Isoleren buitenkant huis uit 1931

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een HOB-huis uit 1931 dat bijna nergens is geïsoleerd (enkel glas, enkel muur,...). Eigenlijk zouden we graag een stukje bouwgrond vinden en bouwen, maar gezien we ondertussen bijna drie jaar in dat huis wonen blijkt dat toch niet voor onmiddellijk te zijn. Vandaar overwegen we om díe zaken aan te pakken die ons ieder jaar geld kosten, wat dus vooral neerkomt op het vermijden van overbodige verwarming en dus het aanbrengen van isolatie.

Ik zou me graag zo goed als mogelijk willen informeren, vandaar zou ik onze situatie zo goed als mogelijk willen schetsen in de hoop dat jullie eventuele suggesties/opmerkingen/... kunnen doen.

Het gaat om een halfopenbebouwing (HOB) waarvan de achterkant op het zuidwesten gericht is, met
-) gelijkvloers, eerste verdieping, zolder
-) een voorgevel (VG)
-) een zijgevel met de buur, t.e.m. de eerste verdieping, dus de zoldermuur staat vrij (ZB)
-) een zijgevel aan een oprit (ZO) wat niet onze eigendom is, maar waar wij volgens de notariële akte wel gebruik mogen van maken om aan onze garage te kunnen
-) een typische Vlaamse "ouderwetse" achterbouw in L-vorm (AB)
-) een zadeldak (ZD)
-) de garage staat volledig los van het huis op het einde van de tuin.

In wat volgt ga ik ze zo goed als mogelijk omschrijven.

Reacties

ZO
====
Deze gevel is gemetst in kop-strek wat er dus sterk op lijkt dat deze zowel binnen- als buitenmuur is (dus enkel steen, geen spouw). Het metselwerk is dus gelijkaardig aan wat je hier kan zien: http://www.lacour.nl/home/images/1-54.jpg

Mocht de oprit onze eigendom zijn lijkt het mij "relatief" gemakkelijk om tegen die muur isolatie te plaatsen, een spouw te laten en een nieuwe buitenmuur te metsen.

Helaas, dit is niet zo, waardoor ik zou moeten informeren bij die eigenaar of ik een stuk van die oprit kan overkopen. Ik weet echter niet of ganse de notariële akte moet herschreven worden, wat mij dan weer duur lijkt. Iemand met toevallig meer informatie?

Het zal niet goedkoop zijn mTTs. Daar mag je u aan verwachten.

Kaderment aan de buitenkant, isolatie, dampopen waterscherm of houtvezeplaat, daarop stoflatten met platen, sidings..of andere afwerking. En daarnaast moet je ook nog eens de dagkanten van uw ramen en deuren proper uitwerken.

Isolatie op zich is niet zo duur, het is zelfs het goedkoopste van het hele werk.

Er wordt dikwijls eens gezegd dat isolatie snel teruggewonnen is. De isolatie we ja,...maar met isolatie alléén ben je nu eenmaal niet veel.

Bij een nieuwbouw is het nu eenmaal veel gemakkelijker om te vertreken vanaf nul en zal isolatie idd wel opbrengen.

Hoe dan ook, ik zou het toch doen! Met isoleren zal je veel meer besparen dan bv zonnepanelen op je dak leggen.

bertvdg

Bedankt voor de reactie. Mocht ik isolatie vinden die gemakkelijk door een "amateur" is aan te brengen zou dat wel goed zijn. Zo zou ik wel een tweetal vrijwilligers vinden om me te helpen (of om een professional te helpen?). Het probleem is natuurlijk de tijd vinden om het vlug af te werken (zodat de aangebrachte isolatie geen week in de regen moet). De gevelafwerking lijkt me iets dat echt door profs moeten worden gedaan.

In een andere draad [1] heeft bart het over "2x 7cm mupan facade en daarop een celit4d plaat". Die Mupan façade (http://www.isover.be/mupan_fa%C3%A7ade.html) is misschien wel een goed isolatiemateriaal, daar deze blijkbaar gedurende lange tijd aan weer en wind kan worden blootgesteld. Onze muur is wel zo vlak niet als de link bij [1], dus is een "zachter" isolatiemateriaal bij ons misschien meer aangewezen.

[1] http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1229538177&replies=0

Die mupan is idd een geschikt isolatie materiaal. Rockwool heeft er ook zoiets. Het minerale vlies zorgt voor zijn weersbestendigheid.

Eigenlijk is dat zelfs niet nodig aangezien er een Celitplaat voor komt. De Celit zorgt voor uw waterwering en winddichting.

