snelheid pomp cv ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand een idee welke stand er het beste op de pomp in de cv ketel die het warm water rond stuurt naar de radiatoren?

want is het niet zo hoe sneller het water erdoor stroomt hoe meer verlies je hebt?

Reacties

kost u zeker meer energie stroom bedoel ik

"want is het niet zo hoe sneller het water erdoor stroomt hoe meer verlies je hebt?"

Klopt, maar hoe moeten wij weten in welke stand jou pomp moet staan?
Dit kan per situatie verschillend zijn, stand 1 kan maar 2 of 3 ook.

Erik,

"want is het niet zo hoe sneller het water erdoor stroomt hoe meer verlies je hebt?"

was het maar zo simpel, want dan was de laagste stand van de pomp de beste stand.

Een verwarmingsysteem heeft een bepaald afgiftevermogen nodig om de warmteverliezen te overwinnen. Zonder een voldoende debiet over een radiator kan de radiator dit vermogen niet halen, met als gevolgd dat desbetreffende kamers te langzaam warm worden of zelfs de ingestelde kamertemperatuur niet halen. Bij een te laag debiet zal zich het probleem van hydraulische onbalans zich ook veel sterker manifesteren. Het weinige water zal dan vervolgens ook nog eens naar de radiatoren gaan met de minste weerstand.

"was het maar zo simpel, want dan was de laagste stand van de pomp de beste stand."

Niet al het meervermogen gaat op in verlies, maar dat beweerd Eric toch ook niet?

Als je het pompvermogen verlaagd zal het debiet evenredig afnemen op elke radiator Rene.

Als elke radiator normaal 100% debiet krijgt en het debiet verlaag je met 50% zal elke radiator 50% gaan leveren.
De verdeling blijft hetzelfde.

het is een evenwichtsoefening tussen een pompsnelheid (debiet - verbruik pomp) en een temperatuur van het water (indien condenserende ketel - condenserende modus)
hoe trager de pomp hoe hoger de watertemp om dezelfde hoeveelheid warmte over te dragen.
Niet elke installatie is dezelfde dus experimenteren is de boodschap.
Tevens zal de instelling afhankelijk zijn van de warmtevraag van het moment (herfst-winter-buitentemp) en de bewoning van het gebouw/lokaal (kerstvakantie 18u verwarming - morgen/avondverwarming werkweek)

Aansluitend bij deze thread:

Hoe kan het eigenlijk dat er lucht in een CV systeem kruipt? Dit staat toch in overdruk tov de omgeving?

K

Marc (e.a.),

dus kan je, door je pomp te vertragen, bij een hoge uitgangstemperatuur (70° zeg maar) toch een voldoende lage retourtemperatuur krijgen zodat je ketel gaat condenseren?

Wat me trouwens opviel bij het kiezen tussen condenserende ketels, was dat de meeste ketels een pomp hebben met twee of drie standen (tussen 4200 en 4800 toeren per minuut). Enkel merk X bood een ketel met een traploze pomp (tussen 400 en 4800 toeren ofzo). Is zo laag zinvol? (m'n intuitie zegt van wel...), en waarom beginnen de anderen dat pas boven de 4000 toeren?

Vanwegen de verschijnenheid van installaties die aan een ketel geknoopt kunnen worden zet een ketelfabrikant een pomp op die onder de meeste omstandigheden voldoet.
Welke stand of instelling deze heeft op de installatie hangt dus af wat bv jij thuis hebt zitten. Bij de buren kan dit dus anders zijn. Met een enkeltoerige pomp ben je veel meer gebonden aan een gelijke cv installatie.

De pomp moet een capaciteit hebben om de meest ongunstige radiator te voorzien van voldoende flow. (meestal de radiator die het verst van je ketel vandaan zit) De fijnafregeling doe je met de voetventielen een een hoofdinregelafsluiter.
Althans zo zou het wel horen te zijn.

dus als ik dit alles hier eens kort samenvat, komt het er opneer dat ik het beste gewoon eens de verschillende standen uitprobeer. Hoe kan ik nagaan welke van de drie standen dan het best is?

zowiezo aan iedereen bedankt voor de antwoorden.

