klok nuttig op electrische boiler ???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoikes,
wat is jullie mening over het 's nachts afzetten met een klok van een electrisch 10-liter boilerke. Het boilerke heeft een half uur nodig om op te warmen,en wordt 4x per week gebruikt dus denk ik dat het voordeliger is om het af te zetten tot een uur voor gebruik, niet ??

Reacties

tuurlijk

Tommy, ik zet ons boilerke ook manueel op/af voor het doen van de afwas.

Wel de temperatuur in het oog houden (salmonella, legionella).

Wanneer je de boiler tien minuten op zestig graden laat, is er geen gevaar meer voor legionella. Trouwens, legionella is enkel gevaarlijk als je de nevels inademt, wat bij de afwas niet het geval is (tenzij je gaat rondsproeien natuurlijk).

Warm water: geen nevels? Raar.

Afgezien daarvan, voor de volledigheid: dit wordt in 2 threads bediscussieerd:
http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1208933246&replies=19

Bart,
bijkomend vereiste om ziek te worden van Legionella: verzwakt zijn! Gezonde personen zullen bij een besmetting met de legionella bacteria niet ziek worden.

meest moderne cv-ketels hebben een programma voor warm water onafhanelijk van verwarming en bij ons staat dit ook niet 24/24 uur op.

Stefan

er bestaat zelfs een systeempje met drukknop. Heb je warm water nodig dan druk je op de knop, na een beep is het water heet en schakelt het systeem zicht terug uit tot de volgende druk op de knop
Of je veel bespaart is de vraag gezien het systeem ook redelijk wat geld kost.

Of je nu op een knopje drukt, of de boiler 20min voor je'm nodig hebt aanzet... dat komt volgens mij ongeveer op hetzelfde neer. Lijkt me een vrij nutteloos systeempje, zeker als het ook nog extra geld kost.

Ik had vroeger op een huurappartement ook zo'n kleine boiler. Zette hem ook slechts aan als ik warm water nodig had in de keuken.

Als ik aan het eten maken bezig was zette ik deze op met een schakelaar met verklikkerlamp op het aanrecht. Tegen dat ik gedaan had met eten was het water warm.

Voor de rest... de afwas opsparen tot je genoeg hebt om een boilervulling op te gebruiken

Werkte perfect!

Is het verstandig (om energieredenen) om de elec. boiler uit te zetten i.v.m. vakantie???? (ca. 1 maand)
Wat is gevaar voor legionella bij het wederom opstarten van de elec. boiler voor het douchen etc.

Als het voor een periode is van 1 maand lijkt het me verstandig om het uit te zetten. Je zal er een zichtbare besparing mee doen.

Bij het terug in gebruik nemen kan je best de boiler goed laten doorwarmen tot boven de 60°C en dan al uw warmwaterleidingen eens spoelen door een bepaalde tijd uw kraan open te zetten.

Ik heb het eens uitgerekend voor de elec. boiler die ik staan heb (150 liter, vermogen ken ik niet uit het hoofd). Het kwam er op neer dat de boiler terug op temperatuur krijgen vanuit koude toestand ongeveer evenveel verbruikte als hem een week op temperatuur houden. Dus vanaf meer dan één week heb ik er voordeel aan.
Het hangt dus af van het vermogen en de capaciteit van je boiler. Kijk eens in de handleiding van het apparaat.
Ik zit ook met het idee om de boiler enkel op nachttarief te gebruiken, daar het meeste water 's morgens en in het weekend genomen wordt, maar ben ik nog niet uit. Ik ben momenteel aan het meten (met een kWh-meter) hoeveel ik effectief in dag -en nachttarief verbruik.

Enkele vaststellingen bij het opmeten van het verbruik van een electrische boiler (gezin van 4):
- het nachtverbruik tijdens de weekdagen (22h-06h) beperkt zich tot het warmteverlies van de boiler zelf, zijnde 30 W/h of 263 kWh op jaarbasis.
- geëxtrapoleerd over een jaar is het totale verbruik 1420 kWh waarvan 47% aan dagtarief.
- totale kost is dan 266 euro/jaar (aan Nuon Nature tarief)
- met een klok die het dagverbruik zou uitschakelen (dagverbruik wordt dan ook nachtverbruik), zou het 213 euro/jaar kosten, dus 53 euro/jaar besparing.

De vraag is nu of het de moeite loont een klok te plaatsen voor die besparing ? Elke euro gespaard is natuurlijk meegenomen, maar er is een keerzijde: als er tijdens weekdagen 's morgens toevallig méér warmwater wordt verbruikt (bvb. vakantie), dan is er 'savonds minder warmwater. Ik zal dit eens moeten uittesten in de praktijk of dit echt storend is.

Opmerkelijk detail : op een bepaald moment stelde ik een verdubbeling van het nachtverbruik vast tijdens de weekdagen. Het bleek een lekkende warmwaterkraan te zijn (geen mengkraan dus), die hierdoor een constant verbruik van 30 W/h veroorzaakte, omgerekend zowat 49 euro/jaar !

Wikkel es 10cm extra isolatie rond de boiler ipv te klooien met een klokje...

Warmte verlies gebeurd vooral via de leidingen. Ook als er
geen water verbruikt wordt. Dus deze goed isoleren.

Als je de volgende dag warm water nodig hebt laat de boiler
dan aan het eind van de nacht opwarmen. Zo heb je de minste
warmte verlies.

Legionella risico is nihil, door de kleine inhoud is er
voldoende doorstroming, en de boilers zijn vaak van koper.