Je zou eigenlijk evengoed de easypan kunnen gebruiken, is bijna 3 Euro de m² goedkoper voor een plaat van 7 cm. Deze plaat heeft geen zo'n zwart vlies.

De meeste isolatie kan wel een tijd naakt blijven. Het zal ook wel geen maand aan weer en wind blood blijven hangen zeker? In het slechtste geval kan je er nog plastiek over hangen om de nacht door te komen. (al een paar keer gedaan)

Wat betreft de gevel afwerking.

Er zijn al sidings op de markt die zich gemakkelijk laten verwerken. Je kan ook hout nemen of een soort cementvezelplaat. Lukt wel best maar je moet je verstand wat gebruiken.

Maar voor bv sidings mag je gemakkelijk 55 Euro m² rekenen aan materiaal als je het zelf doet. Laat staan laten doen.

Dan moet je nog je regelwerk tellen en de celit plaat.

Dus in vergelijking met de prijs van de bv 2x7cm isolatie (totaal 17 euro/m²). Is isoleren plots toch kostelijk.

Maar laat je er niet van afschrikken, uw buitenmuur krijgt er ineens ook wel een nieuw uitzicht door.

Isoleren dus zeker doen!

En dan zit de kostprijs voor de nieuwe ramen en voordeur er nog niet bij... Maar zoals je zegt: het huis krijgt er een nieuw/beter uitzicht door (waardoor we ook meer zouden kunnen vragen als we het ooit terug zouden verkopen).

Als een celitplaat ervoor komt, kan ik misschien ook een of andere wol gebruiken als isolatie. Dit _lijkt_ me immers goedkoper dan die mupan façade. Als er wordt afgewerkt met zo'n celitplaat, is er dan een spouw nodig? Zo had ik bv. gedacht om op die celitplaat gevelstrips/streenstrips te laten lijmen. Of riskeer ik dan grote vochtproblemen?
De afwerking rond ramen lijkt me ook niet zo heel gemakkelijk met steenstrips. Ik kan natuurlijk ook altijd voor de voorgevel een volle steen gebruiken (we hebben een voortuintje) en de zijgevel met steenstrips.

Voor het veranderen van een gevel is ook een architect vereist dacht ik?

En misschien een bouwvergunning?? Weet het niet zeker, maar
bv verplicht als je aanpassingen doet aan steunmuren aan de
buitenkant doet. Ik denk het wel als je het zicht aanpast.

Hoe ga je trouwens de onderkant van de muur (bij de grond)
aanpakken?

Op Celitplaat zou je kunnen gevelstrips lijmen maar dan vraag ik me wel af hoe dampopen de gevel nog is. Crepi zou wel kunnen maar is moeilijk zelf te doen.

Als je werkt met platen, sidings, houten gevelbekleding...moet je een spouw laten. Dat kan door eerst vertikaal stoflatten van 2cm te nagelen. Daarop kan dan de afwerking aanbrengen. Ik heb al een paar keer een gevel gedaan met Twinson maar er zijn zeker ook nog andere alternatieven.

Wat betreft de bouwvergunning zoals Lambert terecht opmerkt zou ik mij eens informeren bij stedebouw. Een uitzicht veranderen van de gevel kan hier moeten gebeuren via een bouwvergunning. Je komt immers ook al weer een kleine 20 cm vooruit.

De onderkant bij de grond zou ik als volgt aanpakken.

Houten roostering op bv 25 cm van de grond stoppen en daar drukvaste isolatie zetten/kleven. Daartegen kan je een cementvezelplaat of blauwe steen aanbrengen. Zal op termijn beter zijn tegen vocht dit omhoog spat tegen de gevel. De houten roostering zal zo ook geen vocht kunnen opzuigen en de isolatie zal niet nat kunnen worden.

Nog een tip
goedkope gevelbekleding = platowood 2 de keus
Vind je soms in nederland.
kost maar de helft van wat je hier in Belgie betaald voor platowood.
Dan heb je het +/- voor 20-25 euro de M2

Bedankt voor alle tips. Ik laat het voorlopig allemaal nog even bezinken .

Goedemiddag,

 

Ik zag uw item van het isoleren van een buitengevel uit 2008.  We zitten met een gelijkaardig probleem. Ook een huis uit 1931, driegevel woning, eveneens een achterbouw uit de jaren '60,....

Isoleren van de gevel is een toekomst projekt geworden aangezien we nu andere katten te geselen hebben.  Zou toch graag weten welk materiaal je hebt gebruikt.

Dank

Vriendelijke groeten,

Katrienenlen