Klascontainers na-isoleren: iemanda ervaring mee?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

U kent ze: de prefabklassen die voorlopig worden/ werden opgericht voor een paar jaar doch die er om allerhande redenen reeds meer dan 10, soms 20 jaar staan en die er vermoedlijk nog even zullen blijven staan. Stel dat berekening leert da het isoleren ervan op relatief korte termijn terugverdiend wordt -want ze worden voor het merendeel elektrisch verwarmd- hoe pakt men dit dan aan? Inpakken met isolatieplaten?

Reacties

Kan je de elektrische verwarming niet vervangen door gewone radiatoren?

Alles kan uiteraard, echter heeft ook zijn prijs: veraf gelegen van een bestaande stookplaats, bestaande ketel niet zwaar genoeg om nog verder uit te breiden, wat later aanvangen met de radiatoren (investeringskost). Ik dacht eerder aan het plaatsen van een isolerend omhulsel. Qua dakbedekking is dit vrij simpel: omgekeerd dak; gewoon stijve isolatieplaten erop die je later nog kan hergebruiken en verzwaren met wat keien, maar wat met de zijwanden? Onderkant redelijk onbereikbaar. Bovenaan (aansluiting dakrand) creëer je dan wel een nieuwe koudebrug maar resultaat zal alvast sterk verbeterd zijn en verbruik verminderd. Dus: ik blijf zoeken naar iemand die er misschien enige ervaring mee heeft.

Misschien een vreemde maar wel zeer effectieve oplossing is de containers langs de buitenkant laten bespuiten met een naadloze laag polyurethaanschuim. Daarna het uitgeharde schuim waterdicht afwerken met bijvoorbeeld een gekleurde polyesterlaag.

Dirk Bauwens

Dirk, daar had ik inderdaad ook al aan gedacht cfr. hier een thread enige tijd terug om een (sta-)caravan langs onder te isoleren, doch in de geest van dit forum pols ik graag naar milieuvriendelijke oplossingen met betaalbare materialen dewelke voor het grootste deel nadien kunnen hergebruikt worden, wat met een laag PU-schuim niet het geval is..

Jan

indien er op voorhand geweten is dat de containers er langere tijd zullen blijven staan dan worden er welliswaar goedkopere (aan/uit) warmtepompen geinstalleerd samen met elektrische verwarming.
Samen omdat deze WP's het maar uithouden tot iets onder het vriespunt. Meestal hebben die WP's ook maar een COP van 2,5 maar die zijn dan ook voor zo'n 300€ te verkrijgen.

Jan,

Ik zie niet in waarom men dat PU-schuim achteraf niet zou kunnen hergebruiken.
Er zijn talloze toepassingen mogelijk.

Dirk Bauwens

Marc,

Kan je me iets meer info bezorgen en eventuele praktische toepassingen (voorbeelden) verduidelijken. WP lucht/lucht dan?

Dirk,

Hoe hergebruikt men dan afgekrabd (of hoe verwijdert men dat?) schuim. Dergelijk praktisch hergebruik is mij onbekend. En hoe zit dat dan met de scheiding van die polyesterlaag, waarmee je mijns inziens ook niet veel meer kan aanvangen?

Jan,

Over hoe dit schuim praktisch kan gerecycleerd worden wens ik niet in dit detail te treden. Dat laat ik aan de inventiviteit, creativiteit en/of wat logisch denken van ieder mens over. Maar dat het te doen is staat buiten kijf. Ikzelf gebruik in dat opzicht alleen maar gerecycleerd isolatiemateriaal.

Wat die warmtepompen betreft. Die systemen ziet men bijvoorbeeld vaak gemonteerd in bureaucontainers op grote bouwwerven. Het zijn omkeerbare systemen waar men mee kan koelen én verwarmen.

Dirk Bauwens

Ik heb deze weekend nog een kerstbeurs bezocht in een school met dergelijke verschrikkingen.

In dat geval was het zelfs schrijnend in welke omgeving onze toekomst moet vertoeven.

Indien de waterdichting nog in orde zou zijn, denk ik dat het beter is langs de binnenzijde na te isoleren. Nadeel is dat men binnen plaats verliest. Voordeel is dat men ineens een gerenoveerde binnenkant heeft.

Michael

"omkeerbare systemen waar men mee kan koelen én verwarmen", tja, dus omkeerbare Airco? In eerste instantie onderzoek ik vooralsnog de mogelijkheden om het elektriciteitsverbruik ten behoeve van verwarming in te perken door een degelijke, gemakkelijk te hergebruiken isolatie. Voor 300 € wens ik dan ook eerder naar een isolatie te zoeken dan naar alternatieve elektriche verwarming van slecht geïsoleerde containers. Geen speciefieke info te vonden op het net overigens, jammer, tenzij de reeds besproken omgekeerd dak toepassing.

