat maakt dan precies natuurlijke ventilatie 'goed'? Bedoel je met "afvoerventilatie bovenaan" ventilatieroosters? Of iets in de zolder?

Mvg

Wat een goed ontworpen natuurlijke ventilatie juist 'goed' maakt is wat elke goed ontworpen ventilatie goed maakt : dat de binnenlucht voldoende wordt ververst voor wie in huis leeft.
"Afvoerventilatie bovenaan" (dat zullen geen roosters zijn)laat binnenlucht via een openzetbare inrichting (in de nok of het dak) evacueren door natuurlijke trek, terwijl meer onderaan de verse lucht lucht binnengelaten wordt.

Rik, bedankt voor het antwoord. Ik heb hieromtrent nog wat meer info opgezocht en kwam oa. terecht bij:

-) "Come back voor natuurlijke ventilatie" (april 2008): http://www.gentle-vent.nl/index.php?page=come-back Met oa. de opmerking "Gentle Vent pleit voor de terugkeer van natuurlijke ventilatie in nieuwbouw. Een energieverspillende ventilatorbox ontbreekt en dat geeft een voordeel van maar liefst 0,213 in de epc- berekening, was de blijde boodschap op de VSK."

-) http://www.coltinfo.be/producten-en-systemen/architecten-service/natuurlijke-ventilatie

-) http://nl.wikipedia.org/wiki/Ventilatie

Tijdens mijn zoektocht kon ik ook lezen dat er ventilatieroosters zijn die zich automatisch aanpassen aan de weersomstandigheden. Wellicht verbruikt dit wat elektriciteit en zijn ze wat duurder dan zonder.

Verder vroeg ik me ook nog af hoe die afvoer"roosters" er uitzien in het dak. Ik heb al heel wat schema's/tekeningen gevonden, maar helaas geen foto's, noch van bovenop het dak, noch van onder het dak. Bij deze een warme oproep .

mTTs,

Kijk misschien ook eens bij Portal.
Die hadden leuke pyramidekoepeltjes voor natuurlijke ventilatie ; eens wat anders dan roosters.

Rik

rik, heb je toevallig ook een website? Een zoektocht op het internet levert niets op.

http://www.portal-glassmetal.com/

Maar die koepeltjes zie ik niet meer staan

http://www.hasl.co.uk/content/view/82/

NACO louvres bestaat allang, en nog steeds

Bedankt. De websites zien er mij wel nogal toegespitst op een industriële schaal. Door het zoeken op "NACO Louvres" kwam ik ook terecht op: http://www.naco.co.uk/catalogues.htm, waar een catalogus staat van "Natural Air Ventilators".

Voor mijn afstudeeropdracht zou ik graag een passiefhuis willen bezoeken. Ik heb al verschillende mensen benaderd maar tot op heden zonder succes. Omdat het voor mijn oprdacht zeer belangrijk is dat ik een passiefhuis bezoek, hoop ik op dit forum iemand te vinden bij wie ik langs zou mogen komen. Voor meer informatie kunt u via onderstaand e-mailadres contact met mij opnemen

k.jansen@rienksengineering.nl

Een van de eisen van een passiefhuis is dat het totale primaire energieverbruik 120 kWh/m2/jaar mag zijn. Op verschillende afbeeldingen (o.a. passiefhuisplatform.be) kom ik diagrammen tegen waarbij de jaarlijkse hoeveelheid primaire energie slechts 40 kWh/m2/jaar bedraagd. Hoe is dit verschil te verklaren? Is de eis van het passiefhuis niet scherp genoeg, zie ik iets over het hoofd, of zitten alle passieve huizen ruim onder deze norm?

Voor de diagram:
http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=-welkom&lng=nl&doc=passiefhuis

Voor de verwarming van ons passiefhuis (in opbouw) zie ik, naast de mogelijkheden die frequent terugkomen, nog een oplossing: centrale verwarming op elektriciteit.

http://www.gretel.fr/Mini.htm
http://www.geminox.fr/produits/cata/pdt.asp?f=GWR&p=ZGRC1.0406&c=5&g=4#1

Deze zijn te vinden voor ongeveer €1500.

