Pelletkachels onderhoud

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Vorig jaar heb ik een pelletkachel gekocht, merk doet er niet toe, denk ik. Na een eerste winter stoken ben ik toch wel geschroken van het onderhoud van zo'n kachel. Naast het stofzuigen van de kachel (assen) moet je ook geregeld de buizen (afvoer rook) vegen of de kachel wil niet ontsteken. Daarnaast moet je ook regelmatig de ventilator uitzuigen, wat me niet zo goed lukt, misschien kent iemand hier een truk voor? Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeer tevreden over mijn pelletkachel, ik zou niets anders meer willen. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Reacties

Beste,

Op de website http://www.forceville.be/RIKA/RIKAAccessoires.html
kan je een video bekijken betreffende het onderhoud en de frequenties van een Rika pelletkachel.

Inderdaad een pelletkachel vereist wat onderhoud.
Maar de frequentie ervan hangt af van hoe u kachel is afgeregeld,de soort pellets en de schouw.

Met vriendelijke groeten,
Miguel

amai ik moet toe geven dat het presies iets meer onderhoud vraagt dan mijn huidige mazout stoof !
of schat ik dat verkeerd in !
en moet je dan die installateur laten langs komen voor zo een service beurt ?
kan ook duur komen uiteindelijk ?

Geachte ,

Wij zijn eventueel van plan een pelletkachel te kopen.Wij lezen echter dat het onderhoud nogal moeilijk is en duur wanneer je dit door diensten moet laten gebeuren.Vraag is kun je dit zelf als je handig bent en hoe dikwijls moet dit grondig gebeuren.Is er tevens een beperkte onderhoudsbeurt nodig en om de hoeveel tijd ??

kristof, alex

onderhoud van een pelletskachel kan makkelijk of moeilijk zijn, dat hangt vooral af van hoe de kachel gemaakt is.
zo heb je ook auto's waar je nauwelijks aan de waterpomp kan, en bij anderen is dat poepsimpel.
een handige kachel heeft om te beginnen een asselade, dat maakt de asse weghalen al makkelijk. helaas zijn er nog altijd merken die dat niet hebben en waar je ze inderdaad telkens weer moet stofzuigen.
verder moeten ook de rookgaskanalen in de kachel makkelijk reinigbaar zijn, wat ook niet bij elk merk het geval is, en dit zou je toch om de 1000kg eens moeten doen. bij sommige kachels is dat 5 minuten werk, bij andere een half uur of meer.
als je de gioede keuze maakt kan je dat makkelijk zelf, ventilatoren en zo volstaat 1 keer per jaar, maar een mazoutketel moet je ook jaarlijks laten onderhouden. en het voordeel is dat de asse niet giftig is, roet daarentegen wel.

Alex en Kristof,

Je kan inspiratie opdoen via volgende link:
http://pellets.forummotion.com/installatie-en-onderhoud-f74/

Enkele tips voor het onderhoud van een pelletkachel!

Zoals Hans terecht opmerkt, is de ene al gemakkelijker dan de andere. Het onderhoud dat je hebt, weegt niet op tegen de voordelen.

Bij sommige leveranciers kan je een onderhoudscontract afsluiten voor de pelletkachel. De prijzen lopen nogal sterk uiteen.

Mvg,

Steven