Chathanky,

Als een radiator zijn afgiftevermogen heeft bij 100 % debiet(berekende situatie), maar door een hydraulisch onbalans haalt hij maar 70% dan zal het probleem zich nog sterker manifesteren bij een nog lager debiet(door bijv stand 1 op de pomp); Stel 50% van 70%.

Lijkt mij evident.

Het ging over het debiet van de pomp, lees standen.
Heeft dit een negatief invloed op het energieverbruik van de pomp? Ja toch?

Mischien dan toch wat meer duidelijkheid van Erik wat voor verlies hij werkelijk bedoelt.

"Bij een te laag debiet zal zich het probleem van hydraulische onbalans zich ook veel sterker manifesteren. Het weinige water zal dan vervolgens ook nog eens naar de radiatoren gaan met de minste weerstand."

Dit is niet zo voor de hydraulische ballans.
Bij 50 % afname zal er ook 50% afname zijn bij elke aangesloten radiator. De weerstand neemt voor elke radiator in evenredigheid af. (de verhoudingen blijven gelijk)

Voor het afgiftevermogen is het anders. Dat klopt.

Sommige van de beweringen hierboven zijn volledig fout.
Een hogere stand betekent een hoger vermogen. Je debiet neemt zeker niet evenredig toe met het opgenomen vermogen en je warmteafgifte stijgt in nog kleinere mate.

De beste stand is dus de laagste stand waarop je de lokalen nog steeds warm krijgt.

"Je debiet neemt zeker niet evenredig toe met het opgenomen vermogen en je warmteafgifte stijgt in nog kleinere mate."

Zeker niet Ben om het in het extreme te nemen:
Neem een pomp die enkel druppelt, zal de afgifte dan hoger zijn? Ik dacht van niet.
Dan de radiator als voorbeeld.
Een liter water kan een bepaalde hoeveelheid warmte opnemen.
Door het wat langzamer door de radiator te laten circuleren koelt het water verder af en zal meer warmte afstaan.
Dit lijkt gunstig maar je gemiddelde temperatuur van de radiator neemt af.

Neem 70/50 en 70/30. 70/30 geeft 2x zoveel warmte. maar dit afkoelen duurt ook 2x zo lang (theoretisch).
De gemiddelde temperatuur is 10 gaden lager.
De warmte afgifte is kleiner in het laatste geval, dus de radiator geeft minder warmte af bij een lagere temperatuur.

Chathanky,

Mischien dan toch wat meer duidelijkheid van Erik wat voor verlies hij werkelijk bedoelt.

Ik bedoel de warmteverliezen door bv water die snel door de leiding loopt, niet veel van zijn warmte kan afgeven aan de verwarming ( omdat die snel passeert) en dan terug naar de ketel stroomt om terug bij "gewarmt" te worden. er gaat dan toch veel warmte verloren via je leidingen naar de grond.

Ik veronderstel als die pomp traag het water door te verwarmingen pompt het water meer van zijn warmte zou afgeven waardoor je een kleinere retour °t krijgt en je minder verlies hebt via de leiding.

Per saldo zal er minder warmte afgegeven worden per liter opgewarmd water. (daartegen gaat er wel meer liters water door de afgever dus voor de afgifte op zich heeft het geen invloed)
Aan de andere kant hoeft de cv ketel dit warmere water minder op te warmen. (door de snelheid ook hier wel meer liters en maakt het ook niets uit)

De plussen en minnen bij elkaar genomen zal het niet veel uitmaken voor het verwarmde water zelf.
Het heeft een geringe invloed op je ketelrendement en je pompkosten vegroot je er mee.

Chathanky's berichten van 09:02 en van 13:19 u. waren allebei helemaal ter zake.
Als Ben zegt "Sommige van de beweringen hierboven zijn volledig fout", is het niet meteen duidelijk of hij beweringen van René bedoelt of van Chathanky.
Maar als hij zegt "De beste stand is dus de laagste stand waarop je de lokalen nog steeds warm krijgt" is dat natuurlijk waar. Dat was -dacht ik- wat Erik wou weten.
Maar neen, Erik doelt ook op het warmteverlies in de leidingen, en daarmee heeft hij natuurlijk een punt ; er gaat iets af van het verdeelrendement.
Maar de rest doet er nauwelijks toe, zoals Chathanky zegt.

