Meer schadeclaims tegen systeem D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor diegenen die nog steeds geloven wat de NL D-fabrikanten hun vertellen, namelijk dat Vathorst een uniek geval is, NIET DUS :

BRUSSEL 13/12 (BELGA) = In Nederland willen bewoners van woningen met een zogenoemde balansventilatie schadevergoeding voor hun
gezondheidsklachten die ze aan het systeem wijten. Dat meldt De Volkskrant zaterdag.
In energiezuinige woningen met balansventilatie wordt lucht in en uit
de woning geblazen en gezogen. Bewoners klagen over hoofdpijn en
benauwdheid.
In navolging van bewoners uit de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst
hebben ook bewoners van de Side by Side-torens uit Almere en van een
wooncomplex in Groningen zich voor een procedure bij advocaat Martin de
Witte gemeld.De Witte heeft in Amersfoort via de rechter al een onafhankelijk
onderzoek afgedwongen. Een deskundige gaat nu vaststellen of de huizen
gebreken hebben, waarna De Witte zal bepalen wie hij voor de geleden
gezondheidsschade aansprakelijk kan stellen. Volgens De Witte trekt de
gemeente een mist op, omdat ze te nauw met de projectontwikkelaars
samenwerkt, waardoor het moeilijk is voorschriften over frisse lucht in
huis te handhaven. Amersfoort ontkent dit.
In Almere hebben bewoners van de appartementen in de Side by
Side-torens gelijksoortige gezondheidsklachten.
Dat er een verband bestaat tussen balansventilatie en de
gezondheidsklachten in Vathorst, bevestigde de Gemeentelijke
Gezondheidsdienst (GGD) vorig jaar al na een onderzoek. Maar de oorzaak
van de klachten is nog steeds niet duidelijk. De GGD zoekt verder.
In een aantal woningen zijn de systemen inmiddels aangepast, maar
desondanks zijn er in Vathorst nog steeds bewoners met
gezondheidsklachten.

En dan nòg zeggen dat er geen probleem is....
Waar rook is, is vuur !

Reacties

Bwa, het zijn toch weer gebouwen van projectontwikkelaars...
De fout ligt dus niet bij het systeem op zich maar bij de gierigheid van de ontwikkelaars die het goedkoopste van het goedkoopste plaatsen. De plaatsing is niet volgens de regels van de kunst en de benodigde debieten worden dus niet gehaald...

Kan je ook gaan klagen dat je te veel stookkosten hebt omdat de isolatie niet voldoende is... Als je een huis koopt van een projectontwikkelaar weet je dat er op alle mogelijke zaken bespaard is... Bij isolatie zal je het niet snel merken als er een paar cm minder in zit, maar als het ventilatiesysteem het niet doet wordt dit natuurlijk snel duidelijk....

"Gezondheidsdienst (GGD) vorig jaar al na een onderzoek. Maar de oorzaak
van de klachten is nog steeds niet duidelijk. De GGD zoekt verder."

Het rapport van de GGD was toch zo klaar als een klontje?
Of zou de oorzaak toch in het ontwerp en de uitvoering zitten?
Als dat zo is dat de ballansventilatie zelf de oorzaak is dan kunnen ze zowat elk ziekenhuis en kantoorgebouw gaan verbouwen. Die ademen door het zelfde "rietje".

Ik zou niet weten wat er met systeem D verkeerd kan lopen als de regels van de kunst gevolgd worden... Echt niet...

Lijkt me hier een mooi staaltje anti-reclame...

tadream wordt waarschijnlijk gesponsord om antireclame te maken.
er zijn tienduizenden systemen in duitsland, zwitserland en oostenrijk, met bijzonder weinig klachten. maar de systemen daar kosten merkelijk meer dan de lowbudget toestanden bij onze noorderburen.
lage snelheden, goede dimensionering, gepaste installatiematerialen, geluidsdempers en filtering, en je wil niet meer zonder.

hans d

waarschijnlijk heb je gelijk hans

tadream doet hetzelfde op bouwinfo forum
die heeft daar alleen posts over ventilatie.
Heb een vermoeden dat hij een type C instalateur is
Als je zijn posts daar leest weet je wat zijn voorkeur is.

Die situatie in Nederland doet een beetje denken aan het zogenaamde 'sick building'-syndroom. Gelijkaardige klachten, maar nooit een duidelijke oorzaak te vinden. Meestal wordt de airco als schuldige aangewezen.

