eiken parket: zepen of olieën?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij gaan binnenkort onze parketvloer (eik) leggen.

Wij zouden graag de vloer zepen of olieën.

Heeft iemadn hier goede ervaringen mee? Wat zijn goede producten? Is olieën te verkiezen boven zepen?

Groeten,

Michael

Reacties

Ik zou hem vernissen met watergedragen vernis. Is op lange termijn het goedkoopst en dus ook minder milieubelastend.

Ik denk aan vernissen van Plastor of de milieu produkten van Blanchon. Die doen echt een inspanning emissie-arme produkten te produceren. De vernissen vergelen ook niet meer, vormen geen plastiekerige laag, zijn voldoende bestand tegen water en laten eenvoudig onderhoud toe.

Michael,

Bij ons is de eiken parket geolied met trip trap olie (wit pigment). Eerst de parket verzadigen waarna je deze kan reinigen met water en trip trap zeep.
Hier goede ervaring mee, parket blijft lichte kleur behouden.

Groetjes Patrick

Michael,

Ik zou opteren voor olie. Dit is op termijn het meest duurzame systeem.
De olie dingt in het hout in en zo kan het vuil er niet meer in en blijft dus bovenop het hout liggen. Indien je tijdig een nieuw laagje olie aanbrengt (eens in de drie jaar afhankelijk van hoe intens hij gebruikt wordt) dan kan je hem perfect onderhouden zonder veel moeite.
Olie moet je ook maar in 1 max 2 lagen aanbrengen.
Als je een ecologische olie wenst te gebruiken dan gebruik je best Corcol van Aquamarijn. Dit is een oplosmiddelvrije olie met een heel hoog rendement. Triptrap is geen ecologische olie en bevat zo'n 15% oplosmiddel. Dit oplosmiddel verdampt en adem je dus ook in als je het aanbrengt. Met Triptrap heb je een rendement van een 12m²/L en met Corcol doe 25m²/L.

Vernissen zou ik zeker niet doen. Hierbij moet je minstens drie lagen aanbrengen. Ook het gevoel van het hout wordt volledig anders; alsof er een plastic laagje bovenop ligt. De vernis ligt ook bovenop het hout en eens je door de vernis zit (na een aantal jaar) dan loop je het vuil in het hout. Wanneer je een afgesleten verniste vloer opnieuw wil behandelen dan moet alles er af geschuurd worden. Dus volgens mij niet echt een duurzaam systeem.
Ook de eerder genoemde "ecologische"vernissen zijn niet echt ecologisch te noemen. Het is niet omdat een product op waterbasis is en emissie arm is dat het een ecologisch product is. Er zit nog altijd evenveel petrochemie in.
Wanneer je dan toch een vernis wenst te gebruiken dan gebruik je beter een ecologische vernis bvb van Ecotec.

Zepen is een evt ecologische oplossing maar is heel teer voor plekken. Voor een slaapkamer zou je dit kunnen gebruiken maar voor een keuken of living is dit af te raden. Het moet ook intens onderhouden worden en vele malen opnieuw gezeept. Wanneer je er later iets anders mee wil doen dan is dit ook een probleem want het hout zit vol zeep en maakt de behandeling met olie of vernis niet evident.

Volgens mij is dus de beste optie olie.

Succes alvast met je keuze.

groet
Bram

Bram,

Hoe slaag je erin zoveel onzin op zo'n korte tijd neer te typen?

Alle afwerkingssystemen van hout hebben dezelfde functie. Ten eerste vullen ze de poriën van het hout. Dat moet, omdat het hout via de poriën gevoelig wordt voor vlekken (water). Daarnaast moet een afwerkingsprodukt ook een slijtlaag verzorgen, zodat wanneer je op het parket loopt, je de afwerkingslaag belast, en niet het hout. Ook dat dient weer als bescherming van het oppervlak. Als je dan ziet dat je met de gemiddelde olie-afwerking ongeveer 50 gr nat produkt per m2 aanbrengt, en dat je bij vernis 200 gr nat produkt per m2 aanbrengt, dan weet je het zo al een beetje voor wat betreft de slijtbestendigheid.

Direkt gevolg is dat olie slecht bestand is tegen vlekken en water. Dus zal er sneller moeten geretoucheerd worden (plaatselijk uitschuren en opnieuw olieën). Bovendien zal er sneller opnieuw een laag moeten gelegd worden.