Maar ik kan me vergissen ....

Rik,

En wat doet de retourtemperatuur dan met het ketelrendement ? Sinds wanneer doet dit er niet meer toe ??

Bij een condensatieketel wordt het rendement voornamelijk bepaald door twee aspecten nl de belasting en de retourtemperatuur, dus debiet bepaald wel degelijk het rendement van een installatie.

Maar het debiet kan niet lager gebracht worden dan het berekend debiet om voldoende afgiftevermogen te krijgen en is belangrijk als in het tussenseizoen het ketelvermogen groter is dan de warmteverliezen. Te weinig debiet zal in die situatie de ketel extreem doen pendelen.

Er is dus altijd een grens tot waar je het debiet kan verlagen(bij veel ketels is zelfs een bepaald minimum debiet noodzakelijk om schade te voorkomen).

wacht, ik ga natuurlijk wel uit van een condenserende ketel

Wat is verschil tussen het rendement van 45/35 en 50/30?
Puur gastechnisch dan Rene?

Chathanky,

Bj een regime van 50/30 bij -10 graden zal de installatie zeer waarschijnlijk gaan pendelen in de tussenseizoenen, terwijl ook de radiatoren veel te groot dienen te worden gekozen. Dit is geen realistische waarde. 60/45 bij -10 zal een betere waarde zijn. 60/40 wordt bij woonhuizen en radiatoren in combinatie met een modulerende condenserende ketel al een hele opgave(tenminste als we de ketel niet willen laten pendelen tijdens warmtevraag in de tussseizoenen)

Ik heb gelezen dat circulatiepompen meestal overgedimensioneerd worden. Typisch verbruik van een circulatiepomp is rond de 600 kWh/jaar, dus zeker niet verwaarloosbaar.
Het opgenomen vermogen van de circulatiepomp is evenredig met de derde macht van het debiet, dus bij een halvering van het toerental daalt het elektriciteitsverbruik met een factor 8.
Conclusie: het is inderdaad interessant om de circulatiepomp op het laagste debiet te zetten waarmee zowel radiatoren als ketel hun warmte nog kwijt kunnen.

Zie ook:
http://www.sanilec.be/dossiers/tabid/1172/default.aspx?_vs=0_N&id=ESN0101n01.mth

Brigitte,

"Conclusie: het is inderdaad interessant om de circulatiepomp op het laagste debiet te zetten waarmee zowel radiatoren als ketel hun warmte nog kwijt kunnen."

Natuurlijk is dit interessant, maar let op, bij een te laag debiet functioneert uw verwarmingssysteem niet meer naar behoren.

Vergeet ook niet dat veel mensen beginnen te klagen als hun radiatoren desbetreffende kamers niet binnen 1 uur warm kunnen krijgen bij een koud start. Met een lager debiet zal het opstarten van het verwarmingsysteem meer tijd vergen.
Accepteer dan ook dat het twee uur duurt !

De oplossing is inregelen van de verwarmingsinstallatie met een hoofdafsluiter en de afregelafsluiters op de radiatoren.
Uiteraard zijn er nog wel meer oplossingen mogelijk, maar dit is in ieder geval iets wat men overal kan toepassen.

Klinkt wel tegenstrijdig Rene,
"Conclusie: het is inderdaad interessant om de circulatiepomp op het laagste debiet te zetten waarmee zowel radiatoren als ketel hun warmte nog kwijt kunnen."

Als de ketel zijn warmte kwijt kan blijft de aanwarmtijd hetzelfde, anders kan de ketel zijn vermogen juist niet kwijt.

Neen chathanky,

Het zal langer duren voordat de retour bij de ketel warm wordt, dus zullen de radiatoren later warmte beginnen af te geven. Dat de retour bij een debiet van 300 ltr/hr later warm is dan bij 150 liter/hr lijkt mij evident. Het systeem reageert nu trager door de lagere watersnelheid.

