condensatieketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

naar aanleiding van onze verbouwing, zijn we nu op het punt gekomen om een ketel te plaatsen.
We willen op het gelijkvloers vloerverwarming (nat systeem) en boven radiatoren, een inloop douche en ligbad, twee spoelbakken. en natuurlijk warm water voor de keuken.
We worden overspoeld met info over condensatieketels...
maar wat ons opvalt dat deze ong. 13 jaar meegaan en om de zoveel jaar onderhoud vragen.
Is het dan niet economischer om een traditionele gasketel te plaatsen? Deze zou langer meegaan + moet een cond.ketel niet op zijn max. temperatuur zitten om te renderen (ivm vloerverwarming 30°)

het is allemaal verwarrend, zeker voor een leek.

Reacties

wie zegt dat??

onderhoud vangasketels is wettelijk verplicht om de 2 jaar, eender of het een atmosferische of een gesloten toestel is.
slechts 13 jaar meegaan? ja, als je die goedkope rommel koopt.
mijn eerste condensatieketels die ik gezet heb lopen ondertussen 15 jaar, en doen het nog altijd. natuurlijk zijn er al wel eens herstellingen aan geweest, zo'n complexe techniek is natuurlijk wat gevoeliger dan zo'n ouwerwetse atmosferisch ding.
op 15 jaar hebben die mensen gemiddeld een 9 a 10.000 m³ aardgas uitgespaard, die ketels zijn ondertussen al lang terugverdient!
en waarom zou een condensatieketel aan z'n max. temperatuur moeten zitten? integendeel, hoe lager de retourt°, hoe hoger het rendement.

hans d

techniek staat niet stil, onze ketel mag na 13 jaar stuk zijn, tegen dan is er iets nieuws een veel zuinigers.

maarten

die ketels waarvan ik sprak hebben hetzelfde rendement als die van nu......

"Is het dan niet economischer om een traditionele gasketel te plaatsen?"

Waar koop je nog zo`n traditionele gietijzeren ketel van een paar 100 kilo?
Door deze overdimansionering en eenvoud kan zo`n ketel wel 50 jaar mee, goed er zal wel eens wat vervangen moeten worden maar het hart van de ketel slijt in je leven nog niet.
De enkele onderdelen die de ketel sturen zijn zolang leverbaar uit te wisselen.

Dit kom je in de huidige ketels niet meer tegen. Ook de niet condenserende ketels zijn licht gestuurd door elektronica. Die gaan geen 50 jaar meer mee mag je verwachten.
Kwa prijsverschil maakt het in Nederland in ieder geval weinig uit of je een vr of een hr ketel kiest.
Hr in Nederland is condenserend dit in tegenstelling voor Belgische begrippen. Voor 100 a 300 euro meer heb je een hr ketel.

dank u voor de reactie's...

dus toch maar een condesatieketel !

enige ervaring met merken en kwaliteit?

heb hier al het een en ander gelezen... maar de meningen lopen nogal uit elkaar

enkele merken waar ik tussen twijfel

- daalderop
- atag
- viessmann

Er bestaan ook gietijzeren condensatieketels (oa Buderus, Saint roch couvin, Weishaupt en Intercal hebben er).

Joachim,

wij hebben een atag en zijn daar heel tevreden over.

MVG, Piggy

Techniek staat niet stil; wat zit er in de pipe-line, condenstatieketels met mini WKK door Vaillant en Viessmann.

Bestaan er al warmtepompen op gas?

Joachim,

Zoek een modulerende condensatieketel uit welke past bij de warmte verliezen van uw woning en uw verwarmgedrag in de tussenseizoenen.

Zoek verder een installateur die zijn merk goed kent.

Probeer een ketel te nemen met een energiezuinige pomp en uitgebreide regeling voor zowel de vloerverwarming als de radiatoren.

Zelf heb ik de voorkeur voor Weishaupt en/of Brötje. Dit omdat deze een zeer goed getest rendement hebben.

Hans,

De laatste 13 jaar zijn ketels wel degelijk beter geworden. De eerste condensatieketels zaten met moeite op een rookgasrendement van 100 %, terwijl ze nu gemakkelijk 107 % halen.

Hallo,

T is alweer een tijd geleden dat u dit postte maar u haalt net de twee merken condensatieketel aan waar ik tussen twijfel... Prijsverschil is bijna niets (Brotje is een paar 100 euro duurder), Brotje stelt een lager maximum vermogen voor maar hoger minimum vermogen (17/21kW voor Brotje >< 15/25kW voor weishaupt) en er zijn nog een paar kleine verschillen (inhoud van boiler Brotje 200l >< 140l Weishaupt, al dan niet afstandsbediening etc). Maar nu vraag ik me gewoon af welk merk het meest te vertrouwen is want ik heb het gevoel dat ik een haar hier in vier moet klieven om mijn keuze te maken. Of klopt dit niet en is er een echt beter dan de andere en weet ik het gewoon niet? Bedankt voor uw mening!

 Hallo

 

Wij hebben eveneens een voorstel van Vaillant (37kW) enerzijds en een Weishaupt (32kW) anderzijds. Prijsverschil bij dezelfde installateur tussen de V en de W is 2100€ afgerond. Ik ben er van overtuigd dat de Weishaupt technisch de betere is, maar of ie 2100€ beter is?

Iemand ervaring daarmee? Opstelling moet dienen voor een volledig te renoveren HOB uit de 50's met deels dubbele beglazing, nog geen dak- of spouwisolatie (komt uiteraard wel), laag calorisch gas in het net.

Mvg

Werken al jaren met BUDERUS . .. duitse topkwaliteit !

Goede regelingen om aan alle warmtevragen te voldoen ...

 

www.buderus.be