De meeste mensen doen 2 à 3 jaar met een olie afwerking. Bij het her-olieën wordt ongeveer 30 gr /m2 gebruikt. Een niet onbelangrijk deel van het produkt blijft echter achter in de vodden en polierpads dewelke als chemisch vervuild afval dienen afgevoerd te worden en verbrand. (Bovendien bestaat bij nogal wat olies een reëel risico op brand, want veel olies bevatten lijnolie welke kan zelfontbranden in die vodden en pads, als ze niet eerst te drogen worden gehangen.)

Over een periode van 30 jaar verbruik je zo 350 tot 500 gr produkt per m2 én 10 tot 15 keer een reeks vervuilde vodden. Ik spreek nog niet over de energie die je verspilt met het werk.

Het vernis-verhaal (althans van een kwaliteits-vernis) is anders in die zin dat 3 lagen vernis makkelijk 15 jaar stand houdt bij normaal, huiselijk gebruik. Bij het aanbrengen wordt enkel een kwast of een korharige rol vervuild, dewelke kan uitgespoeld worden in een kuisapparaat met water-recuperatie-systeem (door toevoeging van een speciaal poeder wordt het water gezuiverd van de verf-bestanddelen). Het materiaal is dus herbruikbaar. Vernis die begint af te bladeren moet afgeschuurd worden, dat is correct, maar meestal kan volstaan worden door na 15 jaar eens fijn voor te schuren en 2 nieuwe lagen vernis te zetten.

Bij vernis verbruik je 340 gr produkt over 30 jaar en 2 lakrolletjes die je kunt uitwassen en hergebruiken.

Afgesleten en afgebladerde vernis ziet men dikwijls in winkels of bij de ingang van een woning. In het eerste geval zou ik ook een olie aanbevelen, omdat in een winkel makkelijker elk jaar een nieuwe laag olie kan gezet worden dan geschuurd en vernist - het is waar dat het zwaar gebruik in een winkel vernis te snel doet afslijten. Bij schade bij een buitendeur van een woning ligt de fout bij de gebruiker: er dienen buiten schraapmatten te liggen en binnen een water absorberende mat, zodat vuile natte schoenen niet meteen op het parket terecht komen.

De door mij genoemde vernissen zijn echt wel gunstig qua emissies, een stuk beter dan de Europese normen en een heel stuk beter dan de meeste olies, die trouwens meer en meer op een eencomponent vernis beginnen te lijken: sommige kun je rollen (=grotere laagdikte) en sommige kun je sterker maken door een verharder toe te voegen (=isocyanaten, lekker gezond).

Het uitzicht van de vernissen de laatste paar jaar is geëvolueerd naar een evenwichtige, niet verkleurende afwerking die geen storende plastieklaag meer vormt. Er bestaat zelfs een vernis, toevallig ontwikkeld door dezelfde firma die Corcol produceert, m.n. Skylt waarvan je na 3 lagen niet eens ziet dat er vernis op ligt.

Het zeepverhaal is een zeepbel. De meeste mensen die dat toepassen stappen na een paar jaar over naar een andere afwerking.

Beste Karl,

Het klopt dat je eerder een nieuw laagje olie zult moeten leggen dan een nieuwe laag vernis.
Als men dezelfde maatregelen neemt zoals jij beschrijft (schraapmat, absorberende mat ...)voor een met vernis behandelde vloer dan haal je zéker drie jaar met een met olie behandelde vloer. Als je tijdig een nieuwe laag olie geeft dan hoef je daarbij totaal niet te schuren. Een reinigingsbehandeling met een dieptereiniger volstaat.
En ik heb het hier enkel over een natuurlijke olie zonder toevoeging van verharders waarvan jij spreekt.
Dus we hebben het hier over nagroeibare grondstoffen die een veel kleiner inpact hebben op het milieu dan de acrylaten die toegevoegd worden aan watergedragen vernissen.

Als je een natuurlijke olie gebruikt dan is het restafval dat daarvan overblijft (met olie vervuilde vodden)zeker niet meer schadelijk dan het vervuilde afvalwater van een watergedragen vernis.
En wie heeft thuis een "kuisapparaat met waterrecuperatiesysteem". Niemand denk ik, dus het gevolg is dat dit in 99% van de gevallen in de riolering verdwijnt.
En trouwens zo'n "afvalwater zuiverend systeem" haalt enkel de vaste delen uit het afvalwater en niet de schadelijke acrylaten.

Trouwens dat je 15jaar doet met een met vernis behandelde vloer is volgens mij niet juist.
Geen enkele fabrikant zal zo'n een waarborg geven.