Als ik ergens hoofdpijn krijg, dan is het in zogezegde moderne appartementen van enkele jaren geleden waar er zero ventilatie is, of in huizen waar de lucht gedurende de koude dagen veel te droog is omdat teveel koude leklucht binnendringt waarvan de vochtigheidsgraad tijdens de opwarming tezeer zakt.
Wij wonen nu bijna een jaar in een huis met ventilatiesysteem D + warmteterugwinning. De ventilatoren draaien aan 40% van het nominaal normdebiet. Nooit zo comfortabel gewoond! In de slaapkamer, (waar de vloerverwarming nooit werkt), heerst er een constante temperatuur van 18°. Wil men nog meer de indruk krijgen van goede ventilatie, kan men altijd een klapraam openen. Er gebeurt een uitwisseling van frisse buitenlucht die langs de onderkant binnenkomt, en warme binnenlucht die langs bovenkant ontsnapt. Verder heeft deze uitwisseling niet de minste invloed op de werking van de ventilatie. De kamertemperatuur zakt dan een weinig, maar tijdens de zomer of de tussenseizoenen speelt het rendement van de wtw toch een kleinere rol, en maken enkele procenten weinig verschil. Een ander fabeltje is dat men in de zomer geen deur of venster zou mogen openen. De ventilatoren blijven hun debiet malen en alle circuits zijn automatisch in evenwicht.
Het onderhoud moet natuurlijk op peil blijven. We zullen nog moeten ondervinden of de buizen vervuild geraken wanneer de ventilatie nooit wordt afgezet. De filters dienen toch tot iets.
In plaats van bij het systeem A, en vooral bij het systeem C, in een gemiddelde woning 600 m³ gas per jaar te verspillen als men de normen wil volgen, loont deze investering, daar waar ze kan worden toegepast, 100% de moeite.
Nog iets: EPB en alle soorten experten benadrukken het groot belang van de luchtdichtheid van de kanalisaties. Maar voor zover deze buizen in het beschermd volume liggen, hebben ondichtheden weinig invloed op de thermische balans. Men zou wat warmte kunnen transporteren naar een geïsoleerde maar niet verwarmde zolder. Het enige gevolg zou kunnen zijn dat de ventilatoren iets minder nettodebiet op de juiste plaats afleveren.

"Als ik ergens hoofdpijn krijg, dan is het in zogezegde moderne appartementen van enkele jaren geleden waar er zero ventilatie is, of in huizen waar de lucht gedurende de koude dagen veel te droog is omdat teveel koude leklucht binnendringt waarvan de vochtigheidsgraad tijdens de opwarming tezeer zakt."

In een gewoon goed geventileerd huis is het in de winter ook droog. Elk kubje koude winterlucht zal een verlaging geven in een verwarmde ruimte.
Daar doet een wtw unit weinig aan.

Chathanky,
Mijn uitgebreid antwoord is niet verzonden. In het kort: de vochtigheidsgraad in de living is nog niet beneden 55% geweest. Ofwel is er nog teveel bouwvocht aanwezig na één jaar verwarmen. Ofwel kan de balansventilatie veel leklucht buiten houden, zodat er slechts 40% van het normdebiet + klein lekverlies moeten worden opgewarmd. Ik verklaar mij nader: de overtollige lucht die in de living uitmondt en niet langs de keuken verdwijnt moet onder de spleet van de haldeur doorgeduwd worden, zodat er een lichte overdruk in de living en in de slaapkamer ontstaat, voldoende om de leklucht buiten te houden. Omgekeerd is het bij koud weer in de hal en badkamer respectievelijk 2° en 1° kouder, omdat daar wel leklucht wordt aangezogen.

"klein lekverlies moeten worden opgewarmd."

Het "grote" lekverlies moet ook worden opgewarmd, dit doet de wtw unit voor je en de rel. vochtigheid daalt ook en die lucht komt "droog" je living in tijdens de wintermaanden.

Heel simpel of er nu 300m3 lucht van buiten via spleten en gaten binnen komt of aangezogen wordt door je wtw unit, die lucht is net zo droog als het is opgewarmd.
Het enige verschil is dat het ook op de gewenste plek komt.

Na 1 jaar moet het overtollige bouwvocht wel uit je constructie verdwenen zijn.

Leklucht naar buiten houden?

Als je bv 150 m3 lucht inblaast en er verdwijnt 50 m3 door de overdruk naar buiten houd je 100m3 over.
Aan de andere kant zuig je 150 m3 af. In een ideale situatie zou je systeem perfect in ballans zijn maar als je 50 m3 in de aanvoer verliest en je zuigt netjes 150M3 af dan zal die 50m3 te kort van buiten komen.
Je lekverlies blijft 50m3.

Chathanky,
Bij een normaal weer (dus geen stormachtige wind) zijn de drukverschillen op de gevels eerder klein. En als ik spreek van overdruk in de living is dat ook een zeer kleine, die geen lucht naar buiten blaast, maar wel de buitenlucht buiten houdt. Natuurlijk hebt ge gelijk, maar de hoeveelheden leklucht zijn waarschijnlijk zeer klein. In de hal heb ik geprobeerd een thermische balans op te stellen van de luchtstromingen. Ik vind een aangezogen debiet dat een stuk kleiner is dan 10 m³ per uur. Dat is toch nog iets anders dan wat de EPB-berekening ons wil doen geloven.

