poriënvuller (padoek)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben bezig mijn eigen ramen aan het maken in Padoek.
(ben geen schrijnwerker, maar doe dit op zaterdag/lessen)

Mijn eerste gedacht was om deze onbehandeld te laten.
Maar hier en daar heb ik al gehoord dat het niet slecht is
een poriënvuller te gebruiken. Eén maal aanbrengen en
daarna niet meer naar kijken.

Kent er iemand zo'n poriënvuller? Wat raden jullie aan?

Reacties

trip-trap woodolie voor buiten
verkrijgbaar in verschillende kleuren.
padouk kan zeker ook onbehandeld gelaten worden

vg johan

Dag "HVH"
Waar dat verhaal van een "poriënvuller" toepassen op Padouck vandaan komt is mij een raadsel.
Vermoedelijk komt dit omdat één of andere persoon daar vroeger eens een sneldrogende cellulose-poriënvuller voor gebruikt heeft en zich enkel blind staarde op het sneldrogend effect.
Een poriënvuller op Padouck is/zou enkel verantwoord zijn indien je die alleen langs de binnenzijde zou aanbrengen om een soort dampscherm langs die binnenkant te bekomen.

Voor de buitenzijde van Padouck zoek je best naar een olieproduct dan weinig tot geen film vormt.
Gebruik geen kleurlose olie maar een gekleurde versie omdat het gekleurd pigment tevens als UV-filter werkzaam is.

Padouck wordt ook wel een geschilderd met speciale (sneldrogende verven) maar dat is dan weer een ander verhaal om het doorbloeden van de oranje inhoudsstoffen tegen te houden.

Dag Rudy,

Dat verhaal van die poriënvuller komt van een ex-collega
die zelf een poort in padoek had besteld.

Mijn eerste gedacht was gewoon onbehandeld te laten.
Ik wil wel degelijk dat het hout vergrijst en dus zeker
deze niet verbergen met een andere kleur/pigment.
De bescherming waar ik over spreek laat gewoon het
vocht/vuil minder gemakkelijk in de poriën.

Dag Hans,
dan weet ik al wat die ex-collega toepaste.
Hij gebruikte wat men in de huidige EU-reglementering omschrijft als een "beits met minimale filmvorming").

Dat zijn beitsen die dus weinig tot geen laagvorming geven op het houtoppervlak en daardoor ook niet (of bijna niet...) kunnen afschilferen.

Je zou dan een kleurloze versie kunnen toepassen maar dan riskeer je in de eerste twee tot drie-vier jaren een vrije onregelmatige tot vlekkerige vergrijzing van het oppervlak.

Is diezelfde beits reeds grijs ingekleurd dan gaat dat vergrijzen estetisch een heel stuk gelijkmatiger of mooier verlopen. Ik zou dan zo'n type beits aanbevelen dat reeds op het nieuw hout een grijze kleurtint geeft.

HVH,

vorig jaar heb ik een offerte laten maken voor een buitenterras; er zou Padoek gelegd worden dat langzaam zou vergrijzen. Onlangs kwam ik echter in contact met iemand die zich intensief bezig houdt met 'alles wat hout aangaat' (de juiste instantie ontgaat me nu even maar ik kocht er een staaltje van een houtsoort). Die man vertelde mij dat onbehandelde Padoek na een tijdje ZWART wordt nadat het eerst vergrijsd!.

Eric

hoi hans,

ons buitenschrijnwerk en ramen zijn in padoek. ramen behandeld (gelakt in de raamfabriek), bakgoot en spondes onbehandeld. Na 1 jaar zijn de ramen van (roze-)rood naar roodbruin verkleurd en de bakgoot is bruingrijs, mooi egaal vergrijsd. Moest ik het opnieuw doen, dan zou ik de ramen onbehandeld laten, want dat vergrijsde hout ziet er wel mooi uit.

Het zwart worden wat Eric vernoemd wordt veroorzaakt door blauwzwam. Die kan enkel ontstaan of leven indien het vochtgehalte in het hout oploopt.
Bij natuurlijke vergrijzing bekom je eigenlijk afbraak van de houtstructuur op het oppervlak.
Na die vergrijzing heb je dus altijd de mogelijkheid dat na wateropname blauwzwam optreed.

Bij houtsoorten als Padouck en vergelijkbare tropische houtsoorten is dat niet zo riskant gezien de hoge duurzaamheidsklasse ervan.

Je kan ook overwegen om een grijze beits toe te passen. Neem dan GEEN dikke geconcentreerde beitsen maar kijk op de verpakking of vraag info bij de fabricant of het een beits is met "minimale filmvorming".
Dan krijg je weinig tot geen olie of harslaag op het houtoppervlak en dus geen gevaar voor afschilferen enz.
Je vermijd dan ook wateropname in het houtoppervlak en verminderd ook het gevaar op ontstaan van zogenaamde windbarsten (door het herhaaldelijk opnemen en afgeven van vocht tijdens de seizoenen).

Het is natuurlijk ieder zijn voorkeur, waarmee ik bedoel wat ieder persoonlijk als esthetisch en kwalitatief resultaat wenst te bekomen.

Hallo,

ik weet niet of deze thread nog door iemand gelezen of gevolgd wordt. Ik hoop een beetje van wel, want ik heb een aansluitende vraag:

met welk type verf wordt Padoek hout best behandeld. Ik wil het effectief in een kleur lakken en dacht aan Sikkens solventgedragen verf. Nu zegt mijn schilder dat deze niet zal drogen (wat ik elders ook al gelezen heb), maar hij stelt dan wel een solventgedragen verf van een ander merk voor (Mattijs). Ik kan niet goed begrijpen dat dat zo'n verschil zou maken.

Of ga ik sowieso beter voor watergedragen verf?

Alvast bedank voor jullie advies!