Als je het vanuit de praktijk bekijkt dan mag je heel blij zijn dat je met een vernis 10jaar haalt. En als je dat haalt dan is die zeker aan een volledige zware schuurbeurt toe.Trouwens het shuurafval is ook chemisch afval.

Bram

Nou, ik nodig je uit om het 3 jaar uit te houden met kleine kinderen zonder vlekken overal rond op olie. Dat wordt afschuren en opnieuw behandelen. Tussen lagen vervuilt het parket ook, dus zal er toch meestal moeten iets moeten geschuurd worden. Stel je voor: elke 2-3 jaar heel uwen bazar verhuizen.

En de natuurlijke olie waarover jij spreekt, moet met een poliermachine ingewreven worden, want anders droogt ze niet. Bovendien krijg je op die manier een erg minimale laagdikte. En de vodden en pads zijn KGA welk elke 2-3 jaar opnieuw in de afvalstroom terecht komen - ik zie niemand zijn vettige olievodden uitwassen; als je je parket om de 15 jaar vernist, is daar maar om de 15 jaar afval van. En die 15 jaar zijn reële ervaringscijfers van een uiteraard goed produkt. Hangt ook af van de gebruiker, maar er zijn genoeg plaatsen die dat uithouden zonder dat er serieus moet geschuurd worden - even slissen en 2 nieuwe lagen en hop, weer gerust voor 15 jaar. De huidige generatie vernissen laat iemand die wat overweg kan met een borstel zelfs toe plaatselijk te retoucheren - iets wat heel lang als onmogelijk werd geopperd door de olieroerders . Het afval van een verniste parket wordt hierbij gereduceerd tot een uitwasbare borstel en 1 mohair vervangrolletje dat eigenlijk ook nog meer zou kunnen uitgewassen worden - op voorwaarde dat je het steeds in water bewaart.

In Nederland mag je het afvalwater na behandeling met coaguleerpoeder zonder meer lozen, hoor. Wij lozen niet, want we hergebruiken dat water gewoon. Een deel ervan verdampt ook gewoon.

Pas op: ik ken de verscheidene afwerkingsmethodes voor parket en ik ben de eerste om toe te geven dat er geen superieur produkt is. Olie en zelfs boenen zijn in bepaalde gevallen aangewezen boven vernis. Maar als je mij vraagt naar de afwerking waarvan op lange termijn blijkt dat ze het minst vervuilt, dan denk ik dat vernis de beste kans maakt.

Michael,

Dat verhaal van die zeep, is eigenlijk het verhaal van olie, maar dan nog slechter. Dat produkt biedt quasi geen werstand naar vlekken en water toe omdat er onvoldoende slijtlaag gevormd wordt en er niet genoeg verzegeld wordt.

Zeep in je kuiswater doen, ok - maar reken eens na hoeveel van die zeep uiteindelijk op je parket terecht komt. Als je 5 liter water neemt, daar wat zeep bij giet, en na het kuisen nog 4 liter water overhoudt, hoeveel zeep blijft er dan achter, denk je? Wat ik weet van veel van die olie-zeep combinaties (want dat zijn ze), is dat de zeep een mild solvent is, die de olie wat oplost en weer rondsmeert. Echter, dat kan niet te bedoeling zijn, want op die manier verzwak je de laagdikte in plaats van ze te voeden. (De standaardmop hieromtrent is dat ik nog nooit geen enkele parket heb horen fluisteren dat hij honger had.)

Laagdikte en slijtvastheid (hardheid) van het produkt is essentieel voor een goed afwerkingsprodukt. Moet je wel even zien of je het kunt opbrengen om de paar jaar de boel te vernieuwen. En 2 jaar is vlug voorbij, heel vlug.

Om het verhaal even te nuanceren:
Zeepproducten op parket daar zijn ondertussen de vele particulieren als vaklui-toepassers van teruggekomen.

Waarom smeerde men vroeger bij volkspelen palen in met zeep?

Het is niet de eerst vakman die een aangetekend schrijvenvan zijn klant krijgt dat hij een ingezeepte parket mag komen afschuren omdat de bewoners hun nek er op dreigen te breken.

Blijkbaar komt men ons hier in de lage landen altijd een hoop blazen in onze nek slagen dat men het in de Noordelijke gelegen landen beter weet ivm zulke toepassingen! Men komt dus altijd af met goedkope reklame die je als modale klant of toepasser nooit eenvoudig kan toetsen op hun waarheid. (Ga jij in Noorwegen of Zweden hun vermeende toepassing controleren?).