"Als de ketel zijn warmte kwijt kan blijft de aanwarmtijd hetzelfde, anders kan de ketel zijn vermogen juist niet kwijt."

Nu ga je ervanuit dat in beide situaties hetzelfde vermogen ontstaat en dat is maar de vraag.Een modulerende ketel past zijn vermogen aan. En waarom zou je een hoge watertemperatuur willen hebben om het lager debiet te willen compenseren. Hogere watertemperaturen geven slechter
installatierendement.

Dus lager debiet en lagere watertemperatuur geven beter rendement, maar geven wel een langere opwarmtijd. Het is de kunst hier een optimum in te zoeken.

René,

"Dat de retour bij een debiet van 300 ltr/hr later warm is dan bij 150 liter/hr lijkt mij evident."

Mij niet hoor, al het overige gelijk blijvend.
Dus leg eens uit wat ik me erbij moet voorstellen.
En wat je bedoelt met "Het systeem reageert nu trager door de lagere watersnelheid".

Als het trager is terwijl de ketel zijn vermogen wel volledig kwijt kan waar blijft dat vermogen dan in het systeem?

De ketel kan dus niet zijn warmte kwijt.

Niet direct nee, de restrictie is die DT 20 graden weer.

chathanky,

'Als het trager is terwijl de ketel zijn vermogen wel volledig kwijt kan waar blijft dat vermogen dan in het systeem?'

Ketel regelt nu sneller vermogen terug omdat watertemperatuur sneller gehaald wordt. Dus vermogen in het systeem is kleiner.

rik,

Ik zie trouwens ineens dat het hierboven fout staat.
De retour is bij een hoger debiet natuurlijk eerder warm, niet later. Bij een lager debiet zullen dus de radiator later gevuld zijn met water en dus trager reageren.

Betekend dit nu dat jullie beide vinden dat debiet niet relevant is voor een verwarmingsinstallatie ?

Neem stelling heren, als we het eens zijn heeft het geen zin om te blijven discussieren.

René,

Dit betekent dat jij plots een een fout hebt ingezien.
Wat mij betreft : voor mij is debiet relevant in functie van de aan deltaT = 20 graden te verzekeren warmteafgifte, zoals het m.i. altijd geweest is.
Voor wat daarmee het pompvermogen aangaat, vind ik Brigitte en Chathanky gelijk hebben.
Ziezo, stelling is genomen.

Rik,

Dus je vindt dat een laag debiet belangrijk is. Lees mijn betoog maar eens goed. Ik heb niets anders beweerd!

Het valt mij op dat ipv het zoeken naar gemeenschappelijk standpunten er steeds meer gezocht wordt naar verschillen zelfs als diverse forumgangers hetzelfde willen beweren.

Gevolg is dat steeds meer threads uitlopen in een discussie waarbij het lijkt dat het eerder om vete's gaat dan om de vraagsteller te helpen en dan bedoel ik nog geeneens deze thread.

Tijd voor reflectie !!!!!

Met een minder debiet zal de ketel inderdaad de temperatuur met hezelfde vermogen hoger kunnen aanmaken.
Maar je vergeet dat het water een stukje kouder terug komt naar de ketel.

Je kunt 10 liter water 20 graden hoger verwarmen met een a vermogen (60 graden aanvoer 40 graden retour)

Je kunt water ook 20 liter water verwarmen met hetzelfde vermogen. (55 graden aanvoer en 45 graden retour)

De gemiddelde temperatuur is gelijk (50 graden) zo ook het afgegeven vermogen van de radiator.
Echter halveer je het pompvermogen voor exact hetzelfde resultaat voor het afgegeven vermogen.

Mischien dat jij daar anders over denkt Rene?

Dat heb ik toch ook niet beweerd, René ?
Op 17.12 om 19:11 uur poogde ik ieders standpunten juist zowat bijeen te leggen, tot nut van vraagsteller Erik.
Ik mengde me niet meer in wat volgde, tot ik iets niet begreep van wat je schreef en je daar naar vroeg (= niet iets zoals 'zoeken naar verschillen'). Maar goed, je zag je fout en herstelde ze, zoals ik ook zou doen.
Zoals geweten, ontstaat discussie vaak uit misverstand of onduidelijke formulering. Wat mij betreft is ze opgeruimd.

