opvullen spouw met vermiculite korrels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring met het opvullen van spouwmuur met geexfolieerde vermiculite. Het is een mineral wat de eigenschappen heeft vocht op te kunnen nemen en is onbrandbaar. Het zou ook isolerende eigenschappen hebben.
Zou deze voldoende isolerende werking hebben om een spouw van 3-4 cm op te vullen? (onze spouw is namelijk niet groter dan 4 cm).

Reacties

Opvullen van spouwmuur met iets dat de eigenschap heeft vocht op te kunnen nemen ?
Zou ik nooit doen.
Dat is vragen om problemen.

@ rik

Wat dan met isofloc als dakisolatie? Dit heeft toch ook een vochtregulerende werking (neemt vocht op en geeft het terug af).

Zou vermiculiet enkel een probleem vormen als er sprake is van echt vochtige muren, bv door opstijgend vocht?

Piet

Had het niet over dakisolatie maar over spouwisolatie.
Daar speelt de doorslag (voor regenvocht) van het buitenspouwblad een rol, en vandaar naar het binnenspouwblad. Heb het niet eens over opstijgend vocht.

Kijk eens op onderstaande link als dit waar is zou ik het absoluut niet willen gebruiken.
MVG Luc

http://www.translab.be/vermiculiet_aanwezigheid_asbest.htm

Denk dat beste isolator in spouwen nog altijd het inspuiten
van PU is, let wel dat je een ventilatiesysteem monteert,
want muur kan niet meer ademen naar buiten

Een muur ademt niet, man. Ze heeft geen longen.

Luc,

ik kaartte dat asbest probleem aan bij ABEA, en kreeg daarover volgnd antwoord:

"Geachte,

Volgens het WTCB (wetenshappelijk en Technisch Centrum voor het bouwbedrijf), bevat vermiculiet, (afkomstig van rots) geen asbest.
Vroeger bestonden er inderdaad panelen in vermiculiet die asbest bevatten, maar deze zijn ondertussen verboden, wij hebben het over vermiculiet korrels ...

In ieder geval danken wij voor uw critische opmerkingen.

Met vriendelijke groeten
Sophie Holemans

INFO-

rénovation-patrimoine-énergie
renovatie-patrimonium-energie
___________________________________________

Centre Urbain/Stadswinkel asbl-vzw

ABEA (Agence Bruxelloise de l’Energie – Brussels Energie Agentschap)

___________________________________________

Permanen(-ce) (-tie):

Halles Saint-Géry - Sint Gorikshallen

Place St.-Géry - St. Goriksplein 1

Be-1000 Bruxelles - Brussel

Tel: +32/(0)2/219.40.60

fax: +32/(0)2/219.35.91

E-mail: info@curbain.be

URL: www.curbain.be

Niet aan beginnen, of je wil vocht en schimmelvorming in huis halen, maar dat zal wel niet de bedoeling zijn, alleen gebruiken in droge ruimtes waar géén vocht bij kan komen.
Het heeft de eigenschap om vocht tot zich te nemen en vast te houden, en dat willen we nu net niet hebben in een geisoleerde spouwmuur.

Willem,
In een andere topic zag ik dat je thermoparels hebt ingespoten in de spouw.

Deze kunnen toch ook vocht opnemen en vasthouden?
Onze spouw is maar 3-4 cm, is het dan wel zinvol om deze op te vullen?
Het lijkt me onhandig als ooit een kozijn vernieuwd moet worden of een gat in de muur boort, dan vallen al die thermoparels eruit, of zie ik dit verkeert?

Als iemand mij kan garanderen dat er geen vochtproblemen ontstaan met het inspuiten van de spouw (bij grote voorkeur een ecologisch middel) dan teken ik ervoor.

Vermiculite neemt vocht op en is dus niet geschikt voor zuiver in de spouw te blazen. Dit is vragen achter vochtproblemen.

Die vermiculite staat in contct met de gevel en binnenmuur. Vermits het vocht kan opnemen zal er zeker vochtdoorslag zijn naar de binnenmuur. Bij stevige slagregen is uw gevelsteen immers kletsnat vanbinnen (vandaar de spouw).

Isofloc neemt ook vocht op, het is ook vochtbuffernd.

Maar men blaast dat toch ook nooit zuiver in de spouw of tot tegen de pannen van een dak.

Maar het staat nooit in contact met de buitengevel. Het blijft altijd droog. Het zit in een contructie met een waterdichte dampopen jas. Ademende waterdichte onderdakfolie of platen.

Mocht je die vermiculite op dezelfde manier toepassen als isofloc zou het mss wel gaan.

Henri,

Thermoparels (het zg. piepschuim, maar dan vernieuwd) zijn 100% water-afstotend, denk bv. aan vlotters in de stortbak van de wc , in de wegenbouw voor bruggen/viaducten, drijvers, stootkussens voor de pleziervaart etc.
Juist voor een smalle spouw zijn deze geschikt, daar zij makkelijk hun 'weg' kunnen in de smalle opening, waar glas en steenwol vlokken het laten afweten. de korrels zijn +/- 3mm groot en hebben brandklasse 1, te herkennen aan de mee gemengde blauwe korrel (10%). Er wordt een latex-bindmiddel mee geblazen die voor de hechtig van de korrel zorgd, en na droging ontstaat er een hechte plaat. Door dat de korrel een punt-aanraking hebben blijft het toch een soort filter wat evt. vocht makkelijk kan afvloeien. Mijn huis is droger geworden, zodat ik vocht moet inbrengen

Henri, die thermoparels zijn verlijmd. Bij mij hebben ze die ook ingespoten en een jaar later heeft men in één van de muren een gat geboord van 120 mm , er kwam een mooie schijf 'piepschuim' uit en er liep uiteraard niets uit de spouw.

Thermoparels nemen geen vocht op, dit is EPS wat bv. ook gebruikt wordt voor de vlotter in de WC waterbak. Na 20 jaar blijft die vlotter nog steeds drijven...

De isolatiefactor van thermoparels is bij mijn weten ook veel hoger dan van vermiculite...