De verwarring stijgt en top als ik je hier kan mededelen dat er bovendien nog eens mengsels bestaan van olieproducten met zeepproducten.

Daardoor krijg je dan de reacties zoals Karl (en terecht voor bepaalde merkproducten!) die dan lijnrecht tegenover de reacties van Bram en Michael komen te staan.

Om één en ander te verduidelijken:
- 100% zuiver en goed samengestelde oliegedragen producten zullen een héél goed resultaat geven. Geen watervlekken en uitmuntende weerstand tegen vlekken van etenswaren en dranken, zelfs tegen wijnvlekken.
- mengsels van olie met zeepproducten of volledige op zeep gebaseerde producten vertonen altijd een héél zwakke weerstand tegen water (vorming van witte vlekken) en kunnen helemaal geen weerstand bieden tegen inwerken van etenswaren (laat staan wijn) op de houtvezel. Het enig voordeel dat ze hebben is dat je met een flinke schuurbeurt de hele zaak redelijk proper krijgt, maar vlekken van rood fruit en wijn dat blijft bij deze toepassing een ware ramp.

Mijn ervaring:
Ik paste een 100% olieproduct in mijn nieuwe woning toe op de OSB vloer, op mijn binnendeuren en op het werkblad van mijn keuken (2 lagen zwak wit gepigmenteerde olie).
Totaal opgedroogde wijnvlekken, koffievlekken wrijf ik weg met een schotelvod met lauw water.
Spatvlekken van olijfolie (Gambas bakken) waste ik af met een schuurspons met Cif!
Het veiligheidscircuit van mijn zonneboiler sloeg eens open waarbij roze koelvloeistof (roos gekleurde propyleenglycol) bij een temperatuur van 175 graden op de geoliede OSB vloeide.
Iedereen van jullie mag komen kijken, alles is nog in perfecte staat.
Het olieproduct dat ik toepaste is bovendien opgelost in 100% aromaatvrij solvent (en heeft een 3x minder schadelijke CO2 impact op het milieu dan een gelijkwaardig watergedragen product).

Rudy,

Welk is de toepassingsmethode (beeld je in dat je 1000 m2 moet doen, kan dat machinaal) ? MAW is het aanbrengen handig en economisch in termen van tijd en is het resultaat (uitzicht) zeer goed?

Wel is de laagdikte (nat) - m2 / l ?
En is die laagdikte op eenvoudige manier uniform te bekomen (zie toepassingsmethode)?

En voor uw testen:
- gesuikerde koffie. (hiertegen zijn veel vernissen ook niet bestand!)
- uitwerpselen en urine van een huisdier. (bij vernis kan hier een glansverschil optreden)

Ik mail nog.

kennen jullie 'le tonkinois' ?
ik vind dit een fantastisch product.
Oorspronkelijk een bootvernis, maar 100 procent milieuvriendelijk
eens google raadplegen.
groeten,
bert

Mag ik effe inpikken:
- Olie is 100 % plantaardig. Planten groeien door CO2 uit de lucht op te
nemen en zuurstof te produceren. Niks KGA, gewoon kompost op met de
overschot.
- De watergedragen kwaliteitsvernissen zijn 2-komponenten polyurethanen,
dus afkomstig van aardolie, petroleum, petrochemie. De productie hiervan
veroorzaakt CO2 uitstoot.
By the way Karl, een goede olie kan je perfect machinaal aanbrengen. Aan een
snelheid en een kostprijs waaraan een vernis niet kan rieken, letterlijk en
figuurlijk.
Ik treedt de mening en het advies van Bram dan ook volmondig bij.
Wolf.

Wolf, hoeveel meter vloer heb jij al afgewerkt, met hoeveel produkten heb jij al gewerkt?

Het blijft steeds een afwegen tussen vervuilen, levensduur, betaalbaarheid (werkuren - de oplosmiddelvrije produkten die ik ken zijn minder makkelijk verwerkbaar - wie wil hier een paar honderd euro meer betalen voor zijn livinkske in parket?), acceptatie door de werkmannen (! niet altijd simpel !) en ook, allerminst onbelangrijk, het minimaliseren van problemen en klachten, want terugrijden naar een werf, laat staan heel de boel te moeten opnieuw doen, is veel on-ecologischer dan een 'vuile' PU-vernis van 10 jaar terug.

