TL lampen maar label "B"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gisteren was ik TL en spaarlampen aan het vergelijken in een dhz zaak.
Ofschoon TL buizen een (lichtjes) hogere lichtopbrengst in lumen/watt hebben, krijgen deze een energielabel "B" mee, terwijl de spaarlampen een energielabel "A" mee krijgen.
Hoe is dat te verklaren?

Reacties

Hogere lichtopbrengst en lagere energielabel krijgen dat lijkt niet normaal,maar ik weet wel dat de nieuwe generatie t5 tl lampen een hogere lichtopbrengst hebben dan de oude t8 versie.
Op het bedrijf bij ons gebruiken we de t8 versie alleen als ge een elektroniche ballast hebt en wat staat er op de doos ja een A label terwijl op de andere t8 versies voor de oude amaturen met starters een B label staat.
MVG Luc

Een vreemde zaak.
Een spaarlamp is in feite het zelfde als een TL buis.
n.b. De TL buis heeft in ieder geval het voordeel dat aan het levenseinde ervan niet nodeloos de rest weggegooid wordt zoals bij de meeste spaarlampen.
En de spaarlampen waar de starter/regelaar en de lamp wel los zijn is de lamp dusdanig duur dat de aankoop niet echt wordt bevorderd.

Na het lange wachten op een eventuele doorbraak van Led-verlichting met hoge lichtopbrengst heb ik uiteindelijk in de keuken gekozen voor de spaarlamp met aparte starter/regelaar (type lichtarmatuur massive energy-saver); dit soort spaarlamp gaf volgens mijn berekening het meest aantal lumen (lichtsterkte) per watt.

Er zijn ook spaarlampen met een label B. Dit zijn vaak de warmere kleuren.
De TL lamp kan een hoge licht opbrengst hebben maar dit hoeft niet.
De koude kille kleuren zullen het probleemloos halen. Daarnaast welk type TL lamp had je gezien?
Ook het type vsa kan verschillen. een electronisch HF vsa vebruikt minder dan de oude gewikkelde vsa.

Het ging wel degelijk om "cool white" (lichttemperaturen van ruim 4000 K als ik me niet vergis). Het waren wel goedkope exemplaren van 3 € of zo. Maar als ik de lichtopbrengst (in lumen) van een spaarlamp en een TL buis van elk 18 W bekeek, gaf de TL lamp ("B") een lichtjes hogere opbrengst dan de spaarlamp ("A").

Wat voorschakelapparaat betreft - misschien wordt dat nog ingecalculeerd bij dat energielabel (de klassieke ballast is mogelijk wat minder efficient dan de hoogfrequente elektronische voorschakelapparaten).

Kan je die goedkope buizen dan enkel in een klassiek voorschakelapparaat steken? (of anders gezegd: vragen die elektronische versies een duurder type TL?).

In eerste instantie zou ik ja zeggen maar niet op zeker.
Vroeger kon je met zelfbouwpakketjes ook een electronisch vsa bouwen.

Voor de rest weet ik niet wat jij gezien hebt Jan. Algemene gegevens over de lichtstroom lopen uit een.
Verder zit er in de huidige metingen van de lichtstroom ook wel wat haken en ogen. De metingen gelden niet voor het gehele lichtspectrum naar wat ik begrepen heb.
Ook is de lichtspreiding een van de soort lamp zo`n haak.
Leds verspreiden het licht over een klein oppervlak en een meting kan dan afwijken.
Denk aan lazerlicht, die is zeer fel bij gering vermogen maar de spreiding is bijna 0.

Men is bezig met nieuwe meetmethodes voor het bepalen van de lichtopbrengsten van diverse soorten verlichting, dat weet ik wel. De huidige methode voldoet in bepaalde gevallen niet meer.

Hallo,

bij de spaarlamp is het verlies in de (elektronische) ballast mee in rekening gebracht bij het verbruik. Daardoor zal het verbruik per lumen iets hoger liggen dan bij een lamp zonder geïntegreerde (elektronische) ballast. Of is het aantal lumen per Watt hoger als men enkel die energie meet die bij de lamp zelf toekomt.

Ik was onlangs ook lampen aan het vergelijken en wat mij opviel was dat spaarlampen systematisch label B krijgen en de ledverlichting label A. Gloeilampen hebben F ofzo.
Ik denk gewoon dat de spaarlampen een categorietje gezakt zijn ten voordele van ledverlichting.

Vreemd,

Bij topten krijgen alle spaarlampen nog een A-label

http://www.topten.be/index.php?page=lamp_peer

Terwijl ik gisteren zelf nog vastgesteld heb dat de peervormige lampen bijna allemaal B op het etiket hebben.

Dirk

Isabelle,

waarschijnlijk heb je gekeken naar "verpakte" lampen. Ik bedoel daarmee lampen in de vorm van peertjes, ballonvormig,... met een matterend effect waar je de buis van de lamp niet meer in ziet. Die hebben een lager lichtrendement.

mvg,
Jurgen