De ventilatiedebieten die worden toe gepast lijken voldoende maar ik twijfel daar sterk aan.
Als je de kleinste wtw kiest die voldoet voor ned. begrippen. (225m3/h)

Je blaast 112,5 m3 in en zuigt dit ook af.
Netto haal je 112,5 m3 lucht binnen.
Hiermee moet je je huis op een acceptabel niveau houden.
Daarbij zit je met vaak 3 standen en de minste is zonder mij af te schieten op 30% van het maximaal debiet.

Je houd nu 33,75 m3/h over. met deze lucht moet je een gemiddeld gezin van 4,7 personen onderhouden.
7,2 m3 afgerond.
Zelfs dit hu je niet over want de slaapkamers zijn afgezonderd van de living. Als de slaapkamers op de bovenverdieping zitten en ook de badkamer blijft van die 7,2 m3 voor een gemiddeld gezin nog maar ... m3/h per persoon over.
En dan moet het ventilatierendement 100% zijn. Een wereldwonder als je dit haalt.
Zijn de roosters niet optimaal geplaatst dan zuig je inderdaad door een rietje.

Die stand 1 en 2 zou mijn inziens verboden moeten worden.
Onderzoek naar het netto rendement per vetrek zou een grondig onderzoekje niet misplaatst zijn.
Vroeger (hihi oude ...) kon men nog vetrouwen op een gegarandeert lekverlies die het tekort compenseerde maar als je werkelijk luchtdicht bouwt behoort dit tot het verleden.

Chathanky,
Wij zijn nog met twee en wonen in een appartement onder onze zoon die boven woont. Wij hebben twee wtw-installaties. De mijne is maximaal geregeld op 225 m³/h, de laagste stand bedraagt 90 m³/h, zowel aan aanzuigzijde als aan afzuigzijde. Deze laagste stand hadden we bedoeld voor bij afwezigheid. Welnu, behalve bij het douchen zijn we blijven in de laagste stand ventileren, en we voelen ons daar zéér goed bij. En de luchtvochtigheid is nog steeds ideaal.

Over drukverschil gesproken, Ik heb er nooit aan gerekend maar goed.

Stel dat je woning 20 graden is, het is buiten 0 graden.
Warme lucht stijgt omdat het lichter is.
In een hete luchtballon heb je het principe dat er door de warme lucht je een behoorlijk gewicht mee kunt optillen. Dit doordat de lucht behoorlijk tegen de wand drukt.
In een huis is het een suk kleiner maar stel dat je een gaatje prikt in die ballon, de lucht ontsnapt.
Daar is geen zuchtje wind voor nodig.

Hoeveel effect heeft dat in een woonhuis met een geringe luchtlek? 100% luchtdicht bouwen is mijn inziens een illusie. Hoeveel effect heeft dit op het lekdebiet?

Wie het weet mag het zeggen.

Met deze gegevens Pierre Weet je niet wat je lekdebiet is.
Je kunt de roosters netjes op debiet instellen op het gewenste/vereiste debiet maar je weet dan nog niet wat je verliest of wat er aan lekdebiet bij komt aan ongecontroleerde ventilatie.

En als je geen problemen hebt is dat heel mooi.

Bij verluchting van veranda's tijdens de zomer wordt daarop gespeculeerd om de warme lucht langs boven te laten ontsnappen. Voor een schouw wordt zo ook de natuurlijke trek berekend, naargelang de schouwtemperatuur. Voor ventilatiesysteem A hebt ge deze natuurlijke trek in een schouw nodig. Maar in een woning op zich is dat eerder een theoretische beschouwing, temeer daar in ons geval de bovenste verdieping door een min of meer hermetische deur is afgesloten. Slaapkamerdeuren boven zijn gewoonlijk toch ook wel gesloten.

Ik ken spijtig genoeg het lekdebiet niet, maar ik denk toch dat het veel kleiner is dan dikwijls gedacht. Waarom? In de living variëert de kamertemperatuur tussen 19,5° om 18 uur en 18° 's morgens. In de niet-verwarmde slaapkamet blijft de temperatuur stabiel rond 18°. Dan kan men zich toch niet indenken dat het rendement van de wtw voor een groot deel verstoord zou worden door de lekdebieten. Dit is een kwestie van thermische balans.

Pierre,

"Ik vind een aangezogen debiet dat een stuk kleiner is dan 10 m³ per uur. Dat is toch nog iets anders dan wat de EPB-berekening ons wil doen geloven."

Natuurlijk, je zal altijd veel minder vinden dan wat de EPB-berekening ons wil doen geloven.
Want die rekent puur hypothetisch, zowel voor infiltratie (tenzij er een blowerdoor-testuitslag is) als voor bewuste ventilatie. En het toppunt is dat beide debieten worden samengeteld, terwijl dit in elk ander geval dan sys D (met of zonder WTW) volledig verkeerd is.
Om (o.a.) die reden zijn de resultaten voor de warmtevraag, de winstenbenutting en de netto-energiebehoefte voor verwarming steevast verkeerd, en geraken LEW en PassiefHuis evengoed als andere woningen of appartementen maar aan een E-peil dat stukken slechter is dan in werkelijkheid het geval moet zijn.

Rik

van bloweet "