Het is geen vete Rene, als zaken anders liggen geef ik dit gewoon aan.

Rik,

Rik wat is nu uw standpunt?
Vindt u dat het zoeken naar een lager debiet in de installatie zin heeft ?

Chathanky,

Dezelfde vraag: heeft het zin te zoeken naar een lager debiet in een verwarmingsinstallatie ?

Uw voorbeeld klopt, een radiator geeft net zoveel vermogen af met 60/40/20 als met 55/45/20. Maar vertrek nu eens uit de situatie van een aanvoertemperatuur van 60 graden en beinvloed de pompsnelheid: 60/45/20 geeft meer vermogen af als 60/40/20. Dit geeft nu net een belangrijk verschil in de tussenseizoenen.
Of ga vanuit de max retourtemperatuur rekenen 45 gr.:

55/45/20 of 60/45/20 of 65/45/20. Hier geeft 65/45/20 het meeste afgiftevermogen en dus het beste resultaat in de tussenseizoenen.

Maakt het zo`n groot verschil dan?
Bekijk de afgifte tabellen eens dan kun je zien wat het resultaat is.

En het aanwarmen van een radiator is bij dt 20 graden zeg 1 kwartier, wat bij 10 graden verschil?
7,5 minuut het zal zo`n 5 minuten langer duren eer de radiator op temperatuur is.

Ik zie het probleem niet zo dat het verlagen een groot nadeel zou zijn voor het aanwarmen van een woning.
Normaal wordt hier ook geen probleem gemaakt om de keteltemperatuur zo laag mogelijk te houden en het vermogen op de grens van de verliezen te dimensioneren.
Deze maatregelen vertragen het aanwarmen van de woning meer dan het pompdebiet laag te houden.
De grens van aanvoer en retour zit bij een moderne ketel toch vast op 20 graden.
Met een juiste instelling van het pompdebiet is zonder grote gevolgen vaak wel wat te besparen.

Een betere overweging is te kiezen voor een energiezuinige pomp. Daar bespaar je al gauw 50 tot 80 % van het vermogen.
Dit moet wel te combineren zijn met de ketel die je hebt.

Chathanky,

Dus u vindt ook dat een lager debiet gunstig is voor een verwarmingssysteem.

Dat op het randje uitrekenen en uitvoeren van een verwarmingsinstallatie zorgt voor langere aanwarmtijden is natuurlijk ook waar.

De perceptie van de gemiddelde gebruiker is echter dat een verwarming heel snel een kamer hoort op te warmen, en dat is dus in contradictie met bovenstaande.

Mannen ik ken hier niet zoveel van sla me dus niet dood als ik het fout heb.
Stel ik heb 10 radiatoren die ik alle 10 verwarm vertrektemperatuur 65 retour 45 pomp op stand 3 nu verander ik de stand van de pomp naar bv 2 en stel vast dat de vertrek en retourtemperatuur hetzelfde blijven dan is de warmte afgifte toch hetzelfde als op stand 3.
Is dit juist of ben ik hier helemaal verkeerd.
MVG Luc

René,

Je kreeg toch mijn standpunt ! : "voor mij is debiet relevant in functie van de aan deltaT = 20 graden te verzekeren warmteafgifte, zoals het m.i. altijd geweest is."

Rik

Luc, Je spreekt over 20 graden verschil, de ketel zal deze grens niet overschrijden. goed de ketel zal niet exact bij 20 graden terug moduleren maar dit gebeurt wel als de grens overschreden wordt.

Deze situatie zal zich niet zomaar voordoen. Of je aanvoer en retout zakt dan door het terugmoduleren of je hebt thermostaatkranen die gaan corigeren.

Het afstellen gebeurt normaal met de installatie op vol vermogen en alle radiatoren open. Hoe de persoon dan omgaat met de installatie kan verschillen en gaat de regel niet meer op. Je kunt dan zonder het in de gaten hebt de pomp een stand terug zetten zonder dat je verschil waarneemt.

