houtvezelplaten tegen buitengevel tbv isolatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn voornemens om een gedeelte van onze noord-oostelijk gerichte zijgevel aan de buitenzijde te gaan isoleren. (onze spouwruimte is te klein, 4 cm en er zitten veel cementresten waardoor GOEDE naisolatie van spouw onmogelijk is.

We zitten te denken om een pavatex houtvezelplaat tegen de buitengevel te vijzen )8 cm of 10 cm dik) en daar dan weer tegen een afwerking met houtenplanken (lariks, kastanje of thermisch behandeld hout). Zijn er forumleden die ervaring hebben met deze werkwijze en wat zijn de resultaten van deze isolatiemaatregelen bij jullie?
Het is een vrij dure ingreep, zou het ook mogelijk zijn om bijvoorbeeld alleen de onderste helft van de gevel (bijvoorbeeld eerste 3 meter) te isoleren?

Reacties

diffutherm (pavatex) wordt meestal bepleisterd achteraf.
Als je toch met gevelbeplanking werkt , waarom niet gewone/goedkopere rotswol (geschrankt tussen houten regels) met een folie of celit 3D en dan je gevelbekleding.

JE MOET je spouw wel vullen als je langs buiten gaat isoleren!!
Anders krijg je een tocht in je spouw en heeft de buitenisolatie niet veel nut.
Andere optie is langs binnen isoleren met pavatherm of steico.
als je alleen het gelijkvloers wilt isoleren, moet je wel 1 meter hoger gaan isoleren dan het plafond

walter vaes

waarom maar een meter daarboven blijft het toch gewoon een koude brug,zodat de isolatie daaronder ,een hoop van zijn waarde zal verliezen
want ik las eens ergens half isoleren is maar 20% isoleren,zoveel zou er verloren gaan
ben zeker geen deskundige he,maar geloof er wel in

Walter,

Bedankt voor je reactie. Je schrijft dat we de spouw toch moeten opvullen. Maar dat willen we niet omdat we bang zijn op vele koudebruggen. Of speelt dit probleem niet als je zowel de spouwmuur opvult alsmede de buitengevel isoleert?

Henri, als uw spouw niet gevuld is heeft de buitenisolatie niet veel zin. Het is dan alsof je een dikke jas zou aandoen, maar die vanonder en vanboven ver open staat en nergens tegen je lichaam aansluit, nog steeds koud dus.

Eventuele koudebruggen worden toch buitenspelgezet door uw buitenisolatie, die wel goed moet aangebracht worden, maar laten we daar maar van uit gaan.

Dag Walter Vaes ea.
Dit is een beetje tegen de (lucht)stroom in: je hoeft , volgens mij, je spouw niet op te vullen als ze bovenaan en onderaan afgesloten is( dus geen open spouw ). Als je dan de buitenmuurisolatie perfect (ook luchtdicht) aansluit op je dakisolatie en perimeterisolatie bevindt de spouw zich in het beschermd volume ( geisoleerd volume ) en gedraagt de spouw zich zoals elke open ruimte in je huis bvb een vide.

graag jullie meningen

@ marcelvm, henri vroeg of het mogelijk was om alleeen gelijkvloers te isoleren.
Is dus mogelijk, maar zoals je zegt niet ideaal.

Henri, je zal dus toch je spouw moeten vullen als je buitenisolatie wilt aanbrengen.

Wij zelf zijn ook bezig met isoleren

spouw is volgespoten
gelijkvloers langs binnen 10 cm pavatherm
1 ste verdieping 2X7.5 cm rotswol + celit 3D aan de buitenkant.
1 ste verdieping en gelijkvloers overlappen elkaar 70 cm.

Ron4U, inderdaad, als de dakisolatie etc. perfect en luchtdicht aansluiten, maar aan wie ga je die verantwoordelijkheid toevertrouwen

Ook als een spouw volledig afgesloten is blijft die volgens mij toch nog voor afkoeling zorgen. Het zal waarschijnlijk niet extreem zijn, maar er zullen zich ongetwijfeld convectiestromen voordoen. De warmte die door je binnenmuur in de spouw terechtkomt gaat uiteraard stijgen en zo komt een convectiestroom tot op gang. Dit is een fenomeen dat zich zelfs voordoet bij slecht aansluitende (harde) isolatieplaten in de spouw (heb ik mij laten vertellen).
Wij hebben begin dit jaar de spouw laten volspuiten met PUR en gaan in de loop van de volgende jaren het huis volledig 'inpakken' zodat de gigantische koudebruggen (lateien mooi tot tegen buitengevel gegoten, raam- en deuropeningen, zoals het vroeger hoorde, het hoekje om gemetst, ook tot tegen de gevelsteen) waar we nu nog mee zitten, weg te werken. Werkje van lange adem, maar ik blijf optimistisch.
Wat betreft het opvullen van de spouw. We zijn daar best tevreden over. Onze onverwarmde slaapkamer voelt niet meer kil, maar fris aan. Ik heb ook met een oppervlakte temperatuurmeter vóór en na gemeten, en verschil tussen temperatuur van binnen- en buitenmuur is toch een paar graden omhoog gegaan. Vroeger voelde de badkamer bij 20° kil aan, nu voelt ze bij 18° wel niet echt warm aan, maar ook hier is de kilte van vroeger verdwenen. Volgens mij is dus het verschil merkbaar (zelfs met de nog weg te werken koudebruggen).
Extra voordeel van PUR (ik weet, niet het meest ecologisch product, maar tegenwoordig wel watergedragen, volgens mij toch iets minder slecht dan vroeger) is dat bij oude huizen, waar de stevigheid van het metselwerk wel eens te wensen overlaat (kalkmortel) binnen- en buitenmuur aan elkaar geplakt/verankerd worden. PUR laat ook geen water door dat via de steen de spouw zou binnendringen. Binnen moet je bij gevolg wél voor voldoende ventilatie zorgen (maar dat is sowieso noodzakelijk).

Groetjes,
Frank