De bedoeling is om muurverwarmingselementen te installeren (fermacell met ingefreesde leidingen). Muurverwarming => lage temperatuur.

Met de (latere) installatie van zonnepanelen lijkt me dit een goed idee.

Wat denken jullie hiervan?

Kasper,

Jaarlijkse hoeveelheid primaire energie 40 kWh/m2/jaar is voor ruimteverwarming en de daarbij nodige hulpenergie (circulator, electronica ....) en volgens sommmige bronnen ook nog meer (bvb warm water).

120 kWh/m2/jaar is primaire energie voor alles, inclusief huishoudtoestellen en verlichting

Hoi Rik,

Weet je dit zeker? Ik heb de laatste dagen veel op het internet gekeken en vond op de volgende site:

http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house

dat 40 kWh/m2 het totale energieverbruik van de woning is en 120 kWh/m2 de hoeveelheid primaire energie is. En volgens deze site is de definitie van primaire energie hetvolgende: Energiegrondstoffen in hun natuurlijke vorm vóór enige technische omzetting. Dat zijn bijvoorbeeld steenkool, bruinkool, aardolie, aardgas, uranium, water, zonnestraling.

Dit zou dus inhouden dat de woning maximaal 40 kWh/m2 mag verbruiken?

Kasper,

Dat is wel zeker ja ; alleen is niet duidelijk of in die 40 kWh/m² vloer behalve
het primaire energieverbruik voor verwarming (incl. hulpenergie) ook dat voor
warm tapwater zit. PHP is daar helaas zelf niet duideljk in.

Rik

Wederom een vraag over het passiefhuis, ditmaal over het energieverbruik.

De passiefhuiseis laat zien dat een woning maximaal 15 kWh/jaar aan energie voor de verwarming mag verbruiken. Stel ik heb een warmtevraag van 500 kWh/jaar voor mijn woning en ik wil dit mbv een warmtepomp (rendement 150%) verkrijgen, wat is dan mijn energievraag. Is dit de 500 kwh/jaar aan elektricteit die de warmtepomp verbruikt of is dit de 150 * 150% = 750 kWh die de warmtepomp levert?

Kasper,

"De passiefhuiseis laat zien dat een woning maximaal 15 kWh/jaar aan energie voor de verwarming mag verbruiken."

Nogmaals, dat is niet correct; Het gaat niet over jaarlijks verbruik maar over jaarlijkse netto energiebehoefte/m²vloer voor verwarming , of anders gezegd netto warmtevraag/m²vloer.

Rik

Kijk mensen, hier is het passiefhuis weer eens anders geferormuleerd, in de wet van 7 APRIL 2007 tot invoering van een belastingvermindering voor passiefhuizen (1)

<< Onder passiefhuis wordt verstaan een woning die is gelegen in een Lidstaat van de Europese Economische Ruimte en die aan de volgende voorwaarden voldoet :
1° de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet beperkt blijven tot 15 kWh/m²geklimatiseerde vloeroppervlakte;
2° bij een luchtdichtheidsproef (overeenkomstig de norm NBN EN 13829) met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal is het luchtverlies niet groter dan 60 % van het volume van de woning per uur (n50 niet groter dan 0,6/uur). >>

Gezien ? : "de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling"

Rik

Bij het herlezen van de Duitse normen van Passivhuizen en bovenstaande teksten verwondert het mij toch dat men 120 kWh/m² toelaat als maximum primair energieverbruik. Om werkelijk spaarzaam te zijn moet men dan toch wel zeer klein bouwen.

 

Wij hebben een huis met twee appartementen, totaal ongeveer 350 m² verwarmd (zonder zolder en garage in beschermd volume). Gezamenlijk hebben we in een jaar verbruikt:

 

Verwarming + sanitair water langs condensatieketel: 2.200 m3 gas = 22.000 kWh primair

Elektriciteitsverbruik: 6.700 kWh x 2,5 = 16.750 kWh primair

Totaal: 38.750 kWh primair.

Dit geeft 110,7 kWh per m². Dit huis beantwoordt dus aan een van de drie criteria van passiefhuis!!!

 

N.B.Het gaat hier wel over verbruik en niet warmtebehoefte, al zit er praktisch geen afwijking tussen beiden.