Jan De Gols schreef: “tja, dus omkeerbare Airco?”

Dat klinkt wel kleinerend.

Maar ja, ook de airco is een warmtepomp en daardoor, volgens de gangbare mentaliteit van dit forum, een véél meer verantwoorde warmtebron dan electrisch verwarmen via weerstanden.

Dirk Bauwens

"The lesser of two evils" noemen ze dat

@ben
neem PV systemen ook maar op in uw lijstje van devels, laatst een artikel gelezen waarbij zij in hun levensduur ook maar een co2-COP van 2,5 halen om in termen van WP's te blijven.
een voorstel doe je wel niet of staat het symbooltje voor "ik sta met mijn mond vol tanden"

COP van PV lijkt me eerder 4 en als je dan de recyclage er nog eens bijneemt kom je nog veel beter uit.

Enneuhm, die containers zijn niet bedoeld om er lang te staan dus veel valt daar niet mee te doen... De boel platgooien en een deftige gebouw neerzetten is de beste optie maar zal te duur zijn...
Gewone chauffages met een condenserende ketel is ook een optie. Gezien de hoge kosten van elektrische verwarming zou die TVT wel eens goed mee kunnen vallen.

Ik zie het idee van Dirk wel zitten. Als je het schuim aanbrengt met verschillende dikten en een kleurige laag erover zet kan je een hommage maken aan !Hunderdwasser!. (nog wat groen op het dak zetten + enkele zonnepaneeltjes..
Jan , ik neem aan dat je in het onderwijs staat, kan je dit niet gebruiken om duurzaam bouwen te promoten, misschien krijg je er nog subsidies voor..
Ander idee, stro erond zetten met leemlaag.

Marc s,

niet in het onderwijs neen, wel oa voor het onderwijs.
Het is mijn bedoeling met op korte termijn terug te verdienen financiële middelen met behulp van -bij voorkeur- herbruikbaar materiaal het elektriciteisverbruik naar beneden te halen en dit door middel van het isoleren, de trias energetica indachtig, en dus niet dmv een ander systeem van elektrische verwarming waar ik achter niet veel meer kan aanvangen).

@dirk bauwens: ik heb inderdaad een gezonde afschuw voor de meeste vormen van elektrische verwarming, doch sta wel open voor uw gewaardeerde ideëen en mening.

@ Ben: "Enneuhm, die containers zijn niet bedoeld om er lang te staan" boedoeld niet, neen, maar die gedrochten staan wel overal ten lande vaak 20-30-40 jaar. dus veel valt daar niet mee te doen. mbt je CV-ketel-idee: geen aardgas aanwezig en nog: ik wensk eerst alle isolatiemogelijkheden uit te putten voor ik denk aan alternatieven voor die elektrische verwarming.

@ marc s: het is de bedoeling dat ze op termijn wel verdwijnen hé, du, duurzaam maken: liever niet.

Ik denk toch dat je zeer beperkt gaat zijn in maatregelen hoor... Buiten dakisolatie gaan andere isolatie-maatregelen behoorlijk duur zijn.

Klokjes op de verwarming kan al wat helpen want ik heb al verschillende audits gedaan in scholen met dit soort klassen en blijkt dat regelmatig 's nachts de verwarming op blijft staan hetgeen de kosten kan doen oplopen natuurlijk.

P.S. Verwarmen op elektriciteit vergt nog altijd 3x meer energie dan verwarmen op gas (of stookolie), vandaar dat ik het voorstelde...

Jan,

Probeer eerst inzicht te krijgen in de werkelijke verwarmingskosten.

45m² *200 kWh/m² * 0.20 ct= 1800 Euro per jaar per container ?

Een lucht lucht warmtepomp zoals Dirk die voorstelt kan toch al snel terugverdient zijn(verbruik 2/3 minder)

Misschien is het zelfs interessant om energiezuinige containers te huren(als die er zijn tenminste). Een kwestie van de jaarlijke kosten op een rijtje zetten. ALs ze er zijn, kan u misschien ideeen op doen door goed te kijken naar de isolatiemethode die ze gebruikt hebben.

Een andere oplossing kan zijn om een schil aan de buitenkant aan te brengen met een houten raamwerk en voorzien van een houten bescherming.

Het probleem is interessant. Er staan toch nogal wat van die containers in Vlaanderen bij scholen. Misschien een interessant projekt voor Frank Vandenbroecke (passieve containers)?