Kort om, niet voor elke installatie geldt het zelfde. In aanleg verschillen ze nog al eens. Ook hoe je ze aan treft, veel installaties zijn nooit goed ingeregeld. In die situaties kun je een hoop zaken nog recht zetten zodat de installatie goed en zuinig werkt.

Rene:

Ik vind dat het debiet hoort aangepast te worden aan de installatie die je voor je neus hebt. Zoals hiervoor al beschreven zijn er voldoende situaties bij waar het pompdebiet te hoog is. Voor een cv ketel die 20 graden DT vraagt is 15 tot 20 graden acceptabel. En dit geldt dan enkel als er voor een hoge temperatuur gekozen wordt.

Rik,

"Je kreeg toch mijn standpunt ! : "voor mij is debiet relevant in functie van de aan deltaT = 20 graden te verzekeren warmteafgifte, zoals het m.i. altijd geweest is."

Bij condenserende modulerende ketels bij woonhuizen wordt eigenlijk niet met delta t van 20 ontworpen Rik. Trouwens waar wordt in een woonhuis een installatie vooraf kompleet doorgerekend in Vlaanderen ? In de praktijk zullen we eerder
delta T van 6-10 K tegenkomen(bij -10)

Chathanky,

Elke situatie is natuurlijk anders, maar bij modulerende condenserende ketels wordt de grens bepaald in de tussenseizoenen(afgiftevermogen en minimaal ketelvermogen) en de maximale retourtemperatuur.

En naar de praktijk toe: het klakkeloos verlagen van het debiet zal dus in de praktijk in de winter gemakkelijk kunnen. Als de kamers niet warm worden, verhogen we gewoon de stookcurve. Maar weer arriverend in het tussenseizoen zal dit lager debiet waarschijnlijk leiden tot toegenomen pendelgedrag van de ketel.

"In de praktijk zullen we eerder delta T van 6-10 K tegenkomen (bij -10)."

Hoe zou dat, René, en waarom, bij -10°C buitentemperatuur ?
Omdat de pomp een veel te hoog debiet rondstuurt, zeker ?

Dat is spijkers zoeken op laag water.

"Bij condenserende modulerende ketels bij woonhuizen wordt eigenlijk niet met delta T van 20 ontworpen Rik."

Het zal dan niet aan die ketels liggen, René, maar aan het soort afgiftesysteem dat ze moeten voeden.
Ik heb ooit zelf genoeg verwarmingssystemen ontworpen die met een deltaT van 10 graden werkten.
Pin me dus maar niet vast op die "deltaT van 20".
Bij de vraagsteller Erik ging het toch over radiatoren, en dan is dat toch in een tweepijpsysteem de normale deltaT, nietwaar ?

Waar die -10 nu te maken heeft in functie van de afgifte van de radiator is mijn ook een vraagteken.

Maar goed in de praktijk kan het pompdebiet dus veelal omlaag omdat de cv systemen niet doorgerekend zijn.
De kans dat Eric hiermee voordeel kan halen is dus vrij groot.

Rik,

Bij de vraagsteller Erik ging het toch over radiatoren, en dan is dat toch in een tweepijpsysteem de normale deltaT, nietwaar ?

Nee Rik, in NL is de ontwerpregime voor LT radiatoren 55/43 bij -10. Dat is 12 graden verschil bij -10.
20 graden is wel normaal bij gewone ketels(90/70/20 of 80/60/20 maar niet bij condenserende modulerende ketels bij woonhuizen).

In woonhuizen wordt er echter geen systeem ontworpen in functie van warmteverliezen(wat natuurlijk wel zou moeten), maar op basis van vuistregels.
De installateur zal vervolgens ook niet inregelen of gaan spelen met debieten van de pomp.

"Pin me dus maar niet vast op die "deltaT van 20". "
Dat is uw enige argumentatie op mijn vraag of u voor of tegen debiet verlagen was in een verwarmingsysteem.

"Spijkers op laag water zoeken": volgens mij ben ik alleen op zoek naar uw mening en onderbouwing hiervan.

"Nee Rik, in NL is de ontwerpregime voor LT radiatoren 55/43 bij -10."