Dat maakt heel de parketbranche dan ook een conservatieve branche. Iemand die tevreden is met zijn produkten, zal niet snel een ander produkt gaan gebruiken. Ik denk dat Rudy dat al wel moet ondervonden hebben. Dat is ook logisch, want de consument is kritisch en duldt geen fouten, ook niet in de afwerking (ecologie is meestal geen beslissend verkoopsargument, wel iets 'leuks'). En als je weet dat de afwerking tussen de 5 à 10 % van de vierkantemeterprijs bedraagt, maar dat bij problemen, de kosten voor de plaatser ongeveer zijn winst zijn, dan weet je het wel. Parketteurs werken om hun gezinnen eten te geven, en ze huiveren van wat er kan gebeuren als een experiment slecht uitdraait.

Dat wil niet zeggen dat men blind is voor ecologie. De reeks vernissen van bv. het merk Plastor doet het qua vervuilende stoffen een heel stuk beter dan de doorsnee watergedragen vernissen, ze zitten een stuk onder de norm. Bovendien is het produkt heel duurzaam over tijd én is de eventuele vervuiling afzonderbaar. Bovendien weet ik zeker, dat de gecontamineerde hulpmiddelen (vodden, borstels) bij olie een stuk zwaarder wegen dan bij vernis. Voor het verbruik van produkt geldt hetzelfde.

Nu, misschien heeft Rudy wel het ei van Columbus gevonden. In april was er een grote parketbeurs in Kortrijk, als hij er toen niet was, over 2 jaar is er weer één.

Karl:
Het verbruik was tussen 18 en 20 m2 per liter.
Natte laagdikte dus circa 50 micron.
Op eik is dat met twee lagen méér dan voldoende.
Op OSB ngl. de kwaliteit zijn 3 lagen, soms 4 lagen nodig.
(Mijn badkamer deed ik voor alle zekerheid met 4 lagen, het beuken werkblad van mijn keuken was OK met 2 lagen).

Toepassen:
De meeste doen dit op grenen of eiken planken vloeren met een 4 duim (100mm) breed platte kwast.
Als je voorzichtig rolt (om geen luchtbelletjes te vormen in de olielaag) dan kan middelgrote oppervlakken behandelen met een klassieke mohair-rolborstel of velouren rolborstel.
1000m2 of meer dan zou ik overwegen om de olie met één van de nieuwe nevelarme airmix of airlesstoestellen aan te brengen (zelf nog niet uitgetest, maar dat moet probleemloos lukken).

Best

wij hebben net onze nieuwe eiken vloer met wit olie afgewerkt.
Omdat we dachten dat dit het beste was.
Resultaat is mooi...maar we hebben her en der vlekken.
Deze vlekken zijn ontstaan door twee lagen op elkaar tussen de planken. We moesten meubels verplaatsen en konden niet doorwerken. Dus hebben we na 24uur de andere deel gedaan.
Hoe kunnen we deze verwijderen?
Het is nog net geen 24uur gedaan.

groetjes
Sam

Dag allemaal,

misschien kan dit helpen ?

ik vond onlangs deze bijzonder interessante brochure over hoe je een parketvloer het best kan onderhouden of afwerken.
Op deze website : http://www.ornipa.be/onderhoud
Je kan daar het dokument Trip_Trap_onderhoud.pdf downloaden.

Groeten

Peter

hoi,

 

ik ben ook een leek en heb hier ook een vraagje over:

 

onlangs vernieuwden wij onze keuken en kochten een mooie grote eiken tafel. deze zou behandeld worden met traelix. onzichtbare vernis. nu, kleine wijziging toen we onze tafel gingen ophalen. ze werkten niet meer met traelix en hadden er dan maar voor gekozen om onze tafel te zepen.

Tof, maar nu leg ik altijd op onze tafel een tafelkleed om ze te beschermen tegen vuil en vlekken.

kan ik nog iets anders op de tafel zetten zodat deze toch beschermt is, of is het zepen voor de rst van ons leven?

indien iemand een oplossing weet, graag en alvast bedankt

 beste Rudy,

ik heb met interesse gelezen over de behandeling van parketvloeren met weinig onderhoud

ik heb een blanke eiken vloer(met een V-groef) die ik, zo mogelijk, een natuurlijke uitstraling wil geven.

kun je mij vertellen wat met voor een product(jouw product) ik dit kan behandelen?

of de samenstelling ervan of waar ik het kan kopen

 

vriendelijke groet

Michael

 

PS is dit product ook redelijk slijtvast / waterafstotend / tegen vergeling / onderhoudsarm?