René,

Ik heb Erik niet weten vernoemen dat hij in NL woont, en zijn email adres is niet te zien. Ik heb Erik ook niet weten zeggen dat het bij hem LT radiatoren zijn, en ook niet dat het een eenpijpsysteem is.
Dus waar jij dat haalt is me een raadsel, of je zoekt spijkers op laag water.

Je bent nog steeds op zoek naar mijn mening, maar die gaf ik al en me dunkt dat die geen nadere onderbouwing behoefde; als dat wèl nog hoefde, dan is die hier reeds uit mijn antwoorden gegeven, mits jij niet steeds weer een andere draai komt geven aan Eriks vraagstelling.

Dus, bij een HT systeem is het 20 graden en bij LT is het 12 graden.

Het debiet zal dan in beide systemen vrijwel gelijk zijn.
Je kan natuurlijk elke keer een ander uitgangspunt maken maar dan zijn we over 2 jaar nog bezig Rene.

Het temperatuursregime heeft niets met de buitenconditie te maken.
De buitenconditie is enkel van belang om te bepalen welke radiatoren je selecteerd.
Heb je dit gegeven kun je gaan bedenken welke radiator je plaats en met welke temperatuur je gaat werken.

1kw verlies moet opgevangen worden door een radiator van 1 kw en of deze nu 90 graden water krijgt of 55 graden dit maakt voor pompdebiet geen biet uit.
voor een LT zal je uitkomen op een radiator die bij HT zeg 1,5 kw afgeeft maar je stelt dan het debiet in beide gevallen op 1,5 kw. Hierdoor zal je delta t lager uitkomen dan 20 graden. De buitentemperatuur heeft geen invloed op het pompdebiet maar enkel op de gekozen radiator.

De vermogens tussen ht en lt zijn enkel genomen ter indicatie. Voordat we weer een pagina verder zijn.

Rik,

In Nl is de norm 55/43. In Vlaanderen is er geen norm voor condenserende ketels, dus ik kan er ook niet naar verwijzen.

Maar het onderbouwd wel mijn stelling dat een delta T van 20 graden moeilijk is bij condenserende ketels.

Kijk maar eens goed in deze thread naar uw reakties.
Waar staat hier een mening en onderbouwing ?????
( ik heb wel gezien dat u mensen gelijk gaf)

Het grappige is, nu ik u naar uw standpunt vraag er steeds delen van argumentatie beginnen op te duiken, met daarbij verwijten naar:" het zoeken naar spijkers op laagwater".
Hoe herkenbaar.

Of Erik wel of niet een condenserende ketel heeft weet ik ook niet, maar ik heb wel in mijn stelling gelijk hierna verwezen. Dus het zijn dus geen gelegenheidsargumenten en ik heb de contex zeker niet gewijzigd.

Ja René,

Het kan zijn dat in NL voor condenserende ketels de norm 55/43 graden is.
Maar het grappige is wel dat de vraagsteller, Erik, evenmin heeft gezegd dat hij een condenserende ketel heeft.

Als je er telkens iets bij haalt waarover het niet gaat, maar enkel jij dat meent te weten, ontstaat de indruk dat je spijkers op laag water zoekt ?
Is dat verwonderlijk ? Beslist niet.
Herkenbaar ? Voor jou allicht wel.

Mij geen zorg.

LTV is gewenst in Nederland niet verplicht als norm zijnde Rene.

Op 17.12 schreef Koen :

"Hoe kan het eigenlijk dat er lucht in een CV systeem kruipt? Dit staat toch in overdruk tov de omgeving?"

Dit bleef ECHT zonder antwoord.

Misschien is dit meer de moeite waard dan hier op laagwater spijkers te zoeken of te vinden waarmee alleen specialisten kunnen uitvaren....als het weer hoogwater wordt, tenminste.

De lucht komt vrij uit het cv water,vers water bevat namelijk een hoeveelheid lucht door het verwarmen en koelen komt die vrij.
Dit heeft cv technieker verteld dus zal het wel juist zijn,h2o is de benaming van water h2 is waterstof blijft nog o over is zuurstof.
In principe kruipt er geen lucht in het cv systeem maar is het zuurstof die uit het cv water ontsnapt.
MVG Luc